Peserta pasaran kewangan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Penyerta pasaran kewangan)
Jump to navigation Jump to search
Penyerta pasaran
kewangan
Assorted United States coins.jpg

Pelabur
Ikatan lindungan nilai
Ekuiti Swasta
Modal usaha

Spekulasi

Pelabut institusi
Bank
Masyarakat pembangunan
Skema pelaburan pengumpulan
Kesatuan kredit
Syarikat insurans
Bank pelaburan
Ikatan persaraan
Broker perdanas
Amanah


Siri Kewangan
Pasaran kewangan
Penyerta
Kewangan korporat
Kewangan peribadi
Kewangan awam
Bank dan Perbankan
Pengawalan kewangan

Ada dua kategori asas peserta pasaran kewangan [perlu rujukan], pelabur lwn. spekulator dan institusi lwn. runcit[perlu rujukan]. Tindakan dalam pasaran kewangan oleh bank pusat biasanya lebih dianggap campur tangan berbanding penyertaan, walaupun terdapat bukti dalam Laporan Sprott '"Visible Hand of Uncle Sam"' bahawa anggapan ini kurang tepat.

Pelabur lwn. Spekulator[sunting | sunting sumber]

Pelabur[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Pelabur

Seorang pelabur adalah mana-mana pihak yang membuat suatu pelaburan.

Akan tetapi, istilah ini telah mendapat makna yang khusus dalam kewangan untuk menjelaskan jenis-jenis tertentu orang dan syarikat yang seringkali membeli ekuiti atau cagaran hutang untuk manfaat kewangan sebagai tukaran untuk membiayai sesebuah syarikat yang berkembang. Lebih jarang, istilah ini digunakan pada parti yang membeli harta tanah, mata wang, terbitan komoditi, harta persendirian, atau aset yang lain.

Spekulasi[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Spekulasi

Spekulasi, dalam erti sempit spekulasi kewangan, melibatkan membeli, memegang, menjual, dan menjual-singkat saham, bon, komoditi, mata wang, pengumpulan, harta tanah, terbitan atau mana-mana alat kewangan bernilai untuk mendapat untung dari naik turun harganya dibandingkan dengan membelinya untuk kegunaan atau untuk pendapatan melalui kaedah seperti dividen atau faedah. Spekulasi atau agiotage mewakili satu pertiga peranan pasaran dalam pasaran saham barat, berlainan dari perlindungan nilai, pelaburan jangka panjang dan arbitraj. Spekulator sesuatu aset tidak mempunyai niat untuk mendapat pendedahan jangka panjang pada semua aset terbaik.

Institusi lwn. Runcit[sunting | sunting sumber]

Pelabur institusi[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Pelabur institusi

Seorang pelabur institusi adalah seorang pelabur, seperti sebuah bank, syarikat insurans, dana pencen, dana perlindungan, atau dana bersama, yang canggih dari segi kewangan dan membuat pelaburan besar, sering dipegang dalam portfolio pelaburan yang sangat besar. Oleh kerana kecanggihan mereka, pelabur berinstitusi mungkin sering menyertai dalam peletakan cagaran persendirian, dalam mana sesetengah aspek undang-undang cagaran tidak dapat digunakan.

Pelabur runcit[sunting | sunting sumber]

Seorang pelabut runcit adalah seorang pelabur individu yang memiliki saham suatu cagaran. Pelabur runcit akan dibahagikan lagi kepada dua kategori pemilikan saham.

  1. Seorang Pemegang Saham Bermanfaat adalah seorang pelabur yang memegang saham cagaran mereka dalam akaun sebuah bank atau broker, juga digelar sebagai "in Street Name." Broker ini memegang cagaran tersebut sebagawai wakil kepada pemegang saham dasarnya.
  2. Seorang Pemegang Saham Berdaftar adalah seorang pelabur runcit yang memegang saham cagaran mereka secara langsung melalui pengisu atau ejen pengirim. Banyak pemegang saham berdaftar mempunyai salinan fizikal sijil saham mereka.