Pemindahan nuklear sel somatik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pemindahan nukleus sel somatik boleh mencipta klon untuk tujuan pembiakan dan terapi. Gambarajah mengenai pemindahan nukleus penderma untuk tujuan skematik.; secara amali seluruh sel penderma dipindahkan.

Dalamilmu genetik dan biologi perkembangan, pemindahan nuklear sel somatik (bahasa Inggeris: somatic cell nuclear transferSCNT) merupakan strategi makmal untuk mencipta embrio yang berdaya hidup daripada sel tubuh dan sel telur. Tekniknya terdiri daripada mengambil enucleated oocyte (sel telur) dan mengimplankan nukleus penderma daripada sel somatik (tubuh). Ini digunakan dalam pengklonan terapi dan pembiakan. Dolly si Biri-biri terkenal kerana menjadi kes pengklonan biak haiwan pertama yang berjaya.[1] Pada Januari 2018, sepasukan saintis di Shanghai mengumumkan kejayaan mengklonkan dua ekor kera daripada nukleus janin.[2] "Pengklonan terapeutik" memaksudkan kemungkinan menggunakan SCNT dalam perubatan regeneratif; pendekatan inilah yang diperjuangkan sebagai jawapan kepada banyak isu berkenaan sel tunjang embrio dan kemusnahan embrio berdaya hidup untuk tujuan perubatan namun masih ada persoalan mengenai betapa homolog sebenarnya dua jenis sel itu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Li, J; Liu, X; Wang, H; Zhang, S; Liu, F; Wang, X; Wang, Y (2009). "Human embryos derived by somatic cell nuclear transfer using an alternative enucleation approach". Cloning and Stem Cells. 11: 39–50. doi:10.1089/clo.2008.0041. PMID 19196043.
  2. ^ Liu, Zhen; dll. (24 January 2018). "Cloning of Macaque Monkeys by Somatic Cell Nuclear Transfer". Cell (journal). doi:10.1016/j.cell.2018.01.020. Dicapai pada 24 January 2018. Explicit use of et al. in: |last= (bantuan) Selenggaraan CS1:Ppenggunaan yang jelas et al. (link)