Penguatkuasaan undang-undang di Singapura

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Penguatkuasaan undang-undang di Singapura terdapat di bawah beberapa agensi penguatkuasaan undang-undang, yang dipimpin oleh Angkatan Polis Singapura sebagai agensi polis negara. Membantu polis adalah pelbagai organisasi dan syarikat sektor kerajaan dan swasta yang terlibat dalam peranan khusus dan membolehkan polis menumpukan perhatian kepada peranan polis utama mereka. Di samping itu, penekanan yang kuat terhadap penggolongan komuniti sejak tahun 1980-an telah cuba mempromosikan budaya di mana orang awam boleh mengambil bahagian dan menyumbang secara langsung dalam usaha penguatkuasaan undang-undang.

Pasukan polis[sunting | sunting sumber]

Angkatan Polis Singapura[sunting | sunting sumber]

Pasukan Polis Singapura adalah agensi kerajaan utama yang ditugaskan untuk mengekalkan undang-undang dan ketenteraan di negara kota ini.[1] Struktur organisasi SPF dipecah antara kakitangan dan fungsi garis, kira-kira dimodelkan selepas tentera. Kini terdapat 17 jabatan kakitangan, 3 jabatan kakitangan pakar dan 16 unit pakar dan baris. Ibu pejabat terletak di blok di New Phoenix Park di Novena, Singapura, dekat dengan blok kembar yang diduduki oleh Kementerian Dalam Negeri.

Pasukan polis bantuan[sunting | sunting sumber]

Singapura juga menggunakan pasukan polis polis bantuan, syarikat swasta dengan pegawai polis bantuan yang diberikan kuasa seperti polis dan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang, dan biasanya digunakan untuk perlindungan infrastruktur keselamatan dan wang tunai dalam perjalanan. Pada masa ini terdapat lima pasukan polis tambahan di Singapura:[2]

Agensi[sunting | sunting sumber]

Selain dari Pasukan Polis Singapura, agensi kerajaan lain yang juga menguatkuasakan undang-undang tertentu adalah seperti berikut:

Jabatan Penyiasatan Amalan Rasuah[sunting | sunting sumber]

Jabatan Penyiasatan Amalan Rasuah (CPIB) adalah agensi pemerintah di Singapura yang menyelidiki dan menuntut rasuah di sektor awam dan swasta. Walaupun fungsi utamanya adalah untuk menyiasat rasuah, ia diberi kuasa untuk menyiasat kes jenayah lain di mana rasuah mungkin terlibat.

Di bawah bidang kuasa Pejabat Perdana Menteri, CPIB diketuai oleh pengarah yang melaporkan secara langsung kepada Perdana Menteri Singapura. Oleh itu, CPIB adalah bebas dari Pasukan Polis Singapura dan agensi-agensi kerajaan lain untuk mengelakkan sebarang campurtangan yang tidak wajar dalam penyiasatannya.

Pihak Berkuasa Imigresen dan Pemeriksa[sunting | sunting sumber]

ICA bertanggungjawab ke atas imigresen, pasport Singapura, kad pengenalan, Pendaftaran Warganegara (Kelahiran dan Kematian), perkhidmatan penduduk tetap, kastam, mengeluarkan permit untuk warga asing seperti pas lawatan, visa dan pas pelajar.

ICA juga bertanggungjawab menguatkuasakan undang-undang imigresen dan visa. Ia memastikan pergerakan orang, barang dan kenderaan melalui pusat pemeriksaan itu adalah mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Dalam Negeri. Ia bertanggungjawab ke atas pendaftaran kelahiran dan kematian. Organisasi ini dibentuk pada 1 April 2003 dengan penggabungan Imigrasi dan Pendaftaran Singapura dan fungsi kawalan sempadan Jabatan Kastam dan Eksais.

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri[sunting | sunting sumber]

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (Singkatan: ISD) adalah agensi agensi perisikan dari Kementerian Dalam Negeri Singapura. Ia dahulunya merupakan sebahagian daripada Kementerian Dalam Negeri dan Pertahanan sehingga ia dibelah pada 11 Ogos 1970. Ia mempunyai hak paling berhak untuk ditahan tanpa perbicaraan individu yang disyaki menjadi ancaman kepada kebangsaan keselamatan.

Misi yang dinyatakan adalah untuk menghadapi dan menangani ancaman, termasuk kecurangan dan pengintipan asing. ISD juga memantau dan menangani pencegahan ketegangan kaum yang mungkin menjejaskan keamanan awam, pengawasan, penangkapan militan dan perlindungan sempadan negara Singapura.

Kastam Singapura[sunting | sunting sumber]

Kastam Singapura menjaga perkara berikut:

  • koleksi pendapatan kastam;
  • perlindungan pendapatan kastam dengan menghalang pengelakan tugas dan cukai;
  • Penyediaan penyelesaian sehenti untuk urusan perdagangan dan kastam, seperti pengeluaran permit, lesen dan Sijil Asal, dan pemberian nasihat klasifikasi dan penilaian;
  • fasilitasi perdagangan melalui penyederhanaan prosedur kastam dan administrasi skema penggantian pajak;
  • penguatkuasaan keperluan perdagangan di bawah Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) masing-masing;
  • peraturan perdagangan barang strategis dan teknologi barang strategis; dan
  • Penguatkuasaan terhadap pembelian haram dan penjualan rokok tanpa cukai.

Perintah Polis Tentera Angkatan Tentera Singapura[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]