Pendudukan Itali di Albania

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pendudukan Itali di Albania

1939–1943
Flag of Albania
{{{coat_alt}}}
Flag Jata Diraja
Cogan kata: "FERT"
Lagu kebangsaan: 
Himni i Flamurit
Bertasbih kepada bendera
Lagu diraja
Marcia Reale d'Ordinanza
Royal March of Ordinance
Albania pada tahun 1942
Albania pada tahun 1942
StatusNegeri naungan dan dependensi Itali
Ibu kotaTirana
Bahasa lazimAlbania
Itali
Agama
Sunni Islam
Bektashism
Katolik Rom
Gereja Ortodoks
PemerintahanFasis dan negara satu parti
di bawah raja berperlembagaan
Raja 
• 1939–1943
Victor Emmanuel III
Leftenan-Jeneral 
• 1939–1943
Francesco Jacomoni
• 1943
Alberto Pariani
Perdana Menteri 
• 1939–1941
Shefqet Vërlaci
• 1941–1943
Mustafa Merlika-Kruja
• 1943
Eqrem Libohova
• 1943
Maliq Bushati
PerundanganParlimen
Era sejarahTempoh antara perang · Perang Duna Kedua
7 April 1939
8 September 1943
Mata wangLek (1939–1941)
Lira Itali (1941–1943)
Didahului oleh
Diganti oleh
Kerajaan Albania
Pendudukan Jerman di Albania

Pendudukan Itali di Albania (1939-1943) merupakan sebuah negeri naungan daripada Kerajaan Itali. Pendudukan ini secara rasmi diketuai oleh Raja Victor Emmanuel III. Pendudukan ini bermula selepas serangan tentera Itali pada April 1939. Pendudukan ini bertujuan untuk membuat Albania sebahagian daripada Grande Italia selain daripada meluaskan jajahan Empayar Itali.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sebelum serangan (1914-1939[sunting | sunting sumber]

Sebelum Itali mengarahkan campur tangan dalam Perang Dunia Pertama, Itali telah menduduki pelabuhan Vlore di Albania pada Disember 1914. Apabila memasuki perang Itali menduduki Epirus Utara pada 23 Ogos 1916 atas arahan Pihak Berikat. Selepas itu, Itali memaksa penganut politik bebas Tentera Yunani untuk menarik balik kuasa-kuasa pendudukan di sana. Pada Jun 1917, Itali mengisytiharkan tengah dan selatan Albania sebagai sebuah negeri naungan manakala Utara Albania telah diberikan kepada Serbia dan Montenegro. Pada 31 Oktober 1918, tentera Perancis dan Itali telah mengusir tentera Austria-Hungary dari Albania. Selepas Perang Dunia Pertama berakhir, Itali telah didesak untuk menarik balik tentera dari Albania pada 2 September 1920.

Rejim Fasis Itali telah menembusi dan menguasai ekonomi Albania semasa pemerintahan Zog I dan merancang untuk menakluk Albania. Albania menjadi negeri naungan de facto kepada Itali selepas menandatangani Perjanjian Tirana pada tahun 1926 dan 1927. Di bawah pemerintahan Zog, ekonomi Albania bergantung kepada pelbagai pinjaman kewangan yang diberikan dari Itali sejak 1931.

Tentera Itali di Vlore, Albania semasa Perang Dunia Pertama. Kelihatan Bendera Itali bersama bendera Albania dari balkoni ibu pejabat Itali.

Pada bulan Ogos 1933, Benito Mussolini meletakkan permintaan yang ketat kepada Zog sebagai pertukaran untuk sokongan berterusan Itali kepada Albania termasuk tuntutan bahawa semua pelantikan baru ke jawatan utama dalam kerajaan Albania. Itali juga menghantar pakar peperangan untuk melatik tentera Albania. Albania juga menandatangani konvensyen komersial yang akan membuat "negara yang paling digemari" oleh Itali dalam perdagangan. Pada tahun 1934, apabila Albania tidak menyampaikan satu pembayaran yang dijadualkan ke Itali, kapal perang Itali tiba di luar pantai Albania untuk menakut-nakutkan orang Albania untuk mengemukakan kepada matlamat Itali di Albania. Apabila berita ini sampai ke British, British mengutuk tindakan Itali dan memaksa Itali berundur dan mendakwa bahawa kejadian itu adalah sebagai "Lawatan mesra".

Penjajahan dan penubuhan rejim Fasis[sunting | sunting sumber]

Victor Emmanuel III dari Itali, Raja Albania dari 1939 hingga 1943.
Shefqet Vërlaci, Perdana Menteri Albania dari 1939 hingga 1941.

Pada 7 April 1939, tentera Itali menyerang Albania dan lima bulan sebelum itu bermulanya Perang Dunia Kedua. Dalam masa yang singkat, Albania telah dijajah. Pada 9 April 1939, Raja Zog I melarikan diri ke Greece. Walaupun Albania menjadi de facto dan negeri naungan Itali sejak tahun 1927, pemimpin politik Itali, Benito Mussolini menginginkan Albania kerana banyak kepentingan yang dapat dikecapi oleh Itali jika ia menjajah Albania.

Albania dan Itali berkongsi raja yang sama iaitu Raja Victor Emmanuel III manakala hal luar negara Albania akan dikendalikan oleh Rom. Angkatan tentera Albania juga telah digolongkan dalam tentera Itali. Selain itu, penubuhan Parti Fasis Albania merupakan cawangan Parti Fasis Kebangsaan di Albania. Di samping itu, orang Itali mula berhijrah untuk menetap di Albania.

Pada 3 Disember 1941, Shefqet Vërlaci telah menjadi sebagai Perdana Menteri manakala Ketua kerajaan ialah Mustafa Merlika-Kruja. Sumber asli negara Albania berada di bawah kawalan Itali. Semua sumber petroleum di Albania telah diberikan kepada syarikat Agip iaitu sebuah syarikat petroleum negara Itali.

Albania ketika peperangan[sunting | sunting sumber]

Tentera Itali memasuki bandar Durrës sambil berbasikal pada 7 April 1939.
Fail:Albania, April 1939, Italian soldiers disembarking from ships.jpg
Kelihatan tentera Itali tiba di sebuah pelabuhan

Pada Oktober 1940, ketika Perang Greece-Itali, tentera Albania dan Itali menyerang Greece. Diktator Itali, Mussolini merancang untuk menyerang Greece dan negara-negara lain seperti Yugoslavia di mana Itali akan menguasai Mediterranean.

Tidak lama selepas serangan Itali, tentera Greece menyerang balas(termasuk bandar-bandar di Gjirokastër dan Korçë). Pada bulan April 1941, Greece menyerah selepas serangan daripada Jerman. Kemudian, seluruh negara Albania kembali ke kawalan Itali dan telah diperluaskan kebanyakan Greece. Walau bagaimanapun, rancangan Itali untuk menjajah Chameria telah ditangguhkan berikutan tentangan kuat dan konflik etnik antara Albania dan Greek.

Selepas kejatuhan Yugoslavia dan Greece pada April 1941, kerajaan Itali mula berunding dengan Jerman, Bulgaria dan negeri pelanggan yang baru ditubuhkan, Negeri Bebas Croatia untuk mentakrifkan sempadan mereka. Pada bulan April, Mussolini telah dipanggil untuk sempadan Albania diperluaskan - termasuk merampas Montenegro ke dalam Albania yang mempunyai sebuah kerajaan autonomi di Albania sambil memperluaskan sempadan Albania ke arah timur walaupun tidak sejauh sungai Vardar.

Selepas Itali keluar dari Kuasa Paksi pada September 1943, Albania jatuh ke tangan Jerman dan diduduki Jerman sehingga berakhirnya Perang Dunia Kedua pada 1945.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Selepas pendudukan Albania dan penubuhan kerajaan baru, ekonomi Albania dan Itali telah disambungkan melalui kerjasama ekonomi yang mengakibatkan penghapusan sekatan perdagangan yang paling. Selain itu, kerajaan Itali menyediakan Albania sebanyak 15 juta lek Albania setiap tahun. Oleh itu, syarikat-syarikat Itali telah dibenarkan memonopoli dalam eksploitasi sumber asli Albania.

Pada tahun 1944, bilangan syarikat dan perusahaan industri mencapai 430, daripada hanya 244. Pada masa kini, ekonomi Albania mempunyai hubungan perdagangan dengan 21 buah negara, tetapi yang paling utama adalah Itali dan kemudian Yugoslavia, Perancis, Jerman, Greece dan lain-lain.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ name="Axis Rule in Occupied Europe">Lemkin, Raphael; Power, Samantha (2008), Axis Rule in Occupied Europe, The Lawbook Exchange, Ltd., halaman 99–107, ISBN 978-1-58477-901-8