Pengguna:26 Ramadan/Laman Utama/3

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Selamat datang ke Wikipedia,
sebuah ensiklopedia bebas yang boleh disunting oleh sesiapa jua.
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada 12 Ogos 2003.
Kini, terdapat 327,368 rencana di dalam Wikipedia Bahasa Melayu.
Pengumuman · Soalan lazim · Kedai Kopi · Kedutaan · Perihal Bahasa You don't speak Malay? · Tutorial · Meja rujukan · Pertanyaan · Indeks A–Z
Lokasi serangan di Paris

Pada petang 13 November 2015, satu siri tembakan rambang yang disasarkan terhadap orang ramai dan serangan berani mati berlaku di Paris dan Saint-Denis, Perancis. Bermula pada 21:16 CET, tiga letupan berasingan dan enam tembakan besar-besaran berlaku, termasuk pengeboman berhampiran Stade de France di pinggir bandar utara Saint-Denis.

130 orang disahkan terbunuh, termasuk 129 orang di dalam teater. Polis Perancis melaporkan bahawa dua pengebom berani mati mungkin terlibat serangan ini.

Dalam siaran rasmi pukul 23:58 CET, Presiden Perancis François Hollande mengumumkan keadaan darurat, penutupan sempadan dan berkabung di seluruh Perancis selama tiga hari.


26 Jun: Hari Bendera di Romania; Hari Sunthorn Phu di Thailand; Hari Kemerdekaan di Madagaskar (1960).

Menara CN

Hari-hari sebelum: 25 Jun24 Jun23 Jun
Sibur-sibur S. jade
  • "... bahawa spesies Semachrysa jade dijumpai apabila seorang jurugambar amatur memuat naik gambarnya di laman perkongsian foto Flickr?"
  • "... bahawa disebabkan mengekalkan sudut dan bentuk objek kecil, unjuran Mercator mengherotkan saiz dan bentuk objek besar?"
  • "... bahawa trioksidana ialah bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas ciri-ciri antimikrob campuran ozon/hidrogen peroksida yang dikenali?"
  • "... bahawa bergantung kepada banyak mana cat akrilik dilarutkan, lukisan akrilik yang disiapkan mampu menyerupai cat air atau lukisan minyak?"
  • "... bahawa anak gahara yang mahu menjadi Sultan di Perak yang juga dikenali sebagai Raja-Raja Bergelar, mereka perlu menjawat jawatan salah satu yang bermula dengan Raja Kechil Bongsu dan sehingga Raja Muda?"
Se'are Mekonnen
Jacinda Ardern

Sebagai tindak balas kepada serangan pengganas di Masjid dan Pusat Islam Christchurch, Jacinda Ardern mengumumkan hasrat kerajaan untuk memperkenalkan peraturan senjata api yang lebih kuat. Dia berkata serangan itu telah mendedahkan pelbagai kelemahan dalam undang-undang senjata api New Zealand. Mengumumkan masa berkabung negara, Ardern adalah penandatangan pertama sebuah buku nota peringatan yang dibuka di ibu negara, Wellington. Beliau juga melawat ke Christchurch untuk bertemu responden pertama dan keluarga mangsa Ardern menerima pujian antarabangsa untuk responnya terhadap serangan pengganas, dan gambarnya sedang memeluk anggota komuniti Muslim Christchurch dengan perkataan "damai" dalam Bahasa Inggeris dan Arab dipaparkan di Burj Khalifa, bangunan tertinggi di dunia Mural 25 meter gambar ini telah dipaparkan pada Mei 2019. Apabila New Zealand memulakan komisen diraja untuk menyiasat serangan itu, beliau menyatakan, "Ia akan melihat tindakan SIS (Security Intelligence Service), GCSB (Biro Keselamatan Komunikasi Kerajaan), polis, kastam, imigresen dan mana-mana jabatan atau agensi kerajaan yang berkaitan".

Kredit: Kirk Hargreaves, dimuat naik oleh Giantflightlessbirds


Wikipedia adalah sebuah ensiklopedia dalam talian yang boleh disunting dan dibina secara kerjasama dengan menggunakan perisian wiki. Terdapat lebih daripada 270 bahasa, Wikipedia dikendalikan oleh Yayasan Wikimedia. Matlamatnya iaitu selain untuk memberikan pengetahuan, Wikipedia juga memasukkan maklumat yang lebih kerap dikaitkan dengan almanak dan jurnal serta perkara semasa. Kandungan Wikipedia dibina sepenuhnya oleh para penggunanya dan diterbitkan dibawah perlesenan "Creative Commons CC-BY-SA".

Selamat mencuba!

Wikipedia merupakan projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan bermotif keuntungan yang juga mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Incubator-logo.svg
Incubator
Calon versi baharu
Wikimania.svg
Wikimania
Konvensyen antarabangsa komuniti
Wikimedia-logo.svg
Yayasan Wikimedia
Organisasi pengendali