Penjara tentera

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sebuah penjara tentera adalah sebuah penjara yang dikendalikan oleh tentera. Penjara tentera digunakan dengan pelbagai ke rumah tawanan perang, musuh pejuang, orang-orang yang kebebasan dianggap keselamatan negara risiko oleh pihak berkuasa tentera atau negara, dan anggota-anggota tentera yang didapati bersalah jenayah yang serius. Oleh itu penjara tentera adalah dua jenis: keseksaan, untuk menghukum dan cuba untuk pembaharuan penjenayah dalam tentera, dan berorientasikan berpantang, di mana musuh-musuh yang ditangkap adalah terhad atas sebab-sebab ketenteraan sehingga permusuhan terhenti.

Penjara Tentera[sunting | sunting sumber]

Atas kapal Tentera Laut Amerika Syarikat pesawat pengangkut USS Yorktown (CV-10)

Kebanyakan tentera mempunyai beberapa jenis unit polis tentera operasi di peringkat bahagian atau di bawah untuk melaksanakan banyak fungsi yang sama seperti polis awam, daripada kawalan lalu lintas untuk menangkap pesalah ganas dan penyeliaan tahanan dan banduan perang.

Kanada[sunting | sunting sumber]

Tentera Kanada mempunyai satu penjara tentera, Penjara Perkhidmatan Angkatan Tentera Kanada dan Berek Tahanan (CFSPDB) (colloquially dikenali sebagai Kelab Ed), yang terletak di Kanada Angkatan Base Edmonton. Angkatan Tentera Kanada yang disabitkan oleh mahkamah tentera dan menerima hukuman penjara 14 hari atau lebih dipenjarakan at CFSPDB. Wanita, walaupun dalam penjara yang sama, disimpan berasingan daripada lelaki. Penjara dikekalkan dan dikawal oleh Angkatan Tentera Kanada Polis Tentera, walaupun NCOs dari pelbagai cabang Angkatan Tentera Kanada berkhidmat di penjara sebagai kakitangan. Kakitangan perkhidmatan yang disabitkan dengan kesalahan-kesalahan yang kurang serius dianggap sebagai "tahanan", dan menjalani rutin yang ketat tentera yang bertujuan untuk pemulihan untuk kembali ke perkhidmatan tentera biasa, manakala kakitangan yang disabitkan dengan kesalahan-kesalahan yang lebih serius adalah dianggap berada di dalam "penjara" dan apabila selesai hukuman mereka, mereka dibebaskan dari tentera. Pesalah serius dengan hukuman yang lebih dari 2 tahun dipindahkan ke dalam sistem penjara persekutuan Kanada selepas berkhidmat 729 hari, untuk melengkapkan hukuman mereka dalam sistem penjara orang awam, diikuti oleh pelepasan dari Angkatan Kanada. Mana-mana kakitangan perkhidmatan yang menjalani hukuman penjara 14 hari atau kurang diadakan di pangkalan Tentera tempatan Pemisahan sel-sel Polis di Angkatan Kanada Bes pelbagai dalam Kanada.[1]

Israel[sunting | sunting sumber]

Untuk penjara Pasukan Pertahanan Israel, lihat penjara tentera Israel.

Itali[sunting | sunting sumber]

Di Itali hanya satu penjara tentera kini wujud dalam Santa Maria Capua Vetere. Di bawah undang-undang Itali, hanya orang-orang yang dalam perkhidmatan kerajaan (Tentera Darat, Tentera Laut, Tentera Udara, Guardia di Finanza dan Carabinieri) yang disiasat di hadapan mahkamah tentera atau dihukum penalti Reclusione Militare oleh mahkamah tentera atau sivil yang diadakan di sana. Mereka yang berkhidmat dalam kor polis (Polizia di Stato, Polizia Penitenziaria, Corpo Forestale dello Stato) juga diadakan di penjara tentera.[petikan diperlukan]

Switzerland[sunting | sunting sumber]

Dalam Switzerland terdapat tiada penjara tentera khas. Hukuman yang hendak disampaikan di penjara awam Templat:Citation diperlukan.

United Kingdom[sunting | sunting sumber]

British mempunyai satu penjara tentera, Pusat Latihan Tentera Pembetulan (colloquially dikenali sebagai Glasshouse), di bandar [ [Colchester]] di mana semua kerahan (dan wanita) yang telah disabitkan oleh mahkamah tentera dan dihukum lebih daripada 28 hari akan [dipenjarakan]]. Wanita, walaupun dalam penjara yang sama, disimpan berasingan daripada lelaki. Penjara ini dikekalkan dan dikawal oleh Staf Tentera British Army Provos (adjutan Ketua Kor). Pesalah yang lebih serius dengan hukuman yang lebih lama dipindahkan ke HM Penjara Perkhidmatan sebagai sebahagian daripada mereka menunaikan hina.

Amerika Syarikat[sunting | sunting sumber]

Penjara daerah bersamaan tentera Amerika Syarikat, dalam erti kata "kawasan yang memegang" atau "tempat pemenjaraan ringkas bagi jenayah kecil," dikenali colloquially sebagai pondok pengawal atau benteng oleh angkatan tentera dan udara dan kici oleh angkatan tentera laut dan marin. Pasukan tentera Amerika yang pada masa ini mengekalkan beberapa banduan serantau mengadakan kemudahan-kemudahan di Amerika Syarikat, lihat senarai penjara tentera Amerika Syarikat untuk nama dan lokasi.

Pada Amerika Syarikat, rawatan kebezaan seolah-olah yang disyorkan, tetapi tidak bermakna mandat, oleh Bapa Pengasas dalam Pindaan Pindaan Kelima kepada perlembagaannya. Ahli-ahli tentera Amerika Syarikat adalah tertakluk kepada Seragam Kod Keadilan Tentera. Lelaki tidak bertauliah anggota tentera yang disabitkan oleh mahkamah mempertahankan diri dan dihukum kurungan, lima tahun atau lebih lelaki ditauliahkan pegawai dan banduan lelaki yang disabitkan atas kesalahan-kesalahan yang berkaitan dengan akhir keselamatan negara di Amerika Syarikat Berek Tatatertib di Fort Leavenwort , Kansas. Male banduan tentera yang menerima hukuman kurang daripada lima tahun dikurung di pelbagai kemudahan berpantang serantau yang dikendalikan oleh Tentera Amerika Syarikat (AS) di kedua-dua benua Amerika Syarikat dan di luar negara. Semua anggota tentera wanita yang disabitkan daripada felonies berkhidmat hukuman mereka di Brig Naval Disatukan, Miramar terletak di Marine Corps Air Station Miramar berhampiran San Diego, California. Pada masa lampau, penjenayah dalam perkhidmatan tentera laut, termasuk mereka yang disabitkan liwat, telah dihantar ke sekali terkenal Penjara Portsmouth Naval,[2] yang telah ditutup pada tahun 1974.

Brig[sunting | sunting sumber]

Sebuah kici Amerika Syarikat penjara tentera di atas kapal Amerika Syarikat Tentera Laut atau vesel Pengawal Pantai, atau sekurang-seorang rakyat Amerika angkatan laut atau Kor Marin asas. Istilah ini berasal daripada penggunaan sejarah Tentera Laut berkembar tiang kapal-kapal belayar atau brigs sebagai kapal penjara.

Pemenjaraan tawanan perang[sunting | sunting sumber]

Konvensyen Geneva menyediakan protokol antarabangsa yang mendefinisikan keperluan minimum dan perlindungan bagi tawanan perang. Pada hakikatnya, ramai-protokol sering diabaikan, terutamanya yang lebih terkini yang memberi mandat pembayaran gaji harian.

Banduan sering disimpan dalam ad-hoc kem berhampiran medan perang, dijaga oleh MP (polis tentera) sehingga mereka boleh dipindahkan ke berek kekal yang lebih untuk tempoh konflik.

Rawatan banduan-perang telah diubah dari usia umur dan negara kepada negara, kualiti syarat-syarat bagi banduan yang sering dikaitkan dengan intensiti konflik dan sumber-sumber pihak-pihak yang berperang.

Penjara Tentera dalam budaya masyhur[sunting | sunting sumber]

Penjara tentera dan rawatan banduan tentera sering digambarkan jelas dalam kesusasteraan moden, panggung wayang dan juga politik. Dalam abad ke-19, yang ditulis akaun rawatan banduan tidak bertamadun yang diberikan di kedua-dua pihak semasa Napoleon dan peperangan Crimean membantu membawa kepada penubuhan Palang Merah dan pengisytiharan Konvensyen Geneva.

Hollywood[sunting | sunting sumber]

Terdapat banyak contoh pawagam 20 dan abad ke-21 yang berurusan dengan penjara tentera, termasukPerang Hart.(2002), dibintangi Bruce Willis dan Colin Farrell sebagai tawanan perang Amerika dalam kem penjara Jerman, yang berterusan dalam vena sinematik yang dimulakan olehStalag 17(1953). Stalag 17 "menggambarkan perjuangan kumpulan juruterbang Amerika Syarikat di Jerman [Luftwaffe]] penjara untuk menangani kemiskinan dan pekerjaan yg membosankan ditawan dan untuk membantu ahli-ahli pilih melarikan diri dengan kebebasan dan pada masa yang sama berhadapan dengan komander bermusuhan yang telah ditanam Seorang perisik di tengah-tengah mereka. Berdasarkan permainan oleh Donald Bevan dan Edmund Trzcinski, filem ini secara meluas dianggap peranan memecah keluar untuk pelakon Amerika Syarikat William Holden.

Dirty dozen(1967) dengan ciri-ciri semua cast bintang [Umum]] Worden (Ernest Borgnine) pesanan [Utama]] John Reisman (Lee Marvin) untuk merekrut, melatih, dan lengan 12 disabitkan penjahat s dihukum hukuman mati atau ayat yang panjang kepada payung terjun ke Perancis Diduduki sebelum [D-Day]] untuk membunuh jeneral Jerman dan kakitangan mereka sekurang-a [chalet []] digunakan sebagai pusat rehat. Filem ini mengambil kelihatan secara menyindir di Angkatan Tentera Biasa, penjara tentera, dan sifat peperangan itu sendiri.

Dahagi Caine(1954) dibintangi Humphrey Bogart, Fred MacMurray dan Van Johnson ditangani dengan sistem undang-undang tentera semasa Dunia Perang.

The Hill(1965) dibintangi Sean Connery telah ditetapkan dalam British kem tentera keseksaan di Afrika Utara semasa [ [Perang Dunia II]].

Great Escape(1963), yang dibintangi oleh Steve McQueen, James Garner, James Coburn, Richard Attenborough . Cameos termasuk pelakon watak Karl-Otto Alberty dan Donald Pleasence. Filem pengembaraan sebenar kehidupan kumpulan bercampur-campur banduan Bersekutu cuba melarikan diri dari Jerman Luftwaffestalag, semasa menukar beberapa butiran, termasuk nama dan kewarganegaraan dan memampatkan peristiwa ke dalam kem satu.

Somebody Up Terdapat Likes Me(1956) ciri-ciri Paul Newman sebagai pembelot Tentera dan jenayah kecil yang, dengan galakan pengarah sukan di yang disebut di atas Berek Leavenworth Tatatertib menggunakan tinju sebagai cara untuk berurusan dengan tenaga resah dan, akhirnya, untuk melarikan diri hidupnya jenayah dan kemiskinan dan berkahwin dengan gadis impiannya.

Andersonville(1996) danPercubaan Andersonville(1970), kedua-dua filem TV, diuruskan dengan syarat-syarat di Penjara Andersonville dan selepas. George C. Scott diarahkan dan dibintangi di kedua, bersama-sama dengan William Shatner, filem berdasarkan permainan yang lebih awal oleh Levitt Saul, yang bekerja di Untouchablessiri TV.

Istana akhirat(2001) menunjukkan Robert Redford sebagai Ketua Tentera AS penting yang dihantar ke penjara tentera selepas yang bertentangan dengan perintah mengarahkan yang diberikan oleh [[Komander-in-Ketua] ]. Sekali di dalam penjara, beliau mula mengumpul sokongan penghuni, banyak yang berputus asa pengarah kemudahan, Kolonel yang dimainkan oleh James Gandolfini yang tidak suka akan kehilangan kuasanya kepada banduan yang disabitkan. [Mark Ruffalo]] dan Delroy lindo juga muncul di dalam filem.

Watak X-Files Agen Khas Fox Mulder telah ditangkap kerana membunuh seorang lelaki tentera (kemudian diturunkan kepada supersoldier) dalam episod tahun 2002, The Truth. Dia telah diletakkan dalam percubaan penjara tentera menunggu.

Kesusasteraan Amerika[sunting | sunting sumber]

Beberapa novel lewat abad ke-20 tentera penulis Amerika [WEB Griffin]] bacakanlah bekas Portsmouth Naval Penjara kemudahan. Dalam Semper Fi, Book I dalam siri The Corps, watak utama, Korporal Ken McCoy mendapati dirinya ditugaskan untuk butir-butir banduan, yang menunggang kereta api awam yang sama bahawa McCoy mengambil posting baru. Novel menerangkan kasihan bahawa anak-anak muda Laut merasakan untuk kelasi yang terikat dengan Portsmouth malang beliau telah bertugas sebagai penjaga, yang termasuk kumpulan kecil homoseksual, yang dipanggil "menyimpang" oleh sarjan-pengawal. Kemudian dalam siri yang sama, saudara korporal sendiri mempunyai jangka dengan sistem keadilan ketenteraan untuk berjuang dan kelakuan tidak senonoh.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Harris, Kathleen (January 27, 2008). "Trading a military uniform for an orange jumpsuit". Sun Media. Dicapai pada October 3, 2009. Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (bantuan)
  2. ^ http://web.archive.org/web/20091026233406/http://www.geocities.com/nhfortress/Fort_Sullivan/history.html

Templat:Incarceration