Pasar Payang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Pasar Besar Kedai Payang)
Jump to navigation Jump to search
Dalam Pasar Payang

Pasar Payang atau Pasar Besar Kedai Payang (kemungkinan asalnya dari nama perahu payang sejenis perahu nelayan yang memasarkan hasil tangkapan mereka di pasar, ataupun loghat Terengganu untuk Kedai Tempayan) merujuk kepada pasar besar di Kuala Terengganu. Ia merupakan tempat perniagaan tradisional yang popular dikalangan pelancong ke Terengganu.

Pasar Payang terdiri daripada bangunan kompleks 2 tingkat. Di bahagian bawahnya terdapat gerai basah dan gerai menjual pelbagai kuih-muih traditional negeri Terengganu. Di bahagian atas terdapat pelbagai kedai menjual pelbagai barangan. Ia terletak berhampiran dengan jeti Shabandar dan merupakan tempat persinggahan pelancong yang hendak menaiki bot ke pulau-pulau berhampiran.

Pasar Kedai Payang terletak di bandar Kuala Terengganu, Terengganu betul-betul mengadap Laut China Selatan. Ia merupakan tumpuan para pelancong yang datang ke Kuala Terengganu. Bangunan pasar ini dua tingkat terbahagi kepada dua jenis barang utama. Bahagian bawah menjual barangan dapur termasuk ikan, sayur-sayuran dan kuih-muih tradisional. Sementara tingkat atas terkenal sebagai menjual pakaian terutama batik Terengganu, sutera, kain broket dan songket tenunan Melayu.

Bazar Warisan pula terletak di sebelah pasar payang ini. Kompleks Stesen Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan premis perniagaan yang berdekatan menyebabkan persekitarannya sesak terutama pada hari Sabtu dan Ahad.[1]

Kebersihan[sunting | sunting sumber]

Pada 21 Januari 2010, Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said menyatakan kebersihan Pasar Payang kotor, tidak sesuai dengan imej Terengganu sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Pantai. Majlis Bandaraya Kuala Terengganu patut memantau peniaga dan orang ramai yang membuang sampah.[2] Keadaan Pasar Payang yang sudah usang itu mengundang rungutan orang ramai.[3] Sehubung dengan itu, pada 2016 kerajaan telah memperuntukkan sejumlah RM78 juta bagi membaiki infrastruktur di Pasar Besar Kedai Payang.[4] Dengan baik-pulih itu, Pasar Besar Kedai Payang kini (2018) menampilkan wajah baru yang lebih ceria dan moden.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]