Paus bongkok

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Ikan paus bongkok
Julat zaman: Miosen–kini[1]
Ralat ungkapan: Pengendali < tidak dijangka

Ralat ungkapan: Pengendali < tidak dijangka

Illustration of a whale next to a human diver. The whale is many times larger than the human.
Humpback whale size.svg
Saiz berbanding ukuran purata manusia
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Megaptera
Spesies:
novaeangliae
Cypron-Range Megaptera novaeangliae.svg
Julat ikan paus Humpback
Sinonim
  • Balaena gibbosa Erxleben, 1777
  • B. boops Fabricius, 1780
  • B. nodosa Bonnaterre, 1789
  • B. longimana Rudolphi, 1832
  • Megaptera longimana Gray, 1846
  • Kyphobalaena longimana Van Beneden, 1861
  • Megaptera versabilis Cope, 1869

Ikan paus bongkok (Megaptera novaeangliae)[3] ialah spesies ikan paus baleen. Salah satu spesies raksasa yang lebih besar, kira-kira 12–16 m (39–52 ka) dan berat kira 25–30 metric ton (28–33 short ton) kira 25–30 metric ton (28–33 short ton). Paus ini mempunyai bentuk badan yang tersendiri, dengan sirip dada panjang dan kepala berliku-liku. Ia diketahui kerana pelanggaran dan kelakuan permukaan yang tersendiri, menjadikannya popular dengan pengamat paus. Paus jantan menghasilkan lagu kompleks yang berlangsung selama 10 hingga 20 minit, yang mereka ulangi selama berjam-jam pada satu masa. Tujuannya tidak jelas, walaupun ia mungkin mempunyai peranan dalam mengawan.

Ikan ini ditemui di lautan dan laut di seluruh dunia dan biasanya berhijrah dalam jarak perjalanan sehingga 25,000 km (16,000 bt) setiap tahun. Mereka makan di perairan kutub, dan berhijrah ke perairan tropika atau subtropika untuk membiak dan melahirkan, berpuasa dan hidup dari rizab lemak mereka. Diet mereka kebanyakannya terdiri daripada kril dan ikan kecil. Humpback mempunyai repertoir pelbagai cara makan, termasuk teknik gelembung bersih.

Jenis ikan paus besar menjadi sasaran pemburuan untuk industri. Pemburuan ia segera mengancam bilangan spesies yang ada ke arah kepupusan jatuh sebanyak 90% sebelum moratorium 1966. Walaupun stok telah pulih sebahagiannya kepada kira-kira 80,000 haiwan di seluruh dunia, keterukan dalam peralatan penangkapan ikan, perlanggaran dengan kapal dan pencemaran bunyi terus memberi kesan kepada spesies tersebut.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Fossilworks: Megaptera". Fossilworks. Dicapai pada 8 April 2018.
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan iucn tidak disediakan
  3. ^ Mead, James G. dan Robert L. Brownell, Jr (16 November 2005). Wilson, D. E., dan Reeder, D. M. (ed) (penyunting). Mammal Species of the World (Spesies Mamalia di Dunia) (ed. ke-3). Percetakan Universiti Johns Hopkins. m/s. 723–743. ISBN 0-801-88221-4.CS1 maint: multiple names: editors list (link) CS1 maint: extra text: editors list (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Umum
Lagu ikan paus Humpback
Pemuliharaan
Lain-lain