Pengguna:Semangat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Selamat datang ke Wikipedia,
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002 (umur 16).
Kini, kami mempunyai 326,724 buah rencana.
Pengumuman · Soalan lazim · Embassy · Pengenalan bahasa Melayu Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Indeks A–Z
Senarai portalBiografiFalsafahGeografiSejarahMatematikSainsSasteraTeknologiUndang-undang

Rencana Pilihan Rencana pilihan

Imej komet Hyakutake yang diambil pada 25 Mac 1996

Komet Hyakutake atau gelaran rasminya, C/1996 B2 adalah sebuah komet yang telah ditemui pada 31 Januari 1996, yang melewati Bumi dengan sangat dekat pada bulan Mac tahun tersebut. Ia merupakan salah satu komet yang paling hampir dengan Bumi dalam 200 tahun yang lalu. Hyakutake menjadi sangat terang di langit malam dan hasilnya ia dapat dilihat oleh ramai orang di seluruh dunia. Komet tersebut mencuri tumpuan buat sementara daripada komet Hale–Bopp, yang menghampiri sistem suria dalam pada waktu itu, walaupun Hyakutake berada dalam keadaan yang paling cerah untuk beberapa hari sahaja.

Pemerhatian saintifik bagi komet Hyakutake membawa kepada beberapa penemuan; perkara yang paling mengejutkan bagi ahli sains komet ialah penemuan pancaran sinar-X daripada komet. Pancaran ini dipercayai disebabkan oleh zarah-zarah angin suria yang bertindak balas dengan atom-atom neutral di dalam koma komet. Kapal angkasa Ulysses juga tidak disangka-sangka melintasi ekor Hyakutake pada jarak lebih daripada 500 juta kilometer daripada nukleus komet, menunjukkan bahawa Hyakutake mempunyai ekor terpanjang yang diketahui bagi sesebuah komet.

Komet Hyakutake adalah sebuah komet bertempoh panjang. Sebelum laluan terbarunya yang merentasi sistem suria, tempoh orbitnya adalah kira-kira 15 ribu tahun, tetapi pengaruh graviti planet-planet gergasi telah meningkatkan tempoh itu kepada 72 ribu tahun. (Rencana penuh...)

Rencana pilihan sebelum ini:

Gambar pilihan Gambar pilihan

Pangkalan Esperanza

Pangkalan Esperanza

Pangkalan Esperanza yang diasaskan pada tahun 1953, merupakan sebuah daripada 13 buah pangkalan-pangkalan penyelidikan Antarctik, yang terletak di Teluk Hope Semenanjung Trinity. Ia terdiri daripada 43 buah bangunan dengan keluasan 3,744 meter per segi. Pada tahun 1978, seorang wanita bernama Emilio Palma, telah melahirkan bayi pertama di Antarctika.

Hal Semasa Berita terkini

Narendra Modi

Hari ini dalam sejarah Hari ini dalam sejarah

25 Mei: Hari Kebangsaan di Argentina; Hari Kemerdekaan di Jordan; Hari Pembebasan di Lubnan dan beberapa negara Afrika; Hari Ibu di beberapa negara (2014).

Cabildo Abierto Revolusi Mei

Hari-hari sebelum: 24 Mei23 Mei22 Mei

Tahukah anda? Tahukah anda...

Logo hakcipta
  • "... bahawa majalah UJANG berada di bawah MOY setelah kartunis UJANG ditipu oleh Mohd Osman Yusof (MOY) dengan mendaftarkan nama UJANG sebagai hak miliknya?" 
  • "... bahawa Menteri Besar merupakan gelaran bagi Ketua Eksekutif bagi kerajaan negeri yang mempunyai Raja atau Sultan sahaja?" 


Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas