Perbincangan:Congkak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Featured articleCongkak is a featured article; it (or a previous version of it) has been identified as one of the best articles produced by the Wikipedia community. Even so, if you can update or improve it, please do so.
Main Page trophyThis article appeared on Wikipedia's Main Page as Today's featured article on Mei 1, 2006.
Mac 17, 2006Featured article candidatePromoted

Betul ke congkak semenjak zaman Melaka. Ada rujukan ke ni? Yosri 11:09, 25 September 2005 (UTC)

Penulisan ensiklopedia perlu diperiksa fakta, bukan hanya menurut cerita lisan. Oleh kerana kita menulis bagi taraf antara bangsa, amat penting kita mengekalkan kualiti penulisan agar lebih terbuka, bersifat antara bangsa dan tepat. Semoga ulasan ini dapat membantu meningkatkan lagi kualiti penulisan semua. Salam hormat. Yosri 11:23, 25 September 2005 (UTC)


Saya ingin bertanya ,dalam ayat terakhir ada dinyatakan pemain boleh mengutip buah pihak lawan dipetak bertentangan setelah membuat satu pusingan dan mati dipetak sendiri. Jika di petak bertentangan pihak lawan tersebut tidak ada sebarang buah, adakah ia masih boleh mengambil 1 buah yang mati dalam petaknya sendiri itu masuk kedalam rumahnya?

Ya. ...Aurora... 15:02, 17 Mac 2006 (UTC)

Need your Help[sunting sumber]

I would like to use this photo in the German wikipedia. Could you please translate "tmspublisher menafikan bahawa ini lamannya, namum gambar ini tidak bukan hak cipta sesiapa." into English?

Mr. Mancala

tmspublisher denies that this is theirs, hence this picture has no copyright.

Syarat untuk menembak[sunting sumber]

Aku rasa kita kena buat sekurang-kurangnya satu pusingan dulu sebelum boleh menembak pihak lawan. Aku rasa takde ditulis dalam ruang rencana tu..-afendi...

Dah ada Sekiranya pemain telah membuat satu pusingan, iaitu melepasi lubang ibu dan kembali ke lubang sebelah pemain, ia boleh mengambil buah di sebelah lubang bertentangan sekiranya ia mati di sebelah sendiri. Ini dikenali sebagai "tembak". Yosri 12:13, 16 April 2008 (UTC)