Pasukan Udara Tentera Darat Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lencana PUTD

Pasukan Udara Tentera Darat atau PUTD adalah satu kor di dalam Tentera Darat Malaysia yang berperanan memberikan bantuan udara di medan tempur kepada unit-unit Tentera Darat. Pada masa ini, PUTD dilengkapkan dengan helikopter-helikopter dalam peranan perhubungan (liaison) atapun dalam peranan tinjauan di medan tempur (observation). Tentera Darat Malaysia merancang untuk melengkapkan PUTD dengan helikopter penggempur sedikit masa lagi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) telah ditubuhkan pada 1 Julai 1994 di pengkalan udara Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) di Kluang, Johor. Satu Pasukan Pelaksana (Project Team) telah ditubuhkan pada bulan Julai 1994 untuk menyelia perancangan dan perlaksanaan penubuhan suatu Pasukan Udara untuk Tentera Darat.

PUTD memulakan operasi penerbangan pada 11 Mac 1995 dengan 881 Skuadron PUTD ditubuhkan dengan rasminya. Ketika itu 881 Skn PUTD dilengkapi dengan 10 pesawat SA316B Alouette III yang dipindahmilik daripada Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM). Dengan penubuhan PUTD, sebahagian daripada pangkalan udara di Kluang telah diserahkan oleh TUDM kepada PUTD pada bulan Januari 1996. 881 Skuadron diisytiharkan beroperasi sepenuhnya pada 29 Mac 1997. Kini, keseluruhan pengkalan udara di Kluang telah diserahkan kepada PUTD. Pada mulanya seramai enam orang pegawai dari TUDM dan enam Pegawai dari Tentera Darat telah dipinjamkan sebagai Pioneer Team di tugaskan untuk membantu menubuhkan PUTD ini. Mereka itu ialah Pegawai Juruterbang: Kol Stephen Ngiau Tai Kong TUDM (Pengarah Project Team), Lt Kol Hj Ibrahim Hj Hashim TUDM, Pegawai Jurutera Udara: Mejar Mohd Asri Hamzah TUDM , Mejar Norazman Saparon TUDM dan Kapten Izaidi Musa TUDM serta Pegawai Logistik: Mejar Sarudin Chonil TUDM. Manakala Lt Kol Masood Zainal Abidin dari RAMD (bersara sebagai Timbalan Panglima Tentera Darat dengan pangkat Lt Jeneral) adalah selaku Timbalan Pengarah, Mejar Azmi Ariffin dari Kor Armor, Mejar Idris Mohamad dari JLJ, Kapt Nazri dari KP, Kapt Othman Badron dari JLJ dan Kapt Adnan Mat Din dari Kor Jutra . Gabungan pegawai-pegawai yang mempunyai berbagai kepakaran ini telah membentuk PUTD yang ada pada hari ini. Malaysia sungguh terhutang budi dan amat bangga dengan sumbangan 12 orang pegawai-pegawai "PIONEER" ini. Sejarah baru telah tercatat di dalam Angkatan Tentera Malaysia amnya dan Tentera Darat Malaysia khususnya.

Peranan dan Tanggungjawab[sunting | sunting sumber]

Peranan Pasukan Udara Tentera Darat termasuk :

 • memberi sokongan taktikal kepada formasi-formasi Tentera Darat
 • tinjauan medan tempur (light observation)
 • beroperasi sebagai sebahagian daripada satu pasukan gabungan senjata (combined arms team)
 • memberikan bantuan tembakan dari udara
  • sokongan anti kereta kebal
  • bantuan tembakan dari udara secara langsung
  • menyerang sasaran-sasaran peluang
 • memberikan pengangkutan taktikal (terhad)
 • MEDEVAC/CASEVAC kecemasan
 • mencari dan menyelamat

Peralatan-peralatan[sunting | sunting sumber]

Helikopter Penggempur[sunting | sunting sumber]

Tentera Darat Malaysia telah mengenalpasti keperluan helikopter penggempur untuk Pasukan Udara Tentera Darat. Beberapa jenis helikopter penggempur telah diberikan pertimbangan dan dinilai, termasuk Denel Rooivalk, Sikorsky Apache Longbow dan Eurocopter Tigre. Sehingga ini masih tiada pengumuman dibuat.

Helikopter Tinjauan[sunting | sunting sumber]

Helikopter A109 LUH kegunaan PUTD

PUTD telah menerima hantaran 11 buah helikopter AgustaWestland A109 Hirundo untuk tugas-tugas tinjauan LOH.

Pengangkutan Taktikal[sunting | sunting sumber]

Pengangkutan taktikal menggunakan helikopter masih menjadi tanggungjawab Tentera Udara DiRaja Malaysia, tetapi adalah wajar diunjurkan bahawa PUTD akan dilengkapkan dengan helikopter pengangkut berat sederhana ataupun helikopter utility jenis ringan bagi memenuhi keperluan pengangkutan taktikal dalam medan.

Unit-unit[sunting | sunting sumber]

Pasukan ketika Udara Tentera Darat kini mempunyai dua skuadron, iaitu Rejimen 881 PUTD dan Rejimen 882 PUTD. Lain-lain unit sedang dirancangkan.

Rejimen 881 PUTD[sunting | sunting sumber]

881 Skuadron telah ditubuhkan pada tahun 1995 dengan 10 buah helikopter perhubungan jenis SA.316 Alouette III yang dipindahkan dari Tentera Udara DiRaja Malaysia bersama-sama sekumpulan pegawai juruterbang yang akhirnya diserap menjadi anggota PUTD. 881 Skuadron di bawah perintah seorang Leftenan Kolonel.

Pada Tahun 2006, 881 Skuadron diperkuatkan dengan penghantaran 11 buah helikopter A109 Hirundo LOH. 5 buah A109 dihantar dalam bulan Disember 2005 dan bakinya dihantar dalam tahun 2006. Pasukan Udara Tentera Darat menjadi pengendali pertama A109 LOH di Asia. Helikopter-helikopter ini akan diberikan persenjataan seperti roket 70mm,AIM twin packs dan meriam 20mm. Senjata M134 Minigun turut dilengkapkan kepada helikopter ini. Rejimen ini berperanan sebagai rejimen tinjau yang akan melaksanakan penugasan tinjauan udara disamping melaksanakan tugas-tugas pengangkutan udara yang lain. Sebuah helikopter jenis ini terhempas pada 2014 lalu meninggalkan 10 buah unit dalam inventori.

Rejimen 882 PUTD[sunting | sunting sumber]

Rejimen ini dibentuk setelah Pasukan Udara Tentera Darat dirancang untuk menerima sebanyak 12 buah helikopter utiliti Sikorsky S-61A4. Pada 21 Mac 2015, Panglima Tentera Darat telah menandatangani perjanjian penerimaan 12 buah pesawat tersebut daripada TUDM. Ketika ini rejimen ini mengoperasikan 3 buah helikopter Sikorsky S-61A4 dimana baki 9 buah helikopter Sikorsky S-61A4 akan diserahkan secara berperingkat. Rejimen 882 PUTD berperanan sebagai rejimen helikopter utiliti yang terlibat dalam penugasan pengangkutan udara taktikal dan pelbagai penugasan utiliti yang lain. Pada tahun 2022, dipastikan bahawa hanya 3 buah helikopter Sikorsky S-61A-4 Nuri beroperasi dan ia akan digantikan dengan helikopter baru.[1]

Inventori[sunting | sunting sumber]

Inventori Semasa[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 • Laman web rasmi Tentera Darat Malaysia
 1. ^ "World Air Forces 2022". Flightglobal. 2022. Dicapai pada 12 April 2022.