Penapisan di Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Secara umumnya, penapisan di Amerika Syarikat, yang melibatkan penindasan ucapan atau komunikasi awam yang lain, menimbulkan isu-isu kebebasan bersuara, yang perlembagaan dilindungi oleh Pindaan Pertama pada Perlembagaan Amerika Syarikat.

Kebebasan ini, walaupun asas, juga telah disertai sejak enshrinement dengan peraduan dan kontroversi. Sebagai contoh, sekatan yang meningkat semasa tempoh sentimen anti-komunis yang meluas, seperti yang ditunjukkan oleh perbicaraan Jawatankuasa Dewan Un-American Aktiviti. Ia juga undang-undang untuk menyatakan beberapa bentuk kebencian selagi tidak melibatkan diri dalam perbuatan yang telah diterangkan atau menggesa orang lain untuk melakukan perbuatan yang menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun, bentuk yang lebih teruk telah membawa kepada orang atau kumpulan seperti Ku Klux Klan yang dinafikan permit berarak tertentu atau Westboro Baptist Church disaman, walaupun ketetapan yang pada mulanya buruk terhadap kedua kemudiannya mengubah rayuan di Mahkamah Agung Amerika Syarikat. Oleh itu manakala sejarah undang-undang telah ditakrifkan had terhingga tertentu, mahkamah mempunyai sejarah diadakan secara umum bahawa kebebasan bersuara, untuk wujud dan fungsi, semestinya merangkumi walaupun tidak popular, menyinggung perasaan dan hina. [1][2] Legal expenses can sometimes be a significant unseen restraint where there may be fear of suit for libel.

Menurut yang Pemberita Tanpa Sempadan Indeks Kebebasan Akhbar 2010, Amerika Syarikat pada masa ini 20 di dunia dari segi kebebasan akhbar.[3] Beberapa bentuk pertuturan, seperti kelucahan dan fitnah, adalah terhad dalam media utama oleh kerajaan atau mengikut industri sendiri.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Timothy Jay (2000). Why We Curse: A Neuro-psycho-social Theory of Speech. John Benjamins Publishing Company. m/s. 208–209. ISBN 1556197586. 
  2. ^ David Goldberg, Stefaan G. Verhulst, Tony Prosser (1998). Regulating the Changing Media: A Comparative Study. Oxford University Press. m/s. 207. ISBN 0198267819. 
  3. ^ "Reporters sans frontières - Annual Worldwide Press Freedom Index - 2009". Reporters without borders. Diarkibkan daripada asal pada 2009-10-22. Dicapai 01-05-2009.  Check date values in: |access-date= (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]