Pekan Cina, Bangkok

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Jalan Yaowarat adalah arteri utama Pekan Cina.
Gerbang Pekan Cina, Bangkok

Pekan Cina Bangkok adalah salah satu Pekan Cina terbesar di dunia. Ia didirikan pada tahun 1782 ketika bandar ini didirikan sebagai ibu negara Kerajaan Rattanakosin, dan berfungsi sebagai rumah penduduk Teochew yang paling ramai pendatang, yang tidak lama lagi menjadi kumpulan etnik yang dominan di bandar ini. Awalnya berpusat di sekitar Sampheng, inti Chinatown sekarang terletak di sepanjang Jalan Yaowarat, yang berfungsi sebagai arteri utamanya dan kadang-kadang meminjamkan namanya ke seluruh kawasan, yang sering disebut sebagai Yaowarat (Bahasa Thai: เยาวราช). Seluruh kawasan Pekan Cina hampir sama dengan Daerah Samphanthawong, dan merangkumi kawasan kejiranan seperti Song Wat dan Talat Noi di sepanjang Sungai Chao Phraya, dan Charoen Chai, Khlong Thom dan Nakhon Khasem di sepanjang Jalan Charoen Krung.

Awalnya merupakan kawasan hutan belantara di luar tembok kota, Pekan Cina berkembang menjadi pusat komersial Bangkok sepanjang akhir abad ke-19 hingga awal abad ke-20, tetapi sejak itu semakin menonjol apabila aktiviti komersial bergerak ke tempat lain berikutan pengembangan bandar. Kini berfungsi sebagai pusat budaya Cina, dengan banyak kedai yang menjual barang tradisional, dan terkenal sebagai destinasi gastronomi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ketika Raja Taksin mendirikan Kerajaan Thonburi setelah kejatuhan Ayutthaya pada tahun 1767, dia meminta bantuan pedagang Teochew, dengan siapa dia berkongsi hubungan etnik, untuk membekalkan ibu negara barunya di Thonburi dengan beras dan peruntukan. Sebagai balasannya, dia memberikan banyak pertolongan kepada mereka, termasuk tanah di tebing timur Sungai Chao Phraya, di seberang istananya] dan dikelilingi oleh tembok kota, untuk menetap masyarakat mereka. Teochew makmur di bawah Taksin, dengan mengorbankan Hokkien yang sebelumnya berpengaruh, yang komunitinya terletak di kawasan Kudi Chin di tebing barat selatan bandar.[1]

Pemerintahan Taksin berakhir pada tahun 1782 ketika jenderal Chao Phraya Chakri menghasut kudeta melawannya dan menubuhkan Kerajaan Rattanakosin, menjadi Raja Rama I. Dia memiliki istana yang dipindahkan ke tebing timur sungai, yang lebih aman secara strategis. Ini memerlukan penempatan semula komuniti Teochew - langkah yang mungkin didorong oleh fakta bahawa Teochew telah menjadi penyokong Taksin, sementara Rama I mempunyai hubungan dengan Hokkien. Rama I telah membuat Teochew menetap di daerah Sampheng, di tebing timur sungai tenggara dan ke hilir dari pusat bandar. Kawasan itu, antara Wat Sam Pluem (sekarang Wat Chakkrawat) dan Wat Sampheng (sekarang Wat Pathum Khongkha), kemudian merupakan daerah yang rawa dan tidak dapat diakses. Jalan kecil, kemudian menjadi Lorong Sampheng, menghubungkannya dengan kota yang diperkaya.[1]

Sebagai pedagang yang mahir, masyarakat Cina berkembang maju dalam perdagangan, dan secara beransur-ansur berkembang ketika pendatang dari China (termasuk minoriti bukan Teochew) semakin membanjiri Bangkok. Pekan Cina mengalami pertumbuhan pesat berikutan penandatanganan Perjanjian Bowring, yang meliberalisasikan perdagangan antarabangsa, pada tahun 1855. Perniagaan eksport-import berkembang dan banyak dermaga dan gudang muncul di kawasan itu, operasi mereka dipermudah dengan pembinaan Charoen Jalan Krung pada tahun 1864. Chinatown, yang sekarang merupakan kota kecil yang padat, telah dilanda banyak kebakaran pada paruh kedua abad ke-19, yang membuka jalan untuk pembinaan banyak jalan baru, termasuk Yaowarat, semasa pemerintahan Raja Chulalongkorn (Rama V). Menjelang abad ke-19 hingga ke-20, Pekan Cina telah menjadi kawasan komersial utama di Bangkok, serta daerah lampu merah yang menampung ruang candu, teater, kelab malam dan rumah judi.[2]

Pada abad ke-20, keunggulan komersial Chinatown secara beransur-ansur merosot ketika perniagaan dan penduduk yang kaya berpindah ke kawasan yang lebih baru di kota yang berkembang. Namun, mereka yang masih tinggal terus mempraktikkan budaya mereka, menjadikan Chinatown sebagai pusat makanan, pertukangan dan agama orang Cina, walaupun masyarakat Cina secara umum beradaptasi dengan masyarakat Thailand.[3]

Arah masa depan Chinatown kembali dipersoalkan pada tahun 2010-an, dengan pembinaan Blue Line bawah tanah MRT, yang Wat Mangkon Station akan melayani kawasan tersebut. Terdapat tuntutan untuk pemuliharaan bandar, antara keprihatinan masyarakat lama digantikan oleh pembangunan.[2]

Kawasan[sunting | sunting sumber]

Daerah Samphanthawong, yang mengandungi sebahagian besar kawasan Pekan Cina
  • Yaowarat: Jalan Yaowarat adalah arteri utama Chinatown. Ia berjalan dari Lingkaran Odeon, di mana ia membelah Jalan Charoen Krung, ke parit kota lama di Khlong Ong Ang.
  • Odeon Circle: Bekas bulatan lalu lintas di awal Yaowarat Road, ia adalah lokasi Chinatown Gate, yang dibina pada tahun 1999.
  • Sampheng: Kini dikenali sebagai Soi Wanit 1, Sampheng Lane adalah jalan asli yang melayani Chinatown. Hari ini adalah pasar yang sibuk yang terdiri daripada banyak rumah kedai yang terletak di lorong pejalan kaki yang sempit.
  • Charoen Chai: Komuniti bersejarah di luar Jalan Charoen Krung
  • Talat Noi: Kawasan kejiranan di sebelah tenggara Yaowarat, merupakan rumah bagi beberapa bangunan bersejarah.
  • Song Wat: Jalan ini berjalan di sepanjang Sungai Chao Phraya, dan dulu menjadi lokasi banyak dermaga kargo.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Van Roy, Edward (2017). "Taming The Dragon: Chinese Rivalries". Siamese Melting Pot: Ethnic Minorities in the Making of Bangkok. ISEAS-Yusof Ishak Institute. m/s. 171–198. ISBN 9789814762830.
  2. ^ a b Sirisrisak, Tiamsoon (2015). "The Urban Development and Heritage Contestation of Bangkok's Chinatown". Dalam van der Veer, Peter (penyunting). Handbook of Religion and the Asian City: Aspiration and Urbanization in the Twenty-First Century. Univ of California Press. m/s. 168–185. ISBN 9780520281226.
  3. ^ Golingai, Philip (23 Jun 2007). "Winds of change blow again". The Star. Dicapai pada 30 Julai 2017.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Van Roy, Edward (2007). Sampheng : Bangkok's Chinatown inside out. Bangkok: Institute of Asian Studies, Chulalongkorn Univ. ISBN 9789749990339.

Templat:Visitor attractions in Bangkok