Pekan Korea, Toronto

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Koreatown toronto 2009h.JPG
Sebuah mangkuk sup tulang daging babi Korea, sebuah hidangan masyhur di Pekan Korea Toronto

Korean Business Area (Kawasan Bisnes Korea) Toronto, Ontario, Kanada, juga lebih umumnya digelar Pekan Korea (atau Korea Town, K-town, Korea Selatan atau The K.B.A.), terdiri dari bisnes-bisnes rantaian di sepanjang Jalan Bloor di antara Jalan Christie dan Jalan Bathurst di bahagian Seaton Village dari The Annex. Juga digelar "Little Korea", Pekan Korea menjadi terkenal sewaktu musim panas 2002 apabila pasukan bola sepak Korea mengejutkan tiap orang dengan bermain dalam pusingan semi-akhir dalam kejohanan Piala Dunia 2002. Lalu lintas dohentikan di Bloor Street West oleh kerana orang ramai penuh semangat merayai pelaksanaan pasukan kegemaran mereka.

Penggunaan polisi lebih liberal oleh kerajaan Kanada pada 1967 telah membawa suatu kemasukan ramai-ramai pendatang Korea, banyak dari mereka menetap di kawasan Toronto. Sudah tentu, Toronto mempunyai ketumpuan satu terbesar orang Korea di Kanada dengan hampir 50,000 tinggal di bandar, menurut dengan Banci 2001. Banyak dari mereke menetap di kawasan Bloor dan Bathurst, dan tidak lama selepas itu, kawasan kejiranan bisnes Korea kecil bermuncul di sepanjang Bloor Street, berpusat di keliling persimpangan Bloor dan Manning Avenue. Restoran, kedai membuat roti, kedai hadiah, kedai runcit, dan ajensi pengembaraan bermula membuka, kebanyakan dari mana menyajikan pada komuniti Korea Kanada. Hari ini, walaupun banyak orang Korea bekerja di daerah ini, sangat sedikit orang Korea tinggal di Pekan Korea.

Sebahagian dari Pekan Korea pada waktu petang

Sebelum kemasukan ramai-ramai pendatang Korea pada 1980an, bahagian Bloor West of Bathurst telah diduduki ramai oleh orang dari Amerika Tengah dan Selatan, dan kawasan ini masih mempunyai pengaruh Latin hari ini.

Pekan Korea, North York[sunting | sunting sumber]

Sejak awal 1990an, sebuah Pekan Korea telah bermuncul di North York di sepanjang Yonge Street di antara Sheppard Avenue dan hanya utaranya Steeles Avenue. Kawasan ini terdiri dari sebahagian dari North York, Ontario (Willowdale, Toronto dan Newtonbrook) dan Thornhill, Ontario (Vaughan, Ontario dan Markham, Ontario).

Pekan Korea baru mempunyai banyak kedai runcit, bar karaoke dan restoran keluarga menyajikan pada orang Korea muda dan mereka yang tinggal di bahagian utara City of Toronto dan York Region. Sebahagian lebih besar kawasan kejiranan ini adalah pendatang atau pelajar memegang visa dari Korea Selatan.

Penggubahan rantaian[sunting | sunting sumber]

  • Hair salons
  • Cosmetic retailers
  • Family styled restaurants
  • Sushi bars
  • Karaoke bars
  • Clothing retailers
  • Convenience stores
  • Internet cafes

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 43°39′52″N 79°24′47″W / 43.664516°N 79.413005°W / 43.664516; -79.413005