Pekan Jepun, Vancouver

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kanak-kanak bermain pada 1927

Pekan Jepun, Little Yokohama,[perlu rujukan] atau Little Tokyo[1] adalah sebuah kawasan kejiranan di Vancouver, British Columbia, utara Pekan Cina, yang pernah mempunyai ketumpuan pendatang Jepun. Ia diserang pada 7 September 1907 oleh Asiatic Exclusion League, yang memecah banyak tingkap di sebahagian dari Pekan Cina, dan kemudian dipindahkan ke Pekan Jepun. Pekan Jepun menerima amaran serangan, dan walaupun penduduk menghadapi ahli Asiatic Exclusion League, banyak kerosakan telah dilakukan.

Dewan ini di Alexander Street telah dirampas oleh kerajaan sewaktu Perang Dunia II. Ia telah sejak itu dikembalikan sebagai sebuah pusat budaya dengan sebuah sekolah bahasa tambahan.

The centenary of these attacks was marked by a Riot Walk through Chinatown and Japantown on 7 September 2007.[2] [3]

Sewaktu Perang Dunia Kedua apabila orang Jepun Kanada diadakan harta benda mereka dirampas dan ditahan (lihat Japanese Canadian internment), Pekan Jepun berhenti menjadi sebuah kawasan etnik Jepun berbeza. Walaupun sesetengah orang Jepun telah kembali seleaps perang, komuniti itu tidak pernah dibarukan. Kawasan ini kini sebahagian dari Downtown Eastside Vancouver.

Di sepanjang Powell Street, sedikit peninggalan kawasan kejiranan Jepun masih wujud. Vancouver Buddhist Church, bekas Japanese Methodist Church, masih wujud di 220 Jackson Street (di Powell).[4] Sama juga dengan Vancouver Japanese Language School dan Japanese Hall di 475 dan 487 Alexander Street (di Jackson), yang ditubuhkan pada 1906.[5]

Hingga perkembangan restoran Jepun pada 1980an, dua restoran di Powell Street adalah hanya dua di kalangan tempat makan Jepun di bandar.

Oppenheimer Park di kawasan ini adalah tapak untuk Powell Street Festival dua hari tahunan yang bermula pada 1977.[6] Ia dipegang setiap Ogos, pada hujung minggu pertama bulan itu, dan adalah suatu perayaan komuniti warisan Jepun dan juga budaya alternatif dan jalan Downtown Eastside.

Little Ginza[sunting | sunting sumber]

Suatu enklaf upscale peruncit dan pemilik restoran etnik Jepun digelarkan Little Ginza - telah dimajukan di Alberni Street berhampiran Burrard Street di kawasan sempadan nipis di antara West End dan Financial District di Downtown Vancouver.

Emklaf baru ini telah memperolehi momentum ke atas course of kebelakangan empat puluh tahun ini dengan bilangan bertambah restoran-restoran high end, bar karaoke, kedai-kedai, dan butik upscale. Tempat-tempat ini secara besar diperkakaskan pada para pelancong yang sering melawat bandar dan juga orang Jepun yang mengembara untuk mencari barangan berharga "tawaran" (berkaitan dengan harga-harga Tokyo atau Osaka), dan untuk omiyage (hadiah-hadiah wajib untuk diberikan apabila mengembali ke Jepun).

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Powell Street (Japantown), Historical Review, report prepared for the City of Vancouver by Birmingham & Wood et al., pp. 21, 28]
  2. ^ 100th Anniversary of Anti-Asian Riots, 2007 Anniversaries of Change.
  3. ^ 7 September 2007 Riot Walk, 2007 Anniversaries of Change.
  4. ^ Vancouver Buddhist Church.
  5. ^ Vancouver Japanese Language School and Japanese Hall.
  6. ^ Powell Street Festival, Powell Street Festival Society.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:VancouverNeighbourhoods