Parti Pribumi Bersatu Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Parti Pribumi Bersatu)
Lompat ke: pandu arah, cari
Parti Pribumi Bersatu Malaysia
Malaysian United Indigenous Party
马来西亚土著团结党
ڤرتي ڤريبومي برساتو مليسيا
PPBM/BERSATU
Pengerusi Tun Dr. Mahathir bin Mohamad
Presiden Tan Sri Muhyiddin Bin Yassin
Timbalan Presiden Dato' Seri Paduka Mukhriz Bin Mahathir
Naib Presiden Tan Sri Abdul Rashid Bin Abdul Rahman
Dato' Abdul Rashid Bin Ansari
Setiausaha Agung Dato' Dr. Shahruddin Bin Md Salleh
Slogan Bersatu, Beramanah, Bermaruah
Diasaskan 8 September 2016
Ibu pejabat Petaling Jaya
Warna rasmi Merah
Dewan Rakyat Malaysia (Parlimen)
1 / 222
Tapak web
Parti Pribumi Bersatu Malaysia
Malaysia

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
MalaysiaNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) (Bahasa Inggeris: Malaysian United Indigenous Party) ialah sebuah parti politik di Malaysia yang dipimpin oleh Pengerusi, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut perlembagaan, perjuangan parti ini adalah untuk untuk menegakkan keadilan, mengangkat maruah dan kemuliaan insan, mempertahankan kedaulatan negara dan membela kebajikan seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama menerusi perjuangan politik yang berpandukan prinsip Demokrasi Berparlimen, Raja Berperlembagaan, Islam sebagai Agama Persekutuan dan keadilan sosial demi mewujudkan sebuah pemerintahan yang adil dan saksama, membasmi rasuah dan salah guna kuasa, memacu kemajuan dan pembangunan ekonomi yang mapan, memelihara perpaduan kaum dan keharmonian agama serta melahirkan masyarakat yang bersatu padu, aman, harmoni dan sejahtera.

Sejarah penubuhan[sunting | sunting sumber]

Parti Pribumi Bersatu merupakan sebuah parti politik Malaysia yang lahir selepas pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Dato' Seri Paduka Mukhriz Mahathir serta pergantungan Dato' Seri Mohd Shafie Apdal daripada UMNO pada 24 Jun 2016[1].

Borang pemohonan untuk mendaftarkan PPBM telah dihantar kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) pada 9 Ogos 2016 oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin serta AJK penaja parti[2][3]. Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah meluluskan penubuhan Parti PPBM pada 08 September 2016 [4]

Takrif Pribumi[sunting | sunting sumber]

Menurut Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Pribumi bermaksud warganegara Malaysia berbangsa Melayu dan Bumiputera termasuk orang asli dan anak negeri Sabah dan Sarawak seperti yang ditakrifkan di dalam Perlembagaan Persekutuan, Perlembagaan Negeri dan undang-undang negara.

Pejabat Berdaftar[sunting | sunting sumber]

Alamat dan tempat urusan pejabat berdaftar PPBM ialah :

Suite 2.01 Epicure,

No 1 Jalan Medan Setia 1,

Bukit Damansara,

50490 Kuala Lumpur.

Ibu Pejabat[sunting | sunting sumber]

Alamat ibu pejabat PPBM ialah :

Tingkat 8, Menara Yayasan Selangor,

No 18A, Jalan Persiaran Barat,

PJS 52, 46200, Petaling Jaya,

Selangor Darul Ekhsan.

Cogan Perjuangan[sunting | sunting sumber]

Cogan perjuangan parti ialah "BERSATU, BERAMANAH, BERMARUAH".

Bendera dan Lambang[sunting | sunting sumber]

Bendera dan Lambang Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) 
 1. Bendera dan lambang PPBM berupa segi empat tidak sama berwarna merah dengan kadar nisbah 1:2 (lebar x panjang) dan didalamnya terdapat grafik berbentuk bunga lima kelopak berwarna putih.
 2. Pengertian rekabentuk :
  1. Lima kelopak bunga bererti lima (5) Rukun Islam sebagai Agama Persekutuan dan lima (5) Prinsip Rukunegara.
  2. Lima kelopak bunga yang bersambung secara seimbang dan sekata melambangkan perpaduan warga Pribumi dan seluruh rakyat Malaysia yang hidup secara aman dan harmoni serta mendapat layanan yang adil dan saksama dalam sebuah masyarakat majmuk yang berbilang kaum dan agama.
 3. Pengertian warna :
  1. Warna merah bererti keberanian, semangat patriotisme dan daya juang yang jitu.
  2. Warna putih bererti kesucian, keikhlasan dan keluhuran dalam perjuangan serta sifat amanah, jujur dan berintegriti yang mesti dimiliki oleh ahli-ahli parti.

Tujuan Penubuhan[sunting | sunting sumber]

 1. PPBM ditubuhkan untuk :
  1. Memberikan perhatian kepada reformasi institusi untuk mengembalikan integriti didalam pentadbiran negara.
  2. Mengembalikan semula demokrasi dan kedaulatan undang-undang yang telah dinafikan dan disalahguna.
  3. Memuliakan pemisahan kuasa antara Perundangan, Eksekutif dan Kehakiman.
  4. Berjuang untuk menambahbaik prestasi Kerajaan dan memberi kehidupan yang lebih baik buat rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama.
  5. Mengembalikan penghormatan dan sanjungan dunia terhadap Malaysia dan rakyatnya.
  6. Bekerjasama dengan parti-parti politik dan badan-badan bukan kerajaan yang mempunyai aspirasi dan prinsip sehaluan dalam usaha membentuk kepimpinan Kerajaan yang lebih baik, demi kepentingan negara dan rakyat Malaysia.

Matlamat Perjuangan[sunting | sunting sumber]

 1. Menegakkan Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan menghormati hak orang bukan Islam untuk menganut dan mengamalkan agama masing-masing secara aman dan harmoni.
 2. Menjunjung kemuliaan dan kedaulatan institusi Raja-Raja Melayu.
 3. Mempertahankan kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak dan hak-hak yang sah untuk semua kaum.
 4. Memperkasa Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan memelihara hak semua kaum untuk mempelajari bahasa ibunda masing-masing.
 5. Menegakkan sistem demokrasi berparlimen dan doktrin pemisahan kuasa dengan memperkukuhkan institusi demokrasi menerusi reformasi institusi yang menyeluruh.
 6. Memperkasa agenda memerangi rasuah dan salah guna kuasa untuk mewujudkan amalan tadbir urus yang baik dan pemerintahan yang bersih, beramanah dan berintegriti.
 7. Memelihara hak-hak asasi rakyat sepertimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan, menjunjung nilai-nilai keadilan sejagat yang selari dengan agama Islam, serta menjunjung keluhuran perlembagaan, kedaulatan undang-undang serta prinsip keadilan dan kesaksamaan.
 8. Membentuk masyarakat Malaysia yang inklusif, progresif, dinamik dan saintifik serta menghargai seni, budaya dan tradisi sebagai acuan membina sebuah negara maju yang sejahtera.
 9. Memperjuangkan keadilan sosial, mengagih kekayaan negara secara adil dan saksama, membela kebajikan rakyat dan membasmi kemiskinan tanpa mengira kaum dan agama.
 10. Mendukung prinsip bahawa setiap rakyat berhak untuk berjaya dengan memperolehi pendidikan yang berkualiti dan sempurna menerusi satu sistem pendidikan yang mementingkan pengembangan bakat, kreativiti, inovasi dan amalan nilai-nilai murni serta melaksanakan dasar dan inisiatif yang konsisten untuk merapatkan jurang pendidikan antara bandar dan luar bandar.
 11. Memupuk perpaduan dan keharmonian antara masyarakat pelbagai kaum dan agama, memelihara kestabilan politik dan keselamatan negara, dan memacu pembangunan ekonomi yang mapan demi kepentingan rakyat dan negara.
 12. Mengamalkan prinsip-prinsip Rukunegara serta mendukung Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan Negeri-Negeri.
 13. Menyertai pilihanraya umum Persekutuan dan Negeri serta pilihanraya kecil dengan tujuan untuk menghantar wakil parti ke Dewan Undangan Negeri, Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Keahlian[sunting | sunting sumber]

 1. Ahli-ahli PPBM terdiri daripada dua kategori :
  1. Ahli Biasa
  2. Ahli Bersekutu
 2. Ahli Biasa ialah warganegara Malaysia Pribumi yang berumur 18 tahun ke atas.
 3. Ahli Bersekutu ialah warganegara Malaysia bukan Pribumi yang berumur 18 tahun ke atas dan menerima serta mendukung matlamat perjuangan dan dasar-dasar parti.
 4. Hanya Ahli Biasa berhak untuk mengundi dan bertanding bagi mana-mana jawatan dalam parti.
 5. Presiden parti selepas berunding dengan Pengerusi parti boleh melantik Ahli Bersekutu untuk menganggotai mana-mana jawatankuasa di dalam parti.

Pendaftaran Keahlian[sunting | sunting sumber]

 1. Setiap warganegara Malaysia yang layak menjadi ahli berhak mendaftar diri sebagai ahli PPBM mengikut Perlembagaan dan Peraturannya.
 2. Permohonan mendaftar sebagai ahli boleh dibuat dengan cara berikut :
  1. Mengemukakan permohonan kepada Ketua Cawangan atau Ketua Srikandi Cawangan atau Ketua Armada Cawangan masing-masing yang dikehendaki menerima dan meluluskan permohonan tersebut; atau
  2. Mengemukakan permohonan kepada Setiausaha Agung yang dikehendaki menerima dan meluluskan permohonan tersebut dengan mengikut cawangan seperti kehendak ahli berkenaan menjadi ahlinya, atau jika ahli berkenaan tidak menyatakan kehendaknya, menentukan cawangan di mana ahli berkenaan menjadi ahli.
 3. Setiap permohonan menjadi ahli hendaklah disertakan dengan bayaran pendaftaran sebanyak dua ringgit (RM2.00) yang dibayar sekali seumur hidup dan yuran tahunan sebanyak dua ringgit (RM2.00).
 4. Ahli Biasa atau Ahli Bersekutu yang hendak mendaftar sebagai ahli seumur hidup hendaklah menyertakan bayaran yuran keahlian seumur hidup sebanyak RM100.00 (Ringgit Malaysia Seratus Sahaja).
 5. Bagi permohonan yang dikemukakan kepada Ketua Cawangan atau Ketua Srikandi Cawangan atau Ketua Armada Cawangan, jika pemohon tidak didaftarkan sebagai ahli dalam masa satu bulan, pemohon boleh melaporkan hal ini kepada Jawatankuasa Bahagian dan Jawatankuasa Bahagian mesti mengarahkan Jawatankuasa Cawangan mendaftar pemohon tersebut sebagai ahli tertakluk kepada peruntukan Fasal 7 Perlembagaan PPBM.
 6. Bagi permohonan yang dikemukakan kepada Setiausaha Agung, jika pemohon tidak didaftar sebagai ahli dalam masa satu bulan, pemohon boleh melapor hal ini kepada Majlis Presiden dan Majlis Presiden mesti mengarahkan Setiausaha Agung mendaftar pemohon tersebut sebagai ahli tertakluk kepada peruntukan Fasal 7 Perlembagaan PPBM.
 7. Mana-mana ahli boleh melapor kepada Majlis Pimpinan Tertinggi atas mana-mana pemohon yang difikirkan tidak layak menjadi ahli serta memberikan sebab-sebabnya.
 8. Majlis Pimpinan Tertinggi berhak membuat apa-apa keputusan atas mana-mana permohonan pendaftaran keahlian dan keputusan itu adalah muktamad.
 9. Majlis Pimpinan Tertinggi berkuasa menetapkan borang permohonan dan kaedah permohonan ahli dari masa ke semasa.

Tanggungjawab dan Hak Ahli[sunting | sunting sumber]

 1. Setiap ahli PPBM mempunyai tanggungjawab seperti berikut :
  1. Mendukung matlamat dan tujuan parti serta melaksanakan dasar-dasar parti.
  2. Mendaftar diri sebagai pengundi secara serta merta setelah mencapai umur layak mengundi dan mengundi dalam setiap pilihanraya.
  3. Menyokong dan mengundi calon-calon PPBM yang bertanding dalam pilihanraya atau mana-mana calon parti lain yang disokong oleh parti.
  4. Menjalankan kerja-kerja parti dan mengambil bahagian dalam mesyuarat dan aktiviti-aktiviti parti.
  5. Mematuhi perlembagaan, peraturan dan tataetika disiplin parti.
 2. Setiap Ahli Biasa mempunyai hak-hak yang berikut :
  1. Bersuara dan mengemukakan pandangan dalam mesyuarat-mesyuarat parti.
  2. Memilih, dipilih dan dilantik untuk sebarang jawatan di dalam parti menurut peruntukan perlembagaan ini dan peraturan-peraturan di bawahnya yang digubal dari masa ke semasa.
  3. Membela diri terhadap sebarang pertuduhan pelanggaran disiplin parti mengikut proses dan tatacara disiplin menurut Fasal 23 Perlembagaan PPBM serta berlandaskan prinsip keadilan asasi dan kedaulatan undang-undang.
  4. Ahli-ahli Biasa yang sedang dalam proses menghadapi tindakan disiplin tidaklah secara automatik hilang hak keahliannya.
 3. Setiap Ahli Bersekutu mempunyai hak-hak berikut :
  1. Bersuara dan mengemukakan pandangan dalam mesyuarat-mesyuarat parti.
  2. Membela diri terhadap sebarang pertuduhan pelanggaran disiplin parti mengikut proses dan tatacara disiplin menurut Fasal 23 Perlembagaan PPBM serta berlandaskan prinsip keadilan asasi dan kedaulatan undang-undang.
  3. Ahli-ahli Bersekutu yang sedang dalam proses menghadapi tindakan disiplin tidaklah secara automatik hilang hak keahliannya.

Pemberhentian Dan Pemecatan Ahli[sunting | sunting sumber]

 1. Ahli yang hendak berhenti daripada menjadi ahli parti hendaklah menyatakan kehendaknya secara bertulis kepada Setiausaha Agung.
 2. Keahlian terhenti secara serta merta apabila berlaku mana-mana satu yang berikut :
  1. Ahli berkenaan meminta untuk berhenti dengan menyatakan kehendaknya secara bertulis kepada Setiausaha Agung.
  2. Mengisytiharkan keluar daripada parti.
  3. Menyertai atau menjadi ahli mana-mana parti politik lain di negara ini.
  4. Bertanding dalam pilihanraya menentang calon parti dan/atau tanpa kebenaran parti.
  5. Dipecat oleh Majlis Pimpinan Tertinggi setelah melalui proses dan tatacara disiplin parti menurut Fasal 23 Perlembagaan PPBM.
  6. Hilang kewarganegaraannya.

Struktur Pentadbiran Parti[sunting | sunting sumber]

 1. Susunan struktur pentadbiran PPBM adalah seperti berikut :
  1. Pusat – Majlis Pimpinan Tertinggi dan Majlis Presiden
  2. Negeri – Badan Pimpinan Negeri
  3. Bahagian – Jawatankuasa Pimpinan Bahagian
  4. Cawangan – Jawatankuasa Cawangan
 2. Majlis Pimpinan Tertinggi berkuasa menubuhkan satu Badan Pimpinan Negeri bagi setiap satu Negeri atau Wilayah Persekutuan, satu Bahagian bagi setiap satu Bahagian Pilihanraya Persekutuan dan satu cawangan bagi setiap satu Daerah Mengundi seperti yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia.

Majlis Pimpinan Tertinggi[sunting | sunting sumber]

 1. Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM adalah badan eksekutif tertinggi parti yang menjalankan kuasanya di bawah perintah Perhimpunan Agung.
 2. Keanggotaan Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM terdiri daripada :
  1. Pengerusi
  2. Presiden
  3. Timbalan Presiden
  4. 5 orang Naib Presiden termasuk Ketua Srikandi dan Ketua Armada
  5. Setiausaha Agung
  6. Bendahari Agung
  7. Ketua Penerangan
  8. Tidak lebih daripada 15 orang yang dipilih dalam Perhimpunan Agung
  9. Tidak lebih daripada 7 orang yang dilantik oleh Presiden parti selepas berunding dengan Pengerusi parti
  10. 6 orang wakil sayap-sayap parti iaitu 3 orang dari Srikandi dan 3 orang dari Armada
 3. Pengerusi parti, Presiden parti, Timbalan Presiden, tiga (3) orang Naib Presiden dan lima belas (15) orang Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi hendaklah dipilih dalam Perhimpunan Agung tiap-tiap tiga (3) tahun sekali.
 4. Ketua Srikandi, Ketua Armada dan enam (6) orang wakil sayap menurut Fasal 13.2.10 Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) hendaklah dipilih dalam Persidangan sayap masing-masing tiap-tiap tiga (3) tahun sekali.
 5. Calon-calon yang ingin bertanding untuk mana-mana jawatan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi hendaklah mendaftarkan dirinya dan pernah memegang mana-mana jawatan sebagai Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi, Ahli Jawatankuasa Srikandi Pusat, Ahli Jawatankuasa Armada Pusat atau Ahli Jawatankuasa Bahagian selama satu (1) penggal.
 6. Pengerusi parti dan Presiden parti tidak boleh memegang jawatan masing-masing lebih daripada tiga penggal, samada secara berturut-turut atau berasingan.
 7. Setiausaha Agung, Bendahari Agung dan Ketua Penerangan dilantik oleh Presiden parti selepas berunding dengan Pengerusi parti dan mereka memegang jawatan selama tempoh Majlis Tertinggi kecuali mereka berhenti atau diberhentikan.
 8. Tanggungjawab Majlis Pimpinan Tertinggi :
  1. Menjalankan semua ketetapan yang dibuat oleh Perhimpunan Agung.
  2. Membentangkan kepada Perhimpunan Agung suatu Penyata Tahunan dan Penyata Kira-Kira Tahunan yang telah diperiksa dan disahkan oleh Pemeriksa Kira-kira.
  3. Menubuhkan Badan Pimpinan Negeri dan, tertakluk kepada kelulusan Pendaftar Pertubuhan, menubuhkan Bahagian dan Cawangan menurut Fasal 13 Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
  4. Menentukan taraf keahlian seorang ahli samada menggantung atau melucutkan keahlian setelah melalui prosedur dan tatacara disiplin menurut Fasal 23 Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
  5. Membuat Peraturan bagi menubuhkan Jawatankuasa Pemilihan Parti Pribumi Bersatu Malaysia serta peraturan untuk melaksanakan, mengawal dan menyelia pemilihan jawatan-jawatan di semua peringkat dan menubuhkan jawatankuasa kecil yang lain.
  6. Menetapkan tarikh Persidangan Bahagian dan Perhimpunan Agung.
  7. Melantik Pemegang Amanah bagi harta dan wang parti dan memberhentikannya pada bila-bila masa.
  8. Membuat apa-apa peraturan mengenai kewangan parti bagi menjamin ketelusan dan integriti dalam pengurusan kewangan.
  9. Majlis Pimpinan Tertinggi berkuasa membuat peraturan mengenai perkara-perkara yang tidak dinyatakan dengan khusus di dalam Perlembagaan ini asalkan ia tidak bercanggah dengan peruntukan nyata Perlembagaan ini termasuk dan tidak terhad kepada peraturan-peraturan mengenai pemilihan, kelayakan calon-calon yang bertanding dan peraturan Tetap Persidangan Perwakilan.
 9. Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi dipengerusikan oleh Pengerusi parti dan pada masa ketiadaannya boleh dipengerusikan oleh Presiden parti. Semasa ketiadaan Pengerusi parti dan Presiden parti, Timbalan Presiden boleh mempengerusikan mesyuarat dan semasa ketiadaan Pengerusi parti, Presiden parti dan Timbalan Presiden, salah seorang Naib Presiden boleh mempengerusikan mesyuarat.
 10. Majlis Pimpinan Tertinggi hendaklah bermesyuarat sekurang-kurangnya sekali dalam dua (2) bulan pada tarikh yang ditetapkan oleh Pengerusi parti.
 11. Cukup bilang bagi mesyuarat ialah satu perdua (1/2) daripada jumlah Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi.

Majlis Presiden[sunting | sunting sumber]

 1. Majlis Presiden PPBM adalah badan eksekutif yang mengelola hal ehwal pengurusan dan pentadbiran parti.
 2. Keanggotaan Majlis Presiden terdiri daripada :
  1. Presiden
  2. Timbalan Presiden
  3. 5 orang Naib Presiden termasuk Ketua Srikandi dan Ketua Armada
  4. Setiausaha Agung
  5. Bendahari Agung
  6. Ketua Penerangan
 3. Tanggungjawab Majlis Presiden :
  1. Mengelola perjalanan pengurusan dan pentadbiran parti.
  2. Mewujudkan sebarang jawatankuasa bagi tujuan melicinkan perjalanan pengurusan dan pentadbiran parti.
  3. Melaporkan kepada Majlis Pimpinan Tertinggi mengenai hal ehwal pengurusan dan pentadbiran parti.
  4. Membantu Majlis Pimpinan Tertinggi melaksanakan semua tanggungjawabnya.
 4. Mesyuarat Majlis Presiden dipengerusikan oleh Presiden parti dan pada masa ketiadaannya boleh dipengerusikan oleh Timbalan Presiden. Pada masa ketiadaan Presiden dan Timbalan Presiden, salah seorang Naib Presiden boleh mempengerusikan mesyuarat.
 5. Majlis Presiden hendaklah bermesyuarat sekurang-kurangnya sekali dalam dua (2) bulan.
 6. Mesyuarat Majlis Presiden hendaklah diadakan tiap-tiap kali sebelum Majlis Pimpinan Tertinggi bermesyuarat.
 7. Cukup bilang bagi mesyuarat ialah satu perdua (1/2) daripada jumlah Ahli Majlis Presiden.

Pegawai dan Tugas-Tugas Pegawai[sunting | sunting sumber]

 1. Pegawai-pegawai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) ialah :
  1. Pengerusi
  2. Presiden
  3. Timbalan Presiden
  4. 5 orang Naib Presiden Ketua termasuk Srikandi dan Ketua Armada
  5. Setiausaha Agung
  6. Bendahari Agung
  7. Ketua Penerangan
 2. Tugas-tugas Pengerusi :
  1. Menjadi Pengerusi parti yang bertanggungjawab menjamin kelicinan keseluruhanperjalanan pentadbiran dan dasar parti.
  2. Memanggil dan mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi.
 3. Tugas-tugas Presiden :
  1. Memanggil dan mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden.
  2. Mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi semasa ketiadaan Pengerusi.
  3. Melantik Ahli-Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi selepas berunding dengan Pengerusi menurut Fasal 13.2.9 Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
  4. Melantik Setiausaha Agung, Bendahari Agung dan Ketua Penerangan selepas berunding dengan Pengerusi menurut Fasal 13.7 Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
  5. Melantik Ketua dan Timbalan Ketua Badan Pimpinan Negeri selepas berunding dengan Pengerusi menurut Fasal 16.2 Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
 4. Tugas-Tugas Timbalan Presiden :
  1. Membantu tugas-tugas Presiden.
  2. Mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi dan Majlis Presiden semasa ketiadaan Pengerusi dan Presiden.
 5. Tugas-tugas Naib-Naib Presiden :
  1. Membantu tugas-tugas Presiden.
  2. Mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi dan Majlis Presiden semasa ketiadaan Pengerusi, Presiden dan Timbalan Presiden.
 6. Tugas-tugas Setiausaha Agung :
  1. Bertanggungjawab kepada Presiden.
  2. Mengelola mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi, Majlis Presiden dan Perhimpunan Agung dan memastikan kesempurnaannya.
  3. Mengelola pentadbiran ibu pejabat parti.
  4. Menyediakan Penyata Tahunan untuk dibentangkan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi dan Perhimpunan Agung.
 7. Tugas-tugas Bendahari Agung :
  1. Bertanggungjawab mengurus hal ehwal kewangan parti dengan telus dan berintegriti.
  2. Menyediakan Penyata Kira-Kira Kewangan untuk diperiksa oleh Pemeriksa Kira-Kira yang dilantik oleh Perhimpunan Agung dan membentangkan penyata yang telah disahkan oleh Pemeriksa Kira-Kira kepada Majlis Pimpinan Tertinggi dan Perhimpunan Agung.
  3. Menyediakan anggaran pendapatan dan perbelanjaan tahunan kepada Majlis Pimpinan Tertinggi.
 8. Tugas-tugas Ketua Penerangan :
  1. Bertanggungjawab melaksanakan program-program penerangan parti dan melaporkannya kepada Majlis Pimpinan Tertinggi.

Penggantungan Dan Pembubaran Badan Pimpinan Negeri, Bahagian Dan Cawangan[sunting | sunting sumber]

 1. Majlis Pimpinan Tertinggi berhak menggantung atau membubar Badan Pimpinan Negeri, Bahagian dan Cawangan atas sebab jawatankuasa masing-masing melanggar peraturan parti atau melakukan tindakan yang memudaratkan kepentingan parti.
 2. Sebelum membubarkan Bahagian, Majlis Pimpinan Tertinggi hendaklah terlebih dahulu berbincang dengan Badan Pimpinan Negeri berkenaan dan sebelum membubarkan Cawangan hendaklah terlebih dahulu berunding dengan Jawatankuasa Bahagian berkenaan.

Organisasi Dan Tatacara Tindakan Disiplin[sunting | sunting sumber]

 1. Struktur organisasi dan tatacara tindakan disiplin parti adalah seperti berikut:
  1. Jawatankuasa Disiplin Awalan – Majlis Pimpinan Tertinggi berkuasa untuk melantik seramai tidak lebih daripada tiga puluh (30) orang untuk menganggotai Jawatankuasa Disiplin Awalan yang terdiri daripada mana-mana ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang pada pendapat Majlis Pimpinan Tertinggi adalah berkelayakan dan tidak memegang sebarang jawatan di dalam parti.
  2. Lembaga Disiplin Rayuan – Majlis Pimpinan Tertinggi berkuasa melantik tidak lebih daripada sepuluh (10) orang untuk mengganggotai Lembaga Disiplin Rayuan yang terdiri daripada :
   1. Lima (5) orang perseorangan dalam kalangan ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang pada pendapat Majlis Pimpinan Tertinggi adalah berkelayakan dan tidak memegang sebarang jawatan di dalam parti; dan
   2. Lima (5) orang perseorangan yang bukan ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang pada pendapat Majlis Pimpinan Tertinggi adalah berkelayakan.
 2. Majlis Pimpinan Tertinggi hendaklah merujuk aduan bertulis samada daripada Perhubungan Negeri, Bahagian dan Cawangan serta aduannya sendiri berhubung salahlaku disiplin mana-mana ahli parti kepada Jawatankuasa Disiplin yang akan mengambil tindakan mengkaji, menyiasat dan mendengar aduan dan menjatuhkan hukuman jika didapati sabit dengan kesalahan yang didakwa. Jawatankuasa Disiplin hendaklah :
  1. Menyampaikan kepada ahli yang didakwa melakukan apa- apa salah laku suatu notis yang mengandungi :
   1. Jenis kesalahan, tarikh, masa dan tempat di mana kesalahan itu berlaku;
   2. Tarikh, masa dan tempat di mana dia perlu hadir untuk siasatan dan/atau pendengaran.
  2. Ahli yang didakwa akan diminta dan diberi peluang untuk membela diri ketika pendengaran tersebut.
 3. Sekiranya tertuduh didapati bersalah, Majlis Pimpinan Tertinggi berhak menggantung keahlian seseorang ahli dan/atau melarang ahli itu daripada memegang jawatannya secara sementara sehingga keputusan muktamad dibuat oleh Jawatankuasa Rayuan Disiplin.
 4. Mana-mana ahli yang didapati bersalah boleh mengemukakan rayuan kepada Majlis Pimpinan Tertinggi dalam tempoh empat belas (14) hari bekerja daripada tarikh hukuman dijatuhkan. Majlis Pimpinan Tertinggi hendaklah menubuhkan Jawatankuasa Rayuan yang terdiri daripada:
  1. Tiga (3) orang perseorangan di kalangan ahli yang tidak memegang sebarang jawatan di dalam parti; dan
  2. Dua (2) orang perseorangan yang bukan ahli parti dan berkelayakan pada pandangan Majlis Pimpinan Tertinggi.
 5. Keputusan Jawatankuasa Rayuan adalah muktamad. Setiap keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Disiplin dan Jawatankuasa Rayuan hendaklah dimaklumkan kepada Majlis Pimpinan Tertinggi untuk pelaksanaannya.
 6. Keputusan Majlis Pimpinan Tertinggi dan/atau mana-mana badan yang menjalankan kuasanya di bawah perlembagaan ini adalah muktamad serta terikat dengan peruntukan Seksyen 18C Akta Pertubuhan 1966.

Wang Dan Harta Parti[sunting | sunting sumber]

 1. Kewangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia adalah diperolehi daripada yuran ahli, derma dan ikhtiar-ikhtiar lain yang dipersetujui oleh Majlis Pimpinan Tertinggi.
 2. Setiap sumbangan kewangan atau harta kepada parti hendaklah diisytiharkan kepada Majlis Pimpinan Tertinggi dan hendaklah disimpan di dalam akaun parti atau dipegang oleh Pemegang Amanah yang dipersetujui oleh Majlis Pimpinan Tertinggi.
 3. Pemegang Amanah bertanggungjawab mengurus wang dan harta yang diamanahkan semata-mata untuk kegunaan parti dan mesti mengembalikan semula wang dan harta tersebut kepada parti setelah berhenti atau diberhentikan menjadi Pemegang Amanah.
 4. Tahun Kewangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia ialah dari 1 Januari hingga 31 Disember.
 5. Bendahari Agung hanya dibenarkan menyimpan wang tunai runcit tidak melebihi RM50,000.00 (Ringgit Malaysia Lima Puluh Ribu) pada sesuatu masa. Wang sedemikian mestilah disimpan di tempat yang selamat di dalam Pejabat Berdaftar untuk kegunaan perbelanjaan runcit parti.
 6. Perbelanjaan yang melebihi RM500,000.00 (Ringgit Malaysia Lima Ratus Ribu) pada sesuatu masa tidak boleh dilakukan tanpa kebenaran diperoleh terlebih dahulu daripada Majlis Pimpinan Tertinggi. Perbelanjaan melebihi RM1,000,000.00 (Ringgit Malaysia Satu Juta) bagi sesuatu masa perlu mendapat kelulusan dari Perhimpunan Agung.
 7. Majlis Pimpinan Tertinggi berkuasa membuat sebarang peraturan berkenaan kewangan parti bagi semua peringkat.

Yuran Tahunan[sunting | sunting sumber]

 1. Setiap ahli hendaklah membayar yuran tahunan sebanyak dua ringgit (RM2.00).
 2. Seorang ahli yang mendaftarkan dirinya sebagai ahli seumur hidup dengan membayar yuran keahlian seumur hidup sebanyak seratus ringgit (RM100.00) dikecualikan daripada membayar yuran tahunan.

Juruaudit[sunting | sunting sumber]

 1. Perhimpunan Agung Tahunan hendaklah melantik sebuah Syarikat Juruaudit yang sah untuk memeriksa kira-kira wang dan harta parti.
 2. Mesyuarat Badan Pimpinan Negeri, Bahagian dan Cawangan hendaklah memilih dua (2) orang Pemeriksa Kira-Kira untuk memeriksa kira-kira Badan Pimpinan Negeri, Bahagian dan Cawangan masing-masing.

Peraturan Persidangan[sunting | sunting sumber]

 1. Majlis Pimpinan Tertinggi berkuasa membuat sebarang peraturan untuk Persidangan Perhimpunan Agung.
 2. Peraturan Persidangan Perhimpunan Agung hendaklah dipakai untuk persidangan parti di semua peringkat.

Pindaan Perlembagaan[sunting | sunting sumber]

 1. Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) boleh dipinda melalui ketetapan yang dipersetujui oleh tidak kurang daripada dua pertiga (2/3) perwakilan yang hadir di dalam Persidangan Perhimpunan Agung Tahunan atau Persidangan Perhimpunan Agung Khas dan hendaklah dikemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan menurut Akta Pertubuhan 1966.

Perselisihan Tafsiran Perlembagaan[sunting | sunting sumber]

 1. Jika berbangkit sebarang perselisihan di atas tafsiran Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) atau mana-mana Peraturan yang dibuat di bawah kuasa Perlembagaan PPBM, maka tafsiran yang diberikan oleh Majlis Pimpinan Tertinggi adalah muktamad.
 2. Menurut Fasal 13.8.9 Perlembagaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Majlis Pimpinan Tertinggi berkuasa membuat peraturan mengenai perkara-perkara yang tidak dinyatakan dengan khusus di dalam Perlembagaan PPBM asalkan ia tidak bercanggah dengan peruntukan nyata Perlembagaan PPBM termasuk dan tidak terhad kepada peraturan-peraturan mengenai pemilihan, kelayakan calon-calon yang bertanding dan peraturan Tetap Persidangan Perwakilan.

Pembubaran[sunting | sunting sumber]

 1. Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) boleh dibubarkan secara sukarela dengan persetujuan tidak kurang daripada tiga perempat (3/4) daripada jumlah ahli yang layak hadir dalam suatu Persidangan Perhimpunan Agung Khas.
 2. Sekiranya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) hendak dibubarkan secara yang disebutkan di atas, maka segala hutang dan tanggungan parti yang sah mengikut undang-undang hendaklah dijelaskan dan baki wang yang tinggal hendaklah diselesaikan mengikut cara yang dipersetujui dalam Persidangan Perhimpunan Agung Khas tersebut.

Kepimpinan[sunting | sunting sumber]

Barisan Pemimpin Kanan Parti Pribumi Bersatu Malaysia[sunting | sunting sumber]

Jawatan Nama
Pengerusi Tun Dr. Mahathir Mohamad
Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin
Timbalan Presiden Dato' Seri Mukhriz Mahathir
Naib Presiden Tan Sri Ab Rashid Ab Rahman
Datuk Abdul Rashid Asari
Dato' Hamidah Osman - keluar dari parti
Setiausaha Agung Datuk Dr Shahruddin Md Salleh
Bendahari Agung Dato’ Mohamed Salleh Bajuri
Ketua Penerangan Datuk Haji Kamarudin Md Nor
Ketua Srikandi Rina Binti Mohd Harun
Ketua Armada Syed Saddiq Syed Abdul Rahman
Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Akhramsyah Muammar Ubaidah Tan Sri Sanusi (Ahli MPT - dilantik)
Mohd Rafiq Naizamohideen (Ahli MPT - dilantik)
Mohd Redzuan bin Md Yusof (Ahli MPT – dilantik)
Datuk Dr Rais Hussin bin Mohamed Arif (Ahli MPT – dilantik)
Dato’ Abdul Kadir bin Jasin (Ahli MPT – dipilih)
Muhammad Zahid bin Mat Arip (Ahli MPT – dipilih)
Dato’ Nordin Salleh (Ahli MPT – dipilih)
Marzuki bin Yahya (Ahli MPT – dipilih)
Tan Sri Abdul Aziz bin Mohd Yassin (Ahli MPT – dipilih)
Ahmad Faizal bin Dato’ Haji Azumu (Ahli MPT – dipilih)
Tariq Ismail bin Mustafa (Ahli MPT – dipilih)
Datuk Dr Sukiman Sarmani (Ahli MPT – dipilih)
Hazlinda Abd Latif (Ahli MPT – dipilih)
Najwah Halimah bint Abd Halim (Ahli MPT – dipilih)
Ulya Awamah bin Husamuddin (Ahli MPT – dipilih)
Dr Muhammad Faiz Na’aman (Ahli MPT – dipilih)
Abu Bakar bin Yahya (Ahli MPT – dipilih)
Wan Mohd Shahrir bin Abd Jalil (Ahli MPT – dipilih)
Kamarulazman Habibur Rahman (Ahli MPT - dilantik) - keluar dari parti
Anina Saadudin (Ahli MPT - dilantik) - keluar dari parti

Lagu Rasmi[sunting | sunting sumber]

Tajuk Lagu : Perjuangan Kita

Pencipta Lagu & Lirik : Najwa Binti Tan Sri Muhyiddin Yassin

Tarikh Dilancarkan : 07 Januari 2017

Lokasi Pelancaran : Kompleks PKNS Shah Alam

Video lagu : https://www.youtube.com/watch?v=y27C10cztCc

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]