Peranti mudah alih

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Telefon pintar, peranti mudah alih kendalian tangan.

Peranti mudah alih (atau komputer bimbit) adalah peranti pengkomputeran yang cukup kecil untuk ditahan dan dikendalikan di tangan.[1] Mana-mana peranti komputer mudah alih biasanya akan mempunyai antara muka skrin LCD, menyediakan antara muka skrin sentuh dengan butang digital dan papan kekunci atau butang fizikal bersama dengan papan kekunci fizikal. Banyak peranti sedemikian boleh disambungkan ke Internet dan bersambung dengan peranti lain seperti sistem hiburan kereta atau alat dengar melalui Wi-Fi, Bluetooth, rangkaian selular atau komunikasi medan berhampiran.[2] Kamera bersepadu, pemain media digital, keupayaan untuk meletakkan dan menerima panggilan telefon, permainan video dan keupayaan Sistem Kedudukan Sejagat adalah perkara biasa. Kuasa biasanya disediakan oleh bateri litium. Peranti mudah alih boleh menjalankan sistem operasi mudah alih yang membolehkan aplikasi pihak ketiga khusus dipasang dan dijalankan.[3]

Telefon pintar awal disertai pada akhir 2000-an dengan lebih besar, tetapi sebaliknya tablet yang sama. Input dan output kini biasanya melalui antara muka skrin sentuh. Telefon / tablet dan pembantu digital peribadi boleh memberikan banyak fungsi dari komputer riba / desktop tetapi lebih mudah, sebagai tambahan kepada ciri-ciri eksklusif. Pembantu digital perusahaan boleh menyediakan fungsi perniagaan tambahan seperti pengumpulan data bersepadu melalui barcode, RFID dan pembaca kad pintar. Menjelang 2010, peranti mudah alih sering mengandungi penderia khas seperti meter pecut, magnetometer dan giroskop yang membolehkan pengesanan orientasi dan gerakan. Peranti mudah alih boleh memberikan pengesahan pengguna biometrik seperti pengiktirafan muka atau pengecaman cap jari.[4]

Pengilang termasuk Apple, Samsung, Sony, HTC, LG, Google, Microsoft dan Motorola Mobility.[5]

Jika peranti ini adalah telefon / tablet moden, reka bentuk perkakasan luar akan mempunyai skrin sentuh yang menyediakan papan kekunci dan butang maya (ikon) di skrin. Bahagian peranti akan menyertakan butang fizikal untuk mengawal jumlah bunyi yang dipancarkan. Kadang-kadang, butang rumah (yang mengembalikan paparan ke antara muka pengguna permulaan) akan dimasukkan, dan biasanya di bawah skrin. Ia juga termasuk port USB dan port jack, kadang-kadang pelabuhan lain juga. Ia biasanya termasuk kamera depan dan belakang, bersama dengan mikrofon.[6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Poslad, Stefan (2009). Ubiquitous Computing Smart Devices, Smart Environments and Smart Interaction. Wiley. ISBN 978-0-470-03560-3. .
  2. ^ Weiser, Mark (1991). "The Computer for the Twenty-First Century". Scientific American. 265 (3): 94–104. doi:10.1038/scientificamerican0991-94. 
  3. ^ Beddall-Hill, Nicola; Jabbar, Abdul & Al Shehri, Saleh (2011). "Social Mobile Devices as Tools for Qualitative Research in Education: iPhones and iPads in Ethnography, Interviewing, and Design-Based Research". Journal of the Research Center for Educational Technology. 7 (1): 67–90. ISSN 1948-075X. 
  4. ^ Robbins, Renee (28 Mei 2009). "Mobile video system visually connects global plant floor engineers". Control Engineering. Diarkibkan daripada asal pada 27 Julai 2012. 
  5. ^ Casey, Mike (26 Jun 2014). "Army seeks to increase use of mobile devices". ftleavenworthLamp.com. 
  6. ^ Boruff & Storie, Jill & Dale (January 2014). "Mobile devices in medicine: a survey of how medical students, residents, and faculty use smartphones and other mobile devices to find information*". J Med Lib Assoc. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]