Pergi ke kandungan

Paus Urbanus V

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Paus Bls.
Urbanus V
Bishop of Rome
GerejaGereja Katolik
Bertakhta28 September 1362
Perintah tamat19 Disember 1370
PendahuluInnocent VI
PenggantiGregorius XI
Jawatan terdahulu
  • Abbot of the Abbey of Saint Victor (1361–1362)
  • Abbot Ordinary of Monte Cassino (1366–1369)
  • Administrator of Avignon (1366–1367)
Tahbisan
Pentahbisan imamat1334
Pentahbisan episkopal6 November 1362
Butiran peribadi
Nama lahirGuillaume de Grimoard
Kelahiran1310
Grizac, Languedoc, Kingdom of France
Meninggal dunia19 Disember 1370(1370-12-19) (umur 59–60)
Avignon, Papal States
Lambang kebesaranUrbanus V's coat of arms
Penghormatan Sebagai Santo
Hari perayaan19 December
Dihormati dalamCatholic Church
Gelaran sebagai Orang KudusBlessed
Dibeatifikasi10 March 1870
Dibeatifikasi olehPaus Pius IX
Atribut
Penaung
  • Architects
  • Educators
  • Benedictines
  • Missionaries
Paus lain bernama Urban

Paus Urbanus V ( Latin: Urbanus V  ; 1310 – 19 Disember 1370), lahir Guillaume de Grimoard, [1] ialah ketua Gereja Katolik dari 28 September 1362 sehingga kematiannya pada 1370 dan juga ahli Ordo Saint Benedict . Beliau adalah satu-satunya paus Avignon yang di beatifikasi .

Walaupun selepas pemilihannya sebagai paus, dia terus mengikut Peraturan Benedictine, hidup sederhana dan sederhana. Tabiatnya tidak selalu mendapat penyokong yang sudah biasa dengan kehidupan mewah.

Urban V mendesak pembaharuan sepanjang masa kepausannya dan juga menyelia pemulihan dan pembinaan gereja dan biara. Salah satu matlamat yang dia tetapkan semasa pemilihannya menjadi Kepausan ialah penyatuan semula Gereja Timur dan Barat. [2] Dia datang hampir seperti beberapa pendahulu dan penggantinya, tetapi tidak berjaya.

  1. ^ Richard P. McBrien, Lives of the Popes, (HarperCollins, 2000), 243.
  2. ^ "Blessed Pope Urban V". Americancatholic.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 July 2012. Dicapai pada 23 June 2013.