Pemindah padi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pemindah padi di Jepun

Sebuah pemindah padi adalah sebuah pemindah dimuatkan untuk memindah anak benih padi ke atas sawah padi.

Walaupun padi padi dibesarkan di kawasan-kawasan selain daripada Asia, pemindah padi biasanya digunakan di Asia timur, Tenggara dan Selatan. Ini kerana padi dapat dibesarkan tanpa memindah, dengan hanya menanam biji benih di sawah, dan petani di luar Asia lebih suka cara bebas kecoh ini dengan mengorban hasil yang berkurangan.

Sebuah pemindah padi umum terdiri dari:

  • sebuah dulang anak benih seperti sebuah bumbung shed di mana tempat rawatan padi jenis tikar dimuatkan;
  • sebuah pengalih dulang anak benih seperti sebuah kereta mesin taip; dan
  • garpu kutip jamak yang mengutip anak benih dari tempat rawatan jenis tikar di dulang anak benih dan meletakkan anak benih ke dalam bumi, sepertiya anak benih diambil di antara jari manusia.

Mesin memindah menggunakan pemindah padi memerlukan masa yang adak kurang dan buruh daripada pemindahan kerja kasar. Ia menambahkan kawasan anggaran yang seorang dapat tanam dari 700 ke 10,000 meter persegi tiap hari.

Meskipun, pemindah padi adalah agak mahal untuk hampir semua petani pemegang kecil Asia. Pemindah padi adalah masyhur di negara perindustrian di mana harga buruh kasar adalah tinggi, contohnya di Korea Selatan.

Pemindah padi pertama pertama dimajukan di Jepun pada 1960an, manakala percubaan terawal untuk menjeterakan pemindahan padi bermula pada kurun ke-19. [1] Di Jepun, perkembangan dan penyebaran pemindah padi berkembang dengan pesat sewaktu 1970an dan 1980an.


Pautan luar[sunting | sunting sumber]