Perbincangan:Kemiskinan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Teori Marxisme sudah dijelaskan di rencana ini. Tapi teori itu tiada bukti. Pasaran bebas bukan menyebabkan beban atau kemiskinan! Seseorang harus menjelaskan akibat dari pasaran bebas. Rencana mesti menjadi objektif! Aku tidak boleh tulis bahasa melayu yang benar-benar betul. Tapi tolong jangan menipu pembaca. Terima kasih!

Pasaran bebas bererti pekerjaan akan dikontrak ditempat paling murah, ie. kerja kilang dikontrak di China & India tetapi dijual di Malaysia. Dengan itu peluang pekerjaan di Malaysia berkurangan dan menambah pengangguran. Contoh 1 kilang serdahana besar menggajikan 1,000 orang (800 pekerja, 150 yang lain pencuci, penjual makanan, jaga, pemandu dll, dan 50 pengurus). Penutupan sepuluh kilang bererti 10,000 ribu pekerjaan hilang. Pasaran bebas bukan menyebabkan kemiskinan tetapi menyumbang. Teori Marxisme pula melihat asas sejarah sebagai andaiannya dengan menggunakan [Empayar Rom]. Yosri 00:38, 24 Jun 2008 (UTC)
Saya sudah menulis sedikit tentang pasaran bebas sekali dengan beberapa rujukan, tetapi rujukan gagal dan saya tidak tahu kenapa. Saya minta tolong dengan ejaan yang betul sebab saya belum fasih dalam bahasa melayu. Tetapi saya tidak boleh terima rencana yang salah. Marxisme dan komunisme sudah gagal banyak kali mengurangi kemiskinan. Pasaran bebas sudah berjaya mengurangi kemiskinan di banyak negara, contohnya: Singapore, Hong Kong, Korea Selatan, Singapore dan Malaysia. Jika anda tidak setujuh tolong bagi rujukan atau buktinya.Masalih (bincang) 13:10, 21 Julai 2009 (UTC)
Penyumbang yang membuat sesuatu dakwaan perlu menunjukkan bukti/rujukan, bukan sebaliknya. Anda yang membuat dakwaan Marxisme dan komunisme sudah gagal banyak kali mengurangi kemiskinan. Sila pastikan rujukan yang sah diberikan atau tanpa rujukan sah, ia akan diundurkan. Negara yang anda sebut tidak mengamalkan pasaran bebas kerana masih memiliki cukai/tarif perlindungan. Sila pasti anda faham apa itu pasaran bebas sebelum membuat sesuatu dakwaan. Sila baca polisi Wikipedia berkenaan rujukan jika tidak pasti. Oleh kerana anda tidak fasih bahasa melayu, sila rujuk disini. Yosri (bincang) 04:53, 22 Julai 2009 (UTC)
"A free market is a term that economists use to describe a market which is free from government intervention (i.e. no regulation, no subsidization, no single monetary system and no governmental monopolies). " Lihat http://en.wikipedia.org/wiki/Free_market Yosri (bincang) 04:58, 22 Julai 2009 (UTC)
Pasaran bebas (ataupun ekonomi bebas) adalah relatif.[1] Saya tukar "pasaran bebas kepada "ekonomi bebas".Masalih (bincang) 14:56, 27 Julai 2009 (UTC)