Penguatkuasaan undang-undang di Itali

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Penguatkuasaan hukum di Itali adalah tugas eksklusif Negara, dengan kepolisian terpusat pada tingkat nasional. Biasanya ia disediakan oleh tiga agensi nasional dengan kuasa penuh, dan oleh pasukan tempatan yang menjalankan tugas yang terbatas dan terbatas. Dua pasukan polis utama di negara ini adalah Carabinieri, gendarmi kebangsaan, dan Polizia di Stato, polis negara sivil. Yang ketiga ialah Guardia di Finanza, sebuah pasukan polis militer yang bertanggungjawab untuk menangani jenayah kewangan, penyeludupan dan perdagangan dadah haram.

Mereka diurus di peringkat wilayah di bawah kuasa Questore (ketua tempatan polis) sesuai dengan Prefetto, wakil wilayah Kerajaan.[1]

Carabiniere di Bologna

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Templat:Unreferenced-section Penguatkuasaan undang-undang di Itali adalah fungsi eksklusif Negara dan dianjurkan di bawah Kementerian Dalam Negeri, dengan wilayah dan bidang kuasa wilayah.[2] Pejabat tertinggi yang bertanggungjawab terhadap penguatkuasaan undang-undang ialah agensi "Dipartimento della Pubblica Sicurezza". [3][4]

Ministerio dell'Interno (Kementerian Dalam Negeri) adalah jabatan kerajaan dengan pengawasan semua kekuatan nasional. Pada peringkat tempatan, kuasa-kuasa berada di bawah kuasa Prefetto di provinsi, dengan kerjasama Questore (ketua tempatan Polizia), yang telah pejabat mereka Prefettura dan Questura di setiap ibu kota. Pejabat-pejabat ini bertanggungjawab menguruskan keselamatan awam serta menjalankan tugas yang dikehendaki oleh undang-undang.

Atas sebab-sebab ini, pasukan polis utama di Itali ialah Polizia di Stato, atau hanya Polizia, yang merupakan sebuah negara, agensi berkuasa penuh, dengan bahagian yang berlainan bagi setiap bidang khusus yang khusus. Tugas-tugas Polizia mungkin berbeza dari peronda lalu lintas ke penyiasatan, analisis forensik, atau kawalan rusuhan. Agensi awam ini secara umum diedarkan dari bandar sederhana hingga besar hingga ke ibu kota, walaupun pengecualian mungkin ada dengan kantor dan / atau stesen di bandar-bandar kritis atau tempat-tempat menarik.

Tugas yang sama juga dilakukan oleh Arma dei Carabinieri, yang biasanya dikenali sebagai Carabinieri, yang juga Polis Tentera untuk Angkatan Bersenjata Itali. Juga, umumnya Carabinieri juga bertanggungjawab untuk penyiasatan atau intervensi di dalam Pentadbiran Awam dan pelanggaran hak peribadi, tetapi terutamanya kerana sejarah mereka sebagai "pertahanan Perlembagaan (Tidaklah secara kebetulan bahawa Presiden Republik keselamatan korps adalah seksyen khas Carabinieri dipanggil Corazzieri). Atas sebab yang terakhir ini, stesen Carabinieri biasanya diedarkan di seluruh negara, dengan stesen di sekitar setiap perbandaran (atau sekurang-kurangnya setiap jarak 5km), dengan stesen tambahan dalam kedudukan strategik di lebuh raya[5].

Walaupun dalam keadaan kecemasan Polizia atau Carabinieri boleh dipanggil atau mungkin campur tangan, perbezaan yang kuat menggarisbawahi kedua-dua agensi: Carabinieri adalah lebih banyak kor penyelidikan/kawalan badan hukum, sementara Polizia juga termasuk sejumlah tugas birokrasi di sekitar visa, pasport, lesen, pendaftaran pelancong dari hotel, dan sebagainya. Selain itu di kawasan yang kurang berpenduduk atau kawasan yang jauh dari bandar, biasanya pasukan utama adalah Carabinieri.

Pasukan kebangsaan yang lain menumpukan kepada tugas khusus dan dibezakan. Sebagai contoh, Guardia di Finanza adalah polis kewangan dan ekonomi (atau kira-kira pasukan Kastam, Eksais dan Penipuan) dan pada asasnya bertanggungjawab untuk menangani jenayah kewangan dan penyeludupan; ia juga telah berkembang menjadi agensi utama Itali untuk menindas perdagangan dadah haram. Ia adalah tentera yang mengekalkan lebih dari 600 bot dan kapal dan lebih daripada 100 pesawat untuk berkhidmat dalam misi untuk meronda perairan wilayah Itali.

‘’Polizia Penitenziaria’’ adalah agensi penjaga kebangsaan. Hanya pada 2016 alam sekitar dan pengawal keselamatan perhutanan yang dikenali sebagai "Corpo Forestale dello Stato," diserap ke dalam Carabinieri, mengambil jumlah pasukan polis kebangsaan dari lima hingga empat.

Itali membahagikan penguatkuasaan undang-undang ke angkatan tentera dan sivil, membezakan setiap "agensi" dengan tugas dan bidang kuasa. Semua pegawai penguatkuasa undang-undang dianggap "Pubblici Ufficiali" [Pelarian Awam] dan tetapi tidak semua pegawai kepunyaan pasukan polis adalah "Agenti di Pubblica Sicurezza" [Pegawai Keselamatan Awam] sebagai yang kedua memberikan kuasa untuk menangkap, menyiasat dan meronda secara keseluruhan wilayah negara dan dalam semua keadaan.

Dalam cara yang berbeza dari negara lain (seperti Amerika Syarikat), Itali tidak mempunyai banyak agensi khusus untuk imigresen, kesalahan dadah, rondaan dll, tetapi setiap "kawasan" disiasat oleh seksyen khusus setiap agensi kebangsaan. Sebagai contoh, Polizia Stradale [peronda lebuh raya] adalah peranan dalam Polizia, dengan tumpuan untuk meronda jalan-jalan dan pelbagai jenayah yang dilakukan di jalan-jalan kebangsaan dan tempatan. Oleh itu, jenayah yang meliputi pelbagai "kawasan" tidak perlu dilindungi oleh pelbagai agensi.

Rondaan sempadan dan maritim dijalankan oleh Guardia di Finanza dan Guardia Costiera [Pasukan Pengawal Pantai]. Pegawai Guardia Costiera, yang merupakan ahli Tentera Laut Itali, tidak mempunyai kuasa yang sama seperti Polizia, Carabinieri atau Guardia di Finanza, dan mereka harus dianggap sebagai "khusus" Tentera Laut lebih daripada "pegawai polis ". Walau bagaimanapun, mereka bertanggungjawab mengurus dan mengawal peraturan dan undang-undang tepi pantai, sama ada di tepi pantai dan di atas air.

Di peringkat bandar kepala Keselamatan Awam adalah Datuk Bandar. Pegawai-pegawai perbandaran bekerja atas jenayah-jenayah kecil atas dasar tempatan, dari kesalahan trafik ke urusan dadah kecil-kecilan dan perkhemahan haram. Setiap bandar atau bandar mempunyai jabatan polis sendiri tetapi mereka mempunyai bidang kuasa dan tugas yang terhad. Pegawai tempatan boleh menyemak lesen memandu, menguatkuasakan undang-undang dan peraturan perbandaran dan menjalankan siasatan bagi rompakan dan kesalahan kecil, tetapi mereka tidak boleh membentuk "skuad riot" atau mengganggu pembunuhan atau penyiasatan am oleh Polis atau Carabinieri.

Setiap Polizia Locale berada di bawah kuasa walikota tempatan masing-masing, tetapi mandat para pegawai hanya berlaku pada waktu kerja mereka dan di dalam wilayah mereka meliputi kekuatannya, sedangkan Carabinieri, Polizia di Stato dan Guardia di Finanza selalu secara formal "bertugas" , di mana sahaja mereka berada dan tidak kira sama ada mereka sedang bekerja.

Pada tahun 2005, jumlah bilangan pegawai polis aktif di semua agensi adalah 324,339 di Itali, jumlah tertinggi dalam Kesatuan Eropah kedua-duanya dan per kapita, dua kali bilangan ejen dalam sama bersaiz United Kingdom.[6] Walau bagaimanapun, nombor ini termasuk setiap pegawai dari Arma dei Carabinieri, salah satu daripada empat senjata dari Angkatan Bersenjata Itali, yang merangkumi peranan yang di negara lain tidak semestinya dianggap sebagai pegawai polis. Sebagai contoh, ia mempunyai jabatan yang serupa dengan pemeriksa tempat kerja, Carabinieri della tutela del lavoro, yang ditugaskan untuk memastikan standard yang sesuai dipenuhi dalam pengeluaran makanan dan minuman, Carabinieri per la tutela della salute, yang lain ditugaskan untuk melindungi Perlindungan Seni dan Kebudayaan. Carabinieri per la tutela del Patrimonio

Struktur[sunting | sunting sumber]

Templat:Refimprove-section

Pasukan polis negara[sunting | sunting sumber]

Polizia di Stato[sunting | sunting sumber]

Polizia di Stato (Polis Negara) adalah polis negara sivil Itali. Bersama dengan tugas rondaan, penyiasatan dan penguatkuasaan undang-undang, ia mengawal Autostrada (rangkaian Lebuhraya Ekspres Itali), dan mengawasi keselamatan kereta api, jambatan, dan saluran air.

Ia adalah pasukan polis awam, manakala Carabinieri dan Guardia di Finanza adalah tentera. Walaupun organisasi dalaman dan pemikirannya agak ketenteraan, kakitangannya terdiri daripada orang awam. Ibu pejabatnya berada di Rom, dan terdapat bahagian-bahagian Wilayah dan Wilayah di seluruh wilayah Itali.

Interpol merumuskan fokus utama Polizia di Stato (Kementerian Dalam Negeri): "Tanggungjawabnya termasuk tugas penyelidikan dan penguatkuasaan undang-undang, dan keselamatan lebuh raya, kereta api, dan rangkaian saluran air".[7]

Europol (agensi penguatkuasaan undang-undang EU), memberikan ringkasan tanggungjawab pasukan ini: "melindungi negara, melindungi hak dan kebebasan rakyat, menyelia penyelenggaraan ketenteraman awam, menjaga keselamatan awam, memberi bantuan kepada entiti awam dan swasta sekiranya berlaku kemalangan dan bencana serta resolusi damai perselisihan antara individu swasta. Ia juga berkaitan dengan latihan dan pendidikan, kemudahannya, anggota badan polis lain ... jabatan khusus termasuk Trafik, Kereta Api , Polis Komunikasi, Jabatan Mobile dan Polis Saintifik. [8]

Program Polizia di Quartiere (Polis Kawasan) telah dilaksanakan yang meningkatkan kehadiran polis dan menghalang jenayah. Pairs of poliziotti (polis) atau kawasan peronda carabinieri di bandar-bandar utama dengan berjalan kaki.

Guardia di Finanza[sunting | sunting sumber]

Guardia di Finanza, (Bahasa Inggeris: Pengawal Kewangan) adalah sebuah korps tentera di bawah kuasa Menteri Ekonomi dan Kewangan, dengan peranan sebagai pasukan polis.

Kor bertanggungjawab terhadap kewangan, ekonomi, kehakiman dan keselamatan awam: pengelakan cukai, jenayah kewangan, penyeludupan, pengubahan wang haram, penyeludupan dadah, imigresen haram, kastam dan pemeriksaan sempadan, pelanggaran hak cipta, operasi anti-Mafia, penipuan kad kredit, jenayah siber, pemalsuan, pembiayaan pengganas], mengekalkan ketenteraman awam, dan keselamatan, pertahanan politik dan ketenteraan di sempadan Itali.

Interpol merumuskan fokus utama Guardia di Finanza (Kementerian Ekonomi dan Kewangan) sebagai "kuasa dengan status ketenteraan dan penghijrahan seluruh negara untuk penyelidikan jenayah kewangan; tanggungjawabnya termasuk tugas penyiasatan dan penguatkuasaan undang-undang, dan keselamatan lebuh raya, kereta api , dan rangkaian saluran air".[9] Europol (agensi penguatkuasaan undang-undang EU), memberikan ringkasan ini: "diorganisasikan mengikut struktur ketenteraan ... tugas-tugas Guardia di Finanza terdiri daripada pencegahan, pencarian dan pembatalan pengusiran dan pelanggaran kewangan, penyeliaan pematuhan peruntukan kepentingan politik dan ekonomi dan pengawasan di laut untuk tujuan polis kewangan ... ia juga menyumbang kepada penyelenggaraan ketenteraman dan keselamatan awam dan pertahanan ketenteraan di sepanjang sempadan negara".[10]

Guardia di Finanza mempunyai kekuatan sekitar 68,000 tentera yang bekerja sebagai agen, NCO dan pegawai. Pasukan militernya sedang berkhidmat di Europol dan Pejabat Anti-Penipuan Eropah. Moto Latin sejak tahun 1933 adalah Nec recisa recedit (Bahasa Melayu: Tidak ada pengunduran yang patah). Guardia di Finanza juga mengekalkan lebih dari 600 bot dan kapal dan lebih dari 100 pesawat untuk memenuhi misi untuk meronda perairan wilayah Itali.

Semasa demonstrasi dan peristiwa yang sangat besar, Guardia di Finanza sering dipanggil bertugas sebagai polis rusuhan.

Arma dei Carabinieri[sunting | sunting sumber]

Carabinieri di Piazza San Marco, Venice, 1924.

Carabinieri adalah nama umum bagi Arma dei Carabinieri, Gendarmerie- seperti kor ketenteraan dengan tugas polis. Mereka juga berkhidmat sebagai polis tentera untuk angkatan bersenjata Itali.

Interpol meringkaskan gaya ini (sebahagian daripada Kementerian Pertahanan), dengan status ketenteraan, sebagai mempunyai "perbatasan seluruh negara untuk penyelidikan jenayah. Ia juga berfungsi sebagai polis tentera untuk angkatan bersenjata Itali dan boleh dipanggil untuk pertahanan negara tindakan."[11] Menurut agensi penguatkuasaan undang-undang EU, tugas ketenteraan Carabinieri termasuk "menyumbang kepada pertahanan negara, berpartisipasi dalam operasi tentera di Itali dan di luar negeri, melaksanakan fungsi polis tentera dan memastikan keamanan diplomatik dan konsular Itali perwakilan". Sebagai sebuah pasukan polis kebangsaan, ia "menjalankan perintah awam dan pengawalan keselamatan, serta aktiviti penyiasatan atas inisiatifnya sendiri atau atas permintaan pihak berkuasa kehakiman".[12]

Carabinieri telah menjadi pasukan bersenjata yang berasingan (bersama dengan Angkatan Tentera, Angkatan Laut dan Tentera Udara, tradisi sebagai Kor Pertama (Arma) dari Tentera Itali ( Esercito ). Mereka dirujuk sebagai Arma atau La Benemerita (The Meritorious Corps).

Unit Carabinieri telah dihantar ke seluruh dunia dalam misi pengaman, termasuk Bosnia, Kosovo, Afghanistan dan Iraq.

Pada November 2003, dua belas Carabinieri terbunuh dalam serangan bom bunuh diri di pangkalan mereka di Nasiriyah, di selatan Iraq. Ini adalah kehilangan tentera terbesar Itali dalam satu tindakan sejak Perang Dunia II.

Hingga 2001,[13] hanya lelaki yang dibenarkan menjadi sebahagian daripada Arma (atau mana-mana angkatan tentera untuk hal itu), tetapi pembaharuan tentera membenarkan wanita untuk berkhidmat dalam tentera Itali, termasuk Carabinieri.

Memiliki tugas polis tentera dan tugas polis sipil, Arma biasanya dipanggil bertugas sebagai polisi rusuhan semasa peristiwa besar dan demonstrasi.

Menurut Europol, pasukan ini mempunyai "4,672 stesen dan tomboy".[14]

Polizia Penitenziaria[sunting | sunting sumber]

Polizia Penitenziaria (Pengawal Penjara, secara harfiah Polis Penjara, juga diterjemahkan sebagai Kor Polis Penjara)[15] mengendalikan sistem penjara Itali dan mengendalikan pengangkutan penghuni. Akademi latihan untuk Polizia Penitenziaria terletak di Aversa, Monastir, Kairo Montenotte, Castiglione delle Stiviere, Portici, Rom, San Pietro Clarenza, Verbania dan Sulmona.

Ejennya kadang-kadang dipanggil untuk membantu pasukan polis yang lain semasa acara utama.

Menurut Interpol, pasukan ini (sebahagian daripada Kementerian Kehakiman) mempunyai "perbatasan di seluruh negara untuk keselamatan penjara, keselamatan dan pengangkutan penghuni".[16] Europol (agensi penguatkuasaan undang-undang EU), memberikan lebih spesifik mengenai tanggungjawab korp:[17]

untuk memastikan ketenteraman dan keselamatan di dalam dan di luar bangunan, menghalang kemasukan atau keluar tanpa izin, Selain itu, mereka berjaya menganjurkan dan mendidik para penghuni, dan menyediakan perkhidmatan pengangkutan, pengiring dan pengawal untuk banduan. Korp mempunyai perkhidmatan marin dan anjing sendiri Akhirnya, Polis Penjara boleh ditempatkan untuk menjalankan fungsi ketenteraman awam dan keselamatan, termasuk penyelamatan awam, dalam kes-kes di mana mereka dikehendaki untuk membantu menyediakan perlindungan awam khusus".

Corpo Forestale dello Stato[sunting | sunting sumber]

Corpo Forestale dello Stato (Jabatan Perhutanan Negara, kini dibubarkan) bertanggungjawab untuk penguatkuasaan undang-undang di taman negara dan hutan negara Itali. Tugas mereka termasuk menguatkuasakan undang-undang penculikan, melindungi spesies haiwan yang dilindungi dan mencegah kebakaran hutan. Ditubuhkan pada 1822, Corpo Forestale dello Stato adalah pasukan polis awam yang khusus dalam perlindungan alam sekitar. Satu pembaharuan undang-undang baru-baru ini mengembangkan tugasnya untuk mengawal makanan.[18] Di Itali, ia mempunyai tanggungjawab untuk menguruskan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan CITES (Konvensyen Perdagangan Antarabangsa dalam Spesies Terancam). Wilayah Otonomi Sardinia mempunyai korp polis perhutanan sendiri.[19]

Corpo Forestale dello Stato dibubarkan pada 31 Disember 2016 dan semua anggota menjadi militari dan diserap ke dalam Comando unità per la tutela forestale, ambientale e agroalimentare Carabinieri.

Angkatan antara[sunting | sunting sumber]

Direzione Investigativa Antimafia (atau DIA) (Direktorat Siasatan Anti Mafia) adalah organisasi bersama Polizia di Stato, Carabinieri, Polizia Penitenziaria untuk memerangi jenayah terancang. Ditubuhkan pada tahun 1991, di bawah kuasa Menteri Dalam Negeri sebagai Direzione Nazionale Antimafia (Direktorat Anti-Mafia Nasional). Operasinya termasuk penyiasatan terdahulu, penyiasatan kehakiman, dan hubungan antarabangsa, dan ia menyiasat ciri, objektif, dan kaedah Mafia serta hubungan domestik dan antarabangsa mereka. DIA adalah untuk mencegah mafiosi daripada menyusup ke pemerintah.[20]

Biro Pusat Kebangsaan Interpol untuk Itali adalah sebahagian daripada Perkhidmatan Kerjasama Polis Antarabangsa (SCIP), sebuah cabang Jabatan Keselamatan Awam (JPA). "SCIP adalah unit DPS berbilang agensi: Polizia di Stato, Carabinieri dan Guardia di Finanza mengetuainya, secara bergilir-gilir. Pegawai yang mewakili semua anggota pasukan polis," kata agensi itu.[21]

Direzione Centrale per i Servizi Antidroga (Pusat Direktorat Perkhidmatan Anti Dadah) adalah organisasi bersama Polizia di Stato, Carabinieri dan Guardia di Finanza untuk memerangi pengedaran dadah. Ditubuhkan pada tahun 1976 sebagai Direzione Anti Droga (Direktorat Anti Dadah), berada di bawah kuasa Jabatan Polis Jenayah Menteri Dalam Negeri.

Pasukan polis tempatan[sunting | sunting sumber]

Pegawai Polizia Municipale

Polis Wilayah[sunting | sunting sumber]

Polizia Provinciale (Polis Daerah) adalah polis tempatan yang hanya digunakan di beberapa Wilayah Itali. Tugas utama mereka adalah untuk menguatkuasakan undang-undang memburu dan memancing serantau dan kebangsaan, tetapi juga telah berkembang dalam pengurusan hidupan liar dan perlindungan alam sekitar. Membawa perkhidmatan polis trafik dan mengambil bahagian dalam perkhidmatan keselamatan yang diatur oleh pihak berkuasa.

Polis Perbandaran[sunting | sunting sumber]

Selain itu, masing-masing comune mempunyai Polizia Municipale (Polis Perbandaran) sendiri; ia juga menangani jenayah kecil tetapi di bandar-bandar besar mereka bekerjasama dengan pasukan polis kebangsaan untuk mencegah dan menindas jenayah-jenayah besar. Bergantung pada lokasi mereka, mereka juga dikenali sebagai Polizia Municipale, Polizia Locale, Polizia Comunale, atau Polizia Urbana.

Di beberapa daerah Polizia Provinciale dan Polizia Municipale dikelompokkan bersama di bawah nama Polizia Locale (Polis Tempatan), walaupun mereka memelihara organisasi dalaman mereka sendiri. Komune kecil boleh menggabungkan angkatan polis tempatan mereka dalam sebuah konsortium.

Kedua-dua pasukan wilayah dan perbandaran bergantung kepada Polis Negeri untuk sokongan saintifik dan bentuk bantuan lain.

Bersejarah[sunting | sunting sumber]

Organizzazione di Vigilanza Repressione dell'Antifascismo (atau OVRA) (Bahasa Melayu: Pertubuhan untuk Vigilance dalam Penindasan Anti-Fascism) adalah organisasi polis rahsia di Itali semasa fasisme.

Polizia dell'Africa Italiana atau PAI (Polis Afrika Itali) (1936-1944).

Guardia Nazionale Repubblicana atau GNR (Pengawal Republik Kebangsaan) adalah pasukan paramiliter Republik Sosial Itali yang dibuat dengan keputusan pada 8 Desember 1943, menggantikan Carabinieri dan MVSN.

Zaptié adalah unit gendarmi yang didatangkan secara tempatan di jajahan Itali Tripolitania, Cyrenaica, Colonia Primigenia dan Somalia di antara 1889 dan 1942.

Zaptié digunakan dalam tempoh Amanah Teritorial Somaliland dari 1950 hingga 1960. Ahli-ahli telah dihantar ke Itali untuk melatih dan selepas tahun 1960 disatukan ke Pasukan Polis Somalia.

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Templat:Refimprove-section

Sebuah Lamborghini Gallardo dari Polizia di Stato, digunakan untuk campur tangan kecemasan dan pengangkutan organ, diletakkan di Piazza dell'Unità d'Italia di Trieste
Fiat Grande Punto Polis Negara
Carabinieri Alfa Romeo 159

Until recently, semua pasukan polis Itali dilengkapi dengan kereta polis buatan Itali, dengan FIAT dan Alfa Romeo yang paling biasa. Yang paling terkenal dari mereka, Alfa Romeo Giulia, memberikan nama samaran kereta yang biasa digunakan hari ini. Kereta patroli yang dimiliki oleh Polizia dijuluki Pantera (Harimau kumbang), yang digunakan oleh Carabinieri dijuluki Gazzella (Gazel) dan setiap kereta yang tidak ditanda disebut Civetta (Burung hantu).

Setiap pasukan mempunyai helikopter, trak dan berkemah (digunakan sebagai pejabat mudah alih, biasanya dalam misi penyamar). Di Venice, yang dibina di beberapa pulau yang dihubungkan dengan jambatan dan dikelilingi oleh air, keselamatan awam dan brigada api bekerja dengan bot.

Pada tahun 2004, Lamborghini menyumbangkan dua kereta polis Lamborghini Gallardo kepada Polizia di Stato pada ulang tahun ke-152 mereka. Pada 31 November 2009 salah satu daripada supercar ini rosak teruk dalam perlanggaran berhampiran bandar Itali utara Cremona di mana ia dipamerkan di pameran pekerjaan pelajar. Kereta itu nampaknya beralih untuk mengelakkan kenderaan lain menyeberangi laluannya dan bertembung dengan dua kenderaan pegun; ia dibaiki pada bulan Januari 2010.

 • Arma dei Carabinieri kenderaan peronda berwarna biru sangat gelap dengan garis merah sepanjang sisi. Kebanyakan jika tidak semua mempunyai bumbung putih. Nombor telefon mereka juga dipaparkan - "112" (sementara "Polizia di Stato" adalah "113"). Kenderaan mereka mempunyai plat pendaftaran bermula dengan "CC".[22] Precedently, Carabinieri cars were dark green: the last green (and the first black) Carabinieri car was the Alfa Romeo Giulia.
 • Guardia di Finanza kenderaan adalah tengkuk berwarna abu-abu atau biru gelap dengan jalur emas nipis sepanjang setiap sisi dan perkataan Guardia di Finanza di bawah emas. Plat kenderaan bermula dengan huruf "GdiF" berwarna merah.[23]
 • Polizia di Stato kenderaan berwarna biru muda dengan jalur putih sepanjang sisi dan perkataan POLIZIA dalam huruf besar di bawahnya. Plat lesen bermula dengan perkataan Polizia dalam merah biasanya diikuti dengan huruf dan empat nombor.[24] Seperti kenderaan Carabinieri, kereta-kereta itu terdahulu hijau, tetapi sebelum warna hijau, kereta-kereta itu berwarna merah.
 • Polizia Penitenziaria kenderaan berwarna biru gelap dengan jalur biru muda sepanjang sisi dan Polizia Penitenziaria dengan huruf putih di bawah jalur. Plat lesen mempunyai seluruh nama POLIZIA PENITENZIARIA pada mereka, diikuti oleh tiga nombor dan dua huruf.[25]
 • Corpo Forestale dello Stato kenderaan berwarna hijau dengan jalur putih dan perkataan CORPO FORESTALE DELLO STATO putih sepanjang sisi. Plat kenderaan bermula dengan huruf “CFS” berwarna merah.[26] Mulai Januari 2017 semua kenderaan telah dipindahkan di bawah Comando unità per la tutela forestale, ambientale e agroalimentare Carabinieri. Perkataan "CORPO FORESTALE DELLO STATO" telah digantikan dengan "CARABINIERI", tetapi mereka masih tetap hijau dengan jalur putih.
 • Polizia Provinciale kenderaan berwarna putih dengan jalur mendatar hijau sepanjang sisi.
 • Polizia Municipale warna-warna kenderaan bergantung pada undang-undang serantau. Biasanya, kereta berwarna putih dengan garis biru, hijau atau merah dan perkataan "Polizia Municipale" atau "Polizia Locale" di sepanjang sisi, di beberapa kawasan warna kereta boleh menjadi hitam atau kelabu gelap. Plat lesen mempunyai seluruh nama POLIZIA LOCALE pada mereka dan huruf "Y" diikuti dengan satu lagi surat, tiga nombor, dan dua huruf.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ https://www.poliziadistato.it/articolo/964-The_Public_Security_System_in_Italy/
 2. ^ https://www.poliziadistato.it/articolo/960
 3. ^ https://www.poliziadistato.it/articolo/964-The_Public_Security_System_in_Italy/
 4. ^ https://www.poliziadistato.it/articolo/959
 5. ^ http://www.carabinieri.it/arma/curiosita/non-tutti-sanno-che/s/stazioni-carabinieri
 6. ^ Crime and Criminal Justice - Issue number 19/2008 (KS-SF-08-019) Diarkibkan 2011-08-12 di Wayback Machine
 7. ^ "Italie". Interpol. 1 March 2016. Dicapai pada 28 July 2019.
 8. ^ "Italy". Europol. 7 March 2018. Dicapai pada 28 July 2019.
 9. ^ "Italie". Interpol. 1 March 2016. Dicapai pada 28 July 2019.
 10. ^ "Italy". Europol. 7 March 2018. Dicapai pada 28 July 2019.
 11. ^ "Italie". Interpol. 1 March 2016. Dicapai pada 28 July 2019.
 12. ^ "Italy". Europol. 7 March 2018. Dicapai pada 28 July 2019.
 13. ^ Camera.it, web: http://www.camera.it/parlam/leggi/deleghe/01215dl.htm
 14. ^ "Italy". Europol. 7 March 2018. Dicapai pada 28 July 2019.
 15. ^ "Italy". Europol. 7 March 2018. Dicapai pada 28 July 2019.
 16. ^ "Italie". Interpol. 1 March 2016. Dicapai pada 28 July 2019.
 17. ^ "Italy". Europol. 7 March 2018. Dicapai pada 28 July 2019.
 18. ^ http://www3.corpoforestale.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/317
 19. ^ http://www.sardegnaambiente.it/corpoforestale/
 20. ^ Jamieson, Alison. The Antimafia. Great Britain: Antony Rowe Ltd., 2000. Print
 21. ^ "Italie". Interpol. 1 March 2016. Dicapai pada 28 July 2019.
 22. ^ [1]
 23. ^ [2]
 24. ^ [3]
 25. ^ [4]
 26. ^ [5]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]