Pendorongan Bebas Udara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Sistem Pendorongan bebas udara ( AIP ), atau kuasa bebas udara, ialah sebarang teknologi pendorong marin yang membolehkan kapal selam jenis bukan nuklear beroperasi tanpa akses kepada bekalan oksigen atmosfera (dengan cara timbul ke permukaan atau menggunakan snorkel ). AIP boleh digunakan sebagai tambahan mahupun untuk menggantikan sistem pendorong diesel-elektrik kapal selam bukan nuklear.

Kapal selam bukan nuklear moden berpotensi lebih halimunan berbanding kapal selam nuklear ; bagaimanapun, terdapat beberapa reaktor kapal selam moden yang direka bentuk untuk bergantung kepada peredaran semula jadi. Kebanyakan reaktor nuklear tentera laut menggunakan pam untuk mengalirkan penyejuk reaktor. Ini menghasilkan sedikit bunyi yang boleh dikesan . [1] [2] Kapal selam bukan nuklear yang menggunakan kuasa bateri atau AIP, sebaliknya, boleh menjadi hampir senyap. Walaupun reka bentuk berkuasa nuklear masih mendominasi semasa sesebuah kapal menyelam, kelajuan, julat dan prestasi laut dalam, kapal selam serangan bukan nuklear berteknologi tinggi yang kecil boleh menjadi sangat berkesan dalam operasi pantai dan menimbulkan ancaman besar kepada kurang senyap dan kurang bergerak. kapal selam nuklear. [3]

AIP biasanya digunakan sebagai sumber tambahan, dengan enjin diesel tradisional mengendalikan pendorongan permukaan. Kebanyakan sistem sedemikian menjana elektrik, yang seterusnya memacu motor elektrik untuk pendorongan atau mengecas semula bateri kapal . Sistem elektrik kapal selam juga digunakan untuk menyediakan "perkhidmatan penempatan"—pengudaraan, pencahayaan, pemanasan dsb—walaupun ini menggunakan kurang kuasa berbanding yang diperlukan untuk pendorongan.

AIP boleh dipasang semula ke dalam badan kapal selam sedia ada dengan memasukkan bahagian badan kapal tambahan. AIP biasanya tidak memberikan daya tahan atau kuasa untuk menggantikan pendorong atmosfera, tetapi membenarkan penyelaman lebih lama berbanding kapal selam yang digerakkan secara konvensional. Sebuah loji janakuasa konvensional biasa menyediakan maksimum 3 megawatt, dan sumber AIP sekitar 10% daripada itu. Loji penggerak kapal selam yang menggunakan kuasa nuklear biasanya mempunyai kuasa lebih besar daripada 20 megawatt.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "S8G (Submarine, 8 for 8th generation and G for General Electric)". GlobalSecurity.org. Alexandria VA. Dicapai pada 20 September 2021.
  2. ^ Polmar, Norman (2004). "10: Second Generation Nuclear Submarines". Cold War submarines : the design and construction of U.S. and Soviet submarines (ed. 1st). Washington, D.C.: Potomac Books. ISBN 1574885308.
  3. ^ "Tomorrow's Submarines: the Non-Nuclear Option". DefenseWatch. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 July 2012. Dicapai pada 2012-07-02.