Pergi ke kandungan

Penyelaman bebas

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Penyelaman bebas (freediving) merujuk kepada suatu sukan selaman di mana peserta menyelam tanpa menggunakan sebarang alatan pernafasan.

Penyelaman ini merupakan satu-satunya penyelaman yang boleh dibuat sebelum datangnya penciptaan alatan bernafasan yang selamat. Kegiatan menyelam ini dibuat bagi mendapatkan sumber yang penting dalam dasar laut sama ada untuk tujuan makanan, pemerolehan bahan mentah (seperti span dan mutiara), atau untuk taktik peperangan, namun ia turut dikembangkan untuk tujuan lain kini seperti penangkapan gambar di dasaar laut atau sukan bawah air (renang berirama, snorkeling dan sebagainya).

Teknik[sunting | sunting sumber]

Kebolehan dan prestasi menyelam ini berhubung kati dengan keupayaan menahan nafas individu yang sangat bergantung kepada beberapa faktor seperti persediaan bekalan oksigen, lingkungan kadar metabolik badan, penggunaan oksigen badan yang efektif serta ketoleranan hipoksia.[1] Kesemua faktor di atas dicapai melalui peningkatan keupayaan kemasukan udara paru-paru serta simpanan oksiden dalam darah dan otot.

Faktor keselamatan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Schagatay E (2009). "Predicting performance in competitive apnoea diving. Part I: static apnoea". Diving Hyperb Med. 39 (2): 88–99. PMID 22753202. Dicapai pada 6 Oktober 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]