Penapisan di New Zealand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Penapisan di New Zealand telah berubah sejak bertahun-tahun untuk mencerminkan permintaan bagi permohonan yang lebih liberal dari undang-undang pada penerbitan perbalahan.

Pejabat Pengelasan Filem dan Sastera (OFLC) adalah agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk pengelasan semua filem, video, penerbitan, dan beberapa permainan video di New Zealand. Ia dicipta oleh Filem, Video, dan Penerbitan Klasifikasi Akta 1993 dan bebas Entiti Mahkota. Ketua OFLC yang dipanggil Ketua menapis, mengekalkan gelaran yang telah diterangkan pegawai kerajaan dalam menjaga penapisan di New Zealand sejak 1916.

Patricia Bartlett New Zealand konservatif Katolik pro-penapisan aktivis tahun 1970-an dan 1980-an dan mengasaskan [Society [untuk Promosi Standard Community]] (SPCS). Organisasi ini masih aktif mencari sekatan yang lebih ketat ke atas pelepasan beberapa penerbitan.

Bacaan lebih lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Watson, Chris (1998). In the public good? Censorship in New Zealand. Palmerston North: The Dunmore Press. ISBN 0-86469-305-2.  Parameter |coauthors= tidak diketahui diabaikan (guna |author=) (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]