Pendidikan di New Zealand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pendidikan di New Zealand mengikut tiga-tier model yang merangkumi sekolah rendah, diikuti oleh sekolah menengah dan pendidikan peringkat ketiga di universiti dan / atau politek.

Rancangan untuk Taksiran Pelajar Antarabangsa menempatkan pendidikan New Zealand sebagai 7 terbaik di dunia.[1] Indeks Pendidikan, yang diterbitkan dengan Indeks Pembangunan Manusia PBB pada tahun 2008, berdasarkan data dari tahun 2006, senarai New Zealand sebagai 0.993, salah satu yang tertinggi di dunia, terikat untuk pertama dengan Denmark, Finland dan Australia.[2]

Pendidikan percuma dan wajib antara usia 6 dan 16, walaupun dalam kes yang sangat khas pengecualian boleh didapatkan setelah mendaftar ke KLH tersebut. Ini boleh diberikan kepada pelajar yang dekat dengan 16, telah mengalami kesulitan yang sedang berlangsung di sekolah dan mempunyai pekerjaan sudah berbaris. Keluarga yang ingin ke rumah mendidik anak-anak mereka boleh mengemukakan permohonan pembebasan. Untuk mendapatkan pengecualian dari pendaftaran di sekolah yang berdaftar, mereka harus memenuhi Menteri Pendidikan bahawa anak mereka akan diajarkan "sebagai secara teratur dan juga di sekolah berdaftar".[3]

Kanak-kanak hampir selalu memulakan sekolah pada hari ulang tahun ke-5 mereka, atau Sekolah Hari pertama selepas itu. pendidikan pasca-wajib ditetapkan dalam Rangka Kelayakan New Zealand Nasional, sistem yang terintegrasi dengan kelayakan kebangsaan di sekolah-sekolah, pendidikan vokasional dan latihan.

Tahun akademik di New Zealand berbeza-beza antara lembaga-lembaga, tetapi umumnya berlangsung mulai akhir Januari hingga pertengahan Disember untuk sekolah dasar dan menengah dan politeknik, dan dari akhir Februari sampai pertengahan November untuk universiti.

Pendidikan zaman kanak-kanak[sunting | sunting sumber]

Banyak anak menghadiri beberapa bentuk anak usia dini pendidikan sebelum mereka mulai sekolah.

 • Playcentre (lahir sampai usia sekolah)
 • TK (Usia 3 - 5)
 • Kohanga Reo,
 • Izin Pusat Anak Usia Dini (Usia 0 - 5) (biasanya swasta)
 • Chartered Anak Usia Dini Pusat (Abad 0 - 5) (negara dibiayai)

Wajib (rendah dan menengah)[sunting | sunting sumber]

Percuma rendah dan kolej pendidikan menengah adalah hak untuk semua kanak New Zealand dari usia 5 hingga akhir tahun kalendar selepas ulang tahun ke-19 pelajar, dan adalah wajib bagi pelajar berusia antara 6 dan 16 (15 dengan izin orang tua dan sekolah). Sebuah proposal baru-baru ini oleh Kerajaan New Zealand, yang disebut Sekolah Plus, akan melihat pelajar diwajibkan untuk tetap dalam beberapa bentuk pendidikan sampai usia 18.[4] Pelajar-pelajar kurang upaya dengan keperluan pendidikan khas boleh tinggal sampai akhir tahun kalendar mereka berpaling 21.

Sementara sekolah yang dibiayai negara bebas, pelajar masih perlu membayar untuk bahan kursus dan kos berkaitan. Juga, hampir semua sekolah mengenakan cukai dikurangkan "sumbangan" bahawa kebanyakan orang tua membayar. sekolah swasta atau bebas memungut bayaran uang kuliah selama negara sekolah-sekolah bersepadu, yang sering gereja dibiayai, mungkin akan mengenakan bayaran satu retribusi tambahan untuk bangunan sekolah. pelajar antarabangsa dengan visa pelajar berlaku juga boleh berdaftar di sekolah-sekolah negeri yang dibiayai asalkan mereka membayar yuran sekolah yang sesuai antarabangsa. Sejumlah sekolah menggunakan kos pelajar antarabangsa untuk suppliment dana negara mereka.

Kebanyakan pelajar mulai saat mereka berpaling 5, dan tetap di sekolah selama 13 tahun penuh. Pelajar yang tinggal lebih dari 5 kilometer berjalan kaki dari sekolah terdekat (atau angkutan umum ke sekolah) boleh dibebaskan dari sekolah menghadiri tapi mungkin diperlukan untuk mendaftar di sekolah korespondensi. Banyak sekolah kontrak pembekal pengangkutan awam untuk memberikan bus sekolah yang memberikan pelajar ke gerbang sekolah di pagi hari dan pulang lagi di akhir hari sekolah.

Sementara ada tumpang tindih di beberapa sekolah, sekolah dasar berakhir di Tahun 8 dan sekolah menengah di Tahun 13. Dua tahun terakhir sekolah dasar sering diambil di sebuah sekolah menengah berasingan, bukan di sekolah dasar, meninggalkan 'sumbangan' sekolah dasar hingga berakhir pada Tahun 6. Beberapa daerah walaupun telah 'penuh' sekolah dasar yang pergi ke tahun 8. Di luar kategori berikut, banyak sekolah swasta, sekolah negeri dan sekolah negeri kawasan bersepadu memuat pelajar dari Tahun 0-13, atau Tahun 7 hingga 13.

Ada tiga jenis sekolah: negara, swasta (atau berdaftar atau independen) dan sekolah negeri yang terintegrasi. Negara dan sekolah negeri bersepadu dibiayai kerajaan. Sekolah swasta menerima sekitar 25% dari dana mereka dari kerajaan,[5] dan mengandalkan biaya kuliah untuk sisanya. Negara sekolah bersepadu bekas sekolah swasta yang sekarang "terintegrasi" ke dalam sistem negara di bawah Akta Sekolah Swasta Bersyarat Integrasi 1975 [6] "Pada asas yang akan memelihara dan menjaga aksara khas dari pendidikan yang diberikan oleh mereka". Menurut Independent Schools New Zealand, sebuah kumpulan penyokong untuk sekolah swasta, sekitar 86% dari semua kanak usia sekolah menghadiri sekolah negeri, 10% menghadiri sekolah negeri yang terintegrasi dan 4% menghadiri sekolah swasta.[5] Selain itu, orang tua mungkin sekolah rumah kanak-kanak mereka sendiri jika mereka dapat membuktikan bahawa kanak mereka akan"... diajarkan sekurang-kurangnya secara teratur dan juga di sekolah berdaftar ..." ,[7] and are given an annual grant[7] untuk membantu dengan kos, termasuk perkhidmatan dari The Correspondence School. Peratus rumah kanak dididik dengan baik di bawah 2% bahkan di wilayah Nelson, daerah mana yang paling masyhur,[8] but there are many local and national support groups.[9][10]

Tahun-tahun sekolah[sunting | sunting sumber]

Antara 2000 dan 2007 yang paling New Zealand sekolah bergerak ke arah yang menunjuk tingkatan kelas sekolah didasarkan pada tahun-tahun sekolah dari kohort pelajar. Pengenalan NCEA, pendaftaran komputerisasi dan sekolah kembali pedoman roll[11] perubahan, antara lain, telah driver untuk perubahan ini. Sebelum ini, sistem borang, Standard dan Juniors atau Primer yang digunakan.[12] Walaupun istilah-istilah yang lebih tua tidak lagi digunakan untuk pentadbiran sekolah, kebanyakan mereka masih muncul dalam undang-undang pendidikan, pada beberapa (terutama bebas) sekolah, dan berbicara dengan generasi yang lebih tua, yang sering lebih suka menggunakan istilah mereka lebih akrab dengan. Namun, orang harus meminta pelajar hari ini "Yang tahun berapa?" daripada "Yang borang yang anda?", kerana banyak akan mengelirukan 'bentuk' dengan bentuk kelas.

Ada 13 tingkat tahun akademik, nombor 1 sampai dengan 13. Pelajar menukar lima masuk pada Tahun 1 jika mereka memulakan sekolah pada awal tahun ajaran atau sebelum tarikh cut-off (31 Mac dalam undang-undang, dan untuk sebahagian besar sekolah). Pelajar yang gilirannya lima di akhir tahun boleh tinggal di Tahun 1 untuk tahun ajaran berikutnya bergantung pada kemajuan akademik mereka. Kementerian Pendidikan menarik perbezaan antara tahap tahun akademik dan pembiayaan, yang terakhir yang berpusat pada saat pelajar pertama mulai sekolah - pelajar sekolah mulai pertama selepas bulan Julai, sehingga tidak muncul di roll kembali Julai, sehingga diklasifikasikan sebagai dalam Kewangan Tahun 0 tahun itu, sehingga mereka direkodkan sebagai Tahun 1 pada roll kembali tahun depan. Pelajar dalam Kelas 7 dan 8 boleh menghadiri Sekolah Menengah yang memberikan peralihan dari sekolah dasar sampai sekolah menengah. Tahun terakhir sekolah dasar adalah tahun 8, dan pelajar perlu mengosongkan Tahun 8 pada akhir tahun sekolah setelah ulang tahun ke-14 mereka (walaupun kebanyakan mahasiswa 12-13 ketika mereka peralihan ke sekolah menengah). Tahun pertama pendidikan sekunder Tahun 9. Jabatan Pendidikan mensyaratkan bahawa pembiayaan tahun pelajar dan tahun akademik diselaraskan pada tahun 7, 8, dan 9, terlepas dari ketika mereka pertama kali mulai sekolah. Pelajar yang tidak mencapai kredit yang cukup dalam NCEA mungkin atau tidak boleh mengulang Year 11, 12 atau 13, ketika cuba untuk mencapai kredit tidak tercapai dalam NCEA - mengulangi tahun sering bergantung pada apa kredit telah dicapai dan apa NCEA tahap majoriti kajian terletak di Jl. 13 Tahun dipandang sebagai akhir tradisional sekolah menengah, dengan tahun dana tambahan

Di bawah sistem lama borang, Standard dan Juniors, ada dua tahun Junior diikuti dengan empat tahun Standard di sekolah dasar, diikuti oleh tujuh borang. Borang 1 dan 2 di sekolah menengah dan lima sisanya di sekolah menengah.

Tahun Sistem lama Kurikulum / Tingkat Kelayakan Jenis Sekolah
0 Peserta Baru Tingkat 1 Sekolah rendah Sekolah Rendah Sekolah komposit
1 Junior 1/Primer 1
2 Junior 2/Primer 2
3 Standard 1 Level 2
4 Standard 2 Level 2-3
5 Standard 3 Level 3
6 Standard 4 Level 3-4
7 Form 1/Standard 5 Level 3-4 Intermediate school Junior secondary school
8 Form 2/Standard 6 Level 4-5
9 Form 3 Level 5 Secondary school
10 Form 4 Level 5
11 Form 5 Level 5-6 / NCEA Level 1 Senior secondary school
12 Form 6 Level 6-7 / NCEA Level 2
13 Form 7 Level 7-8 / NCEA Level 3

Jenis sekolah-sekolah[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan sekolah melayani baik untuk pelajar sekolah rendah, menengah, atau kedua:

 • Tahun 1-6: Sekolah Dasar (Ages 5-11)
 • Tahun 7-8: Sekolah Menengah (Abad 10-13)
 • Tahun 9-13: Sekolah Menengah (Abad 13-17)

Namun, beberapa sekolah melayani pelajar di dua atau lebih daripada kumpulan-kumpulan. Ini adalah jarang daripada sekolah-sekolah yang mengajar kumpulan-kumpulan di atas. Luas sekolah umumnya ditemui di kawasan luar bandar, di mana tidak ada pelajar yang cukup untuk menjalankan tiga sekolah yang berasingan secara produktif. Suatu senarai jenis sekolah, dan tahun-tahun mereka melayani, di bawah. Tahun * 1-8: Purna Sekolah Dasar (Abad 5-13), bentuk ini hampir yang biasa seperti sekolah rendah dan menengah yang berasingan.

 • Tahun 7-10: Sekolah Menengah (Abad 10-15), sangat jarang berlaku.
 • Tahun 7-13: Menengah / Sekolah Menengah (Abad 10-18), sangat jarang berlaku.
 • Tahun 1-13: kawasan sekolah s (Ages 5-18)
 • Menguruskan - Tahun 13: Sekolah Korespondensi (Taman Kanak-kanak - Usia 19)

Skim pendaftaran sekolah kebangsaan[sunting | sunting sumber]

Untuk sekolah negeri, Pindaan Pendidikan Act 2000 menempatkan di tempat "sistem untuk menentukan penerimaan pelajar dalam keadaan di mana sebuah sekolah telah mencapai kapasiti roll dan keperluan untuk mengelakkan berdesak-desakan." Baru Sekolah yang beroperasi skim pendaftaran mempunyai "zon rumah" yang ditetapkan secara geografi. Tinggal di zon ini, atau di asrama sekolah, jika memiliki salah satu, memberikan hak masuk ke Sekolah. Pelajar yang tinggal di luar zon rumah sekolah dapat diterima, jika ada tempat yang tersedia, dalam urutan keutamaan seperti berikut: program khusus; saudara kandung saat ini berdaftar pelajar; saudara para pelajar lama; anak pekerja dewan dan kakitangan; semua pelajar lain. Jika ada aplikasi lebih dari tempat yang sedia maka seleksi harus melalui pungutan suara secara rawak ditarik. Sistem ini rumit oleh beberapa sekolah negara yang mempunyai kemudahan asrama bagi mahasiswa yang tinggal di luar zon sekolah. Biasanya para mahasiswa tinggal di daerah pertanian terpencil di New Zealand, atau orang tua mereka boleh tinggal atau bekerja sebahagian di luar negeri. Banyak sekolah menengah menawarkan biasiswa terhad penginapan mereka untuk menarik murid berbakat, seperti pemain rugby dari Fiji, meniru amalan sekolah swasta.

Kritik telah menyarankan bahawa sistem pada dasarnya tidak adil kerana menyekat pilihan bagi orang tua untuk memilih sekolah dan sekolah untuk memilih murid mereka walaupun itu tidak membolehkan semua pelajar yang tinggal di masyarakat untuk mempunyai entri, sebagai hak, terlepas dari profil mereka akademik atau sosial . Selain itu, ada bukti bahawa nilai hotel sekitar beberapa sekolah lebih dikehendaki menjadi meningkat, sehingga menyekat kemampuan kumpulan sosial-ekonomi yang rendah untuk membeli rumah di zon tersebut, meskipun hal ini off set oleh kenyataan bahawa pelajar diterima dari penginapan sewa atau dari rumah di mana mereka naik dengan relatif bonafide atau hidup teman di zon tersebut.[4]

Pendidikan peringkat ketiga[sunting | sunting sumber]

Ada pelbagai cabang pendidikan peringkat ketiga di New Zealand.

Untuk lembaga non-swasta, lihat juga: sektor organisasi negara di New Zealand

Universiti[sunting | sunting sumber]

Biasanya, [gelaran [sarjana]] akan mengambil tiga tahun, dan setahun lebih banyak dari kajian akan mengarah pada [gelaran [Honours.]] Tidak setiap gelaran ini pola 3 +1: ada beberapa darjah empat tahun (yang mungkin atau tidak boleh diberikan dengan Honours), dan beberapa gelar sarjana pakar yang memakan masa yang lebih lama untuk menyelesaikan. Biasanya, Honours dapat diberikan dengan kelas pertama, kelas II atas, kelas II atau kelas bawah ketiga, tetapi hal ini dapat bervariasi dari darjah darjah. Gelar sarjana bisa diikuti oleh [gelaran] [Guru] suatu. Seorang calon yang tidak memiliki gelar Honours boleh diberikan gelaran Master dengan pujian: seperti gelaran biasanya melibatkan dua kajian tahun, berbanding dengan satu tahun untuk mendapatkan gelar Master untuk seorang calon yang memang memiliki gelar Honours. Seorang calon yang telah baik gelar Master atau gelar sarjana dengan Honours boleh meneruskan ke gelaran doktor.

Masuk ke universiti yang paling hangat ialah "terbuka", yang mengatakan bahawa satu hanya perlu memenuhi keperluan minimum dalam peperiksaan sekolah-meninggalkan (baik itu NCEA atau bursary). Sejumlah besar program di universiti New Zealand sekarang mempunyai penerimaan yang selektif, dengan University of Auckland menawarkan sejumlah besar program selektif-entri. pelajar dewasa biasanya tidak perlu memenuhi kriteria akademik menuntut pelajar yang masuk langsung dari sekolah menengah.

Domestik pelajar akan membayar kos disubsidi oleh Kerajaan, dan bahagian pelajar-membayar kos boleh dipinjamkan dari Kerajaan di bawah Kerajaan Student Loan Scheme. Mingguan faedah boleh ditarik dari pinjaman untuk biaya hidup, atau pelajar boleh mengemukakan permohonan keperluan berdasarkan (atas hasil pendapatan ibu bapa) "Mahasiswa Penyisihan", yang tidak perlu dibayar kembali. "Merit Berikat Beasiswa" juga diberikan oleh Kerajaan untuk menutup bahagian pelajar-bayar kos, namun, penerimaan beasiswa mengharuskan penerima untuk tinggal di New Zealand untuk waktu tertentu setelah lulus (Dibatalkan sejak 2009). The New Zealand Beasiswa dan New Zealand Universiti bursary diberikan kepada sekolah lulusan dengan cara yang kompetitif dan juga memberikan sokongan kewangan kepada sekolah-lulusan mengejar gelar sarjana tetapi tidak memerlukan keperluan apapun untuk tinggal di negara setelah selesai universiti. Mahasiswa antarabangsa membayar penuh (non-subsidi) kos dan tidak memenuhi syarat untuk mendapatkan bantuan kewangan Kerajaan.

Hingga 1961 hanya ada satu darjat-pemberian universiti di New Zealand, University of New Zealand yang konstituen perguruan tinggi di New Zealand. Sekarang perguruan tinggi universiti bebas dalam hak mereka sendiri, dan sejak itu tiga universiti baru telah dicipta (Auckland University of Technology, Lincoln University dan Waikato University).

Universiti di New Zealand:

Kolej-kolej pendidikan (Kolej Perguruan)[sunting | sunting sumber]

Ini adalah sebahagian senarai perguruan tinggi bersejarah atau yang ada-khususnya yang bersenarai [5] dalam Akta Parlimen sebagai awam (Crown-dimiliki) pembekal guru pendidikan:

Lihat : organisasi sektor Negara di New Zealand (daftar sekarang)

Kebanyakan perguruan tinggi pendidikan di New Zealand dalam 30 tahun terakhir telah secara berperingkat konsolidasi (misalnya, Ardmore dengan Auckland), dengan trend dalam 15 tahun terakhir untuk mempertimbangkan dan kesan penggabungan dengan universiti erat bersekutu dengan mereka, misalnya, Palmerston North Hamilton dan perguruan tinggi menyatu dengan Waikato dan Messi masing-masing.

Dalam tempoh 2004-2005, pada [[Auckland College |] Auckland] dan Wellington perguruan tinggi digabungkan dengan Universiti Auckland dan Victoria University masing-masing. Pada tahun 2007 College Christchurch Pendidikan digabungkan dengan Universiti Canterbury. Perguruan tinggi yang berdiri sendiri yang tersisa di Dunedin menyatu dengan University of Otago pada Januari 2007.

Nama 'kolej pendidikan' dilindungi oleh Undang-undang Parlimen-sebelumnya perguruan tinggi 'guru' nama 'itu terpelihara. Hanya universiti dan akademi standalone pendidikan boleh menggunakan gelaran ini. lembaga-lembaga demikian, swasta (yang tidak dinyatakan di dalam Kis) menyediakan pendidikan guru seperti Betlehem Institut (Tauranga) dan New Zealand Graduate School of Education (Christchurch) harus menggunakan nama alternatif.

Politeknik[sunting | sunting sumber]

Untuk senarai politeknik, lihat: pertubuhan sektor negara di New Zealand

Latihan Syarikat Swasta[sunting | sunting sumber]

Latihan Swasta Syarikat telah ada selama bertahun-tahun di New Zealand. Tujuan mereka adalah untuk memberikan latihan sering tidak terdapat di sektor awam. Mereka juga memberikan latihan kepada kumpulan keperluan khas atau dalam rangka waktu yang menyokong keperluan pembelajar yang berbeza. Pelatih Swasta seperti Institut Terapan Belajar di Otahuhu Auckland telah memberikan pembelajar domestik dan antarabangsa peserta didik kursus dalam Pengkomputeran, Perhotelan, Perniagaan, Kesihatan dan Contact Center selama lebih dari 17 tahun. Para tutor umumnya diambil dari industri daripada ahli akademik dan tujuan untuk pelajar kebanyakan kerja cepat. Sebuah senarai pembekal sedia di NZQA dan website TEC. pelatih peribadi mempunyai keupayaan untuk bertindak balas dengan cepat perubahan keperluan industri. Kebanyakan pembekal menyediakan kursus yang menawarkan NZQA sijil akreditasi dan banyak, ijazah dan gelaran. pelatih swasta menawarkan alternatif untuk sekolah negeri dan banyak pelajar lebih suka persekitaran menyokong pelatih peribadi yang paling

Wānanga[sunting | sunting sumber]

Lihat Wananga
Untuk senarai wānanga, lihat: sektor organisasi negara di New Zealand

Pembiayaan == ==

Primer dan sekunder[sunting | sunting sumber]

Kerajaan langsung menyediakan semua atau sebahagian besar dana untuk negara dan "sekolah bersepadu" dan sekitar 25% dari dana untuk sekolah swasta.[13] Sebahagian besar daripada dana tambahan tersedia, bergantung pada decile rating, dengan sekolah-sekolah decile rendah menerima jumlah terbesar pada berdaftar decile kanak dan sekolah tinggi mendapatkan sedikit <buklet MOE untuk Pendidikan Agen. 2008> Mula 2010, gulungan sekolah akan diperiksa lebih kerap sehingga sekolah yang mengeluarkan sejumlah besar kanak-kanak akan memiliki dikurangkan wang <NZ Herald> Sekolah tidak. boleh menuntut tuntutan bagi pelajar dalam program-program pertukaran. <MOE buklet "Manual untuk sekolah pertukaran pelajar> Sekolah juga meminta sumbangan sukarela dari orang tua, tidak formal dikenali sebagai " yuran sekolah". ini boleh berkisar dari $ 40 per anak sampai dengan $ 800 pada kanak di schools.The decile quality pembayaran kos ini berbeza sesuai dengan bagaimana orang tua melihat sekolah Biasanya orang tua akan pengeluaran $ 500 -. $ 1000 pada tahun untuk seragam, lawatan lapangan, acara sosial, peralatan sukan dan alat tulis di sekolah Negara dibiayai.

Untuk pendidikan tinggi[sunting | sunting sumber]

Pembiayaan untuk pendidikan tinggi di New Zealand adalah melalui kombinasi dari subsidi kerajaan dan yuran sekolah. Dana kerajaan yang diluluskan program oleh geran pendidikan berdasarkan jumlah pelajar yang berdaftar dalam kursus masing-masing dan jumlah masa belajar setiap kursus memerlukan. Kursus dinilai secara penuh masa ekuivalen (EFTS) Mahasiswa. Mahasiswa yang berdaftar dalam program boleh mengakses Kredit Mahasiswa dan Mahasiswa Faedah untuk membantu dengan kos dan kos hidup.

Pembiayaan untuk Tertier Lembaga baru-baru ini telah dikritik kerana kos tinggi dan pembiayaan tidak selaras dengan kos atau inflasi. Beberapa keluar juga menunjukkan bahawa kos tinggi menyebabkan kekurangan kemahiran di New Zealand sebagai kos tinggi menghalang penyertaan dan pelajar lulus mencari pekerjaan yang lumayan lepas pantai untuk membayar hutang pinjaman mahasiswa mereka. Akibatnya, dana pendidikan telah mengalami kajian yang sedang berlangsung dalam beberapa tahun terakhir[petikan diperlukan].

Untuk pelajar[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan pelajar pendidikan tinggi bergantung pada beberapa bentuk pembiayaan negara untuk membayar uang kuliah dan biaya hidup. Umumnya, pelajar bergantung pada negara yang diberikan pinjaman pelajar dan faedah. pelajar sekolah menengah duduk ujian negara menjalankan diberikan biasiswa dan biasiswa, bergantung pada hasil mereka, yang membantu dalam membayar beberapa bayaran pendidikan. Universiti dan penyandang dana yang lain juga memberikan biasiswa atau geran dana untuk para pelajar yang berprestasi, meskipun sebahagian besar pada peringkat siswazah. Beberapa pengusaha juga akan membantu pekerja mereka untuk belajar (masa penuh atau paruh waktu) terhadap suatu kelayakan yang relevan dengan pekerjaan mereka. Orang yang menerima faedah negara kesejahteraan dan latihan semula, atau kembali ke angkatan kerja setelah membesarkan anak-anak, mungkin memenuhi syarat-syarat untuk mendapatkan bantuan tambahan, tetapi pelajar sudah dalam kajian penuh atau paruh waktu tidak memenuhi syarat untuk negara yang paling manfaat kesejahteraan.

Elaun mahasiswa[sunting | sunting sumber]

Faedah mahasiswa yang geran tidak dapat dikembalikan kepada mahasiswa sarana terbatas, yang bererti diuji dan jumlah mingguan diberikan bergantung pada kelayakan perumahan dan kewarganegaraan, umur, lokasi, status perkahwinan, anak-anak bergantung serta untuk peribadi, suami atau pendapatan ibu bapa. Faedah bertujuan untuk biaya hidup, sehingga kebanyakan pelajar menerima faedah masih akan memerlukan pinjaman mahasiswa untuk membayar biaya pendidikan mereka.

Siswa pinjaman[sunting | sunting sumber]

Skim Pinjaman Pelajar sedia bagi semua warga New Zealand tetap dan boleh menutupi biaya kursus, kursus beban yang berkaitan dan juga dapat memberikan kos hidup mingguan bagi para pelajar penuh masa. Pinjaman tersebut harus dijelaskan pada peringkat bergantung pada pendapatan dan bayaran biasanya pulih melalui sistem cukai pendapatan melalui pemotongan gaji. berpendapatan rendah dan pelajar dalam belajar penuh masa dapat memiliki bunga atas pinjaman mereka dihapusbukukan.

Pada tarikh 26 Julai 2005, Parti Buruh mengumumkan bahawa mereka akan menghapuskan bunga atas Kredit Mahasiswa, jika kembali dipilih pada [pemilu [New Zealand umum, 2005 | September pilihanraya]], yang mereka. Dari April 2006, bahagian-bahagian bunga Kredit Mahasiswa dihapuskan bagi pelajar yang tinggal di New Zealand.

Politeknik[sunting | sunting sumber]

Untuk senarai politeknik, lihat: pertubuhan sektor negara di New Zealand

 1. Politeknik dan instituti teknologi|pertubuhan sektor negara di New Zealand]]

Latihan Syarikat Swasta[sunting | sunting sumber]

[[Auckland College |

Latihan Swasta Syarikat telah ada selama bertahun-tahun di New Zealand. Tujuan mereka adalah untuk memberikan latihan sering tidak terdapat di sektor awam. Mereka juga memberikan latihan kepada kumpulan keperluan khas atau dalam rangka waktu yang menyokong keperluan pembelajar yang berbeza. Pelatih Swasta seperti Institut Terapan Belajar di Otahuhu Auckland telah memberikan pembelajar domestik dan antarabangsa peserta didik kursus dalam Pengkomputeran, Perhotelan, Perniagaan, Kesihatan dan Contact Center selama lebih dari 17 tahun. Para tutor umumnya diambil dari industri daripada ahli akademik dan tujuan untuk pelajar kebanyakan kerja cepat. Sebuah senarai pembekal sedia di NZQA dan website TEC. pelatih peribadi mempunyai keupayaan untuk bertindak balas dengan cepat perubahan keperluan industri. Kebanyakan pembekal menyediakan kursus yang menawarkan NZQA sijil akreditasi dan banyak, ijazah dan gelaran. pelatih swasta menawarkan alternatif untuk sekolah negeri dan banyak pelajar lebih suka persekitaran menyokong pelatih peribadi yang paling]]

Wānanga[sunting | sunting sumber]

Lihat Wananga
Untuk senarai wānanga, lihat: sektor organisasi negara di New Zealand Pembiayaan == ==

Primer dan sekunder[sunting | sunting sumber]

Kerajaan langsung menyediakan semua atau sebahagian besar dana untuk negara dan "sekolah bersepadu" dan sekitar 25% dari dana untuk sekolah swasta.[14][13] Sebahagian besar daripada dana tambahan tersedia, bergantung pada decile rating, dengan sekolah-sekolah decile rendah menerima jumlah terbesar pada berdaftar decile kanak dan sekolah tinggi mendapatkan sedikit <buklet MOE untuk Pendidikan Agen. 2008> Mula 2010, gulungan sekolah akan diperiksa lebih kerap sehingga sekolah yang mengeluarkan sejumlah besar kanak-kanak akan memiliki dikurangkan wang <NZ Herald> Sekolah tidak. boleh menuntut tuntutan bagi pelajar dalam program-program pertukaran. <MOE buklet "Manual untuk sekolah pertukaran pelajar> Sekolah juga meminta sumbangan sukarela dari orang tua, tidak formal dikenali sebagai " yuran sekolah". ini boleh berkisar dari $ 40 per anak sampai dengan $ 800 pada kanak di schools.The decile quality pembayaran kos ini berbeza sesuai dengan bagaimana orang tua melihat sekolah Biasanya orang tua akan pengeluaran $ 500 -. $ 1000 pada tahun untuk seragam, lawatan lapangan, acara sosial, peralatan sukan dan alat tulis di sekolah Negara dibiayai.

Untuk pendidikan tinggi[sunting | sunting sumber]

Pembiayaan untuk pendidikan tinggi di New Zealand adalah melalui kombinasi dari subsidi kerajaan dan yuran sekolah. Dana kerajaan yang diluluskan program oleh geran pendidikan berdasarkan jumlah pelajar yang berdaftar dalam kursus masing-masing dan jumlah masa belajar setiap kursus memerlukan. Kursus dinilai secara penuh masa ekuivalen (EFTS) Mahasiswa. Mahasiswa yang berdaftar dalam program boleh mengakses Kredit Mahasiswa dan Mahasiswa Faedah untuk membantu dengan kos dan kos hidup. Pembiayaan untuk Tertier Lembaga baru-baru ini telah dikritik kerana kos tinggi dan pembiayaan tidak selaras dengan kos atau inflasi. Beberapa keluar juga menunjukkan bahawa kos tinggi menyebabkan kekurangan kemahiran di New Zealand sebagai kos tinggi menghalang penyertaan dan pelajar lulus mencari pekerjaan yang lumayan lepas pantai untuk membayar hutang pinjaman mahasiswa mereka. Akibatnya, dana pendidikan telah mengalami kajian yang sedang berlangsung dalam beberapa tahun terakhir[petikan diperlukan].

Untuk pelajar[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan pelajar pendidikan tinggi bergantung pada beberapa bentuk pembiayaan negara untuk membayar uang kuliah dan biaya hidup. Umumnya, pelajar bergantung pada negara yang diberikan pinjaman pelajar dan faedah. pelajar sekolah menengah duduk ujian negara menjalankan diberikan biasiswa dan biasiswa, bergantung pada hasil mereka, yang membantu dalam membayar beberapa bayaran pendidikan. Universiti dan penyandang dana yang lain juga memberikan biasiswa atau geran dana untuk para pelajar yang berprestasi, meskipun sebahagian besar pada peringkat siswazah. Beberapa pengusaha juga akan membantu pekerja mereka untuk belajar (masa penuh atau paruh waktu) terhadap suatu kelayakan yang relevan dengan pekerjaan mereka. Orang yang menerima faedah negara kesejahteraan dan latihan semula, atau kembali ke angkatan kerja setelah membesarkan anak-anak, mungkin memenuhi syarat-syarat untuk mendapatkan bantuan tambahan, tetapi pelajar sudah dalam kajian penuh atau paruh waktu tidak memenuhi syarat untuk negara yang paling manfaat kesejahteraan.

Elaun mahasiswa[sunting | sunting sumber]

Faedah mahasiswa yang geran tidak dapat dikembalikan kepada mahasiswa sarana terbatas, yang bererti diuji dan jumlah mingguan diberikan bergantung pada kelayakan perumahan dan kewarganegaraan, umur, lokasi, status perkahwinan, anak-anak bergantung serta untuk peribadi, suami atau pendapatan ibu bapa. Faedah bertujuan untuk biaya hidup, sehingga kebanyakan pelajar menerima faedah masih akan memerlukan pinjaman mahasiswa untuk membayar biaya pendidikan mereka.

Siswa pinjaman[sunting | sunting sumber]

Skim Pinjaman Pelajar sedia bagi semua warga New Zealand tetap dan boleh menutupi biaya kursus, kursus beban yang berkaitan dan juga dapat memberikan kos hidup mingguan bagi para pelajar penuh masa. Pinjaman tersebut harus dijelaskan pada peringkat bergantung pada pendapatan dan bayaran biasanya pulih melalui sistem cukai pendapatan melalui pemotongan gaji. berpendapatan rendah dan pelajar dalam belajar penuh masa dapat memiliki bunga atas pinjaman mereka dihapusbukukan. Pada tarikh 26 Julai 2005, Parti Buruh mengumumkan bahawa mereka akan menghapuskan bunga atas Kredit Mahasiswa, jika kembali dipilih pada [pemilu [New Zealand umum, 2005 | September pilihanraya, yang mereka. Dari April 2006, bahagian-bahagian bunga Kredit Mahasiswa dihapuskan bagi pelajar yang tinggal di New Zealand.

Ini telah mereda tekanan pada kerajaan dari mahasiswa saat ini. Namun hal itu telah menimbulkan kemarahan daripada pelajar lama yang banyak di antaranya telah mengumpulkan sebahagian bunga kredit yang besar di tahun-tahun 1992-2006. Seperti yang dinyatakan sebelumnya banyak enggan dipaksa untuk mencari pekerjaan di luar negeri untuk membayar semula pinjaman mereka, dengan Inggeris dan Australia mendapatkan manfaat dari muda, berpendidikan diaspora[petikan diperlukan].

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ [1]
 2. ^ "Human development indices" (PDF). Human Development Reports. 18 Disember 2008. Dicapai pada 16 Februari 2010.
 3. ^ Home schooling", Ministry of Education website
 4. ^ NZPA (19 September 2008). "Clark sets 2014 deadline for education to age 18". New Zealand Herald. Dicapai pada 22 September 2008.
 5. ^ a b [2]
 6. ^ [3]
 7. ^ a b 'Home schooling", Ministry of Education
 8. ^ "Homeschooling as at 1 July 2010", educationcounts.govt.nz
 9. ^ "The Home Education Foundation"
 10. ^ "All resources for: Home schooling", tki.org.nz
 11. ^ School Roll Return Guidelines, 2006-2008, retrieved 16 January 2011.
 12. ^ Cooper, Tracey (21 September 2009). "School Year". Choosing the right road. Waikato Times. Dicapai pada 16 Januari 2011.
 13. ^ "PDF Guide to New Zealand schools". Independent schools of New Zealand. Dicapai pada 16 September 2009.
 14. ^ "PDF Guide to New Zealand schools". Independent schools of New Zealand. Dicapai pada 16 September 2009.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Education in Oceania Templat:New Zealand topics