Pengaruh bahasa Arab pada bahasa Sepanyol

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Masjid Agung Córdoba di Córdoba, Sepanyol. Pada abad ke-10, ia adalah masjid terbesar kedua di dunia.

Pengaruh bahasa Arab pada bahasa Sepanyol telah ketara kerana kehadiran Islam di Semenanjung Iberia AD antara 711 dan 1492).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bahasa Sepanyol atau Castilia pertama kali direkodkan dalam bentuk yang ditulis dalam Kristian [County dari Castille]] di utara Sepanyol dalam tempoh awal penguasaan Islam ke atas kebanyakan Semenanjung Iberia. Awal Sepanyol Romantik atau dialek Latin dengan pengaruh Basque yang telah beransur-ansur berubah daripada Roman [kesat Latin]] di kaki bukit terpencil utara dan atas Ebro lembah berhampiran Basque Country, berikutan kejatuhan Empayar Rom lewat pada abad kelima. Penting pengaruh bahasa Arab mula memasuki dialek jauh ini sebagai bilangan penutur bahasa Arab menjadi agak besar di muara subur lembah Ebro dalam abad ke-8 dan 9. Pengaruh terbesar Arab di Sepanyol berlaku pada ketinggian Reconquista Kristian, apabila Kerajaan Castile menakluki wilayah besar daripada pemerintah Islam, yang mempunyai nombor besar bahasa Arab dan Arab penceramah dipengaruhi, dalam abad ke-11, 12 dan 13. Perkataan Bahasa Arab dan derivatif mereka juga telah dibawa ke dalam bahasa oleh Mozarabs, yang arabized Kristian yang berhijrah ke utara dari Al Andalus dalam masa keganasan mazhab, khususnya pada zaman Almohad dan Almoravid peraturan dalam abad ke-12 dan 13.

Ijazah yang Bahasa Arab percolated Semenanjung Iberia berbeza mendadak dari satu kawasan ke kawasan lain dan tertakluk kepada perbahasan akademik. Walau bagaimanapun, ia secara umumnya bersetuju bahawa bahasa Arab telah digunakan di kalangan golongan elit tempatan, Islam dan Kristian, dan dialek tempatan Romantik Bahasa Arab dipengaruhi (Mozarabic) vernakular tersebar luas di dalam banyak bidang. Hanya selatan Emirate Granada dalam masa yang [Nasrid dinasti]], yang mempunyai kemasukan besar penutur Bahasa Arab sebagai lanjutan Reconquista, menjadi benar-benar arabized dalam bahasa.

Kebanyakan pengaruh Arab apabila Sepanyol datang secara tidak langsung melalui pelbagai dialek Romace arabized yang dituturkan di kawasan-kawasan di bawah pemerintahan Islam, sekarang dikenali oleh ulama sebagai Mozarabic. Ini menyebabkan Bahasa sering mempunyai perkataan diperolehi kedua-dua Bahasa Arab dan Latin dengan makna yang sama. Sebagai contoh, aceituna dan oliva "(zaitun),alacrán dan escorpión (kala jengking), jaqueca dan migraña (migrain), alcancía dan hucha (keruntung).

Pengaruh Mozarabic arabized dan Bahasa Arab dikatakan lebih ketara dalam dialek Sepanyol dari kawasan-kawasan yang mempunyai sejarah yang lebih lama atau lebih sengit penguasaan Islam daripada orang-orang di mana ia adalah lebih pendek jangka hayatnya. Malah, dialek separuh selatan negara ini, yang dikenali sebagai castellano meridional atau Castilia Selatan, seolah-olah secara kolektif menunjukkan tahap yang lebih tinggi keutamaan untuk arabisms. Utara dialek Sepanyol cenderung lebih suka sinonim romantik kepada terma-terma yang berasal dari Arab seperti almanaque (calendario), alcancía (hucha), alhucema (espliego), ajonjolí (sésamo) atau arrayán (mirto). Walau bagaimanapun, antara dialek selatan, pengaruh Bahasa Arab tidak tegas bertepatan dengan pengunduran sejarah pemerintahan Islam dari Semenanjung. Sebagai contoh, Murcian Sepanyol, dialek selatan-timur, telah ditunjukkan mengandungi nombor yang lebih besar arabisms unik daripada timur (atau atas) Andalusia, yang merupakan dialek rantau ini dengan sejarah Islam yang paling lama.

Pengaruh leksikal[sunting | sunting sumber]

Pengaruh Arab pada bahasa Sepanyol asas leksikal tetapi pengaruh lain yang juga diperiksa secara ringkas di dalam artikel ini. Adalah dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 1000 Arab akar perkataan, dan satu lagi 3000 [Perolehan (linguistik) | diperolehi bentuk]], untuk jumlah sekitar 4000 perkataan atau 8% daripada kamus Sepanyol - pengaruh leksikal kedua terbesar di Sepanyol selepas Latin.[1] (Lihat juga Pengaruh ke atas bahasa Sepanyol#Bahasa Arab.) Titik penggunaan perkataan Arab dalam bahasa Sepanyol yang tinggi pada zaman akhir zaman pertengahan, tetapi beratus-ratus masih digunakan dalam perbualan biasa. Majoriti kata-kata ini adalah kata nama, dengan bilangan yang lebih terhad kata kerja, adjektif, adverba, dan kata depan,Hasta "(" sehingga "). Bilangan sebenar perkataan yang berasal dari Arab dan derivatif mereka dalam bahasa Sepanyol tidak dikenali, dan banyak perkataan tidak termasuk dalam senarai ini adalah kedaerahan s: perkataan yang digunakan dalam bahagian-bahagian tertentu Sepanyol dan / atau Amerika Latin tetapi secara amnya tidak diketahui di tempat lain.

Senarai perkataan yang berasal dari Arab[sunting | sunting sumber]

Ini adalah senarai terbuka perkataan Sepanyol yang diambilalihsecara langsungdari Classical dan Andalusi Bahasa Arab, yang disenaraikan dalam susunan abjad. Senarai ini termasuk makna perkataan Sepanyol serta bahasa Arab etimologi. Sedar bahawa banyak perkataan dalam senarai usang atau yang jarang digunakan dalam standard Bahasa Sepanyol. Tiada standard tetap Bahasa Arab transliterasi digunakan.

Rasional untuk dimasukkan

Disebabkan pengaruh besar Arab pada perbendaharaan kata Bahasa Sepanyol, senarai ini adalah agak terhad:

 • Senarai ini telah disunting untuk memasukkan kata-kata yang dianggap appertain bahasa Sepanyol dan budaya Hispanic dan masyarakat. Perkataan Arab yang boleh difahami oleh penutur bahasa Sepanyol, tetapi kekal asing kepada tamadun Hispanic seperti Ayatolá, Jihad, atau Chiita, adalah dikecualikan daripada senarai ini.
 • Hanya perkataan yang telah berlalu terus daripada bahasa Arab termasuk. Perkataan Bahasa Arab yang masuk ke dalam bahasa Sepanyol melalui lain, bukan Iberia, Bahasa Indo-Eropah (seperti Ayatolá ,Beduino, "Sofa", atau "sorbete) adalah tidak termasuk. Dimasukkan sebagai pengecualian dari peraturan untukálcali "dan" algebra ", kata-kata asal Arab yang dianggap telah memasuki Sepanyol melalui "[Latin Lewat|Latin Rendah]]"[2]-seperti yang dicadangkan oleh tekanan awal mereka (artikel Arab yang pasti" al-"tidak biasanya dipinjam sebagai suku kata tertekan).
 • Secara umumnya, hanya perkataan akar Sepanyol disenaraikan, terbitan tidak dimasukkan. Sebagai contoh,aceite(dari "az-Zeit, minyak) adalah termasuk tetapi tidakaceitería,aceitero,aceitónatauaceitoso. Sebaliknya,aceituna(zaitun) dimasukkan kerana ia tidak berasal dari "az-Zeit" tetapi dari "az-zeituna" dalam bahasa Arab, walaupun akar ' 'Bahasa Arabperkataan yang sama. Aceituno "(pohon zaitun), di sisi lain, tidak akan dimasukkan, kerana ia berkongsi akar yang sama aceituna''. Pengecualian kepada peraturan ini boleh dibuat apabila perkataan yang diperolehi adalah lebih biasa digunakan daripada akar perkataan, apabila makna derivatif yang tidak mempunyai sambungan terbukti dengan perkataan asal atau apabila ia tidak jelas bahawa yang satu berpunca daripada yang lain (misalnya horro dan ahorrar).
 • Perkataan yang diperolehi daripada Mozarabic tidak termasuk (Mozarabic menjadi asas bahasa Romantik), melainkan jika perkataan Mozarabic itu sendiri berasal dari Bahasa Arab klasik atau Andalusi.

Etimologi dan makna kebanyakan kata-kata ini boleh disahkan di tapak Real Academia de la Lengua Española, walaupun merupakan kaum minoriti yang kecil hanya terdapat dalam sumber-sumber lain atau edisi lalu kamus.

A (Ababol hingga Alguaza)[sunting | sunting sumber]

Ababol, poppy
 1. ababol: Poppy. Di Aragon, Navarre, Albacete dan Murcia. Dari bahasa Arab Andalusia Happapáwr, suatu fusyen perkataan Arab Hab (حب) "biji" dan dan Latin papāver.
 2. abacero: pemilik sebuah abacería, kedai makanan kecil. Dari bahasa Arab Andalusia *ṣaḥb azzád (صاحب الزاد) "pemilik bekalan."
 3. abadí: keturunan / keturunan "Mohammed ben Abad, pengasas Kingdom Taifa Seville pada abad ke-11 Masihi. Dari Andalusi Bahasa Arab 'abbādī (عبّادي).
 4. abalorio: barang kemas murah atau manik barang kemas. Dari Andalusi Bahasa Arab "al ballúri لبلوري" (dibuat) kaca Dari Bahasa Arab klasik: billawr. Akhirnya dari βήρυλλος Yunani, "beryl"
 5. abarraz: stavesacre (Delphinium staphisagria ), tumbuhan ubatan. Dari Bahasa Arab Andalusia ḥább arrás (حب الرأس) "biji-biji kepala."
 6. abasí: yang berkaitan dengan dinasti Abbasiyah, yang menumbangkan Umayyah pada abad ke-8.
 7. abelmosco: kasturi benih, sebuah kilang aromatik. Dari Andalusi Bahasa Arab ḥabb al musk (حب المسك) secara harfiah benih kasturi. Klasik Bahasa Arab: ḥabbu 'l musk.
 8. abencerraje: digunakan dalam ungkapan: "" Zegríes y abencerrajes", yang bermaksud" partisan kepentingan yang bertentangan ". The "Abencerrajes" (dalam bahasa Arab aban as-sarráǧ) adalah satu keluarga Kerajaan Arab Granada, pesaing Zegríes pada abad ke-15.
 9. abenuz: ebony. Dari bahasa Arab abanus (أبنوس) dari makna yang sama.
 10. abismal: skru dalam kepala lembing. Dari bahasa Arab al-mismar (المسمار) "paku."
 11. abitaque: pemotongan kayu yang digunakan dalam pembinaan bentuk dan dimensi tertentu. Dari bahasa Arab Tabaqa (طبقة) "lapis" atau "pengantara kebuk."
 12. acebibe: kismis. Dari bahasa Arab zabib (زبيب) dari makna yang sama.
 13. acebuche: liar pokok zaitun, atau kayu daripada pokok. Dari Bahasa Arab Andalusia azzabbúǧ.
 14. aceche: tembaga, besi atau zink sulfat. Dari Hisp-Ar. *azzáj, < az-zāj, < Dari bahasa Arab Klasik الزاج az-zāj.
 15. aceifa: ekspedisi ketenteraan musim panas Islam. Dari bahasa Arab Sa'ifah "tuai" atau "ekspedisi musim panas."
 16. aceite: minyak. Dari bahasa Arab az-zayt (الزيت) "minyak."
 17. aceituna: zaitun. Dari bahasa Arab الزيتون (az-zaytun) "zaitun."
 18. aceituní: kain yang berharga dari Timur. Dari bahasa Arab az-zaytuni, penyesuaian mungkin bandar Cina Tsö-Thung.
 19. acelga: chard. Daripada bahasa Arab "as-silqayang sama maksud dengannya.
 20. acémila: binatang beban; cukai yang dahulunya dibayar di Sepanyol. Daripada bahasa Arab "az-zamilah "binatang beban."
 21. acemite: sekam gandum; jenis bubur gandum. Dari bahasa Arab as-samid (السميد).
 22. acenefa lihat cenefa.
 23. aceña: kincir air. Dari bahasa Arab as-saniyah "pengangkat."
 24. acequia: tali air. Daripada bahasa Arab as-saqiyah (الساقية) "pengair."
 25. acerola: buah-buahan pokok-pokok Malpighia emarginata atau M. glabra, umumnya dijumpai di benua Amerika, Malpighiaceae keluarga. Ini harus dibezakan dari Pohon Perkhidmatan Eropah (Sorbus domestica), keluarga [Rosaceae]]. Daripada bahasa Arab zu 'rūrah(زعرورة). Berasal dari Syriak za'rārā.
 26. acetre: bucket or cauldron used to extract water from a well; small cauldron used to spray holy water in Christian liturgy. From Arabic as-saTl (السطل).
 27. aciar: (or acial): instrument used to keep farm-animals still by squeezing their ear or snout. From Arabic az-ziyār.
 28. acíbar: aloe (tumbuhan dan jus pahitnya); kepahitan, kesedihan, kebencian. Dari bahasa Arab aS-Sabr (الصّبر).
 29. acicalar: membersih atau mengilat (Acicalarse dalam bentuk refleksif); membuat diri kelihatan baik dengan menyikat, bercukur dan lain-lain Daripada bahasa Arab aS-Siqal, instrumen yang digunakan untuk perkara-perkara menggilap.
 30. acicate: spurs or the spikes on spurs; incentive. From Arabic (Muzil) as-siqaT "what takes away weaknesses."
 31. acidaque: Muslim dowry. From Arabic as-Sidaq, dowry in Islamic law.
 32. acimut: azimuth, an astrological concept - the angle with which the meridian forms a vertical circle which passes through a point in the globe. From Arabic assumut plural of samt.
 33. ación: handle on the stirrup. From Arabic suyūr (سيور), plural of sayr (سير) "strap."
 34. acirate: line of soil used to separate different plots of land; path between two lines of trees. From Arabic SirāT (صراط).
 35. acitara or citara: thin wall, normally on a bridge. From Arabic sitārah (ستارة), wall to avoid falls.
 36. achacar: to blame. From Arabic tashakkà (تشكى): to complain or to blame.
 37. adafina: pot used by Hebrews to cook. It is buried in embers on Friday night, where it cooks until Saturday. From Arabic: dafina (دفينة) "buried."
 38. adalid: leader; general of Spanish militia. From Arabic dalil (دليل).
 39. adaraja: each of the gaps made by the bricks in a horizonally unfinished wall. From daraja (درجة).
 40. adarga: leather shield. From Arabic daraqah.
 41. adárgama:(rarely used today) flour. From Arabic darmaka.
 42. adarme: small portion of something; type of measurement. From Arabic dirham (درهم).
 43. adarvar: to shock. From Arabic darb (ضرب) "blow."
 44. adarve: wall of a fortress; protection, defense. From Arabic darb (ضرب)
 45. adaza: sorghum. From Arabic duqsah.
 46. adefera: a small, square wall or floor tile. From Arabic add-ddafeera.
 47. adehala: that which is granted or taken as obligatory with the price in the leasing or sale of a property. From Mozarabic ad ihala and originally from Arabic ihala "offering credit."
 48. adelfa: oleander. From Arabic ad-difla (الدفلى) of the same meaning.
 49. ademán: gesticulation which expresses the will to do something. From Arabic aD-Daman (الضمان), literally meaning legal guarantees. The change of meaning is due to the exaggerated promises and gesticulations which were offered in such a plea.
 50. ademe: wooden structures used to strengthen tunnels in mines. From Arabic di'mah.
 51. aderra: cord used to press grapes or olives in order to obtain their juice. From Andalusi Arabic ad-dirra a noose or cord used to punish those who were guilty of fraud.
 52. adiafa: present or refreshment given to sailors when back from a voyage. From Arabic Diyafa (ضيافة) "present of hospitality."
 53. adivas: a disease provoking throat inflammation in animals. From Arabic aD-Dibbah "wolverine" - which is the old Arabic name for this disease.
 54. adive: a type of canid similar to a fox. From Arabic di'b (ذئب).
 55. adobe: brick made from clay. From Arabic at-tuba (الطوبة from Coptic tôbe) of the same meaning, and from ad-dabba.
 56. adoquín: paving-stone, cobble; block. From Arabic Dukkan bench of rock or wood.
 57. ador: in regions where water for irrigation is restricted and shared out by local authorities, irrigation-time for each farm/field. From Arabic dawr.
 58. aduana: customs house; customs. From Arabic diwan (ديوان).
 59. aduar: semi-permanent rural settlement, normally used for Gypsies, bedouins or Amerindians in South America. From Bedouin Arabic duwwar.
 60. adúcar: type of silk made from the outside of the silk-worm's cocoon. From Andalusi Arabic Haduqa.
 61. adufe:tambourine used by Spanish Muslims. From Arabic Duff (دف).
 62. adul: in Morocco, asessor of the Cadí. From Arabic adl "trustworthy person."
 63. adula: see dula.
 64. adunia: (adverb) lots. From Andalusi Arabic addunya, originally from classical Arabic duniya (الدنيا) "the (whole) world."
 65. adutaque: same meaning as adárgama. From Arabic duqaq (دقاق) "fine flour."
 66. afán: effort; desire; zeal. From afanar.
 67. afanar: to steal; to work with passion. From Arabic fanaaʔ (فناء) "extinction", "annihilation through passion."
 68. aguajaque: the whitish resin of fennel. From Arabic aw-washaq "contaminated with water."
 69. agüela: Renta de los derechos sobre préstamos consignados en documento público. From Arabic Hawalah.
 70. ajabeba: Moorish flute. From Classical Arabic sabbabah.
 71. ajaquefa: Roof. Same origin as Azaquefa.
 72. ajaraca: Ornamental loop in Andalusian and Arabic architecture. From Andalusi Arabic Ash-sharakah "loop".
 73. ajarafe: terrace. From Classical Arabic saraf "commanding height."
 74. ajebe: Alum; Para rubber tree. From Arabic as-Shabb.
 75. ajedrea: plant in the genus Satureja (family Lamiaceae), about three decimeters in height, with many branches and dark, narrow leaves. It is cultivated as an ornamental in gardens. From Arabic assariyya or assiriyya, ultimately from Latin satureia.
  Ajedrez, chess
 76. ajedrez: chess. From Arabic ash shitrang (الشطرنج) which is from the Sanskrit Chaturang (four armed) as was the shape of the original chess board in India
 77. ajenuz: nutmeg flower or Roman Coriander (Nigella sativa). From Andalusi Arabic Shanuz and ultimately Classical Arabic Shuniz.
 78. ajimez: bent; window divided in the center by a vertical divider; salient balcony done of wood and with lattice windows. From Arabic samis.
 79. ajomate: pluricellular alga formed by very thin filaments, without knots, bright and of intense green color. It abounds in fresh waters of Spain. From Classical Arabic gumam.
 80. ajonjolí: sesame; herbaceous, annual plant of the family of the Pedaliaceae, a meter high, straight stem, serrate and almost triangular leaves, white or rosy corolla, and fruit with four delicate, yellowish, oily and edible capsules and many seeds. From Classical Arabic gulgulan "sesame."
 81. ajorca: bangle; type of gold hoop, silver or another metal, used by the women to adorn the wrists, arms or the feet. From Classical Arabic shuruk, ultimately from the word shirāk "strap."
 82. ajorrar: To drag, to tow. See Jorro.
 83. ajuagas: equine animal ulcers. From Classical Arabic shuqaq.
 84. ajuar: a collection of household and personal items (clothes, furniture, jewelry etc...) which women in Spain traditionally prepare from a young age for the day in which they marry and move in with their husband. From Arabic Shawar.
 85. alacena: cupboard. From Classical Arabic ẖizānah (خزانة).
 86. alacet: foundation of a building. From Classical Arabic asas (أساس).
  Alacrán, scorpion
 87. alacrán: scorpion. From Classical Arabic aqrab (عقرب) of same meaning.
 88. aladar: Tuft of hair which falls on either side of the head. From Arabic idar.
 89. aladroque: Anchovy. From Andalusi Arabic Al Hatruk, "big mouthed".
 90. alafa: wage; pay. From Classical Arabic alafah "subsistence allowance."
 91. alafia: grace; pardon; mercy. From Andalusian Arabic al afya ultimately from Classical Arabic afiyah (عافية) "health."
 92. alahílca: tapestry to adorn the walls. Perhaps of alailaca from Andalusian Arabic ilaqa, and this of Classical Arabic ilāqah (علاقة) perhaps meaning "hanger."
 93. alajor: Tax which was paid to owners of land where buildings were built. From Arabic Ashur, period of ten days before Easter when debts were paid and alms were given.
 94. alajú: Andalusian cake made of almonds, nuts, pine nuts, bread, spices and cooked honey. From al Hashu "filling".
 95. alamar: A type of decorative attachment which is buttoned on clothing. From Andalusi Arabic Alam, decoration (in clothes).
 96. alambique: alembic. From Arabic al-anbiq "the cup/container holding water", in turn fr Greek.
 97. alambor: Two meanings in Spanish with two different etymologies. 1)Embankment, from Andalusi Arabic Harabul "rim", from classical Arabic verb Hawwala, "to alter". 2) Type of Orange tree. From Catalan l'ambor, singular of els zambors, derived from Andalusi Arabic Azzambu.
 98. alamín: Village judge who decided on irrigation distribution or official who measured weights. From Arabic al amin.
 99. alamud: Steel bar used to close windows. From Arabic amud.
 100. alaqueca: A type of blood-coloured quartz. From Arabic 'aqiq.
 101. alárabe: Arab. From Andalusi Arabic (maintaining the definite article al arabi.
 102. alarde/alardear: To boast/to show off. From Arabic ,show (Alaard العرض)
 103. alarife: 1)Architect 2) Builder (in mining) 2) Astute or quick witted person (in Argentina and Uruguay). From Arabic al 'arif: The expert.
 104. alarije (uva): A type of grape. From Arabic al'aris.
 105. alaroz: Crossbar which divides a window or a door. From Arabic al'arud: Obstacle placed to block entry.
 106. alaroza: Fiancée or newly wed wife. From Arabic Andalusi Arabic al arusa.
 107. alatar: Drug, spice or perfume dealer. From Arabic al attar.
 108. alatrón: Nitrate foam. From Arabic nattrun.
 109. alazán/alazano: Reddish cinnamon coloured. (Used commonly to describe horses). From Arabic al ashab.
 110. alazor: safflower. From Arabic al usfur.
 111. albacara: Wall around a fortress (within which cattle were normally kept. From Arabic bab al-baqqara The cattle door. baqara (بقرة) means "cow" in Arabic.
 112. albacea: executor (of a will). From Andalusi Arabic Sahb al Wassiya (صاحب الوصية); "the owner of the will".
 113. albacora: Albacore. From Arabic al-bakura "premature" or al-bakrah "young camel."
 114. albadena: Type of tunic or silk dress. From Arabic badan: Type of shirt which covers the torso.
 115. albahaca: Basil. From Arabic habaqah.
 116. albahío: Pale yellowish colour (used commonly for cattle). From Arabic bahi: Shining.
 117. albalá: Official document. From Arabic al bara'ah.
 118. albaida: Anthyllis cystoides (Flowering plant). From Arabic al baida: "The white one".
 119. albanega:1) Net used for hair. 2) Rabbit trap. From Arabic al baniqa.
 120. albañal: Sewer. From Andalusi Arabic al ballá: "Swallower".
 121. albañil: Construction worker. From Andalusi Arabic al banni. Originally from classical Arabic banna.
 122. albaquía: The remainder. From Arabic al-baqi (الباقي) of the same meaning.
 123. albarán: Invois. Dari bahasa Arab al-bara'ah.
 124. albarazo: Vitiligo. From Andalusi Arabic Al-Barash.
 125. albarda: Pack-saddle. From Arabic al-barda'ah.
 126. albardán: Clown or fool. From Andalusi Arabic albardán: "insolent". Originally from Classical Arabic bardan: "Idiot (Cold headed)".
 127. albardín: Plant endemic to the Spanish steppes, similar in nature and use to Esparto. From Arabic "al-bardi": "papyrus".
 128. albaricoque: Apricot. From Arabic al-barqouq (البرقوق) "plum" or "early-ripe."
 129. albarrada: 1) Same meaning as alcarraza (Clay vase). 2) Stone Wall. From Arabic al-barradah: "the cooler".
 130. albarrán: 1) Petani 2) Gembala kambing 3) Orang dengan tempat tinggal yang tidak tepat. Dari bahasa Arab Andalus al-barrani: "Orang luar".
 131. albatoza: Small, covered boat. From Arabic al-gattosha: grebe (Due to the Arabic custom of giving names of birds to vessels.
 132. albayalde: Cerrusite. Dari bahasa Arab al-bayad.
 133. albéitar: Doktor haiwan. Dari bahasa Arab al-baytar.
 134. albenda: Kain linen putih berhiasan. Dari bahasa Arab al-band.
 135. alberca: Simpanan air untuk pengairan. Dari bahasa Arab al-birka.
 136. albérchigo: pokok Aprikot. Dari bahasa Arab Andalus albershiq.
 137. albihar: Mayweed. Dari bahasa Arab Al-Bahar.
 138. albitana: 1)Fence to protect plants in gardening. 2) Prolongation of the keel or stern post of a ship. From Arabic al-bitana.
 139. alboaire: The craft of decorating churches and domes with "azulejos". From Andalusi Arabic al buhaira: Lagoon.
 140. albogue: Single-reed clarinet used in Spain. From Arabic al-bûq (البوق): The horn or the trumpet.
 141. alboheza: Malva, dari bahasa Arab Andalus Hubayza.
 142. albohol: Kangkung, dari bahasa Arab Andalus al hubuul: "tali".
 143. albollón: Parit atau kumbahan. Dari bahasa Mozarab Ballaón dan akhirnya dari Bahasa Arab klasik balla'ah.
 144. albóndiga: Meatball; ball. From Arabic al-bunduqa (البندقة) "the ball."
 145. albórbola: Kegembiraan, bunyi perayaan. Dari bahasa Arab walwalah.
 146. alborga: Kasut rumpai mat. Dari bahasa Arab albúlḡa
 147. albornía: Sejenis pasu besar. Dari bahasa Arab barniya.
 148. albornoz: Jubah mandi. Dari al-burnos (البرنس); "jubah mandi".
 149. alboronía: A type of Andalusian vegetable stew. From Arabic al buranniya "Buran's (stew)." Buran was the wife of Caliph Ma'moun.
 150. 'alboroque: 1) A present or prize given in exchange of a service. 2) The kind treatment and lavish attention offered and recieved in anticipation of a commercial transaction. From Andalusi Arabic al-borok, possibly ultimately from Classical Arabic arbun.
 151. alboroto: Riot, joy. Comes from arabism alborozo (joy), from andalusí-arab al-burúz derived from Classical Arabic al-burūz, "military parade previous to a campaign".
 152. alborozo: Huru-hara atau kebahagiaan yang melampau. Dari Andalusi Bahasa Arab "Al buruz: perbarisan Tentera sebelum ekspedisi.
 153. albotín
 154. albricias
 155. albudeca.
 156. albufera: Lagoon. Dari bahasa Arab al buhaira.
 157. albur
 158. alcabala: Cukai.
 159. alcabor
 160. alcabtea
 161. alcacel
 162. alcachofa: Articok. Dari al-ẖarshoof dari makna yang sama.
 163. alcaduz: Paip air. Dari bahasa Arab Qâdûs (قادوس) bermakna "senduk air-roda"
 164. alcafar
 165. alcahaz: Sangkar burung. Dari bahasa Arab qafaṣ (قفص) pada makna yang sama
 166. alcahuete: Rakan sejenayah, seseorang yang membantu dalam hubungan cinta yang lain, khas yang haram, orang yg suka memfitnah. Alcahuete datang dari bahasa arab hispanik alqawwad (utusan), dan ini berasal dari bahasa Arab klasik qawwad. "Utusan" ini yang dijalankan mesej kepada kekasihnya pada seorang perempuan yang telah berkahwin. Secara lanjutan, ia menjadi biasa dikenali sebagai mana-mana orang yang mendirikan hubungan cinta, umumnya haram.
 167. alcaicería
 168. alcaide:
 169. alcalde: Datuk bandar. Dari bahasa Arab al-qadi (hakim). Qadi berasal dari kata kerja qada (menghakim).
 170. álcali: alkali. From Arabic qalawi (قلوي) of the same meaning.
 171. alcaller
 172. alcamiz
 173. alcamonías
 174. alcana
 175. alcaná
 176. alcancía: kotak wang Tanah Liat, sen atau keruntung. Dari Andalusi Bahasa Arabalkanzíyya ", yang berasal dari Bahasa Arab klasik kanz: harta.
 177. alcándara
 178. alcandía
 179. alcandora
 180. alcanería
 181. alcanfor
 182. alcántara/alcantarilla: parit; Dari bahasa Arab al-qantarah bermaksud jambatan.
 183. alcaparra: meloncat-loncat. Dari Andalusia Bahasa Arab al-kaparra. Melalui Latin dan Greek.
 184. alcaraván
 185. alcaravea
 186. alcarceña
 187. alcarraza
 188. alcarria:
 189. alcatanes
 190. alcatara (atau alquitara)
 191. alcatifa
 192. alcatraz: Cormorant. Dari bahasa Arab القطرس al-qaṭrās, bermakna helang laut.
 193. alcaucil, articok. Dari Bahasa Sepanyol Bahasa Arab: alqabsíl[a], yang berasal dari pengecil mozarab kapićéḻa, dan ini daripada Bahasa Sepanyol Latin: capĭtia, kepala. (Standard latin,caput-ITIS)
 194. alcavela
 195. alcazaba
 196. alcázar: benteng; istana. Dari Bahasa Arab al-Qasr (القصر) "benteng."
 197. alcazuz (atau orozuz)
 198. alcoba: alcove. Daripada bahasa Arab "al-qubba" "bilik kebal" atau "gerbang."
 199. alcohela
 200. alcohol: dari bahasa Arab al-kuhul (الكحول) serbuk halus yang antimoni sulfida digunakan sebagai alat solek mata.
 201. alcoholar
 202. alcolla
 203. alcor
 204. alcora
 205. alcorcí
 206. alcorque
 207. alcorza
 208. alcotán
 209. alcotana
 210. alcrebite
 211. alcuacil
 212. alcubilla
 213. alcuña
 214. alcuza
 215. alcuzcuz
 216. alchub
 217. aldaba
 218. aldea/aldeano: Kampung / penduduk kampung.
 219. aldiza
 220. alefriz
 221. aleja
 222. alejija
 223. alema
 224. alerce
 225. aletría
 226. aleve/alevoso/alevosía
 227. aleya
 228. alfaba
 229. alfábega
 230. alfadía
 231. alfaguara: Geyser. Daripada bahasa Arab "fawwâra(فوارة): muncung, pancutan air, jet d'eau
 232. alfahar/alfaharería
 233. alfaida
 234. alfajeme
 235. alfajor: Sejenis kek badam manis. Dari Bahasa Sepanyol Bahasa Arab fašúr, dan ini dari Parsi" afšor(jus).
 236. alfalfa: alfalfa. Daripada bahasa Arab al-fafaa;; literal "terbaik dari makanan ternakan"
 237. alfaneque (dua maksud, jenis burung, dari Bahasa Arab al-fanak dan sebuah khemah dari Berberafarag)
 238. alfanje: Sejenis pedang. Dari bahasa Arab al-janyar "dagger"
 239. alfaque
 240. alfaqueque
 241. alfaquí
 242. alfaquín
 243. alfaraz
 244. alfarda (dua makna dari al-farda dan dari al-fardda)
 245. alfarero: tukang periuk
 246. alfardón
 247. alfareme
 248. alfarje
 249. alfarrazar
 250. alfaya
 251. alfayate
 252. alfazaque
 253. alféizar: Langkan tetingkap. Dari Bahasa Arab "al-Hayzar" "yang mengambil pemilikan".
 254. alfeñique
 255. alferecía
 256. alferez
 257. alferraz
 258. alferza
 259. alficoz
 260. alfil: biskop, dalam permainan catur. Dari bahasa Arab al-feel (الفيل) "gajah."
 261. alfilel/alfiler
 262. alfinge
 263. alfitete
 264. alfiz
 265. alfolí
 266. alfombra (dua makna dari al-jumra dan al-humra)
 267. alfóncijo: kacang pistachio. Dari bahasa Arab al-fustuq.
 268. alfóndega
 269. alforfón
 270. alforja: beg pelana. Dari bahasa Arab al-khurj ( الخرج ) "beg pelana", lakur
 271. alforre
 272. alforrocho
 273. alforza
 274. alfóstigo
 275. alfoz: Kejiranan, daerah. Daripada bahasa Arab "hauz(حوز) yang bermaksud "Presint" atau "had bandar"
 276. algaba
 277. algadara
 278. algaida
 279. algalaba
 280. algalia
 281. algalife
 282. algar
 283. algara
 284. algarada
 285. algarabía: bercakap tidak difahami; omongan; bahasa raban. Dari Bahasa Arab "al-'arabiya": "Bahasa Arab".
 286. algarivo
 287. algarazo:hujan lebat pendek. Daripada bahasa Arab al 'ard: "awan".
 288. algarrada
 289. algarrobo: carob. Dari Bahasa Arab 'al-kharouba "carob."
 290. algavaro
 291. algazafán
 292. algazara
 293. algazul
 294. álgebra: algebra. Dari nama bukual-Khwarizmi Hisab al-jabr w’al-muqabala "The Kalkulus Penolakan dan Kesaksamaan."
 295. algecireño
 296. algodón, "kapas", dari bahasa Arab "al-qúţun (قطن)".
 297. algorfa
 298. algoritmo, algorithm, yang berasal dari nama Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi, محمد بن موسى الخوارزمي, famous mathematician.
 299. algorza:
 300. alguacil, "Sherrif", dari bahasa Arab "al-wazîr (الوزير)", bermakna "Menteri"
 301. alguaquida: bahan bakar untuk api. Dari bahasa Arab waqîda (وقيدة) bermakna "Bahan bakar"
 302. alguaza: Tingkap atau engsel pintu. Dari bahasa Arab wasl "ketika".

A (Alhadida to Azumbre)[sunting | sunting sumber]

 1. alhadida: Old Spanish term for Hadith.
 2. alhaite: jewel. From Arabic al hayt "string".
 3. alhaja: jewel. From Arabic al-hagah "the valuable thing."
 4. alhamar: Red matress or bed cover. From Arabic hanbal: fur bedcover.
 5. alhamel: (Andalusian Spanish) Beast of burden or human porter. From Arabic hammal.
 6. alhamí: Stone bench normally covered with azulejos. Refers to the Grenadine town of Alhama.
 7. alhandal: Colocynth. From Arabic Alhanzal.
 8. alhanía: 1) Bedroom 2) cupboard 3) A type of small mattress. From Andalusi Arabic al haniyya: Alcove.
 9. alhaquín: Weaver. From Arabic plural Al Hayikeen. Weavers.
 10. alharaca: Violent reaction to a small issue. From Arabic haraka.
 11. alhavara: Flour. From Arabic huwara.
 12. alhelí: Aegean Wallflower. From Arabic hiri.
 13. alheña: Spanish word for Henna and the plant from which it is derived.
 14. alholva:Fenugreek. From Arabic hulbah-
 15. alhorí: Same meaning and etymology as more commonly used term Alfolí.
 16. alhorre: 1) Feaces of newly born child. From Arabic hur: feaces. 2)Skin rash common in babies. Commonly used in expression yo te curaré el alhorre when threatening to beat a child. From Arabic Shakatu el hurr, skin infection.
 17. alhorría: (or ahorría): Expression used for when a slave is freed. From Arabic al-hurriya: Freedom.
 18. alhucema: Lavender. From Arabic: huzama.
 19. alhuceña: Woodruff. From Arabic uhshina.
 20. aliara: Drinking horn. From Andalusian Arabic al fiyara.
 21. alicante: Vernacular name of two different types of posionous snakes present in Spain and Northern Mexico respectively. From Arabic al aqrab: scorpion.
 22. alicatar: To till. From Arabic qat "to cut".
 23. alicate: Pliers. From Arabic laqaat: "tongs.
 24. alidada: Alidade. From Andalusian Arabic: al'idada.
 25. alifa: (Used in Andalusian and Mexican Spanish) Sugar cane which is two years old. From Arabic halifa: "successor".
 26. alifafe: 1)Light indisposition. 2) Type of tumor which develops on the legs of horses from excessive work. From Arabic: ifash: Sowing bag.
 27. alifara
 28. alijar
 29. alimara
 30. alioj
 31. alirón
 32. alizace
 33. alizar
 34. aljaba
 35. aljabibe
 36. aljama
 37. aljamía/aljamiado: Medieval Romance Spanish or Mozarabic written in Arabic script.
 38. aljaraz
 39. aljarfa
 40. aljébana
 41. aljerife
 42. aljez
 43. aljibe
 44. aljófar/aljofarar
 45. aljofifa
 46. aljor (or aljez)
 47. aljuba
 48. aljuma
 49. añagaza
 50. almacabra
 51. almacén: deposit, dry goods store. From Arabic al-majzan of makhzan (المخزن) "the storage" or "the depot."
 52. almacería
 53. almáciga
 54. almadén
 55. almádena
 56. almadía
 57. almadraba: Tuna fishing in Andalusia and particularly in Cadiz province. From Andalusi Arabic Al-madraba, "place where one beats something or fights", in reference to the fishing technique.
 58. almadraque
 59. almagazén
 60. almagra
 61. almahala
 62. almaizar
 63. almaja
 64. almajaneque
 65. almajar
 66. almajara
 67. almalafa
 68. almanaque: almanac (see etymology section in the article for further discussion). From Arabic al-manakh (المناخ) "the climate." Or possibly from Greek almenichiakon "calendar."
 69. almacebe
 70. almarada
 71. almarbate
 72. almarcha
 73. almarjo
 74. almarrá
 75. almarraja or almarraza
 76. almártaga (two meanings, from al-marta'a and al martak)
 77. almástica
 78. almatroque
 79. almazara
 80. almazarrón
 81. almea (two meanings, from almay'a and 'alima)
 82. almejía
 83. almenara (two meanings, from al-manara and al-minhara)
 84. almez
 85. almíbar
 86. almicantarat
 87. almijar
 88. almijara
 89. almijarra
 90. almimbar
 91. alminar
 92. almiraj/almiraje/almiral
 93. almirez
 94. almirón: Dandelion. From Andalusian Arabic: al Mirun.
 95. almizate
 96. almizcle/almizque
 97. almocadén
 98. almocafre
 99. almocárabe
 100. almoceda
 101. almocrebe
 102. almocrí
 103. almodón
 104. almófar
 105. almofariz
 106. almofía
 107. almofrej/almofrez
 108. almogama
 109. almogávar
 110. almohada: Pillow, from Arabic al-makhada with the same meaning.
 111. almohade
 112. almoharrefa
 113. almohaza
 114. almojábana
 115. almojama (see mojama)
 116. almojarife
 117. almojaya
 118. almona
 119. almoneda
 120. almoraduj/almoradux
 121. almorávide:
 122. almorí
 123. almoronía: See alboronía.
 124. almotacén
 125. almotalafe
 126. almotazaf/almotazán
 127. almozala/almozalla
 128. almud
 129. almuédano
 130. almuerzo
 131. almunia
 132. alpargata
 133. alpechín
 134. alpiste
 135. alquería: farmhouse. From Arabic al-qaria "the village."
 136. aloque
 137. aloquín
 138. alpargata
 139. alquequenje
 140. alquería
 141. alquermes
 142. alquerque (Two meanings from al-qirq and al-qariq)
 143. alquez
 144. alquezar
 145. alquibla
 146. alquicel
 147. alquilar: Rent.
 148. alquimia
 149. alquinal
 150. alquitira
 151. alquitrán
 152. alrota
 153. altabaca
 154. altamía
 155. altramuz
 156. alubia: pea bean
 157. aludel
 158. aluquete/luquete
 159. alloza
 160. amán
 161. ámbar
 162. ámel
 163. amín
 164. amirí
 165. anacalo
 166. anacora
 167. anafaga
 168. anafalla/anafaya
 169. anafe
 170. anaquel
 171. andorra
 172. andrajo
 173. anea
 174. anejir
 175. anorza
 176. anúteba
 177. añacal
 178. añacea/añacear
 179. añafea
 180. añafil
 181. añagaza
 182. añascar
 183. añazme
 184. añicos
 185. añil (ultimately from Sanskrit nilah "dark blue")
 186. arabí
 187. arancel
 188. arbellón/arbollón
 189. archí
 190. argadillo
 191. argamandel
 192. argamula
 193. argán
 194. argel
 195. argolla
 196. arguello/arguellarse
 197. arije
 198. arimez
 199. arjorán
 200. arnadí
 201. arrabá
 202. arrabal
 203. arracada
 204. arráez
 205. arrayán
 206. arrecife
 207. arrejaque/arrejacar
 208. arrelde
 209. arrequife
 210. arrequive
 211. arriate
 212. arricés
 213. arroba
 214. arrobda
 215. arrocabe
 216. arrope
 217. arroz: Rice.
 218. áscar/áscari
 219. asequi
 220. asesino: assassin. From Arabic hashshshin "someone who is addicted to hashish (marijuana)." Was originally use to refer to the followers of the Persian Hassan-i-Sabah (حسن صباح), the Hashshashin.
 221. atabaca
 222. atabal
 223. atabe
 224. atacar : to tie, to button up. From Andalusi Arabic tákka, originally from classical Arabic tikkah, ribbon used to fasten clothes. Not to be confused with atacar with the meaning of "to attack", of Italian origin.
 225. atacir
 226. atafarra/ataharre
 227. atafea
 228. atahona
 229. atahorma
 230. ataifor
 231. ataire
 232. atalaya
 233. atalvina
 234. atambor
 235. atanor
 236. atanquía
 237. ataracea
 238. atarazana
 239. atarfe
 240. atarjea
 241. atarraga
 242. atarraya
 243. ataúd: Coffin.
 244. ataujía
 245. ataurique
 246. atifle
 247. atijara
 248. atíncar
 249. atoba
 250. atocha
 251. atracae
 252. atoque
 253. atríaca/atriaca
 254. atún: Tuna.
 255. atutía
 256. auge: Surge/rise.
 257. aulaga
 258. avería
 259. ayatolá
 260. azabache
 261. azabara
 262. azacán
 263. azacaya
 264. azache
 265. azafate/azafata
 266. azafrán: saffron. From Arabic za'firan of the same meaning. Perhaps from safra "yellow."
 267. azahar: White flower, especially from the orange tree. From Spanish Arabic azzahár, and this from Classic Arabic zahr, flowers
 268. azalá
 269. azamboa
 270. azándar
 271. azaque
 272. azaquefa: Covered portico or patio. From Andalusi Arabic assaqifa, portico.
 273. azar: luck; chance. From Arabic az-zahr "the dice." or North African Arabic az-zhar "luck".
 274. azarbe
 275. azarcón
 276. azarja
 277. azarnefe
 278. azarote
 279. azófar
 280. azofra/azofrar
 281. azogue (two meanings: from az-za'uq and from as-suq)
 282. azolvar
 283. azorafa
 284. azote: Smacking, beating, scourge. From Arabic Sawt.
 285. azotea: Flat roof or terrace. From Andalusi Arabic assutáyha, diminutive of sath, terrace in classical Arabic.
 286. azoya
 287. azúcar: sugar. From Arabic (سكر) sukkar of the same meaning.
 288. azucarí
 289. azucena
 290. azuche
 291. azud
 292. azufaifa/azufaifo
 293. azul: Blue. Derived from Arabic Azraqa.
 294. azulaque (or zulaque)
 295. azulejo
 296. azúmbar
 297. azumbre: Measurement for liquids equivalent to around two litres. From Del Andalusi Arabic aTTúmn, and this from classical Arabic: Tum[u]n, "an eighth".

B[sunting | sunting sumber]

 1. babismo: Babism. From Arabic باب "door."
 2. babucha: Slippers. From Arabic Baboush, derived from Persian "Papoosh" literally meaning "foot covering". The transition from Persian "p" to Arabic "b" occurs due to lack of the letter p in Arabic alphabet. "Pa-" in Persian means foot and "poosh" means covering. Persian "pa" or foot shares the same root with other Indo-European languages, i.e. Latin pede[m], French "pied", Spanish "pie" and "pata",etc.
 3. badal: Cut of meat from the back and ribs of cattle, close to the neck. From Andalusi Arabic bad'a "Calf muscle" derived from classical Arabic bad'ah "piece".
 4. badán: Trunk of an animal. From Arabic badan.
 5. badana: 1) Sheepskin, 2) hat lining 3) Lazy person. From Arabic bitana, "lining".
 6. badea: 1) Watermelon or Melon of bad quality. 2) Insipid cucumber 3) Weak person 4) Unimportant thing. From Arabic battiha: "bad melon".
 7. badén: Dip in land, road, sidewalk or ford. From Arabic batin: Sunken (land).
 8. bagarino: Free or hired sailor, as opposed to a press-ganged or enslaven one. Same origin as baharí.
 9. bagre: a freshwater fish that has no scales and has a chin. From Arabic baghir or baghar.
 10. baharí: Bird of prey. From Arabic bahri: "from the sea".
 11. baja: pasha, Turkish officer or governor of high rank. From Arabic basha ultimately from Turkish pasha of the same meaning.
 12. baladí: 1) Unimportant thing or matter. 2) Something of the land our country. From Arabic baladiy "From the country".
 13. balaj/balaje: Purple ruby. From Arabic Balahshi: From Balahshan (region in central Asia where these stones are found).
 14. balate
 15. balda (and baldío)
 16. baldar
 17. balde: 1)Free. 2) without cause or 3) in vain. from Arabic batil "false" or "useless."
 18. bancal
 19. baño
 20. baraka
 21. barbacana
 22. barcino
 23. bardaje
 24. bardoma/bardomera
 25. barragán
 26. barrio/barriada: Area, district or neighbourhood in a town. From Arabic barri "outside".
 27. bata (either from Arabic batt of French ouate)
 28. batán
 29. batea
 30. baurac
 31. bayal
 32. baza (either Arabic or Italian origin)
 33. bazar-bazaar
 34. belez
 35. bellota: acorn, the fruit or seed of the oak tree. From Arabic balluta of the same meaning.
 36. ben
 37. benimerín
 38. benjui
 39. berberí
 40. berberís
 41. bereber
 42. berenjena/berenjenal
 43. bezaar/bezoar
 44. biznaga
 45. bocací
 46. bodoque/bodocal
 47. bófeta
 48. bórax
 49. borní
 50. boronía
 51. botor
 52. bujía
 53. bulbul
 54. burche
 55. buz
 56. buzaque

C[sunting | sunting sumber]

 1. cabila: tribe of Berbers or Bedouins. From Arabic qabila "tribe."
 2. cachera
 3. cadí
 4. cadira
 5. café: coffee. From qahwa of the same meaning.
 6. cáfila
 7. cafiz (or cahiz)
 8. cafre
 9. caftán
 10. cáid (same origin as alcaide)
 11. caimacán
 12. cala
 13. calabaza: Pumpkin or squash. From Arabic qerabat, plural of qerbah, meaning wineskin.
 14. calafate/calafatear
 15. calahorra
 16. calí (same root as álcali)
 17. cálibo/calibre
 18. cambuj
 19. camocán
 20. canana-cartridge belt
 21. cáncana/cancanilla
 22. cáncano
 23. cande (in azúcar cande)
 24. canfor
 25. caraba
 26. cárabe
 27. cárabo: owl; dog. Taken from qaraab and kalb "dog", respectively.
 28. caracoa
 29. caramida
 30. caramuzal
 31. caravana
 32. caravasar
 33. carcajada/carcajear
 34. carcax
 35. carmen/carme: From Spanish Arabic kárm, and this from Classic Arabic karm, vine.
 36. carmesí: crimson. From quirmizi
 37. carmín
 38. carraca
 39. carrafa
 40. cártama/cártamo
 41. catán
 42. catifa
 43. cazurro
 44. cebiche
 45. cebtí
 46. ceca
 47. cedoaria
 48. cegatero
 49. cegrí
 50. ceje
 51. celemí/celemín/celeminero
 52. cenacho
 53. cendolilla
 54. cenefa
 55. ceneque
 56. cení
 57. cenia
 58. cenit
 59. cequí
 60. cerbatana
 61. cero: zero. From sifr of the same meaning.
 62. cetís
 63. ceutí
 64. chafariz
 65. chafarote
 66. chaleco
 67. charrán
 68. chifla
 69. chilaba (from Moroccan Arabic)
 70. chiquero
 71. chirivía
 72. chisme
 73. chivo
 74. choz
 75. chupa
 76. chuzo
 77. cianí
 78. cibica
 79. cica
 80. cicalar
 81. cicatear
 82. cicatero (cicatero has a different root to cicatear)
 83. ciclán
 84. ciclar
 85. ciclatón
 86. cid
 87. cifaque
 88. cifra/cifrar
 89. címbara
 90. cimboga
 91. cimitarra
 92. circón
 93. citara
 94. civeta/civeto
 95. coba/cobista
 96. cofa
 97. coima
 98. coime
 99. colcótar
 100. cora
 101. Corán
 102. corbacho
 103. corma
 104. cotonía
 105. cubeba
 106. cúrcuma
 107. curdo
 108. cuscuta

D, E[sunting | sunting sumber]

 1. dado: die (cube or stamp). From Classical Arabic a'dad "numbers."
 2. daga - dagger
 3. dahír
 4. daifa
 5. dante
 6. darga (or adarga)-shield
 7. dársena-dock/basin
 8. daza
 9. derviche
 10. descafilar
 11. destartalado
 12. dey
 13. dínar
 14. dirham
 15. diván-divan/couch
 16. droga-drug
 17. druso
 18. dula/dular
 19. edrisí
 20. ejarbe
 21. elche
 22. elemí
 23. embelecar/embeleco
 24. emir (or amir)
 25. encaramar
 26. enchufar/enchufe: To plug in/plug; To connect, to offer a job or a post through personal connections. From Andalusi Arabic Juf derived from Classical Arabic Jawf: stomach; internal cavity.
 27. engarzar-to set/thread
 28. enjalma
 29. enjarje
 30. enjeco
 31. escabeche: Pickle or marinade. From Arabic as-sukbaj. Originally from Persian Sekba.
 32. escafilar (see descafilar)
 33. escaque/escaquear
 34. espinaca-spinach
 35. exarico

F, G[sunting | sunting sumber]

 1. faca
 2. falagar
 3. falca
 4. falleba
 5. faltriquera-pocket
 6. falúa/faluca
 7. fanega/hanega
 8. fanfarrón
 9. faranga (or haragán), lazy, idler, loafer
 10. farda
 11. fardacho
 12. farfán
 13. fárfara
 14. farnaca
 15. farota
 16. farruco: Insolent or "cocky". From Andalusian Arabic Farrouj: Cock.
 17. felús
 18. fetua
 19. fez
 20. fideo
 21. filelí
 22. foceifiza
 23. fondolí
 24. fondac/fonda
 25. foz
 26. fulano, "any one" without naming, X of people. Arabic: Fulan.
 27. fustal
 28. fustete
 29. gabán
 30. gabela
 31. gacel/gacela
 32. gafetí
 33. galacho
 34. galanga
 35. galbana
 36. gálibo
 37. galima
 38. gandula/gandula
 39. gañan
 40. garama
 41. garbino
 42. gardacho
 43. garfa
 44. gárgol
 45. garra
 46. garrafa
 47. garrama
 48. garroba
 49. gazpacho
 50. gilí
 51. gomer
 52. granadí
 53. grisgrís
 54. guadamací
 55. guájara
 56. guájete
 57. guala
 58. guarismo
 59. guifa
 60. guilla
 61. gumía
 62. gurapas

H, I[sunting | sunting sumber]

 1. habiz: Donation of real estate under certain conditions to muslim religious institutions. From Classical Arabic: ḥabīs: amortized.
 2. habús: Same meaning as "Habiz" is Morroco. From Arabic ḥubūs: Property belonging to the deceased used for charity.
 3. hachís: Hashish. From Classical Arabic Hashish": Grass.
 4. hacino: Miser or From Andalusian Arabic ḥazīn".
 5. hadruba: Hump (on someone's back): From Andalusian Arabic ḥadúbba.
 6. hafiz: Guard or Minder. From Andalusian Arabic ḥāfiẓ.
 7. hálara: (Same meaning and etymology as "Fárfara") 1) Interior lining of egg. 2) Coldsfoot. Form Andalusian Arabic: falḡalála.
 8. hamudí: Descendants of Ali Ben Hamud, founders of the Málaga and Algericas Taifas during the 11th century.
 9. haragán: 1) Someone who refuses to work. 2) In Cuba and Venezuela, a type of mop. From Andalusian Arabic: khra kan: "Was shit".
 10. harambel: See "arambel".
 11. harbar
 12. harén
 13. harma
 14. harón
 15. Hasaní
 16. hasta: "Until". From Arabic hatta (same meaning). Influenced by Latin phrase 'ad ista'[3]
 17. hataca
 18. hazaña
 19. he: Adverb used in following manner: "he aquí/ahí/allí": Here it is/there it is. From Arabic haa.[3]
 20. hégira
 21. hobacho/hobacha
 22. holgazán: Lazy person. From Arabic Kaslan. Influenced by Holgar.
 23. holgar
 24. hoque/oque
 25. horro/horra
 26. imam, imán
 27. imela
 28. islam

J, K[sunting | sunting sumber]

 1. jabalí : Wild Boar. From Arabic jebeli: From the mountains. Perhaps originally from Khanzeer Jebelí: Mountain Pig.
 2. jabalón
 3. jábega
 4. jabeca
 5. jabeque
 6. jabí : A type of apple and type of grape. From Andalusi Arabic sha‘bí, a type of apple.
 7. jácara
 8. jácena
 9. jacerino
 10. jadraque
 11. jaez
 12. jaguarzo
 13. jaharí
 14. jaharral
 15. jaharrar
 16. jaima
 17. jaique
 18. jalear
 19. jalma (or enjalma)
 20. jaloque
 21. jamacuco
 22. jametería
 23. jámila
 24. japuta
 25. jaque
 26. jaqueca: Migraine. From Arabic Shaqiqa, with same meaning.
 27. jáquima
 28. jara
 29. jarabe: Syrup. Usually in the context of cough syrup or linctus.
 30. jaraíz
 31. jarcha
 32. jareta
 33. jaricar
 34. jarifo/jarifa
 35. jarquía
 36. jarra: Pitcher or other pot with handle(s). From ǧarrah, same as english jar.
 37. jatib
 38. jazarino/jazarina
 39. jazmín: jasmine. From Arabic yasmin then from Persian word the same word
 40. jebe
 41. jeliz
 42. jemesía
 43. jeque: From Arabic shaikh or sheikh, older
 44. jerife: From Arabic sharif, noble, respected.
 45. jeta: Snout, face, cheek (in both literal and figurative sense). From Arabic khatm: "snout".
 46. jifa
 47. jinete
 48. jirafa: giraffe. From ziraffa of the same meaning.
 49. jirel
 50. jofaina: a wide and shallow basin for domestic use. From ǧufaynah.
 51. jofor
 52. jorfe
 53. joroba
 54. jorro
 55. juba/aljuba/jubón
 56. julepe
 57. jurdía
 58. jurel
 59. kermes

L, M[sunting | sunting sumber]

 1. laca: resinous substance tapped from the Lacquer Tree. From Arabic lak, taken from Persian lak, ultimately from Sanskrit laksha literally meaning "one hundred thousand" referring to the large number of insects that gather and sap out all the resin from the trees.
 2. lacre
 3. lapislázuli: lapis lazuli, a deep blue mineral. From Arabic lazaward (لازورد) from Persian lagvard or lazward, ultimately from Sanskrit rajavarta literally meaning "ringlet of the king."
 4. latón: brass. From Arabic latun from Turkish altın "gold."
 5. laúd: lute. From Arabic al 'ud (العود) "the lute."
 6. lebeche: Southeasterly wind on the Mediterranean coast of Spain. From Andalusi Arabic Labash.
 7. lebení: a Moorish beverage prepared from soured milk. From Arabic labani (لباني) "dairy."
 8. leila: from Arabic layla (ليلة) "night."
 9. lelilí: Shouts and noise made by moors when going into combat or when celebrating parties. From la illaha ila allah( لا إله إلا الله): There is no god but Allah; Ya leilí (ياليلي) : Night of mine; ya 'ayouni (يا عيوني) : My eyes.
 10. lima: lime. From Arabic limah of the same meaning.
 11. limón: lemon. From laymoon (ليمون), derived from the Chinese word limung.
 12. loco: crazy. From Arabic lawqa "fool."
 13. macabro
 14. macsura
 15. madraza
 16. magacén
 17. magarza/magarzuela
 18. maglaca
 19. maharon/maharona
 20. maharrana/marrana/marrano
 21. mahozmedín
 22. maimón
 23. majareta
 24. majzén
 25. mamarracho
 26. mameluco
 27. mamola
 28. mandeísmo
 29. mandil
 30. maquila
 31. marabú
 32. maravedí
 33. marcasita
 34. marchamo
 35. márfega
 36. marfil
 37. marfuz/a
 38. margomar
 39. marjal
 40. marlota
 41. marojo
 42. maroma
 43. marrano pig; cf. Arabic muharram "forbidden".
 44. marras
 45. márraga
 46. masamuda: (adj) Individual from the Berber Masmuda tribe, from which originate the Almohades, a movement which ruled Spain and North Africa in the 12th century. From Arabic: Masamuda.
 47. matafalúa
 48. mártaga
 49. máscara
 50. matarife
 51. mate
 52. matraca
 53. matula
 54. mauraca
 55. mazapán
 56. mazarí
 57. mazarrón
 58. mazmodina
 59. mazmorra: Dungeon. From Arabic matmura "silo".
 60. mazorca: corn cob; roll of wool or cotton. From Andalusi Arabic: Masurqa, derived from classical Arabic Masura (ماسورة) : a tube used as a bobbin (sewing) .
 61. meca: Place which is attractive because of a particular activity. From Arabic Mekkah(مكة).
 62. mechinal
 63. mejala
 64. mejunje
 65. mendrugo
 66. mengano/mengana: Expression of similar meaning as fulano or zutano, used always after the former but after the latter, meaning "whoever". From Arabic man kan meaning "whoever".
 67. mequetrefe: Nosy or useless person. From Andalusi Arabi qatras meaning person of boastful demeanor.
 68. mercal
 69. metical
 70. mezquino
 71. mía: A military term, formerly designating a regular native unit composed of 100 men in the Spanish protectorate of northern Morocco; by analogy, any colonial army. From Arabic Mi'ah: one hundred(مئة).
 72. mihrab:
 73. miramamolín
 74. moaxaja
 75. mogataz
 76. mogate
 77. moharra
 78. moharracho
 79. mohatra
 80. mohedal
 81. mohino
 82. mojama (originally almojama): Delicacy of phoenician origin from the region of Cadiz. It consists of filleted salt-cured tuna. From the Arabic al mushama: "momified or waxed".
 83. mojí
 84. momia
 85. mona
 86. monfí
 87. morabito
 88. moraga
 89. morapio
 90. mozárabe
 91. mudéjar
 92. muftí
 93. mujalata
 94. mulato: Likely from Muwallad, as with the Muladi. Walad (ولد ) means, "descendant, offspring, scion; child; son; boy; young animal, young one". According to DRAE, from mulo (mule), in the sense of hybrid.
 95. mulquía
 96. muslim / muslime: (Adjective) Muslim.[4] A rare alternative to musulmán. From Arabic Muslim (مسلم).

N, O, P, Q[sunting | sunting sumber]

 1. nabí: Prophet among arabs. From Arabic nabiy.
 2. nacar: Innermost of the three layers of a seashell. From Catalan nacre, derived from Andalusi Arabic naqra, small drum.
 3. nácara: Type of small metallic drum used historically by the Spanish cavalry. Same etymology as nacar.
 4. nadir: Nadir, the point on the celestial sphere opposite the zenith directly below the observer. From nadheer.
 5. nádir: In Morocco, administrator of a religious foundation.
 6. nagüela: Small hut for human habitation. From Andalusi Arabic nawalla: hut.
 7. naife: High quality diamond. From Andalusi Arabic nayif. Originally from classical Arabic na'if: excellent.
 8. naipe: Playing card. From Catalan naíp. Originally from Arabic ma'ib.
 9. naranja: from Arabic nāranja, fr Persian nārang, fr Sanskrit nāranga, fr a Dravidian language akin to Tamil naŗu "fragrant".
 10. narguile
 11. natrón
 12. nazarí: Related to the Nasrid kingdom or dynasty of Granada.
 13. nenúfar: Water-lily. From Arabic naylufar from Persian nilofer, niloofar, niloufar.
 14. nesga:
 15. noria: Watermill, Ferris wheel. From Arabic na'urah.
 16. nuca: Nape of the neck. From Arabic nuḫā' نخاع ، منخع , via Medieval Latin nucha.
 17. ojalá: "I hope"; "I wish that...". From law šhaʾ allāh "God willing." [5]
 18. ¡ole! (or olé): The most famous expression of approval, support or encouragement, possibly comes from wa-llah و الله, by Allah!
 19. omeya: adj. Related to the Ummayyad.
 20. orozuz
 21. ox: Expression to scare away wild and domesticated birds. From Andalusi Arabic Oosh.
 22. papagayo
 23. quermes
 24. quilate/quirate: Carat or Karat. From Andalusi Arabic Qirat.
 25. quilma
 26. quina
 27. quintal: weight unit of about 46 kg. In its current use under the metric system, it represents 100 kg. From Andalusi Arabic Qintar, through Syriac and ultimately Latin.

R, S, T[sunting | sunting sumber]

 1. rabadán
 2. rabal
 3. rabazuz
 4. rabel
 5. rábida
 6. rafal
 7. rafe
 8. ragua
 9. rahez
 10. ramadán
 11. rambla
 12. rauda
 13. rauta
 14. real: Military encampment; plot where a fair is organized; (in Murcia region) small plot or garden. From Arabic rahl: camping.
 15. rebato
 16. rebite
 17. recamar
 18. recua
 19. redoma
 20. rehala
 21. rehalí
 22. rehén: Hostage or captive. From Arabic رهينة, captive, ransom.
 23. rejalgar: realgar. From Andalusi Arabic reheg al-ghar: "powder of the cave"
 24. requive
 25. resma
 26. retama
 27. rincón: Corner. From Andalusi Arabic rukan, derived from classicar Arabic Rukn.
 28. robda
 29. robo (or arroba)
 30. roda
 31. romí/rumí
 32. ronzal
 33. roque
 34. sajelar
 35. salema
 36. sandía: Watermelon. From Arabic Sindiya "from Sindh (province in India)".
 37. sarasa: Homosexual or effeminate man. From "Zaraza".
 38. sarraceno
 39. sebestén
 40. secácul
 41. serafín
 42. siroco
 43. sofí
 44. sófora
 45. soldán
 46. soltaní
 47. sufí
 48. sura
 49. tabal (or atabal)
 50. tabaque
 51. tabefe
 52. tabica
 53. tabique
 54. taca
 55. tafurea
 56. tagarino/tagarina
 57. tagarnina
 58. taha
 59. tahalí
 60. tahona
 61. tahúr
 62. taifa: Refers to an independent Muslim-ruled principality, an emirate or petty kingdom, of which a number formed in the Al-Andalus (Moorish Iberia) after the final collapse of the Umayyad Caliphate of Córdoba in 1031. Used in numerous expressions. Can also mean 1) a faction 2) a group of people of ill judgement. 3) un reino de Taifas (a kingdom of Taifas) can also refer to a chaotic or disorderly state of affairs. From classical Arabic Ta'ifah: faction.
 63. tajea
 64. talco
 65. talega
 66. talvina
 67. támara
 68. tamarindo
 69. tambor
 70. tara
 71. taracea
 72. taraje
 73. tarasí
 74. tarbea
 75. tarea
 76. tareco
 77. tarida
 78. tarifa
 79. tarima
 80. tarquín
 81. tarraya
 82. taza: cup. From Tasa.
 83. tértil
 84. tíbar
 85. tochibí
 86. tomín
 87. toronja
 88. toronjil
 89. trafalmejas
 90. truchimán/na
 91. trujamán/na
 92. tuera
 93. tumbaga
 94. Tunecí
 95. turbit
 96. turquí (in Azul Turquí)
 97. tutía (or atutía)

V, X, Y, Z[sunting | sunting sumber]

 1. vacarí: from Arabic baqari (بقري) "bovine."
 2. valencí: Uva Valencia. A type of grape from Murcia region in South East Spain.
 3. velmez: from Arabic malbas (ملبس) "clothing."
 4. verdín: Spontaneous growth of grass or sprouting. From Arabic bardi (Same etymology as albardín). Influenced by Spanish word "Verde".
 5. visir: vizier. From Arabic wazir (وزير) "minister."
 6. yébel: from Arabic jabal; "mountain"
 7. zabalmedina: in the Middle Ages, judge with civil and criminal jurisdiction in a city. From Arabic Sahib al Medina "Chief of the City."
 8. zabarcera: women who sells fruits and other food. Same origin as abacero
 9. zabazala: imam who leads Islamic prayer. From Arabic SaHb aS-Salah "Leader of prayer."
 10. zabazoque: same meaning as almotacén. From Arabic SáHb as súq "Leader of the Market."
 11. zábila: aloe vera (used mainly in Latin America) From Andalusi Arabic sabíra, originally from classical Arabic Sibar.
 12. zabra: type of vessel used in the Bay of Biscay in the Middle Ages and the beginning of the Modern Age. From Arabic zauraq.
 13. zacatín: in some villages, a square where clothes are sold. From saqqatin, plural of saqqat: seller of clothes.
 14. zafar: a number of meanings in Spain and Latin American countries: To free, to untie, to ignore, to unknit among others. From Arabic azaHa: to take away.
 15. zafarí: Granada zafarí: a type of pomegranate. Higo zafarí: a type of fig. From Arabic Safr.
 16. zafariche: Structure used for placing clay urns. Same etymology as jaraíz (see above).
 17. zafio: Uncouth. From Andalusi Arabic Fellah safi: "Mere peasant".
 18. zafrán: See Azafran.
 19. zaga: Backside of something. Cargo on the back of a truck. From Arabic Saqah: Rear, rearguard.
 20. zagal: boy. From Andalusian Arabic zaḡál, traditional Arabic zuḡlūl. Same meaning.
 21. zagaya (or azagaya)
 22. zagua
 23. zaguán: hall. From Andalusian Arabic istawán, traditional Arabic usṭuwān(ah).
 24. zagüía
 25. zaharrón
 26. zahén
 27. zahón
 28. zahora: (Mainly used in Spanish region of La Mancha): Large meal accompanied by dancing or partying. From Arabic Islamic term suhoor.
 29. zahorí
 30. zaida
 31. zaino
 32. zala
 33. zalamelé
 34. zalea/zalear
 35. zalema/zalama
 36. zalmedina: Same meaning and origin as zabalmedina.
 37. zalona
 38. zamacuco
 39. zambra: Traditional festivity of the Moriscos in Spain which is maintained by the Gypsy community of Sacromonte, Granada. From Andalusi Arabic Zamra, originally from classical Arabic Zamr.
 40. zanahoria: carrot, presumably from Andalusi Arabic. The only Arabic dialect with a cognate form is Libyan Tunisian with sfinaria, meaning "The Sword of Fire" (السيف الناري).
 41. zaque: Leather recipient for wine or extracting water from a well. Drunken person. From Andalusi Arabic zaqq. Originally from classical Arabic ziqq.
 42. zaquizamí
 43. zaragüelles
 44. zaranda/zarandillo/zarandaja
 45. zarandear: To shake vigorously / push around / toss about. From Zaranda.
 46. zaratán: Breast cancer. From the Arabic saratan: crab.
 47. zarazán:
 48. zarco
 49. zarracatín
 50. zarzahán
 51. zatara
 52. zéjel
 53. zoco (or azogue): market. From Arabic souk of the same meaning.
 54. zofra
 55. zorzal: Thrush, intelligent person. From Andalusi Arabic Zurzal, originally from classical Arabic zurzur.
 56. zubia: Place where a large amount of water flows. From Arabic Zubya.
 57. zulaque
 58. zulla
 59. zumaque: sumac. From Arabic simaq of the same meaning.
 60. zumo: fruit juice. From Arabic zum.
 61. zuna: Sunnah, from Arabic Sunnah
 62. zurriaga or zurriago: Refers to a type of whip and to a lark. From Andalusi Arabic surriyaqa

Kata-kata dengan persamaan yang kebetulan dengan Bahasa Arab[sunting | sunting sumber]

 • el. Sepanyol yang pasti perkara el / la / lo / los / las, seperti perkara-perkara yang paling pasti bahasa Romantik, berasal dari demonstratif Latin ille / illa / illud. Persamaan kepada perkara Arab al adalah kebetulan.
 • usted. Kata ganti orang kedua rasmi usted berasal dari memendekkan bentuk lama alamat "vuestra Merced, seperti yang dilihat dengan loghat Sepanyol vosted, Catalonia vostè, dan lain-lain kemungkinan kaitan dengan perkataan Arab ustādh ('profesor'/'doktor') seolah-olah sangat jauh.

Pengaruh-pengaruh lain[sunting | sunting sumber]

 1. Akhiran í. ahasa Arab mempunyai jenis yang sangat biasa adjektif, yang dikenali sebagai kata sifat nisba atau hubungan, yang dibentuk dengan menambah akhiran-i (mask.) atau ية -iyya (fem.) kata nama. Ini telah memberikan Sepanyol akhiran í (kedua-duanya masc. Dan fem.), Mewujudkan kata sifat dari kata nama yang menunjukkan hubungan atau kekitaan. Contohnya Marbellí, Ceutí, Maghrebí, Zaragocí, Andalusi atau Alfonsí.
 2. Ungkapan. Beberapa ungkapan seperti "¡Ole!" (kadang-kadang dieja "olé"), mungkin daripada wa'llah, atau ojalá, law sha'a Allah, telah dipinjam secara langsung daripada bahasa Arab. Di samping itu, ungkapan yang banyak dalam Bahasa Sepanyol mungkin telah dicalquekan dari setara bahasa Arab mereka. Contoh akan si Dios quiere, que Dios guarde atau bendito sea Dios.

Toponim (nama tempat) di Iberia berasal dari Bahasa Arab[sunting | sunting sumber]

Terdapat beratus jika tidak beribu-ribu nama-nama tempat yang berasal dari bahasa Arab di semenanjung Iberian termasuk wilayah dan wilayah, bandar-bandar, pekan, kampung dan kawasan-kawasan perumahan dan jalan-jalan. Mereka juga termasuk ciri-ciri geografi seperti gunung, banjaran gunung, lembah dan sungai-sungai. Toponyms yang berasal daripada Bahasa Arab adalah biasa dalam semua Sepanyol (termasuk Utara negara) kecuali bagi orang-orang kawasan-kawasan yang tidak pernah berada di bawah pemerintahan Islam atau di mana ia amat pendek hidup. Kawasan-kawasan ini termasuk Galicia dan pantai Utara (Asturias, Cantabria dan negara Basque) serta utara Catalonia dan Aragon. Kawasan di mana nama-nama tempat asal Bahasa Arab khususnya bersama Pantai Timur ( Valencia dan Murcia) dan rantau [Andalusia]]. Di Portugal, kekerapan toponyms Arab meningkat sebagai salah satu perjalanan ke selatan di negara ini.

Orang-orang toponyms yang mengekalkan nama pra-Islam mereka dalam tempoh Islam secara amnya Arabized, dan tanda sama ada sebutan Bahasa Arab lama atau sebutan popular dari mana ia diperolehi ketara dalam nama-nama moden mereka: contohnya Hispalis - Ishbiliya - Sevilla.

Bandar-bandar utama, bandar-bandar dan wilayah[sunting | sunting sumber]

 • Albarracín Bandar Aragón. Yang diperoleh daripada "Al Bani Razinnama, Gabenor Berber bandar.
 • Alcalá de Henares Bandar di Komuniti Madrid. Berasal dari al-qal'a (القلعة), bermaksud kubu atau benteng.
 • Axarquía Rantau timur daerah Málaga, Daripada bahasa Arab Ash-sharquía (الشرقية): timur/oriental (wilayah).
 • Andalucía yang berpenduduk dan 2 terbesar di komuniti autonomi di Sepanyol. Diperolehi daripada الأندلس, Al Andalus, nama Arab bagi Muslim Iberia.
 • Albacete Bandar dan wilayah Castilla-La Mancha. Berasal dari bahasa Arab Al Basit (البسيط) (dataran).
 • Algarve Wilayah selatan Portugal. Daripada bahasa Arab al gharb (الغرب), barat.
 • Algeciras Bandar dan pelabuhan di wilayah Cadiz. Berasal daripada "Al Jazeera Al Khadra" (الجزيرة الخضراء) yang bermaksud pulau hijau.
 • Almeria Bandar dan daerah-Andalucía. Dari Al Meraya, menara.
 • Alpujarras (asalnya Alpuxarras) Wilayah melanjutkan Selatan Granada ke Almeria. Daripada bahasa Arab "Al-Busherat": padang rumput.
 • Calatayud Bandar Aragón. Diperolehi dari Qal'at Ayyūb (bahasa Arab قلعة أيوب) yang bermaksud "Benteng Ayyūb".
 • Gibraltar wilayah luar negara British dan nama yang diberikan kepada kawasan sekitarnya di Selatan Sepanyol (Campo de Gibraltar). Daripada bahasa Arab Jbel Tariq, "Gunung Tariq", atau Jbel Tariq, yang bermaksud Batu Tariq.
 • Guadalajara Bandar dan daerah Castilla la Mancha. Daripada Wadi al-Ḥijārah( Arab وادي الحجارة),Sungai atau ngarai Stones.
 • Jaen Bandar dan wilayah Andalusia Daripada bahasa Arab Jayyan, persimpangan karavan.
 • Madrid Ibu negara Sepanyol. Berasal daripada nama bahasa Arab: al-MagrīT, المجريط: "Sumber air", yang berhubung dengan Rio Manzanares yang mengalir melaluinya.
 • Madinah Sidonia: Bandar dan perbandaran di daerah Cadiz, dari madina, bandar.
 • Bandar Tarifa di wilayah Cadiz, Andalusia. terdahulunya Jazeera Tarif (جزيرة طريف): pulau Tarif. Diperolehi bentuk nama pertama penakluk Berber Tarif ibn Malik.
 • La Sagra , rantau gersang antara Toledo dan Madrid. Nama yang berasal dari bahasa arab Sahra صحراء "padang pasir".
 • Valladolid , sebuah bandar dan wilayah Castilla y Leon rantau di utara Sepanyol. Balad al-Walid, 'Tanah Walid' bermakna adalah satu cadangan.
 • Ubeda, sebuah bandar di Jaen daerah, Andalusia. Dari bahasa Arab Ubadat el Arab.

Ciri-ciri geografi[sunting | sunting sumber]

Memandangkan nama dan nama keluarga[sunting | sunting sumber]

Memandangkan nama

Almudena (penaung Virgin daripada Almudena, Madrid, Sepanyol) dan Fatima (berasal dari Our Lady Fatima) adalah sangat biasa nama Sepanyol berakar umbi dalam tradisi Katolik Rom negara, tetapi kedua-dua yang berkongsi etymologies Arab yang berasal dari nama-nama tempat yang penting agama. Guadalupe, nama yang hadir di seluruh dunia berbahasa Sepanyol, tetapi terutamanya di Mexico, juga berkongsi ciri ini.

Beberapa nama-nama yang diberikan yang berasal dari Arab telah popular di seluruh dunia berbahasa Sepanyol selama beberapa waktu, seperti Omar atau Soraya (mungkin dipopularkan selepas lewat Soraya Esfandiary-Bakhtiari). Baru-baru ini, beberapa nama lain telah menjadi popular, terutamanya di kawasan Caribbean, seperti Zahira.

Nama keluarga

Nama keluarga asal tidak langsung Arab, seperti Madinah, Almunia, Guadarrama atau alcaide sangat biasa, selalunya merujuk kepada toponyms atau profesion, tetapi mereka tidak mempunyai asal-usul Bahasa Arab percakapan. Tiada nama keluarga Arab kekal sebagai hasil descendence Islam, kecuali untuk pendatang baru-baru ini. Sebab itu, sepanjang sejarah Sepanyol, ia adalah amalan biasa bagi minoriti etnik dan agama untuk menukar nama keluarga mereka untuk melarikan diri dari penganiayaan oleh Gereja Katolik. Tambahan pula, Sepanyol umat Islam dipaksa untuk menerima pakai nama keluarga Kristian oleh siri diraja dekri pada abad ke-16. Morisco pemimpin abad ke-17 [Aben Humeya | Muhammad Ibn Ummaya]], sebagai contoh, dilahirkan dengan nama Kristian Fernando de Cordoba y keberanian.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ ENSEÑANZA DEL ACERVO LÉXICO ÁRABE DE LA LENGUA ESPAÑOLA "El léxico español de procedencia árabe es muy abundante: se ha señalado que constituye, aproximadamente, un 8% del vocabulario total"
 2. ^ Corominas, Joan (1973). Breve diccionario etimológico de la lengua castellana (Madrid: Gredos)
 3. ^ a b The Diccionario de la Lengua Española of the Real Academia Española
 4. ^ DRAE: 'muslime'
 5. ^ http://buscon.rae.es/draeI/SrvltConsulta?TIPO_BUS=3&LEMA=ojalá DRAE entry

Cadangan untuk penyelidikan selanjutnya[sunting | sunting sumber]

Dalam bahasa Inggeris, mencari katalog dalam talian Amerika Syarikat perpustakaan universiti yang menggunakan Perpustakaan tertakluk Congress (LC) tajuk, "unsur-unsur bahasa Bahasa Sepanyol asing".

Apabila mencari laman web bahasa Sepanyol, menggunakan istilah subjek, "arabismos".

Kerja-kerja rujukan yang dipilih dan kesusasteraan akademik yang lain[sunting | sunting sumber]

Karya-karya ini tidak semestinya dirujuk dalam penyediaan rencana ini.

 • Cabo Pan, José Luis. El legado del arabe. Mosaico 8:7-10. Revista para la Promoción y Apoyo a la Enseñanza del Español. Ministerio de Educación y Ciencia del Reino de España, Consejería de Educación y Ciencia en Bélgica, Países Bajos y Luxemburgo. [Article with convenient, short word lists, grouped by theme. In PDF. Refer to Mosaico's portal page. ]
 • Corominas, Joan. 1980-1991. Diccionario crítico etimológico castellano e hispánico. Madrid: Gredos. The first edition, with the title Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana (1954–1957) includes an appendix that groups words according to language of origin.
 • Corriente, Federico. 2003. Diccionario de arabismos y voces afines en iberorromance. (2nd expanded ed.; 1st ed. 1999) Madrid: Gredos. 607 p.
 • Maíllo Salgado, Felipe. 1991/1998. Los arabismos del castellano en la Baja Edad Media : consideraciones históricas y filológicas. Salamanca: Universidad de Salamanca. 554 p. [2nd ed., corrected and enlarged; 1st ed. 1983]
 • Ibid. 1996. Vocabulario de historia árabe e islámica. Madrid: Akal. 330 p.
 • Marcos Marín, Francisco 1998 Romance andalusí y mozárabe: dos términos no sinónimos. Estudios de Lingüística y Filología Españolas. Homenaje a Germán Colón. Madrid: Gredos, 335-341.
 • Ibid. 1998 Toledo: su nombre árabe y sus consecuencias lingüísticas hispánicas. Revista del Instituto Egipcio de Estudios Islámicos en Madrid, XXX, 1998, 93-108.
 • Sola-Solé, Josep María. 1983. Sobre árabes, judíos y marranos y su impacto en la lengua y literatura españolas. Barcelona: Puvill. 279 p.
 • Spaulding, Robert K. 1942/1971. How Spanish Grew. Berkeley: University of California Press. Chapter 5: "Arabic Spain", pp. 53–62.
 • Toro Lillo, Elena. La invasión árabe. Los árabes y el elemento árabe en español. In the Cervantes Virtual Library. Includes a brief list of historical sound changes. Useful bibliography.

Sumber halaman yang dipilih universiti dan institusi penyelidikan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]