Perang Padri

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Perang Padri
Heldhaftig gedrag van luitenant Bisschoff.jpg
Satu babak dalam Perang Padri. Askar Padri dan Belanda bertempur merebutkan panji Belanda dalam tahun 1831.
Tarikh 1803–1838
Lokasi Sumatera Barat, Sumatera Utara, dan Riau
Hasil Kemenangan Belanda-Adat
Casus belli Perang saudara antara Kerajaan Pagaruyung, ahli Adat, dan Padri, kemudiannya melibatkan Belanda
Pihak yang terlibat
Adat
 Kerajaan Bersatu Netherlands
Padri
Komandan
Flag of Minang.svg Rajo Alam
Flag of Minang.svg Sultan Tangkal Alam Bagagar
Flag of the Netherlands.svg Mejar Jeneral Cochius
Flag of the Netherlands.svg Kolonel Stuers
Flag of the Netherlands.svg Leftenan Kolonel Raaff
Flag of the Netherlands.svg Leftenan Kolonel Elout
Flag of the Netherlands.svg Leftenan Kolonel Krieger
Flag of the Netherlands.svg Leftenan Kolonel Bauer
Flag of the Netherlands.svg Leftenan Kolonel Michiels
Flag of the Netherlands.svg Mejar Laemlin*
Flag of the Netherlands.svg Mejar Prager
Flag of the Netherlands.svg Mejar du Bus*
Flag of the Netherlands.svg Kapten Poland
Flag of the Netherlands.svg Kapten Lange
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Tuanku Nan Renceh
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Tuanku Pasaman
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Tuanku Imam Bonjol
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Tuanku Rao
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Tuanku Tambusai

Perang Padri adalah peperangan yang berlaku di Sumatera Barat dan persekitarannya, terutamanya di wilayah Kerajaan Pagaruyung dari tahun 1803 hingga 1838. Peperangan ini adalah perang yang pada mulanya merupakan hasil konflik terhadap perkara agama sebelum bertukar menjadi perang melawan penjajahan.

Perang Padri bermula dengan munculnya kelompok ulama yang dijuluki Padri melawan adat yang dipenuhi oleh masyarakat yang disebut Masyarakat Adat di Kerajaan Pagaruyung dan sekitarnya. Tabiat yang dipersoalkan seperti perjudian, pembiakan ayam, penggunaan madat, minuman keras, tembakau, betel, dan juga aspek undang-undang matriarkal adat mengenai warisan, serta melonggarkan pelaksanaan kewajiban ritual agama Islam secara formal. [2] Ketiadaan perjanjian dari Orang Asal yang, walaupun mereka telah memeluk agama Islam untuk menolak adat itu, telah mencetuskan kemarahan Padri, jadi perang meletus pada tahun 1803.

Sehingga 1833, perang ini boleh dikatakan perang saudara yang melibatkan rakan-rakan Minang dan Mandailing. Dalam peperangan ini, Padri dipimpin oleh Harimao Nan Salapan manakala Masyarakat Adat dipimpin oleh Yang Pertuan Pagaruyung pada masa itu Sultan Arifin Muningsyah. Orang-orang asli yang mula menekan, meminta bantuan dari Belanda pada tahun 1821. Walau bagaimanapun, penglibatan Belanda ini sebenarnya rumit keadaan, sehingga sejak 1833 orang-orang Orang Asli berbalik melawan Belanda dan bergabung dengan Padri, walaupun akhirnya perang ini dapat dimenangkan oleh Belanda.

Perang Padri termasuk peperangan dengan jangka masa yang agak panjang, menyalurkan kekayaan dan mengorbankan tubuh dan jiwa. Selain meruntuhkan kuasa Kerajaan Pagaruyung, peperangan ini juga memberi kesan kepada kemelesetan ekonomi masyarakat sekitar dan membawa kepada penghapusan orang dari zon konflik.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Perang Padri didorong oleh pemulangan tiga haji dari Mekah sekitar 1803, iaitu Hajj Miskin, Sumanik Haji dan Piobang Haji yang ingin memperbaiki syariat Islam yang belum sempurna dilakukan oleh rakyat Minangkabau. [3] Mengetahui hal ini, Tuanku Nan Renceh sangat berminat dan kemudian menyokong hasrat tiga orang haji bersama ulama lain di Minangkabau yang menjadi ahli Nan Nanapan Tigapan. [4]

Harimao Nan Salapan kemudian meminta Tuanku Lintau untuk menjemput Yang Pengtuan Pagaruyung dari Sultan Arifin Muningsyah bersama dengan orang-orang Orang Asli untuk meninggalkan beberapa amalan yang bertentangan dengan ajaran Islam. Dalam beberapa rundingan tidak ada persetujuan antara Padri dan Orang Asal. Bersama itu, beberapa kampung di kerajaan Pagaruyung bergolak, puncaknya pada tahun 1815, Padri di bawah pimpinan Tuanku Pasaman menyerang Kerajaan Pagaruyung dan perang meletus di Koto Tangah. Serangan ini menyebabkan Sultan Arifin Muningsyah terpaksa melarikan diri dan melarikan diri dari ibu kota kerajaan. [5] Dari rekod Raffles, yang telah melawat Pagaruyung pada 1818, mengatakan bahawa dia hanya menemui mayat Istana Pagaruyung yang dibakar. [6]

Penglibatan Belanda[sunting | sunting sumber]

Kerana tekanan dalam peperangan dan kewujudan Yang Perttuan Pagaruyung yang tidak menentu, orang-orang asli yang diketuai oleh Sultan Tangkal Alam Bagagar meminta bantuan Belanda pada 21 Februari 1821, walaupun Sultan Tangkal Alam Bagagar pada waktu itu dianggap tidak berhak membuat kesepakatan atas nama Kerajaan Pagaruyung . [7] Sebagai hasil dari perjanjian ini, Belanda membuatnya sebagai tanda penyerahan Kerajaan Pagaruyung kepada pemerintah Hindia Belanda, kemudian melantik Sultan Tangkal Alam Bagagar sebagai Bupati Tanah Datar. [8]

Penglibatan Belanda dalam perang itu dijemput oleh Orang Asli, dan gangguan Belanda dalam perang ditandakan oleh serangan Simawang dan Hard Water oleh Kapten Goffinet dan Kapten Dienema pada April 1821 atas perintah Residen James du Puy di Padang. [9] Kemudian pada 8 Disember 1821 datang tentera tambahan yang diketuai oleh Letnan Kolonel Raaff untuk menguatkan kedudukan di daerah yang dikendalikan olehnya.