Pergi ke kandungan

Paus Stephanus IX

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Paus
Stephanus IX
Bertakhta3 Ogos 1057
Perintah berakhir29 March 1058
PendahuluVictor II
PenggantiNikolaus II
Butiran peribadi
Nama lahirFrederic de Lorraine
Kelahiran1020
Lorraine, Kerajaan Suci Rom
Meninggal dunia29 March 1058
Firenze, Itali
Paus lain bernama Stephanus

Paus Stephanus IX, lahir Frederick (???- 29 Mac 1058 ), adalah Paus Gereja Roman Katolik dari 3 Ogos 1057 hingga 29 Mac 1058.

Beliau adalah ahli keluarga Ardenne-Verdun, yang memerintah Kadipaten Lorraine, dan memulakan kerjaya gerejanya sebagai kanon di Liège. Dia telah dijemput ke Rom oleh Paus Leo IX, yang menjadikannya canselor pada tahun 1051 dan salah seorang daripada tiga wakil kepada Constantinople pada tahun 1054. Kegagalan rundingan mereka dengan Patriark Michael I Cerularius dari Constantinopel dan Uskup Agung Leo dari Ohrid membawa kepada Timur-Barat yang kekal dalam perpecahan. Dia meneruskan sebagai canselor kepada paus berikutnya, Victor II, dan dipilih menjadi kepala biara Benedictine di Montecassino.

Stephen telah dipilih untuk menggantikan Victor pada 2 Ogos 1057. Sebagai paus, Stephen mengekalkan abbasi Montecassino, menguatkuasakan Pembaharuan Gregorian, dan meneruskan usaha Leo IX untuk mengusir orang Norman dari Itali selatan. Dia meninggal dunia di Florence, nampaknya diracuni oleh orang Rom, semasa berusaha untuk menobatkan abangnya Godfrey the Bearded sebagai maharaja Rom Suci.