Penguatkuasaan undang-undang di United Kingdom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pakaian seragam pegawai polis yang biasa di England dan Wales, topi keselamatan tradisional tidak lagi dipakai oleh anggota polis di Ireland Utara dan Scotland.

Penguatkuasaan polis di United Kingdom bukan hanya tanggungjawab satu perkhidmatan polis yang mengkhidmati awam; dengan pengecualian berbagai pasukan polis khas dan Ireland Utara (yang mempunyai hanya satu badan polis, iaitu Perkhidmatan Polis Ireland Utara), perkhidmatan polis diaturkan mengikut kawasan geografi yang sepadan dengan sempadan pihak berkuasa tempatan; sejak akhir-akhir ini digelar sebagai "pasukan polis wilayah".

In turn, pihak penguatkuasa ini telah diaturkan oleh undang-undang kawasan-kawasan tertentu di dalam UK (pentadbiran hal ehwal police pada umumnya tidak dipengaruhi oleh Akta Kerajaan Wales 2006), iaitu Scotland, Ireland Utara, England dan Wales. Ia adalah umum untuk pihak polis berwilayah di England dan Wales untuk dirujukkan sebagai "Pejabat Rumah" pihak polis, setelah jabatan kerajaan yang menggunakan kawalan di taraf kebangsaan di England dan Wales tetapi ianya salah kerana penerangannya dapat merangkumi beberapa bilangan pihak miscellaneous yang tertakluk pada sejenis kawalan oleh Jabatan Dalam Negeri tetapi yang bukan kebimbangan beberapa Akta Polis yang mengawalkan kawalan pihak polis berwilayah.

Bidang kuasa dan wilayah[sunting | sunting sumber]

Kekuasaan constable boleh dilatihkan melalui bidang kuasa di mana dia harus mengangkat sumpah dan untuk orang lain dalam keadaan-keadaan berdefinisi hukum. Pada umumnya istilah-istilah ada tiga bidang kuasa di United Kingdom untuk pegawai polis ahli kuasa wilayah: England & Wales, Scotland, dan Ireland Utara. Seorang pegawai polis dari tiga bidang kuasa yang tersebut mempunyai kesemuanya kuasa seorang constable melalui kuasanya sendiri dan kuasa terhad dalam dua bidang kuasa terhad yang lain. Kesemua pegawai polis adalah "konstabel" dalam undang-undang, tidak kiranya darjat. Pegawai polis salah satu perkhidmatan polis istimewa seperti Polis Pengangkut British atau Kementerian Polis Pertahanan mempunyai lebih kuasa terhad. Walaupun pegawai polis British mempunyai selingkungan kekuasaan, mereka masih dianggap orang awam dan tertakluk pada undang-undang sama sebagai anggota awam. Sila lihat Senarai ahli polis di United Kingdom untuk suatu penjelasan lebih penuh pada bidang kuasa.

Kuatkuasa polis berwilayah yang terkecil di UK adalah Polis Bandaraya London, yang memolisi kawasan pentadbiran purba batu persegi Bandaraya London. Ia adalah suatu pengecualiannya ke pengumpulan umum kuatkuasa UK ke kawasan-kawasan yang sekurang-kurangnya saiz "county". Kebanyakan London dipoliskan oleh Polis Metropolitan, yang juga adalah perkhidmatan polis terbesar di dalam United Kingdom, dengan satu margin besar, dari segi saiz pertubuhan.

Sesetengah jabatan Metropolitan Police beroperasi extra-berwilayah ke peluasan berbagai, termasuk Cawangan Anti-Pengganas, Jabatan Royalti dan Perlindungan Diplomatik, dan sesetengah unit Canwangan Khas. Agensi Jenayah Terancang Serius baru adalah agensi yang berhasil dalam kesemua bidang polis. Ada 52 kuatkuasa polis wilayah di United Kingdom.

Sebilangan kuatkuasa polis lain wujud yang tidak membentukkan di bawah perundangan kebangsaan umum dan tidak bertanggung jawab untuk pemolisian orang ramai. Ini telah terdahulunya dirujukkan sebagai "kuatkuasa polis khas", tetapi pelantikan itu telah sekarang diberkan makna khas pada penjelasan Polis Pengangkut British (BTP), Pasukan Konstabel Nuklear Sivil (CNC), Kementerian Polis Pertahanan (MDP) dan Agensi Penguatkuasaan Jenayah dan Dadah Scotland: remit mereka berkaitkan dengan aktiviti-aktiviti yang menyeberangi sempadan kebangsaan dan/atau tempatan.

Kuatkuasa polis beraneka yang bukan kuatkuasa polis wilayah ataupun (dengan takrifan baru) kuatkuasa polis khas termasuk perbadanan berbagai-bagai (tidak kesemuanya berseragam) seperti yang tanggung jawab untuk sesetengah taman-taman awam milik pihak berkuasa tempatan; kuatkuasa terkecil adalah kemungkinannya Polis Minster York, walaubagaimanapun kuatkuasa polis yang amat kecil ini memberikan tiada perkhidmatan polis umum ke orang ramai dan mudah bertanggung pada kuatkuasa wilayah tempatan apabila pembantuan diperlukan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Templat:Cleanup-list

David Kirkwood ditangkap oleh polis sewaktu Pertempuran Dataran George 1919
Sebuah helikopter polis (Eurocopter EC 135T), dikongsi oleh pihak polis Inggeris Avon dan Somerset dan Gloucestershire
Pegawai Polis Metropolitan berkuda di Istana Buckingham, London

Pejabat Constable telah bermuncul di England sejak zaman Saxon, tetapi angkatan polis jenis moden tidak bermula hingga awal abad ke-19, dengan pengenalan angkatan yan mirip di kawasan-kawasan bertempatan.

 • 1682: Pengawal Bandar Edinburgh ditubuhkan untuk memolisi bandar dan menguatkuasakan perintah berkurung; ia dibubarkan pada 1817. Ia menerima kemasyhuran pada 1726 apabila Kepten Porteous menjadi pencetus untuk Rusuhan Porteous.
 • Lewat abad ke-18: Polis Laut telah didirikan, berasaskan di Wapping: ini adalah angkatan bertempatan dengan suatu remit terhad.
 • Abad ke-18: Percubaan untuk mendirikan angkatan polis di Glasgow.
 • 1800: Akta Polis Glasgow diluluskan, kerana penguatkuasa bandar Glasgow meyakinkan Parlimen untuk meluluskannya. Ini membenarkan penubuhan Polis Bandaraya Glasgow, dibiayai oleh cukai warga tempatan, untuk mencegahkan jenayah.
 • Ini cepat-cepat diikuti dengan penubuhan pihak polis yang mirip di bandar-bandar lain [2].
 • 1812: Suatu jawatankuasa memeriksa pemolisan London.
 • 1818: Suatu jawatankuasa memeriksa pemolisan London.
 • 1822: Suatu jawatankuasa memeriksa pemolisan London.
 • 1829: Berasaskan penemuan mereka Setiausaha Dalam Negeri, Robert Peel, memperkenalkan Akta Polis Metropolitan 1829, mengumumkan suatu percubaan yang lebih ketat dan kurang budi bicara pada penguatkuasaan undang-undang.
 • 29 September 1829: Polis Metropolitan telah ditubuhkan. Ia telah depersonalised, bureaucratic dan tatatingkat, dengan konstabel polis baru diarahkan untuk mencegahkan jenayah dan memburu pesalah. Walaubagaimanapun, berkontrast dengan angkatan gendarmerie ketenteraan Eropah benua, polis British, sebahagiannya untuk membalas ketakutan awam dan bantahan berkaitan penguatkuasa bersenjata, adalah semata-matanya penduduk awam dan persenjataan mereka adalah pada mulanya terhad pada truncheon. Seragam adalah biru, merupai tentera laut daripada merah pada tentera, yang telah memolisi dengan senjata api dan keberatan-tangan yang menyebabkan kebingungan awam. Suatu ketakutan sistem perisik dan pengawalan politik juga menyimpan 'pakaian sederhana' dan juga detektif ke minimum. Angkatan adalah bebas dari kerajaan tempatan; melalui Pesuruhjayanya, yang bertanggungjawab secara terus ke Pejabat Dalam Negeri. Konstabel baru diberikan nama samaran 'peelers' atau 'bobbies' selepas Setiausaha Dalam Negeri, Robert Peel. Nama samaran 'bobbies' berlanjutan ke hari ini, 'peelers' adalah kurang umum, walaupun digunakan secara liberal di Ireland Utara.
 • 1831: Akta Konstabel Khas 1831 diluluskan.
 • 1835: Akta Korporasi Majlis 1835 diluluskan. Ini memerlukan setiap kawasan pilihan raya bandaran untuk mendirikan suatu jawatakuasa pengawasan, yang mempunyai tuga melantikkan konstabel "untuk mengekalkan keamanan". Kuasa konstabel kawasan pilihan raya bandaran dipanjangkan dalam kawasan tujuh batu kawasan pilihan raya bandaran.
 • 1839: County Police Act 1839 diluluskan.
 • 1839: Angkatan polis county pertama diciptakan, di Wiltshire.
 • 1840: Akta Polis County 1840 diluluskan.
 • 1842: Di dalam Polis Metropolitan sekumpulan angkatan detektif telah ditubuhkan.
 • 1856: Akta Polis County dan Borough 1856 membuat angkatan polis county dan borough wajib di England dan Wales dan tertakluk pada pemeriksaan pusat. Pada ketika itu sekitar tiga puluh county telah secara suka rela mendirikan pengkuatkuasaan polis.
 • 1857: Akta Polis Umum (Scotland) 1857 memerlukan setiap Scottish county dan burgh untuk mendirikan kuatkuasa polis, sama ada tersendiri atau menyatukan dengan suatu county jiran.
 • 1860: Pada tahun ini ada 200 lebih kuatkuasa berasingan di England dan Wales.
 • Di Ireland suatu kuatkuasa yang lebih berpusat paratentera, Pasukan Konstabel Ireland Diraja, telah didirikan.
 • 1877: Skandal Penipuan Turf.
 • 1878: Disebabkan yang tersebut, Jabatan Detektif Polis Metropolitan telah diaturkan semula dan dinamakan Jabatan Penyiasatan Jenayah (CID) pada 1878.
 • 1914: Akta Konstabel Khas 1914. Dibenarkan untuk pelantikan Konstabel Khas sewaktu perang.
 • 1914-1918: Perang Dunia I: pihak polis telah menjadi suatu penyatuan.
 • 1918 dan 1919: Pihak polis went on strike ke atas bayaran dan syarat-syarat.
 • 1919: Akta Polis 1919 diluluskan sebagai jawapan ke police strikes of 1918 and 1919. Ia mengharamkan kesatuan polis, menggantikannya dengan Persekutuan Polis England dan Wales. Akta ini juga telah dijaminkan pencen untuk para polis; sebelum ini ia telah menjadi budi bicara.
 • Sifat pemecahan polis telah dicegahkan untuk berubah, dan masih ada lagi 200 pihak kuatkuasa polis sebelum Perang Dunia II. Sewaktu perang, peletakkan jawatan tidak diizinkan kecuali alasan kuranhg sihat.
 • 1923: Akta Konstabel Khas 1923 diluluskan.
 • 1946: Akta Polis 1946 diluluskan. Ini memansuhkan hampir semua kuatkuasa polis bukan-kawasan pilihan raya bandaran berdaerah. Ini ditinggalkan dengan 117 kuatkuasa polis.
 • 1964: Akta Polis 1964. Ini mendirikan 49 kuatkuasa yang lebih besar, sesetengah meliputi dua atau empat daerah atau kawasan-kawasan bandar besar.
 • 1984: Akta Polis dan Pembuktian Jenayah 1984. Mengawalkan tindakan-tindakan polis, terutamanya pada perhubungan penangkapan dan carian/kuasa kemasukan. Juga mengistitusikan Kod Amalan PACE.
 • 2002: Akta Pembaharuan Polis 2002. Mengenalkan Pegawai Sokongan Masyarakat (PCSO).
 • 2006: Peruntukan utama Serious Organised Crime and Police Act 2005 menjadi berkesan termasuk overhaul kuasa penangkapan, institusi Agensi Jenayah Terancang Serius dan pemanjangan kuasa yang telah disediakan untuk PCSO.

Kebertanggungjawapan[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kuasa Polis

Di England dan Wales suatu Kuasa Polis, biasanya terdiri dari tiga majistret, sembilan anggota Dewan Bandaraya tempatan dan lima anggota berdikari, bertanggung jawab untuk memperlihatkan setiap pihak kuatkuasa tempatan. Mereka juga mempunyai tugas di bawah undang-undang untuk memastikan bahawa masyarakat mereka mendapatkan nila terbaik dari pihak polis mereka.

Di Ireland Utara Khidmat Polis Ireland Utara diseliakan oleh Badan Polis Ireland Utara.

Di Scotland setiap kuatkuasa polis diperlihatkan oleh sama ada kuasa tempatan (untuk Fife Constabulary dan Pasukan Konstabel Dumfries dan Galloway) atau oleh suatu badan usaha sama dari pihak berkuasa berkaitan (kuatkuasa yang lain).

Dua dari tiga pihak kuatkuasa polis di Great Britain, (Polis Pengangkut British dan Pasukan Konstabel Nuklear Sivil) telah mempunyai kuatkuasa polis mereka sendiri didirikan pada 2004. Pihak kuatkuasa ini beroperasi sepanjang kuasa kebangsaan tetapi tanggung jawab mereka adalah aktiviti-aktiviti yang mereka polisi, iaitu keretapi dan industri nuklear sivil.

Police harbour patrol boat in Poole Harbour, Dorset

Pasukan Konstabel Badan Jemaah Pemeriksa Duli Yang Maha Mulia[sunting | sunting sumber]

Pasukan Konstabel Badan Jemaah Pemeriksa Duli Yang Maha Mulia (Her Majesty's Inspectorates of Constabulary ataupun HMIC) adalah perbadanan rasmi yang bertanggung jawab untuk pemeriksaan dan assessment pihak kuatkuasa untuk memastikan their fitness to function.

There are two similarly-named organisations:

 • Badan jemaah pemeriksa Pasukan Konstabel Duli Yang Maha Mulia untuk Scotland (Her Majesty's Inspectorate of Constabulary for Scotland atau pada umumnya digelar HMIC) - pertubuhan ini bertanggung jawab ke Eksekutif Scotland dan memeriksa kuatkuasa polis wilayah Scotland, Agensi Dadah dan Jenayah Scotland, Jabatan Rekod Jenayah Scotland, Kolej Polis Scotland dan Strategi Maklumat Polis Scotland.

Wilayah tanggungan Crown dan wilayah luar negara[sunting | sunting sumber]

Britain's Wilayah tanggungan dan wilayah luar negara telah mempunyai pihak polis mereka tersendiri, kebanyakannya menggunakan modal British. Oleh kerana mereka bukan secara terusan sebahagian dari United Kingdom, mereka tidak bertanggung jawab ke Kerajaan British; instead mereka diaturkan dan bertanggung jawab untuk kerajaan-kerajaan mereka sendiri (an exception to this is the Polis Kawasan Ibu Pejabat Sovereign - oleh kerana kemunculan Polis SBAs adalah semata-matanya untuk keuntungan kuatkuasa bersenjata British dan tidak mempunyai kedudukan luar negara penuh, Pihak Polis SBA bertanggungjawab ke Kementerian Pertahanan). Walaubagaimanapun, oleh kerana mereka berasaskan modal British pada pemolisian, pihak kuasa polis ini mematuhi piawai yang disetkan oleh kerajaan British, yang termasuk secara suka rela untuk mereka pergi sendiri untuk penyiasatan oleh HMIC.

Pangkatan[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Pangkatan polis UK

Struktur pangkatan pihak kuasa polis United Kingdom adalah sama hingga ke pangkat Chief Superintendent. Walaubagaimanapun, pangkat lebih tinggi adalah distinct dalam London. Dua territorial police forces di Greater London (Metropolitan, City of London) mempunyai suatu siri Commander dan Commissioner ditempatkan sebagai pangkat tinggi mereka whereas pihak kuasa polis UK lain mempunyai seorang chief constable dan timbalan-timbalan sebagai pangkat tinggi mereka; semua Chief Commissioners dan Chief Constables dalah sama dalam pangkat mereka.

Seragam dan peralatan[sunting | sunting sumber]

Seragam, keisuan senjata api, jenis kereta patrol dan peralatan lain yang berlainan menigkut kuatkuasa. Tidak seperti polis di banyak negara-negara lain, kebanyakan pegaai polis British tidak membawa senjata api sewaktu patrol piawai; mereka akan tetapi membawa belantan dan semburan CS/PAVA. Dalam banyak kuatkuasa Gas CS adalah sudah usang dan sekarang Semburan Incapacitant PAVA.

Adanya, walaubagaimanapun, pengecualian. Setiap kuatkuasa wilayah mengekalkan unit gerak balas bersenjata pakar, sementara satu kuatkuasa (Khidmat Polis Ireland Utara) dan dua dari kebangsaan, kuatkuasa polis khas (Pasukan konstabel Nuklear Sivil dan Kementerian Polis Pertahanan) adalah secara rutin bersenjata, tetapi hanya pada penubuhan berkaitan dan tidak pada domain awam.

Pada kejadian jarang Polis UK mengangkat senjata api, ia akan biasanya dibawa ke lapangan terbang atau peristiwa bersenjata. Unit senjata api Perkhimatan Polis Metropolitan (MPS) dipanggil CO19 (terdahulunya SO19), tetapi setiap kuatkuasa di England mengoperasikan suatu unit gerak balas bersenjata. Polis Metropolitan dan Polis Bandaraya London beroperasi dengan tiga pegawai tiap Kenderaan Respons Bersenjata, seorang pemandu, scene operator yang bertugas dengan mengumpul maklumat mengenai peristiwa dan berhubung dengan unit-unit lain, dan seorang pemerhati yang mengemudi. Kuatkuasa polis lain mengankat dua Senjata api Pegawai Dibenarkan daripada tiga. Polis Bersenjata mengangkat segabungan senjata, berjulat dari Heckler Jerman & Koch MP5 carbines, senapang Penembak hendap Heckler & Koch MSG901, Heckler & Senapang Koch Baton (yang menembak giliran baton) dan Heckler & Koch G36Cs ke sebilangan senjata pakar seperti senapang patah aksi-pam Remington.

Ketinggian[sunting | sunting sumber]

Pada abad ke019 dan ke-20 memerlukan ambilan pekerja mereka mempunyai ketinggian sekurang-kurangnya 5 kaki 10 inci (178 sm). Pada 1960 banyak pihak kuatkuasa telah mengurangkan ini ke 5 kaki 8 inci (173 cm), dan 5 kaki 4 inci (163 sm) untuk para wanita. Banyak pegawai lebih tua mengesali ini, mempercayai bahawa ketinggian adalah penting untuk konstabel berseragam.[1] Sesetengah pihak kuatkuasa telah mengekalkan piawai ketinggian pada 5 kaki 10 inci (178 cm) atau 5 kaki 9 inci (175 cm) hingga awal 1990an, apabila piawai ketinggian akhirnya dialihkan. Tiada pihak kuatkuasa British sekarang memerlukan ambilan pekerjanya pada mana-mana ketinggian minimum.

Pertubuhan stesen-stesen polis[sunting | sunting sumber]

Stesen-stesen polis boleh mengadakan:

 • Pegawai polis berseragam yang menjawab panggilan 999 dan memberikan pemolisian masyarakat.
 • Police Community Support Officers (PCSOs) yang ditugaskan dengan patrol hari ke hari umum dalam masyarakat.
 • Traffic Wardens yang menguatkuasakan peraturan letak kenderaan.
 • Pegawai Pencegah Jenayah yang ditugaskan dengan majlis-majlis orang ramai, melawat household dengan nasihat dan memberikan barang-barang seperti alarm kerogolan
 • Pelesen Senjata api yang mengekalkan sertifikat senjata api dsb.
 • Pegawai Penerima Stesen (SROs) adalah mereka yang bertugas di front desk and melakukan pentadbiran.
 • Cap jari/Pegawai Pengenalan yang menguruskan Pengenalan Jenayah untuk Arkib.
 • Di stesen-stesen Polis Metropolitan para kadet polis mungkin hadir untuk membantu para pegawai tetap/PCSOs atau mana-mana kakitangan polis.
 • Special Constables/Sergeants/Inspectors akan hadir. Seorang Special adalah Pegawai Polis sambilan yang berlatih penuh dengan kuasa penangkapan.
 • Pejabat-pejabat Criminal Investigation Department (CID) untuk menyiasatkan jenayah.
 • Specialist Investigation Departments, seperti Fraud Squad, Hi-Tech Crime Unit (HTCU), Public Protection Unit (PPU).
 • Stesen lebih kecil biasanya mempunyai sebilangan Konstabel Detektif (DC's) diketuai oleh seorang Detective Sergeant (DS), atau stesen-stesen lebih besar biasanya sebilangan besar DC's, DS's dan Detective Inspectors (DI's), dengan Detective Chief Inspector (DCI) bertanggungjawab dalam jabatan.
 • Kebanyakan stesen mempunyai tahanan bilik penjara sementara di mana pesalah yang ditangkap akan ditahan semalaman sehingga ditemani ke mahkamah untuk hukuman.
 • Stesen-stesen mempunyai dapur supaya pegawai-pegawai boleh mendapatkan makanan panas, bilik kerja menulis dan bilik air.

Isu-isu[sunting | sunting sumber]

Penggambaran Berkontroversi[sunting | sunting sumber]

Polisi ini di mana polis British menggunakan senjata api telah menyebabkan kontroversi.

Kematian dalam perlindungan polis[sunting | sunting sumber]

Pada 1997/98, 69 orang meninggal dunia dalam perlindungan polis atau mengikuti perhubungan dengan polis, 26 disebabkan dari merosakkan diri tetap. [3]

Ada dua kategori yang ditakrifkan kematian dalam perlindungan diisu oleh Jabatan Dalam Negara: [4]

Kategori A: kategori ini juga melingkungi kematian yang mereka di bawah penangkapan yang dipegang dalam penginapan polis sementara atau telah dikirimkan ke hospital selepas penangkapan. Ia juga termasuk mereka yang mati, sementara berada dalam kenderaan polis.

 • dia akan dikirimkan ke stesen polis selepas ditangkap untuk melakukan suatu, atau
 • dia ditangkap di stesen polis selepas menghadiri secara suka rela di stesen atau menemani seorang Konstabel ke tempat itu, kecuali jikalau seorang itu berada di mahkamah selepas diarahkan tidak berada di tempat tahanan polis untuk tujuan-tujuan itu.

Kategori B: Di mana yang telah mati telah kalau tidak di bawah tangan polis atau kematian disebabkan dari tindakan seorang pegawai polis dalam pelaksanaan hukum mati bertujuan pada tugasnya.

 • apabila yang disyaki ditemudugakan oleh polis tetapi tidak ditahan;
 • apabila orang yang secara aktif cuba untuk mengelakkan diri dari kena tangkap;
 • apabila orang dihentikan dan dicari atau disoal oleh polis; dan
 • apabila orang berada dalam kenderaan polis (selain daripada yang berada di tempat tahanan other polis).

Isu baru-baru ini[sunting | sunting sumber]

Bukti rasuah sewaktu 1970an, rusuhan bandar serius dan peranan polis dalam mengawalkan disorder industri sewaktu 1980an, dan sifat berubahan prosedur polis membuat tanggung jawab dan kawalan polis suatu bola speak politik utama dari 1990an ke hadapan.

mogok pelombong abu (19841985) melihatkan beribu-ribu polis dari berbagai kuatkuasa terhadap para pelombong, sering menyebabkan konfrontasi ganas.

Kehadiran Freemason dalam pihak polis menyebabkan kebimbangan sewaktu 1990an.

Skandal Fettesgate sewaktu awal 1990an melibatkan kecurian (dan dakwaan pemulihan kemudiannya) dokumen sensitif dari ibu pejabat Lothian and Borders Police Edinburgh. Tiada siapa yang pernah dituduh, dan, sekurang-kurangnya secara awam, tiada pegawai telah didisiplinkan.

Meskipun percubaan untuk menamatkan perselisihan kaum dan apa Laporan Macpherson menjelaskan sebagai "perselisihan kaum berinstitusi" dalam pihak polis sejak pembunuhan Stephen Lawrence 1993, telah ada masalah yang berterusan. Pada waktu yang sama, sesetengah pengulas dan akademik telah mendakwakan bahawa kebetulan politik dan kesensitifan berlebih-lebihan pada keisuan bangsa telah mengurangkan keberkesanan, bukan sekurang-kurangnya untuk orang yang tinggal di kawasan-kawasan serba kekurangan atau ahli-ahli kumpulan-kumpulan minoriti mereka sendiri.

Pada 2003, sepuluh pegawai dari Polis Manchester Raya, Polis Wales Utara dan Pasukan Konstabel Cheshire telah dipaksa untuk meletakkan jawatan selepas sebuah dokumentari BBC, "The Secret Policeman", disiarkan pada 21 Oktober, mendedahkan perselisihan kaum di golongan rekrut di Pusat Latihan Kebangsaan Polis Bruche di Warrington. Pada 4 Mac 2005 BBC menyatakan bahawa tindakan disiplin minor akan diambila terhadap para pegawai lain (sebelas dari Polis Manchester Raya dan satu dari Psaukan Konstabel Lancashire) dengan perhubungan dengan rancangan, tetapi bahawa mereka tidak akan lose their jobs. Pada November 2003, dakwaan telah dibuat bahawa sesetengah pegawai polis adalah ahli-ahli lampau-kanan Parti Kebangsaan British.

Ketidakharidan yang dianggapkan pada kehadiran polis di jalan-jalan juga sering menyebabkan kebimbangan. Ini secara separuh dikemukakan oleh pengenalan Police Community Support Officers (PCSOs) berseragam, mengikuti kelulusan Akta Pembaharuan Polis 2002, walaupun sesetengah telah mengkritik ini sebagai suatu pilihan murah untuk melatih pegawai polis.[5]

Pada permulaan 2005 ia diumumkan bahawa Pertubuhan Teknologi Maklumat Polis (PITO) telah menandatangani suatu kontrak £122 m lapan tahun untuk memperkenalkan teknologi pengenalan biometric. [6] PITO are also planning to use CCTV facial recognition systems to identify known suspects; a future link to the proposed National Identity Register has been suggested by some. [7]

Sebilangan kes kini yang mana polis telah dihalang dalam hal-hal pertuturan bebas telah juga melibatkan dakwaan bahawa polis berasa dalam keadaan bahaya menjadi polis fikiran. Pada Disember 2005, penulis Lynette Burrows telah ditemuduga oleh polis selepas menjelaskan pendapatkan di BBC Five Live bahawa kehomoseksualan should not be allowed to adopt children.[8] Pada bulan berikutnya, Sir Iqbal Sacranie telah disiasat oleh polis menyatakan pemandangan Islam melihatkan kehomoseksualan sebagai suatu dosa.[9]

Atur cara BBC TV pengintipan baru-baru ini "The Secret Policeman" [10] dan Channel 4 Dispatches programme Undercover Copper [11] menyebabkan penyoalan piawai dalam kuatkuasa polis UK.

Penggabung polis[sunting | sunting sumber]

Pada 1981, James Anderton, Konstabel Ketua Polis Manchester Raya memanggil 10 kuatkuasa polis kawasan regional untuk England dan Wales, satu untuk setiap kawasan yang akan diserapkan sebagai Kawasan Jabatan Kerajaan di England, dan Wales.[2]

Suatu cadangan 2004 oleh Persatuan Penguasa Polis untuk penubuhan suatu kuatkuasa polis kebangsaan, mirip dengan Garda Síochána na hÉireann telah ditolak oleh Persatuan Ketua Pegawai Polis, dan oleh itu kerajaan dijanjikan.[3]

Pada September 2005, dalam sebuah laporan [4] dikirimkan ke kemudiannya Setiausaha Jabatan Dalam Negeri, Charles Clarke, HM Inspectorate of Constabulary mencadangkan bahawa struktur empat puluh tiga penguatkuasa di England dan Wales "tidak lagi sesuai untuk tujuan" dan penguatkuasa lebih kecil seharusnya dipaksa bergabung. Pada 2005, sembilan belas peguatkuasa telah mempunyai kurang daripada 2,000 pegawai tetap, dan laporan bercadang bahawa penguatkuasa dengan 4,000 atau lebih pegawai dan dapat mengirimkan jimat kos.[5] Para penguatkuasa ditanya untuk menghasilkan cadangan untuk penggabungan, di dalam Wales dan Kawasan Pegawai Kerajaan Inggeris. Hampir kesemuanya penguatkuasa yang ada berada di bawah had 4,000, dengan hanya Polis Metropolitan, Polis Manchester Raya, Polis Merseyside, Polis Northumbria, Polis Thames Valley, Polis Midlands Barat dan Polis Yorkshire Barat ke atas hadnya - sila lihat Senarai penguatkuasa polis di England dan Wales oleh para pegawai untuk senarai penuh.

Pilihan-pilihan draft telah diumumkan pada November 2005.[6] Jabatan Dalam Negeri memberikan wang ke pihak berkuasa polis yang memutuskan untuk secara suka rela bergabung di hadapan jadual, dan akibatnya dituduh mencuba untuk "menyogok" Ketua-ketua Konstabel tidak rela ke dalam pematuhan.[7] Cadangan-cadangan telah diperdebatkan dalam Dewan Rakyat pada Disember 19 2005.[8] Kebanyakan Ketua-ketua Konstabel dan pihak berkuasa polis tidak mengambil balik ukurannya,[9] dan sesetengah bercadang bahawa penggabung rentas-kawasan akan melakukan lebih pertimbangan yang waras (contohnya, Hampshire Constabulary di Tenggara mencadangkan bahawa ia dapat bergabung dengan Polis Dorset di Barat Daya, sementara ada juga cadangan Polis Wales Utara menambahkan kerja sama dengan Polis Cheshire)[10]

Pada Februari 6, 2006, lebih suka pilihan-pilihan untuk beberapa kawasan yang diumumkan oleh Setiausaha Dalam Negara preferred dalam Penyataan Tulisan Kementerian,[11][12] dan suatu set deadline Februari 24 untuk penguatkuasa untuk bersetuju dengan para penggabungan. Dengan dead-lin ini penggabung satu-satunya untuk mendapat perjanjian kesemua penguatkuasa termasuk adalah penggabung Cumbria/Lancashire. Cheshire telah dibangkang ke sebuah penggabungan dengan Merseyside, dan Mercia Barat dan Cleveland adalah holdouts di kawasan-kawasan mereka, sementara kesemua penguatkuasa Wales membangkang penubuhan penguatkuasa Wales yang tunggal.[13] Setiausaha Dalam Negeri telah mempunyai kuasa untuk memerintah penggabungan Cumbria/Lancashire untuk proceed oleh peralatan statut di bawah Police Act 1996, dan juga untuk menguatkankuasa melalui para penggabung bertikai, diberikan jangka perundingan empat bulan. Dalam sebuah Penyataan Bertulis dibuatkan pada Mac 3, 2006,[14] dia mengumumkan bahawa penggabungan Lancashire/Cumbria dapat diperintahkan pada bulan Mei, bahawa jangka perundingan pada yang lain telah dimulakan, dan akan berakhir pada Julai 2, 2006. Penguatkasa baru akan bermuncul pada April 1, 2007.[15][16]

Sekelompok kedua penggabung telah dilakukan pada Mac 20, 2006, dengan kawasan Eastern, East Midlands dan South East diliputi. Suatu tarikh akhir April 7 2006 disetkan untuk responses, selepas yang mana ia dianggapkan bahwa pemerosesan di atas dipatuhi.[17][18][19] Hari berikutnya, Setiausaha Dalam Negeri mencadangkan suatu gabungan pada kesemuanya penguatkuasa di kawasan Yorkshire dan Humber.[20] Jangka perundingan pada kelompok kedua para penggabung ini bermula pada April 11 2006, dan akan berselesai pada Ogos 11, dengan suatu sasaran April 1, 2008 untuk para penggabung yang akan diperkesankan.[21]

London Raya[sunting | sunting sumber]

Dengan penerbitan cadangan, London Raya tidak dimasukkan. Ini disebabkan dua kajian semula berasingan pemolisan di ibu negara - yang pertama dalah suatu kajian semula oleh Jabatan Pengangkutan ke pernan mada hadapan dan fungsi Polis Pengangkutan British. Yang kedua adalah suatu kajian semula oleh Attorney-General ke ukuran kebangsaan untuk melawan penipuan (Polis Bandaraya London adalah salah satu pertubuhan utama untuk melawan jenayah perekonomian).[22] Metropolitan Police Commissioner, Sir Ian Blair, dan Datuk bandar, Ken Livingstone, menyatakan mereka ingin melihat seorang pihak polis di London, dengan Polis Metropolitan menyerapkan Polis Bandaraya London dan fungsi-fungsi Polis Pengangkut British di London.[23] Akan tetapi, ini bertembung dengan kritikan dari beberapa kawasan: Jawatankuasa Pemilihan Pengangkutan mengkritik secara keras pada rancangan Polis Metropolitan mengambil pemolisian rangkaian keretapi dalam suatu laporan yang diterbitkan pada 16 Mei 2006,[24] sementara Corporation of London dan berbagai institusi kewangan utama di The City membuatkan pembangkangan mereka ke City Police menggabung dengan Met.[25] Dalam suatu penyataan pada 20 Julai 2006, Setiausaha Pengangkutan mengumumkan bahawa tiada struktur atau perubahan beroperasi pada Polis Pengangkutan British, secara berkesan ruling out mana-mana penggabung[26] Laporan interim oleh kajian semula penipuan Attorney General mengakui peranan yang diambil oleh City Police sebagai polis utama di London dan Tenggara untuk mengatasi penipuan, dan membuat suatu cadangan bahawa, seharunya suatu pihak kuatkuasa kebangsaan utama diperlukan, Polis Bandaraya, dengan kemahirannya, akan menjadi suatu kandidat ideal untuk mengambil peranan ini.[27] Pemandangan ini telah disahkan pada penerbitan laporan akhir, yang mencadangkan Skuad Penipuan Polis Bandaraya London seharusnya menjadi kuasa utama kebangsaan dalam melawan penipuan, untuk "bertindak sebagai suatu pusat kecemerlangan, menyebarkan amalan terbasik, memberikan nasihat pada pertanyaan kompleks di daerah-daerah lain, dan membantu dengan atau mengarahkan yang amat kompleks pada sebarang penyiasatan"[28]

Pihak-pihak polis lain[sunting | sunting sumber]

Pemolisan di Scotland dan Ireland Utara tidak berada di bawah skop Jabatan Dalam Negeri, dan oleh demikian would have remained tidak terjejas oleh cadangan-cadangan ini. Begitu juga, penguatkuasa bukan-berwilayah utama (Polis Pengangkutan British, Pihak Konstabel Nuklear Sivil, Kementerian Polis Pertahanan) bertanggung jawab ke jabatan-jabatan kerajaan lain, dan oleh demikian tidak terjejas oleh kajian semula ini.

Pengguguran[sunting | sunting sumber]

Pada 20 Jun 2006 Setiausaha Dalam Negeri baru, John Reid, mengumumkan bahawa para penggabung contested akan ditangguhkan untuk perbincangan selanjutnya,[29] dan tiada penggabung akan diperintahkan sebelum recess musim panas Parlimen pada 25 Julai selain daripada yang telah disetujukan suatu Lancashire/Cumbria.

Pada 11 Julai 2006, ia kemudian telah bermuncul bahawa cadangan keseluruhannya mungkin akan ditamatkan, mengikuti keputusan oleh dua pihak kuatkuasa yang akan bersetuju pada penggabungan, Cumbria dan Lancashire, tidak akan dilanjutkan.[30] pengumuman ini telah diikuti dengan ketua ACPO menyatakan bahawa "Penyokongan yang diperlukan tidak pernah menjadi kenyataan dan penggabung, termasuk yang suka rela, tidak akan mengambil tempat".[31] Pada 12 Julai 2006, Jabatan Dalam Negara mengesahkan bahawa para penggabung tersebut akan digugurkan, dengan keseluruan cadangan akan diambil balik untuk perundingan[32]

Penggabung-pengganbung yang dicadangkan[sunting | sunting sumber]

Catatan: penggabungan-penggabungan ini telah ditangguhkan dalam jangka lama sementara kanjian suma dan perundingan pada pemolisan di England dan Wales mengambil tempat

Daerah Pihak dicadangkan
Timur Gabungan Polis Bedfordshire, Polis Essex dan Pasukan Konstabel Hertfordshire
Gabungan Cambridgeshire Constabulary, Pasukan Konstabel Norfolk dan Pasukan Konstabel Suffolk
Midlands Timur Gabungan Pasukan Konstabel Derbyshire, Pasukan Konstabel Leicestershire, Polis Lincolnshire, Polis Northamptonshire dan Polis Nottinghamshire
London London tidak termasuk dalam kajian semula pemolisan, oleh demikian Polis Bandaraya London dan Polis Metropolitan tidak terjejas.
Timur laut Gabungan Polis Cleveland, Pasukan Konstabel Durham dan Polis Northumbria
Barat laut Gabungan Pasukan Konstabel Cumbria dan Pasukan Konstabel Lancashire
Gabungan Pasukan Konstabel Cheshire dan Polis Merseyside
Polis Manchester Raya tidak berubah
Tenggara Kent Police tidak berubah
Gabungan Polis Surrey dan Polis Sussex
Pasukan Konstabel Hampshire tidak berubah
Polis Thames Valley tidak berubah
Barat daya[33] Pilihan 1: Gabungan Pasukan Konstabel Avon dan Somerset, Pasukan Konstabel Devon dan Cornwall, Pasukan Konstabel Gloucestershire, Polis Dorset dan Pasukan Konstabel Wiltshire
Pilihan 2: Gabungan Pasukan Konstabel Avon dan Somerset, Pasukan Konstabel Gloucestershire, Pasukan Konstabel Wiltshire dan Polis Dorset
Pasukan Konstabel Devon dan Cornwall tidak berubah
Wales Gabungan Dyfed-Powys Police, Gwent Police, Polis Wales Utara dan Polis Wales Selatan
Midlands Barat Gabungan Polis Staffordshire, Polis Warwickshire, Pasukan Konstabel Marcis Barat, Polis Midlands Barat West Midlands Police
Yorkshire dan Humberside Gabungan Polis Humberside, Polis Yorkshire Utara, Polis Yorkshire Selatan, Polis Yorkshire Barat

Polis sempadan[sunting | sunting sumber]

Sebagai sebahagian dari review sejulat lebar Jabatan Dalam Negara, bekas Setiausaha Dalam Negara, John Reid, mengumumkan pada Julai 2006 bahawa semua pegawai imigresen British harus berseragam. Ia tidak jelas pada waktu pengumuman sama ada mereka boleh mendapatkan kuasa penangkapan, yang akan secara berkesan menukar mereka menjadi suatu Kuatkuasa Polis Kawalan Sempadan, yang mana suatu yang kedua parti pembangkang utama telah dipanggil, melalui consolidation dari kesemua ajensi-ajensi bertanggung jawab untuk pengawalan imigresen[34]. Pada 1 April 2007, Border and Immigration Agency telah didirikan dan bermula operasi. Kusa selanjutnya lebih lagi digrantkan izin di bawah Akta Sempadan UK. [35]

Penguatkuasa Jenayah Kebangsaan[sunting | sunting sumber]

Pada April 2007, Ketua Pembangkang , David Cameron mengumumkan cadangan Parti Konservatif untuk pembaharuan pemolisan. Ini termasuk:

 • Menggantikan penguatkuasa polis dengan pesuruhjaya polis yang dipilih secara terusan. Individu-individu ini dapat pengawalan ke atas perbelanjaan dan penetapan sasaran; dengan Ketua Konstabel mengekalkan pengawalan operasi pemolisan.
 • Memberikan orang ramai hak untuk membincangkan isu-isu pemolisan tempatan dengan pegawai-pegawai mereka dalam mesyuarat tetap.

Tambahan lagi, cadangan-cadangan ini telah dibuatkan jelas bahawa isu jenayah serius pihak polis di England dan Wales sama ada harus memberikan kerja sama yang lebih baik, atau elemen-elemen jenayah serius pada fungsi mereka adalan dilaburkan ke dalam suatu Angkatan Jenayah Serious Kebangsaan[36].

Pihak polis luar negara di UK[sunting | sunting sumber]

Ada sesetengah permintaan di mana pihak polis dari negara-negara lain dalam suatu sudut terhad berada di United Kingdom:

 • Police aux Frontières atau PAF (Polis Sempadan Perancis), sebahagian dari Police Nationale, diberikan izin untuk beroperasi di kedua-dua keretapi Eurostar ke London dan di dalam kawasan terminal antarabangsa di Waterloo London dan juga stesen keretapi Antarabangsa Ashford dan terminal Cheriton Parc Le Shuttle di samping pegawai-pegawai Kastam Perancis, berkaitan perkhidmatan melalui Terowong Channel. PAF juga beroperasi di terminal-terminal Dover Ferry. Pengaturan ini reciprocated ke Polis Pengangkutan British, Khidmat Imigresen UK, dan Pegawai Kastam UK di Paris bound keretapi dan di dalam kawasan terminal di Paris Gare du Nord, Coquelles (Le Shuttle), stesen Antarabangsa Lille, dan terminal feri Calais, Dunkerque, dan Boulogne.[37] The French police officers are not permitted to carry their firearms in the London Terminal; the firearms must be left on the train.
 • An Garda Síochána na hÉireann (The Irish Police), di bawah perjanjian baru-baru ini di antara under a United Kingdom dan Republik Ireland, mempunyai hak, di sisi Radiological Protection Institute of Ireland, untuk menjalankan pemeriksaan Sellafield nuclear facility di Cumbria.[38]
 • Pada 2006 sekumpulan kecil pegawai dari Policja (Polis Polish) telah diseconded ke Polis Wales Utara untuk membantu dengan penyeliaan kenderaan trak (kebanyakannya dari Eropah timur) di jalan Eropah E22 (jalan A55).[39] The Chief Constable of Wales Utara telah menyatakan secara awam (November 2006) bahawa dia sedang menganggapkan secara terusan mengambil kerja sekumpulan kecil pegawai dari Poland untuk menolong dengan pemolisian penduduk substantial orang Poland yang telah berhijrah ke kawasannya sejak accession Poland ke EU pada 2004.[40]
 • Polis Ketenteraan penguatkuasa hadir di UK dalam segi Visiting Forces Act 1952 telah diberikan izin untuk mengembara ke/dari permis berkaitan dalam seragam dan kenderaan mereka (biasanya berlainan) yang akan sekali-sekala dilihat. Kekuasaan mereka (termasuk menagangkat senjata api) secara umum dihadkan dan perundangan lain kepada yang memerlukan perlaksanaan tuga-tugas berkaitan ke pihak mereka sendiri dan itu kepada mereka yang milik oleh Orang Ramai.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pangkalan data[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Royal Commission on the Police, Interim Report, 1960
 2. ^ Plea for 10 regional police forces. The Times. March 19, 1981.
 3. ^ Senior police back national force. BBC News. 15 August 2004.
 4. ^ Closing the Gap
 5. ^ Police forces 'no longer working'. BBC News. 16 September 2005.
 6. ^ Plan to cut police forces to 12. BBC News. 10 November 2005.
 7. ^ Clarke attacked on police reform. BBC News. 19 December 2005.
 8. ^ Hansard, 19 December 2005, Column 1581
 9. ^ Police 'reject' force merger plan. BBC News. 22 December 2005.
 10. ^ Merger 'to make policing worse'. BBC News. 28 October 2005.
 11. ^ Hansard, 6 February 2006, Column 39WS
 12. ^ Police mergers outlined by Clarke. BBC News. 6 February 2006.
 13. ^ Setback for police merger plans. BBC News. 24 February 2006.
 14. ^ Hansard, 3 March 2006, Column 44WS
 15. ^ Police merger plans to go ahead. BBC News. 3 March 2006.
 16. ^ Wales police merger to go ahead. BBC News. 4 March 2006.
 17. ^ Hansard, 20 March 2006, Column 6WS
 18. ^ Police forces set to be slashed to 24. The Independent. 20 March 2006.
 19. ^ Police forces 'to be cut to 24'. BBC News. 20 March 2006.
 20. ^ Hansard, 21 March 2006, Column 15WS
 21. ^ Police merger plan given go-ahead. BBC News. 11 April 2006
 22. ^ Hansard 18 Apr 2006, Col 328W
 23. ^ Battle to merge London's Police. The Guardian. 8 October 2004.
 24. ^ Future of the British Transport Police HoC Transport Committee. 16 May 2006
 25. ^ London City Police Tap Bankers to Help Fight Takeover Bloomberg 20 March 2006
 26. ^ Review of the British Transport Police DfT, 20 July 2006
 27. ^ Interim Fraud Review LSLO, January 2006
 28. ^ Final fraud Review Report Published LSLO, July 2006
 29. ^ Home Secretary delays police force mergers, Home Office, 20 June 2006
 30. ^ Forces back out of merger plans BBC News 10 July 2006
 31. ^ Merger of police forces is scrapped. The Times. 11 July 2006.
 32. ^ Police mergers still on agenda. BBC News 12 July 2006
 33. ^ Plan to cut police forces to 12. BBC News. 10 November 2005.
 34. ^ Immigration service faces shake-up
 35. ^ [1]
 36. ^ Tories unveil police reform plan BBC News, April 3rd 2007
 37. ^ Cross-channel Policing New York Times, 4 May 2001.
 38. ^ Irish Sellafield appeal ruled illegal The Guardian, 30 May 2006
 39. ^ TISPOL - Crossing Borders to Save Lives TISPOL
 40. ^ North Wales Police Chief Constable's Blog, 24 November 2006

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Persatuan Kakitangan

Rungutan terhadap polis.

Laman bukan-rasmi dan berdikari