Perbincangan:Islam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

..suatu hak perlu pertahan supaya yang berhak terus diberi hak dan yang tidak berhak seolah menentukan hak..

komen...kalau kita meletak sesuatu bukan pada yang hak maka kita zalim...begitu juga kalau kita tidak memperkatakan suatu yang hak..maka kita akan tergolong dalam orang munafik. Dalam Islam suatu hak mestilah diberi hak kerana ia memang ada hak untuk diberi hak.Adakah seseorang itu berhak untuk menyekat hak jika dia sendiri tidak ada hak. sekian.


assalamulaikum...

saya affiz... boleh tak bagi tahu saya apa yang ada dalam Islam...

Walaikum'mussalam, Islam adalah satu cara hidup, merangkumi semua sudut dari segi perubatan, pemerintahan, pengajian, beramal, had dan hal-hal yang perlu dijauhi, dll.....Yosri 13:53, 11 September 2005 (UTC)

Yang ada dalam Islam ialah keselamatan kerana makna Islam adalah keselamatan. Islam juga bermakna kesejahteraan. Islam juga bermakna menyerah diri kepada sesuatu yang lebih berkuasa daripada kita

Komentar untuk Rencana Pilihan[sunting sumber]

Mohon penjelasan. (Bukan saya tak mahu perbaiki sendiri, tapi saya tak faham konteks yang cuba disampaikan gara-gara penterjemahan secara literal dari bahasa Inggeris) Tolong perhatikan yang berikut:

  • Bahagian Pendahuluan
  1. Perenggan kedua: Mereka tidak menganggap Nabi Muhammad s.a.w. sebagai pengasas agama baru, tetapi sebagai pemulih dari keimanan monotheistik dari Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s., dan lain-lain nabi.
  2. Perenggan ketiga: Islam memasukkan banyak amalan keagamaan.
  3. ibid: Penganut umumnya digalakkan untuk memegang Lima Rukun Islam, iaitu merupakan lima tugas yang menyatukan Muslim kepada sebuah komuniti.
  4. ibid: Tambahan kepada Lima Rukun, hukum Islam (syariah) telah membangunkan tradisi perintah yang menyentuh pada hampir semua aspek kehidupan dan kemasyarakatan. Tradisi perintah?

Saya berhenti setakat bahagian pendahuluan dahulu. Apabila ayat yang dinyatakan telah diperjelas, saya akan cuba betulkan dari segi tatabahasa dan juga pemilihan kosa kata pula. Sebelum itu, saya tidak akan buat apa-apa.--Tikar aurum (bincang) 07:14, 8 Ogos 2008 (UTC)

Saya dah cuba baiki, pening kepala. ...Aurora... (bincang) 13:57, 11 Ogos 2008 (UTC)

Terima kasih saudari. Tetapi setelah membaca sehingga bahagian Jihad, saya tidak nampak rencana ini boleh diperbaiki sehingga bulan September. Saya rasa lebih baik cari calon lain. --Tikar aurum (bincang) 17:40, 11 Ogos 2008 (UTC)

Saya baca contoh ayat saya di atas pun saya dah pening kepala. Saya sekarang sedar, kerana apa yang Ms Aurora dan Mr Tikar aurum cakap memang betul, saya memang tak boleh nafikannya. Kalau ada yang berkemampuan, tolong baikikan rencana ini. Nanti lepas ini saya akan tarik balik pencalonan rencana ini jika saya mampu atau boleh. — Imran Al-Sahih 01:20, 12 Ogos 2008 (UTC)