Pengawalaturan termo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Thermoregulation(termo-regulasi) adalah keupayaan organisma untuk mengekalkan suhu badannya dalam keadaan tertentu, walaupun suhu persekitaran adalah sangat berbeza. Organisma thermoconforming ini, secara lazimnya, hanya menggunakan suhu persekitaran sama dengan suhu badannya sendiri, sekali gus mengelakkan keperluan untuk proses thermoregulation secara dalaman. Proses thermoregulation dalaman adalah satu aspek homeostasis: keadaan kestabilan dinamik dalam keadaan dalaman organisma, mengekalkan jauh dari keseimbangan terma dengan persekitarannya (kajian proses seperti dalam bidang zoologi yang dipanggil ekologi fisiologi). Jika badan tidak mampu untuk mengekalkan suhu yang normal dan ia meningkat dengan ketara melebihi normal, keadaan yang dikenali sebagai hiperthermia berlaku. Bagi manusia, ini berlaku apabila tubuh terdedah kepada suhu yang berterusan kira-kira 55 ° C (131 ° F), dan dengan pendedahan yang berpanjangan (lebih lama daripada beberapa jam) pada suhu ini dan sehingga sekitar 75 ° C (167 ° F) kematian adalah sesuatu yang pasti.Manusia juga mungkin mengalami hyperthermia maut apabila suhu bebuli basah dikekalkan di atas 35 ° C (95 ° F) selama enam jam. [1] dalam keadaan bertentangan, apabila suhu badan menurun di bawah paras normal, dikenali sebagai hipotermia.

sehinggalah pengenalan kepada termometer,barulah mana-mana data yang tepat tentang suhu haiwan boleh diperolehi. Kemudiannya didapati bahawa terdapat sdikit perbezaan yang timbul, seperti mana yang diketahui pengeluaran haba dan kehilangan haba adalah berbeza dalam bahagian-bahagian yang berlainan pada badan manusia, walaupun peredaran darah cenderung untuk membawa suhu minimum bahagian-bahagian dalaman. Oleh itu adalah penting untuk mengenal pasti bahagian-bahagian badan yang paling hampir menggambarkan suhu organ-organ dalaman. Juga, untuk mendapatkan keputusan setanding, ukuran perlu dilakukan dalam keadaan yang setanding. Rektum secara tradisinya dianggap mencerminkan paling tepat suhu bahagian dalaman, atau dalam beberapa kes seks atau spesies, vagina, uterus atau pundi kencing.

Kadang-kadang suhu air kencing digunakan dalam mengukur suhu badan. Selalunya suhu diambil di dalam mulut, ketiak, telinga atau pangkal paha.

Sesetengah haiwan menjalani salah satu daripada pelbagai bentuk tidak aktif di mana proses thermoregulation sementara membolehkan suhu badannya turun, dengan itu menjimatkan tenaga. Contohnya termasuk beruang yang berhibernisasi dan kelawar.


Jika Anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.