Pembahagian pentadbiran di Korea Utara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini adalah sebahagian daripada siri
Bahagian pentadbiran Korea Utara
Peringkat wilayah
Wilayah
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. to)
Bandar yang ditadbir secara langsung
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. chikhalsi)
Bandar Khas
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. t'ŭkpyŏlsi)
Peringkat perbandaran
Bandar peringkat khas
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. t'ŭkkŭpsi)
Bandar
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. si)
Kaunti
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. kun)
Mukim
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. kuyŏk)
Daerah
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. ku)
Kawasan
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. chigu)
Peringkat subperbandaran
Pekan
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. ŭp)
Kejiranan
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. tong)
Kampung
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. ri)
Daerah Pekerja
(Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. rodongjagu)

Pembahagian pentadbiran di Korea Utara disusun menjadi tiga peringkat hierarki. Pembahagian ini ditemui pada tahun 2002. Banyak unit mempunyai kesamaan dalam sistem di Korea Selatan. Di peringkat tertinggi adalah sembilan wilayah, dua bandar yang ditadbir terus, dan tiga bahagian pentadbiran khas. Peringkat kedua ialah bandar, kaunti, mukim, dan daerah. Ini selanjutnya dibahagikan kepada entiti peringkat ketiga: bandar, kejiranan, kampung, dan daerah pekerja.

Sistem pentadbiran tiga peringkat yang digunakan di Korea Utara pertama kali dirasmikan oleh Kim Il-sung pada tahun 1952, sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula kerajaan tempatan. Sebelum ini, negara ini telah menggunakan sistem pelbagai peringkat yang sama seperti yang masih digunakan di Korea Selatan.

(Terjemahan nama adalah tidak rasmi, tetapi anggaran. Nama-nama yang dirumikan mengikut sistem McCune-Reischauer yang secara rasmi digunakan di Korea Utara; penyunting asal juga dipandu oleh ejaan yang digunakan pada peta Korea National Geographic 2003).

Bahagian peringkat pertama[sunting | sunting sumber]

Sembilan buah wilayah (To; Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template., Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.)) berasal daripada wilayah tradisional Korea, tetapi telah dibahagikan sejak pembahagian Korea. Ia merupakan kawasan yang besar termasuk bandar-bandar, kawasan luar bandar dan pergunungan. Kedua-dua bandar khas (T'ŭkpyŏlsi; Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template., Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) adalah bandar metropolitan besar yang telah dipisahkan daripada bekas wilayah mereka untuk menjadi unit peringkat pertama. Empat bandar-bandar lain telah ditadbir secara langsung pada masa lalu, tetapi kemudiannya disatukan semula dengan wilayah mereka atau disusun semula.

Tiga kawasan pentadbiran khas telah dicipta pada tahun 2002 untuk pembangunan dengan usaha sama Korea Selatan dan negara-negara lain. Salah satunya, Wilayah Pentadbiran Khas Sinuiju, bertujuan untuk menarik pelaburan dan perusahaan China, tetapi setakat 2006 tidak pernah dilaksanakan. Kawasan pentadbiran khas tidak mempunyai subbahagian kedua dan ketiga yang diketahui.

Peta Kod Nama Chosongul Hanja
KP-01 Ibu kota Pyongyang Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-02 Wilayah Pyongan Selatan Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-03 Wilayah Pyongan Utara Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-04 Wilayah Chagang Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-05 Wilayah Hwanghae Selatan Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-06 Wilayah Hwanghae Utara Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-07 Wilayah Kangwon Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-08 Wilayah Hamgyong Selatan Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-09 Wilayah Hamgyong Utara Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-10 Wilayah Ryanggang Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.
KP-13 Bandar khas Rason Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.

Bahagian peringkat kedua[sunting | sunting sumber]

Lihat Senarai pembahagian pentadbiran peringkat kedua di Korea Utara untuk senarai lengkap.
Peta Korea Utara dengan bahagian peringkat kedua

Bahagian peringkat kedua yang paling biasa ialah kaunti (Kun; Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template., Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.),kawasan yang kurang urbanisasi dalam wilayah atau bandar yang ditadbir secara langsung. Daerah yang lebih ramai penduduk di wilayahnya adalah bandar-bandar (Si; Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template., Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.), dan bandar Nampho ialah sebuah bandar khas (T'ŭkkŭpsi; Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template., Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.). Beberapa wilayah juga mempunyai dua jenis daerah (Ku, Chigu).

Pusat-pusat bandar di bandar-bandar yang ditadbir terus diatur ke dalam mukim (Kuyŏk, bersamaan dengan Gu Korea Selatan)

Bahagian peringkat ketiga[sunting | sunting sumber]

Bahagian desa untuk bandar-bandar dan kaunti-kaunti disusun menjadi kampung-kampung (Ri, Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.). Kawasan pusat bandar di dalam bandar dibahagikan kepada kejiranan (Tong, Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.), dan sebahagian besar kaunti pula membentuk bandar (Ŭp, Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.). Beberapa daerah juga mempunyai daerah pekerja (Rodongjagu, Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.).

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]