Perbincangan:Malaikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Saya melihat Bahasa Arab pada nama-nama Malaikat Islam dan mendapati tulisannya terbalik - daripada menulis secara menulis kanan ke kiri, nama mereka ditulis dari kiri ke kanan - iaitu cara tulisan Arab/Kufi yang salah. Saya membacanya dan tidak masuk akal sampai saya bacanya pada kali kedua. Kawan saya yang berbahasa Arab, yang duduk di sebelah saya, ketawa melihat tulisan terbalik Arab ini. Contohnya untuk Malaikat "Raqib" ditulis sebagai "ﺭﺍﻗﻴﺐ" daripada cara benarnya "ﺐﻴﻗﺍﺭ". Oleh kerana itu, saya telah membetulkan kesemua tulisan Kufi dengan aturan tulisan betul pada kesemua nama malaikat. Fantastic4boy 10:08 PM (Waktu Australia Timur)

Saya baru sahaja membetulkan tulisan Arab pada "taksil" dan "ajmal" kerana silap penyusunan tulisannya juga. Fantastic4boy
Anda telah merosakkan yang sudah betul. Mungkin browser anda ada masalah. Sila gunakan encoding Unicode (UTF-8). Saya baiki balik. Aviator 16:36, 11 November 2006 (UTC)
Aviator, saya sudah lihat pada rencana laman lain di MS Wikipedia dengan tulisan Jawi (seperti Hantu) tapi tak ada masalah. Ia semua ditulis dari kanan ke kiri. Jadi, saya kurang pasti apa masalahnya pada rencana ini. Ya, memang tulisan saya bukan apa yang dianggap dari anda pada rencana dan saya akui anda telah menukarnya dengan tulisan benar, dan saya meminta maaf dari kelakuan itu. Dari apa yang yang saya baca sebelum saya cuba membetulkannya, ia ditulis dari kiri ke kanan. --Fantastic4boy 13:50, 13 November 2006 (UTC)
Saya teka anda menggunakan IE, cuba gunakan Opera/Firefox. ...Aurora... 13:59, 13 November 2006 (UTC)
Dari sudut pandangan komputer saya, dalam rencana hantu, tulisan jawi dieja dari kiri ke kanan (terbalik). Bila saya buka Wikipedia bahasa Arab, tiada masalah pula.
Saya memang boikot IE. Aviator 15:21, 13 November 2006 (UTC)

Malaikat Malik[sunting sumber]

Saya ingin bertanya benarkah Malaikat yang menjaga neraka itu bernama Malik? Persoalan ini timbul kerana ustaz saya menjelaskan malaikat penjaga neraka bernama Malik Zabaniah dan penjaga syurga bernama Malik Ridhwan. Bila difikirkan ada benarnya juga kerana Malik bererti Raja atau Pemilik. saya juga sering menemui beberapa pendapat yang mengatakan Malaikat yang menjaga neraka bernama Malik Zabaniah. devilhacker

Gambar Malaikat ??[sunting sumber]

Saya telah membuang gambar tersebut, kerana saya dapati ianya tidak sesuai dimasukkan dalam artikel agama Islam. Alashr2003 13:46, 20 Jun 2007 (UTC)

Kenapa gambar malaikat tidak boleh ditunjukkan tetapi gambar syaitan boleh ditunjuk? Setahu saya gambar Tuhan dan para nabi sahaja tidak boleh ditunjukkan, seperti dibuktikan dalam al-Quran dan Hadis. Tidak ada ayat yang mengatakan gambar malaikat haram dilukis dan dipamerkan. Ya, memang memang membuta imej sesuatu yang akan merupai tuhan dari bentuk manusia dan haiwan, tetapi syaitan seringkali tidak - tetapi ada juga penganut menyembah Syaitan. Kalau begitu, gambar syaitan boleh dibuat alat sembahlah?
Gambar malaikat tidak diletakkan kerana manusia biasa seperti kita tidak pernah melihat malaikat pun. Walaupun ia hanya gambaran, tidaklah sesuai dilukis. Contohnya gambaran muka anda, kening tersusun, pipi cengkung, hidung mancung tetapi bila difikirkan, ia takkan dapat dilukis dengan mudah. Malaikat merupakan makhluk Allah yang mulia dan lebih sesuai kita menjaga kemuliaannya. PuteraLuqman Tunku Andre 04:42, 20 Oktober 2008 (UTC)