Pelacuran lelaki

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Miyagawa Isshô, Samurai mencium pelakon lelaki, ca. 1750

Pelacuran lelaki adalah perbuatan atau amalan orang-orang yang menyediakan perkhidmatan seks sama ada lelaki atau wanita sebagai balasan untuk pembayaran. Berbanding dengan wanita pelacur, pekerja seks lelaki telah dikaji jauh lebih rendah oleh penyelidik.[1]

Pelacur lelaki yang dikenali dengan pelbagai nama dan eufemisme termasuk pengiring lelaki, gigolo (biasanya membayangkan pelanggan wanita), lelaki disewa, penggiat, model atau tukang urut (walaupun tiga lepas tidak selalu merujuk kepada pelacur).[2] Seorang lelaki yang tidak menganggap dirinya sebagai gay, tetapi yang bersedia untuk melakukan hubungan seks dengan pelanggan lelaki untuk wang, kadang-kadang dipanggil "gay-demi-upah" atau "perdagangan".

Pelanggan, terutama mereka yang mengambil pelacur di jalan atau di bar, kadang-kadang dipanggil "john" atau "muslihat".[3] Mereka yang bekerja dalam pelacuran, pelacur terutamanya jalan, kadang-kadang merujuk kepada perbuatan pelacuran sebagai "helah berubah".

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pelacuran lelaki telah ditemui di hampir semua budaya moden dan kuno.[4] Amalan di dunia purba lelaki atau wanita menjual khidmat seks di tempat-tempat suci suci, atau pelacuran suci, telah diakusaksi diamalkan oleh asing atau pagan budaya dalam bahasa Ibrani Alkitab atau Perjanjian Lama.[4] Pelacur lelaki juga dibuktikan dalam budaya Graeco-Roman dalam Perjanjian Baru, di kalangan banyak sumber-sumber kuno lain. Beberapa penterjemah menganggap bahawa dalam salah satu naib senarai Pauline, 1 Korintus 6: 9-10, salah satu daripada perkataan malakoi ("lembut") atau arsenokoitai (sebatian "lelaki" dan "katil") merujuk kepada pelacur lelaki (atau rumah pelacuran lelaki): ini tafsiran arsenokoitai diikuti dalam Versi Piawaian Disemak Baru.

Ensiklopedia Homoseksual menyatakan bahawa di Greece purba pelacur secara amnya hamba[4] Kes terkenal adalah Phaedo dari Elis yang telah ditangkap dalam perang dan dipaksa ke dalam perhambaan dan pelacuran, tetapi akhirnya ditebus untuk menjadi murid Socrates; Phaedo Plato menceritakan dari perspektif beliau. Rumah pelacuran lelaki wujud di kedua-dua Greece Purba dan Rom purba.[4]

Rekod mahkamah dan naib siasatan dari seawal abad ke-17 dokumen pelacuran lelaki di tempat yang kini Amerika Syarikat. Dengan perkembangan kawasan bandar dan mengumpul orang gay ke dalam komuniti menjelang akhir abad ke-19, pelacuran lelaki/lelaki menjadi lebih ketara. Pada masa ini, pelacuran dilaporkan berlaku di rumah-rumah pelacuran, seperti Dewan Paresis dalam Bowery Daerah New York dan di beberapa rumah mandi gay. Permintaan untuk seks, termasuk seks dibayar, mengambil tempat di bar tertentu antara apa yang dipanggil "pari-pari."[5]

Pelacur jalanan lelaki meminta pelanggan di kawasan-kawasan tertentu yang dikenali untuk perdagangan. Kawasan terkenal untuk jalan "penggiat" telah dimasukkan: bahagian 53 Street di New York; Santa Monica Boulevard dalam Los Angeles; Forsyth Street di Atlanta, Piccadilly Circus, dalam London; "The Wall" dalam Sydney 's Darlinghurst; The Drug Store dan Rue Saint Anne dalam Paris; Polk Street Gulch dalam San Francisco; dan Dataran Taksim di Istanbul. Bar seperti Cowboys and Cowgirls dan Rounds di New York, Numbers di Los Angeles dan bar go-go tertentu di Patpong Thailand adalah tempat-tempat popular di mana pelacur lelaki menawarkan perkhidmatan mereka.

Contoh[sunting | sunting sumber]

Pelacur lelaki muda dalam zaman Edo dari Jepun digelar kagema. Pelanggan mereka terutamanya lelaki dewasa.

Di kawasan selatan Asia Tengah dan Afghanistan,[bila?] lelaki remaja berusia antara dua belas dan enam belas tahun melaksanakan lagu-lagu dan tarian erotik tidak senonoh dan boleh didapati sebagai pekerja seks. Lelaki-lelaki tersebut digelar bacchá.

Di India, satu Hijra adalah seorang lelaki dari segi fizikal atau keinterseksan orang yang kadang-kadang boleh membuat pelacuran. Tidak semua hijras adalah pelacur, bagaimanapun, dan ramai menganggap diri mereka mempunyai identiti wanita dalam badan lelaki dan menerima ini sebagai syarat suci atau anugerah. Satu tradisi yang sama di India adalah yang Hijras berpakaian seperti wanita dan tarian di majlis perkahwinan, kelahiran anak, dan lain-lain perayaan dan menuntut sejumlah besar wang dari pemilik.

Pelacur lelaki Cuba digelar jinetero – secara harfiah "joki kuda"; pelacur wanita disebut jinetera.

Seorang pekerja seks lelaki dalam Caribbean yang mencari di pantai-pantai dan menerima pelanggan sama ada seks digelar Sanky-panky.

Pelacuran lelaki masa kini[sunting | sunting sumber]

Pengkategorian berikut pelacur lelaki tidak lengkap:

Suatu "Peep Show" di sepanjang St Catherine street di Gay Village Montreal.

Online[sunting | sunting sumber]

Pengiring profesional (pekerja seks dalaman) sering mengiklankan di laman web pengiring lelaki, biasanya sama ada secara bebas atau melalui agensi pengiring. Satu kajian membandingkan pengiring lelaki dan perempuan, oleh Juline Koken dan rakan-rakannya, mendapati bahawa pengiring lelaki berkongsi banyak persamaan dengan teman sosial wanita, tetapi juga mempunyai beberapa perbezaan yang ketara.

Jalan, bar, dan kelab-kelab[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan bandar-bandar besar mempunyai satu atau lebih kawasan di mana pelacur jalanan lelaki kerap akan turut hadir untuk pelanggan berpotensi yang memandu dalam kereta. Seperti kawasan mungkin mempunyai nama rasmi tempatan yang terkenal. Kawasan-kawasan ini cenderung untuk menjadi berisiko untuk kedua-dua pelanggan dan pelacur itu, dari perspektif undang-undang apabila ia berada dalam wilayah di mana pelacuran jalan atau permintaan adalah dilarang oleh undang-undang, atau juga dari perspektif keselamatan. Kawasan-kawasan ini boleh menjadi sasaran untuk pengawasan dan tangkapan oleh penguatkuasaan undang-undang. Beberapa pelacur lelaki mendapatkan pelanggan yang berpotensi di dalam ruang awam yang lain seperti terminal bas, taman dan berhenti rehat.

Rumah mandi dan kelab seks[sunting | sunting sumber]

Pelacur lelaki boleh cuba untuk bekerja di rumah mandi gay, kedai buku dewasa atau kelab seks, tetapi pelacuran biasanya dilarang dalam pertubuhan itu, dan perempuan-perempuan yang dikenali sering dilarang oleh pengurusan. Walau bagaimanapun, di beberapa tempat boleh terlepas pandang untuk menjaga aliran perniagaan.[petikan diperlukan]

Pelacuran Lelaki[sunting | sunting sumber]

Seorang pelacur lelaki boleh bekerja dalam satu lelaki pelacuran, juga dikenali di beberapa tempat sebagai "stabil." Ini adalah perkara biasa di Asia Tenggara dan juga terdapat di beberapa bandar-bandar dan bandar-bandar di tempat lain.

The Cleveland Street skandal memaparkan London pelacuran lelaki sering dikunjungi oleh golongan bangsawan, pada tahun 1889, apabila lelaki homoseksual adalah menyalahi undang-undang di United Kingdom, sebagai pelacuran masih ada. Dalam biografinya, The First Lady, April Ashley memetik bekas suaminya, Allahyarham Hon. Arthur Corbett (kemudian Baron Rowallan ke-3), yang bekerja di Kota London, tetapi telah ketagih kepada merentas berpakaian, seperti yang diberitahunya pada tahun 1960: "Ada sebuah rumah pelacuran lelaki, saya membayar lelaki untuk berpakaian aku, kemudian melancap aku."[6] Perbuatan homoseksual lelaki tidak disahkan di United Kingdom sehingga 1967.

Pada bulan November 2005, Heidi Fleiss berkata beliau akan bekerjasama dengan pemilik rumah pelacuran Joe Richards untuk menghidupkan Richards 'undang-undang Cherry Patch Ranch pelacuran di Crystal, Nevada ke dalam penubuhan yang akan mengambil kerja pelacur lelaki dan memenuhi keperluan yang eksklusif untuk pelanggan wanita, yang pertama di Nevada.[7][8] However in 2009, Fleiss berkata bahawa dia telah meninggalkan rancangan beliau untuk membuka seperti pelacuran.[9]

Dalam usaha untuk bekerja di sebuah pelacuran undang-undang di Nevada, sebuah peperiksaan serviks diperlukan oleh undang-undang; oleh itu lelaki secara teknikal tidak dibenarkan untuk bekerja sebagai pelacur. Pada hujung tahun 2009, pemilik rumah pelacuran Shady Lady Ranch mencabar peruntukan ini sebelum Perlesenan dan Minuman Keras Lembaga Nye County dan menang.[10] seorang pelacur lelaki yang akan menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan wanita.[11] Markus meninggalkan ladang itu beberapa minggu kemudian, pada bulan Mac 2010.[12]

Sehingga 2009, apabila ia diharamkan semua pelacuran, Rhode Island adalah satu-satunya negeri di A.S.[petikan diperlukan] pada masa itu untuk membenarkan pekerja seks lelaki untuk bekerja secara sah.[13] (Lihat Pelacuran di Rhode Island.)

Pada bulan Januari 2010, sebuah rumah pelacuran mewah untuk lelaki gay dibuka di bahagian industri Zurich, pelacuran sepenuhnya gay pertama di Switzerland.[14]

Pelancongan seks[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Pelancongan seks

Pelancongan seks wanita[sunting | sunting sumber]

Wanita pergi ke Eropah Selatan (Itali, Yunani, Albania dan Sepanyol), kepada Caribbean Lembangan (Jamaica, [[Barbados] ], Republik Dominican, dan Martinique), untuk bahagian Afrika (Tunisia, Gambia dan Kenya), Indonesia (khusus Bali) atau Thailand (khusus Phuket), untuk menikmati pelancongan seks.[petikan diperlukan] Lesser-known destinations may include Morocco, Fiji, Ecuador and Costa Rica.[petikan diperlukan] Women may travel to specific locations to enjoy a holiday and find a "temporary boyfriend" who will fill the roles of sexual partner, dining companion, tour guide, dancing companion/instructor, and will sometimes procure softer illicit drugs like marijuana and ecstasy for his client.[petikan diperlukan] German women frequent Sosúa in the Dominican Republic, Greece, and Morocco.[petikan diperlukan] A popular destination for the Japanese is Bali in Indonesia,[petikan diperlukan] while Canadian and Scandinavian females don't appear to favor a specific destination.[petikan diperlukan] Women who spend time with male escorts while on vacation may be any age but are predominantly middle-aged women looking for romance along with their sex.[15] The rate of HIV/AIDS and sexually transmitted infections may be relatively high in some Caribbean and African countries which are popular destinations for female sex tourism. Male prostitution has become increasingly visible in India; male for female service is growing but there have been reported cases where female clients have been blackmailed by gigolos they visited.[16][17]

Risiko[sunting | sunting sumber]

Seperti dalam semua bentuk pelacuran, lelaki pelacur dan pelanggan mereka boleh menghadapi risiko dan masalah. Untuk pelacur, risiko mungkin termasuk: stigma sosial; risiko undang-undang/jenayah; penderaan fizikal; risiko yang berkaitan dengan kesihatan, seperti risiko potensi penyakit kelamin; penolakan oleh keluarga dan rakan-rakan; penderaan gay (dalam kes lelaki-lelaki pelacuran); risiko kewangan yang datang dengan mempunyai pendapatan tidak selamat; dan risiko kesan mental/emosi yang datang dengan semua faktor-faktor. Remaja lari dari rumah dan melibatkan diri dalam kerja-kerja seks telah ditunjukkan untuk menjadi sangat berisiko.

Bagi pelanggan, risiko mungkin termasuk: takut stigma sosial dan keluarga atau kerja masalah jika aktiviti-aktiviti mereka dengan pelacur tidak kekal rahsia; risiko yang berkaitan dengan kesihatan; dirompak; atau, sangat jarang, sedang diugut atau cedera.[4] Pereka fesyen Jerman Rudolph Moshammer, sebagai contoh, telah dibunuh oleh seorang lelaki yang berkata Moshammer telah mengingkari janji untuk membayarnya untuk seks.[18] Jika pelacur lelaki mencuri daripada pelanggan lelaki atau menerima wang tanpa itu "meletakkan keluar" yang dipersetujui khidmat seks, ia kadang-kadang dirujuk sebagai "menggolek john".

Kajian menunjukkan bahawa tahap keganasan terhadap pelacur lelaki agak lebih rendah daripada pekerja seks wanita. Lelaki yang bekerja di jalan dan lelaki muda kelihatan berisiko terbesar menjadi mangsa pelanggan. Sebaliknya, risiko dirompak atau diugut ditimbulkan kepada pelanggan pekerja seks nampaknya jauh lebih rendah daripada kebanyakan bayangkan. Hal ini terutama berlaku apabila pelanggan mengambil pekerja seks melalui sebuah agensi yang ditubuhkan atau apabila mereka mengupah orang-orang yang telah dikaji secara berterusan dengan baik oleh pelanggan-pelanggan sebelumnya.

Bapa ayam adalah agak jarang berlaku dalam pelacuran lelaki di Barat, di mana kebanyakan pelacur umumnya bekerja secara bebas atau, kurang kerap, melalui agensi.[4]

Stigma[sunting | sunting sumber]

Faktor-faktor seperti perbezaan umur, di status sosial dan dalam status ekonomi antara pekerja seks dan anak guamnya telah dinamakan sebagai sumber utama kritikan sosial.[19] Stigma sosial yang serupa juga boleh dilampirkan kepada hubungan amorous yang tidak melibatkan pembayaran langsung untuk perkhidmatan seks, dan oleh itu tidak sesuai dengan definisi pelacuran, tetapi yang boleh dilihat oleh sesetengah pihak sebagai satu bentuk "separa" -prostitution, (dalam yang terdapat ketidakseimbangan kuasa dan ganjaran untuk persahabatan atau hubungan seks). Ahli lama dalam hubungan tersebut boleh dirujuk sebagai "ayah gula" atau "ibu gula"; kekasih muda yang dikenali sebagai "budak lelaki disimpan" atau "budak lelaki mainan".[20] Dalam masyarakat gay, ahli-ahli seperti ini pasangan kadang-kadang dipanggil "ayah" dan "anak lelaki" - tanpa membayangkan sumbang mahram. The penghinaan sosial untuk perbezaan umur/kedudukan dalam hubungan adalah dan telah kurang ketara dalam budaya tertentu pada masa-masa tertentu sejarah.

Bantuan dan sokongan untuk pekerja seks lelaki[sunting | sunting sumber]

Richard Holcomb dan James Waterman memaparkan poster "Project Weber" di Sidang Kemuncak Pencegahan HIV 2010 di Washington, D.C.

Di Amerika Syarikat dan tempat-tempat lain, terdapat beberapa sumber dan sokongan sedikit sedia ada untuk pekerja seks lelaki kerja dan/atau yang tinggal di jalan-jalan.[21] Lelaki dan kanak-kanak lelaki dalam keadaan ini mungkin menghadapi banyak isu. Mereka mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi bagi masalah kesihatan dan penyalahgunaan. Pelacur jalanan lelaki mungkin mempunyai isu-isu seperti penagihan dadah. Menawarkan sokongan dan penjagaan kesihatan untuk orang didiskriminasikan itu boleh menjadi sukar kerana keengganan untuk mendedahkan maklumat mengenai kerja mereka untuk profesional penjagaan kesihatan, yang juga boleh membuat pelacur lelaki sukar untuk mengenal pasti untuk mendekati.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, beberapa organisasi ditujukan khas untuk membantu pekerja seks lelaki telah ditubuhkan dan beberapa kajian telah dimulakan ke atas penduduk sedikit dikaji ini. Sebagai contoh, Richard Holcomb, seorang pekerja seks bekas, yang diasaskan 'Project Weber',[22] pengurangan kemudaratan program di Providence, Rhode Island yang menawarkan sumber dan sokongan kepada pekerja-pekerja seks lelaki yang tinggal di jalan-jalan, termasuk pertukaran jarum dan ujian HIV. Holcomb dinamakan kekurangan data yang ada pada pekerja seks lelaki komersial di rantau ini sebagai sebab bagi membantu membangunkan satu kajian 2010 untuk menilai keperluan penduduk ini. Project Weber diambil dan dikaji 50 pekerja seks lelaki yang tinggal di jalan-jalan Providence. Holcomb dinamakan hakikat bahawa beliau dan anggota pasukannya adalah pekerja seks bekas diri mereka sebagai salah satu sebab utama mengapa mereka mampu untuk mendapatkan akses kepada orang-orang untuk menjalankan kajian ini.[23] Projek ini berkata mereka memungut data berharga kepada pekerja seks lelaki yang bekerja dan tinggal di jalan-jalan di Providence. Holcomb juga telah mewujudkan beberapa dokumentari bertujuan untuk menarik perhatian kepada mata pelajaran pelacuran jalan lelaki dan penggunaan dadah.

Kajian pejuang hak wanita[sunting | sunting sumber]

Topik pelacuran lelaki telah diperiksa oleh ahli teori feminis. Ahli teori feminis Justin Gaffney dan Kate Beverley menyatakan bahawa Kefahaman yang diperoleh daripada penyelidikan ke atas pekerja seks lelaki di tengah-tengah London dibenarkan perbandingan antara pengalaman dari penduduk 'tersembunyi' pelacur lelaki dan kedudukan tradisional bawahan wanita dalam masyarakat patriarki . Gaffney dan Beverley berhujah bahawa pekerja seks lelaki menduduki kedudukan yang rendah dalam masyarakat kita yang, seperti wanita, dipastikan oleh binaan hegemoni dan patriarki.[24]

Budaya popular[sunting | sunting sumber]

Pelacur lelaki atau penggiat adalah kerap sastera dan sinematik stereotaip di Barat dari zaman 1960-an dan seterusnya, terutama dalam filem dan buku-buku dengan perspektif gay, di mana ia boleh menjadi watak stock. Pekerja seks lelaki sering digambarkan sama ada sebagai tokoh tragis, seperti dalam filem Mysterious Skin di mana pelacur lelaki mempunyai sejarah pencabulan, atau sebagai objek mustahil cinta atau pemberontak ideal. Walaupun kurang kerap di pawagam dan dalam novel, pelacur lelaki dengan pelanggan secara eksklusif wanita ("gigolo" atau "pengiring" lelaki untuk wanita) biasanya digambarkan sebagai kurang tragik daripada seorang yang penuh bertenaga yang gay. Filem My Own Private Idaho, yang dibintangi oleh Keanu Reeves dan River Phoenix, memberi tumpuan kepada persahabatan antara dua pelacur lelaki. Rob Schneider bintang sebagai gigolo dalam sandiwara slapsticknya Deuce Bigalow: Male Gigolo dan sekuelnya. Filem kontroversi Wiktor Grodecki Mandragora menceritakan kisah pelarian muda yang dimanipulasikan ke dalam dunia bawah tanah yang gelap pelacuran, penagihan dadah dan AIDS. Satu lagi filem yang terkenal yang memaparkan pelacur lelaki adalah Midnight Cowboy. The Roman Spring of Mrs. Stone menawarkan wanita yang lebih tua dan gigolo muda dalam Tempoh yang aku tetapkan tragis. Siri TV Hung adalah mengenai seorang jurulatih bola keranjang Detroit sekolah menengah yang, disebabkan tekanan kewangan, bertukar kepada pelacuran.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ (Weitzer 2000, p. 8)
 2. ^ Clark, Tracy (8 August 2009). "Are they "Hung"?". Salon. Dicapai pada 2009-10-17.
 3. ^ "BBC News - The escorts who want to rebrand male prostitution as a business". BBC News.
 4. ^ a b c d e f Dynes, Wayne R. (1990), "Prostitution", Encyclopedia of Homosexuality, Chicago: St. James Press, Vol 2, pp. 1054–1058, ISBN 1-55862-147-4
 5. ^ Heather Lee Miller, Prostitution, Hustling, and Sex Work.
 6. ^ April Ashley with Douglas Thompson (2006). The First Lady. London: John Blake Publishing Ltd. m/s. 160. ISBN 1-84454-231-9.
 7. ^ Brady, Jonann (November 18, 2005). "Are Women Ready for the 'Stud Farm'?". ABC News.
 8. ^ "Fleiss plans makeover for Nevada brothel". Associated Press. USA Today. November 15, 2005.
 9. ^ "Heidi Fleiss gives up on plan for brothel for women". Las Vegas Review-Journal.
 10. ^ "Brothel to get the bucks", Las Vegas Review-Journal, 2010-01-06
 11. ^ "San Francisco Examiner - Breaking News & Bay Area News". The San Francisco Examiner.
 12. ^ "First 'prostidude' leaves Shady Lady Ranch - News - ReviewJournal.com". Lvrj.com. 2010-03-26. Dicapai pada 2012-08-13.
 13. ^ Arditi, Lynn (31 May 2009). %5b%5bKategori:Semua rencana dengan pautan luar mati%5d%5d%5b%5bKategori:Rencana dengan pautan luar mati dari November 2011%5d%5d%5b%5bKategori:Rencana dengan parameter tarikh tak sah dalam templat%5d%5d[%5b%5bWikipedia:Pautan luar putus|pautan putus%5d%5d] "'Behind Closed Doors" How RI Decriminalized Prostitution" Periksa |url= value (bantuan). Providence Journal.
 14. ^ "Gay-Bordell in Zürich eröffnet", Tages Anzeiger (dalam bahasa German), 2010-01-18Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 15. ^ J. Sánchez Taylor, "Marking the Margins: Research in the Informal Economy in Cuba and the Dominican Republic", 1997, Discussion Papers in Sociology, No. S97/1
 16. ^ Kate Muir (30 June 2008). "The gigolo tales". Itgo.in. Dicapai pada 2009-10-17.
 17. ^ "Women land in gigolo trap", Times of India, December 11, 2006
 18. ^ BBC News, 2005-01-16. Man 'confesses' to Munich murder.
 19. ^ Lihat, misalnya, European Network Male Prostitution Activity Report, November 2003, "Practical experiences of Men in Prostitution" (Sweden, Denmark, Stockholm), ms. 23–26: "Semua lelaki [yang] ditemuramah [di Denmark] mengetahui persepsi negatif masyarakat 'pelacuran dan melakukan apa sahaja yang mungkin untuk menutup. Akibatnya mereka hidup dua dan mewujudkan lebih banyak dan lebih jauh dari hubungan rapat dan masyarakat yang lebih luas. Pengasingan dan dengan rela hati, dari tidak mempunyai sesiapa untuk berkongsi pengalaman dengan pelacuran adalah mendalam. Sesetengah lelaki menerangkan [d] bagaimana pelanggan adalah berhubung utama atau hanya mereka sosial kepada masyarakat, dan mempertimbangkan hubungan seksual seperti persahabatan atau pelanggan sebagai tokoh bapa."
 20. ^ lihat Dynes, supra, untuk perbincangan garis halus antara "lelaki disimpan" dan pelacuran.
 21. ^ Siegel, Joe. "Do HIV/AIDS Service Organizations Effectively Reach Male Sex Workers?". Article in Edge New, Boston, Mass. Dicapai pada 28 October 2011.
 22. ^ Siegel, Joe. "Former Male Prostitute Helps Hustlers Leave R.I. Streets". Article in Edge New, Boston, Mass. Dicapai pada 30 November 2011.
 23. ^ Goslant, Justin. "Male Prostitution in Providence". Article in The Anchor Newspaper. Dicapai pada 31 October 2011.
 24. ^ Justin Gaffney & Kate Beverley, “Contextualizing the Construction and Social Organization of the Commercial Male Sex Industry in London at the Beginning of the Twenty-First Century,” ‘’Feminist Review’’, No. 67, Sex Work Reassessed (Spring, 2001), ms. 133–141.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]