Pencuci mulut

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Pembasuh mulut)
Jump to navigation Jump to search
Pencuci mulut
Dessert.jpg
Kek coklat tanpa tepung] (torte)
JenisLazimnnya manis
VariasiPelbagai (biskut, kek, tat, sandeshs, gelatin, ais krim, pastri, pai, puding, kastard, dan Tong sui, dll.)
di Wikibuku Buku Masakan: Pencuci mulut  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Pencuci mulut
Pai epal
Kastard bakar

Pencuci mulut ialah sajian manisan yang menyimpulkan hidangan utama. Sajian ini biasanya terdiri daripada makanan dan minuman manis, seperti wain pencuci mulut atau minuman keras, tetapi mungkin termasuk kopi, keju, kacang, atau barang-barang gurih yang lain. Di beberapa tempat di dunia, seperti banyak pusat dan barat Afrika, dan sebahagian besar wilayah China, tidak ada tradisi hidangan pencuci mulut untuk menyiapkan makanan.

Istilah "pencuci mulut" boleh digunakan untuk banyak manisan, seperti kek, tart, kuih, biskut, gelatin, pastri, ais krim, pai, puding, kastard, dan sup manis. Buah juga biasa ditemui dalam kursus pencuci mulut kerana kemanisan semulajadi. Sesetengah budaya mempermanis makanan yang lebih lazat untuk mencipta makanan pencuci mulut.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Perkataan "pencuci mulut" berasal dari perkataan Perancis desservir, yang bermaksud "membersihkan meja."[1] Penggunaannya yang pertama kali diketahui ialah pada tahun 1600, dalam manual pendidikan kesihatan berjudul Naturall and artificial Directions for Health, yang ditulis oleh William Vaughan.[2][3] Dalam Sejarah Pencuci Mulutnya (2013), Michael Krondl menerangkan bahawa ia merujuk kepada pencuci mulut yang sebenarnya selepas meja dibersihkan dari hidangan lain. Istilah ini bermula dari abad ke-14 tetapi mencapai makna semasa sekitar awal abad ke-20 apabila "service à la française" (menetapkan pelbagai hidangan di atas meja pada masa yang sama) digantikan dengan "service à la russe" (menyampaikan hidangan dalam sajian.) "

Penggunaan[sunting | sunting sumber]

Perkataan "pencuci mulut" paling banyak digunakan untuk kursus ini di Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand dan Ireland sementara "puding" lebih banyak digunakan di United Kingdom.[4] Alternatif seperti "gula-gula" atau "tukang gunting" juga digunakan di United Kingdom dan beberapa negara Komanwel lain, termasuk Hong Kong, dan India.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Dessert". Merriam-Webster. Merriam-Webster Incorporated. Dicapai pada 15 October 2012.
  2. ^ "dessert". Oxford English Dictionary (ed. 3rd). Oxford University Press. September 2005. (Langganan atau keahlian perpustakaan awam UK diperlukan.)
  3. ^ Charlton, Anne (2005). "An example of health education in the early 17th century: Naturall and artificial Directions for Health by William Vaughan". Health Education Research. 20 (6): 656–664. doi:10.1093/her/cyh030. penerbitan akses terbuka - percuma untuk dibaca
  4. ^ "Eating and Drinking". The Septic's Companion. Dicapai pada July 22, 2015.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]