Pengundian hitam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Salah satu peti undi menggunakan bola undi. Peti undi ini telah digunakan oleh kelab sosial Association of the Oldest Inhabitants of the District of Columbia.

Pengundian hitam adalah suatu penolakan dalam suatu bentuk pengundian rahsia tradisional, di mana sebuah bola putih atau bola undi menjadi suatu undian menyokong dan sebuah bola hitam menandakan bangkangan. Sistem ini lazim digunakan di mana peraturan kelab memperuntukkan bahawa, daripada mencari undian banyak, satu atau dua tolakan adalah cukup untuk mengalahkan suatu cadangan. Sejak kurun ketujuh belas, peraturan ini telah lazim digunakan pada pilihan raya keahlian banyak kelab lelaki budiman dan institusi mirip seperti Freemasonry dan fraterniti.

Suatu bekalan besar bola hitam dan putih disediakan untuk para pengundi. Setiap pengundi secara dapat didengar melempar satu bola ke salam peti undi di bawah penutup peti, atau suatu gabungan kain dan peti sendiri, supaya para pemerhati dapat melihat undian dibuat tetapi bukan undiannya. Apabila semua pegundian tamat, kotak dibuka dan bola-bola dipaparkan: semua yang hadir dapat selanjutnya melihat keputusan, tanpa apa-apa cara mengetahui ahli mana yang berada dalam kalangan minoriti.

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Prinsip sebarang peraturan pemilihan dalam sebauh kelab adalah bahawa ia adalah keabadian sendiri untuk memelihara etos kini (dan keeksklusivitian) kelab, dengan memastikan bahawa para kandidat adalah sesuai dengan (hampir) semua ahli-ahli yang ada; iaitu, ahli-ahli baru dipilih oleh perjanjian yang tidak diketahui atau hampir tidak diketahui ahli-ahli mengundi. Suatu perbezaan pendapat dapat menjadi membahagikan, supaya suatu pemilihan harus dilakukan secara rahsia dan juga benar.

Bilangan undi dalam sokongan adalah sering tidak berkaitan, kecuali untuk membuktikan suatu quorum. Sementara dalam banyak perkara walaupun sebuah dewan hitam satu akan menjadi fatal pada pilihanraya kandidat, peraturan di kelab lebih besar memeastikan bahawa seorang ahli tidak dapat melatihkan suatu veto pada kerugian masa hdapan kelab. Contohnya, dua bola hitam diperlukan untuk dikecualikan; suatu undi kategori terhad atau jawatankuasa ahli, daripada kesemua ahli; atau dalam upacara sebuah bola hitam, pilihanraya dapat diulangi selanjutnya untuk memastikan bahawa tiadanya silap, atau selepas suatu jangka tetap untuk membenarkan maklumat atau pendapat untuk dibincangkan secara rahsia.

Suatu pengundian hitam adalah suatu penyesalan, dan seharusnya suatu peristiwa jarang dalam sebuah kelab cocok di mana para kenyataan terdahulu kandidat diberikan pada ahli-ahli. Jika seorang kandidat diundi hitam, pencadang dan penyetuju sering dianggap meletak jawatan dari kelab. Oleh itu seorang ahli dengan tiada ilmu peribadi kandidat tidak akan menyebabkan keletakan jawatan dua yang lain, tetapi akan sama ada mengundi undi dalam kegemaran atau (di mana diizinkan) dielakkan. Seorang ahli dengan bantahan dapat berkomunikasi secara peribadi pada pecadang atau penyetuju supaya dapat memberikan mereka kesempatan untuk menarik diri atau melambatkan kandidat mereka, sebelum isu datang ke suatu undi berbahagi.

Robert's Rules of Order menyatakan bahawa kegunaan bola hitam dan putih diperintah dengan meluluskan suatu mosi incidental pada kesan itu. Panduan menyatakan, "Adat ini, meskipun, adalah kelihatannya merosot."[1]

Istilah ini masih digunakan untuk banyak sistem pengundian berlainan yang dapat digunakan dari satu kelab ke satu kelab dan dari masa ke masa: contohnya, daripada bola-bola yang berlainan warna, bola pengundian dapat digugur ke dalam laci "ya" atau "tidak" berasingan dalam kotak pengundian. Asal usul bola hitam terletaknya di Greece kuno, di mana orang diasingkan dengan menggunakan ostrakhon (kulit atau potsherd) sebagai pengundian dalam pengundian: see ostracize.

Dalam sesetengah rumah tumpangan keluarga Mason, sebuah kiub hitam digunakan daripada sebuah bola hitam supaya sebuah bola hitam dapat dibezakan dari seorang bola putih kotor, dan kecahayaan di dewan mesyuarat adalah sangat malap sewaktu pengundian.[2]

Suatu contoh[sunting | sunting sumber]

Contoh yang berikut dari peraturan pemilihan pada Travellers Club, yang dipetik dari Dickens's Dictionary of London (1879), memberikan suatu ilustrasi prinsip:

"Ahli-ahli dipilih oleh pengundian. Apabila 12 dan di bawah 18 pengundian ahli, satu bola hitam, jika diunlangi, akan dikecualikan; jika 18 dan lebih pengundian, dua bola hitem dikecualikan, dan pengundian tidak dapat diulangi. Kehadiran 12 ahli diperlukan untuk pengundian."[3]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ RONR (10th ed.) pp. 273, 398.
  2. ^ MSA (1929). ""The Black Cube"". Short Talk Bulletin, Vol. VII, No. 11, November 1929 (STB-NO29). Masonic Service Association (via Textfiles.com). Diarkibkan daripada original pada 2003-09-18. 
  3. ^ DICKENS, Charles, Jr (1879). ""Travellers' Club"". Dickens's Dictionary of London. (via VictorianLondon.org). Diarkibkan daripada original pada 2006-03-18.