Penyegerakan bibir

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jurutera audio (latar depan) merakam pelakon suara (di mikrofon) untuk penghasilan video animasi. Penyegerakan bibir rakaman ini dengan animasi akan memberi gambaran bahawa watak animasi sedang bercakap.

Penyegerakan bibir atau lip sync ialah istilah teknikal untuk memadankan pergerakan bibir seseorang yang sedang bercakap atau menyanyi dengan vokal yang dinyanyikan atau dituturkan.

Audio untuk penyegerakan bibir dijana melalui sistem pengukuhan bunyi dalam persembahan langsung atau melalui televisyen, komputer, pembesar suara pawagam atau bentuk output audio yang lain. Istilah ini boleh merujuk kepada mana-mana beberapa teknik dan proses yang berbeza, dalam konteks persembahan langsung dan rakaman audiovisual.

Dalam penerbitan filem, penyegerakan bibir selalunya merupakan sebahagian daripada fasa pasca penerbitan. Mengalih suara filem bahasa asing dan membuat watak animasi kelihatan bercakap kedua-duanya memerlukan penyegerakan bibir yang terperinci. Banyak permainan video menggunakan fail bunyi selaras bibir secara meluas untuk mencipta persekitaran yang mengasyikkan di mana watak pada skrin kelihatan sedang bercakap. Dalam industri muzik, penyegerakan bibir digunakan oleh penyanyi untuk video muzik, penampilan televisyen dan filem serta beberapa jenis persembahan secara langsung. Penyegerakan bibir oleh penyanyi boleh menjadi kontroversi kepada peminat yang menghadiri persembahan konsert yang mengharapkan untuk menonton persembahan secara langsung.

Penyegerakan bibir juga dirujuk sebagai lip-sync atau lip-synch. Istilah sync atau synch disebut /sɪŋk/, sama dengan perkataan sink.[1] (Dengar).[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "sync definition - Google Search". www.google.com. Dicapai pada 25 March 2018.
  2. ^ Emma Saying (10 February 2013). "How to Pronounce Sync". Dicapai pada 25 March 2018 – melalui YouTube.