Penguatkuasa Kewangan Singapura

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Pihak Penguatkuasa Kewangan Singapura (singkatan: MAS, Bahasa Cina: 新加坡 金融 管理局; Inggeris: Monetary Authority of Singapore) adalah bank sentral Singapura dan pihak berkuasa kewangan. Hal ini menguruskan pelbagai undang-undang yang berkaitan dengan wang, perbankan, insurans penerbitan, sekuriti dan sektor kewangan pada umumnya, serta mata wang Singapura.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

MAS ditubuhkan pada tahun 1971 untuk mengawasi fungsi-fungsi kewangan berkaitan dengan perbankan dan kewangan. Sebelum penubuhan, fungsi kewangan dilakukan oleh Kementerian kerajaan dan agensi.

Sebagai negara membangun Singapura, tuntutan dari perbankan semakin kompleks dan persekitaran kewangan menghendaki perampingan fungsi untuk memudahkan pembangunan dasar yang lebih dinamik dan koheren tentang hal-hal kewangan. Oleh kerana itu pada tahun 1970, Parlimen Singapura melalui Penguatkuasa Kewangan Singapura undang-undang yang mengarah pada pembentukan MAS pada 1 Januari 1971. MAS bertindak memberikan kuasa untuk menetapkan seluruh elemen kewangan, perbankan dan aspek kewangan dari Singapura.

Tanggungjawab[sunting | sunting sumber]

Pada bulan April 1977, Kerajaan memutuskan untuk membawa keseimbangan industri insurans di bawah sayap MAS dan pada bulan September 1984 fungsi regulasi bawah Securities Industry Act (1973) juga dipindahkan ke MAS. Ini bermakna bahawa tidak seperti banyak bank sentral yang lain, MAS juga pihak kuasa kewangan untuk Singapura.

MAS telah diberikan kuasa untuk bertindak sebagai bankir dan agen kewangan Kerajaan. Ini juga telah diamanahkan untuk memperkenalkan kestabilan kewangan, dan kredit dan dasar pertukaran kondusif bagi pertumbuhan ekonomi.

Alat[sunting | sunting sumber]

Namun, tidak seperti banyak bank pusat yang lain seperti Persekutuan Reserve System atau Bank of England, MAS tidak menetapkan sistem kewangan melalui suku bunga untuk mempengaruhi kecairan dalam sistem. Sebaliknya, ia memilih untuk melakukannya melalui mekanisme pertukaran asing. Ia melakukannya dengan campur tangan di pasaran SGD.


Penerbitan Wang Kertas dan wang Logam[sunting | sunting sumber]

MAS telah memuat turun penerbitan wang kertas dan wang logam Singapura sejak Oktober 2002.

Setelah penggabungan dengan Majlis Pesuruhjaya wang pada tarikh 1 Oktober 2002, MAS diandaikan fungsi penerbitan mata wang.

MAS mempunyai hak eksklusif untuk mengeluarkan wang kertas dan wang logam di Republik Singapura. dimensi mereka, desain dan denominasi ditentukan oleh Jawatankuasa Dasar Kewangan dengan persetujuan Kerajaan. wang kertas dan wang logam sehingga diterbitkan memiliki status legal tender di dalam negeri untuk semua transaksi, baik negeri maupun swasta, tanpa batasan.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]