Peranti mudah alih

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 Aplikasi mudah alih atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai “Mobile App” ialah satu aplikasi mudah alih , aplikasi pendek mudah alih atau hanya aplikasi , adalah perisian aplikasi yang direka untuk berjalan di telefon pintar , komputer tablet dan peranti mudah alih yang lain .

      Apps biasanya boleh didapati melalui platform pengedaran permohonan , yang mula muncul pada tahun 2008 dan biasanya dikendalikan oleh pemilik sistem operasi mudah alih, seperti Apple App Store, Google Play , Windows Telefon Store, dan BlackBerry App World. Sesetengah aplikasi adalah percuma, manakala yang lain perlu dibeli . Biasanya , mereka turun dari platform ke peranti sasaran, seperti iPhone , BlackBerry , telefon Android atau Windows Telefon, tetapi kadang-kadang mereka boleh dimuat turun ke komputer riba atau komputer meja.

       Juga dipanggil aplikasi mudah alih, ia adalah satu istilah yang digunakan untuk menggambarkan aplikasi Internet yang berjalan pada telefon pintar dan peranti mudah alih yang lain. Aplikasi mudah alih biasanya membantu pengguna dengan menyambungkan kepada perkhidmatan internet biasanya diakses di desktop atau notebook komputer, atau membantu mereka dengan menjadikannya lebih mudah untuk menggunakan Internet pada peranti mudah alih mereka. Satu aplikasi mudah alih boleh menjadi mudah alih laman web utiliti bookmark, pelanggan mesej segera berasaskan mudah alih, Gmail untuk mudah alih, dan banyak aplikasi lain.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • "Mobile Devices". Library Technology Reports. 44 (5): 10–15. 2008.
  • Hanson, C. W. (2011). "Chapter 2: Mobile Devices in 2011". Library Technology Reports. 47 (2): 11–23.