Pecel lele

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Pecel Lele
Pecel Lele 1.JPG
Pecel lele disajikan dengan sambal, sayur tempe dan lalab, biasanya dijual di warung.
Nama alternatifPecel Lele, Pecak Lele
Jenis sajianHidangan utama
Tempat asalIndonesia[1]
KawasanLamongan, wilayah Jawa Timur, Di seluruh negara di Indonesia dan Asia Tenggara Maritim
Suhu penghidanganPanas
Bahan utamaIkan keli Clarias disajikan dengan sambal pes cili tradisional
di Wikibuku Buku Masakan: Pecel lele  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Pecel lele

Pecel Lele or Pecak lele adalah goreng Indonesia ikan keli Clarias hidangan yang berasal dari Lamongan, Jawa Timur, Indonesia.[1]

Hidangan[sunting | sunting sumber]

Ikan ini terdiri daripada ikan keli yang disajikan dengan sambal, sering disajikan dengan goreng tempe dan/atau tauhu dan nasi kukus. Ini adalah Hidangan Jawa yang popular yang diedarkan secara meluas di bandar-bandar Indonesia, terutama di Jawa. Namun, sering dikaitkan dengan [Lamongan]] kota, sebelah barat Surabaya di Jawa Timur, kerana kebanyakan penjual pecel lele berasal dari bandar ini. Sering disajikan di khemah sederhana di pinggir jalan warung di bandar-bandar di Indonesia, pecel lele dapat dianggap sebagai makanan yang berpatutan untuk semua orang. Hari ini, disebabkan oleh migrasi orang Jawa ke negara jiran, pecel lele juga terdapat di Singapura dan Malaysia.

Walaupun memiliki nama yang serupa, tidak boleh dikelirukan dengan hidangan Jawa yang lain, pecel, yang merupakan hidangan sayur yang disajikan dalam kuah kacang. Pecel lele tidak disajikan dalam sos kacang, tetapi dalam sambal terasi (cili tumbuk dengan sos udang). Walau bagaimanapun, beberapa resipi mungkin menambah sedikit kacang tanah ke dalam sambal mereka.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Adi Sucipto Kisswara & Budi Suwarna (24 Februari 2014). "Sejahtera Bersama Pecel Lele". Warta Kota (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 13 January 2015.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]