Perbincangan:Pulau Pinang

Kandungan laman tidak disokong dalam bahasa lain.
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Malaysia Rencana Pulau Pinang ini merupakan sebahagian daripada WikiProjek Malaysia. Ia ialah satu usaha kerjasama bagi memperbaiki liputan rencana-rencana dan topik-topik yang berkaitan dengan Malaysia. Jika anda mahu menyertai, lawatilah laman projek. Sebarang pertanyaan dan komen mengenai laman projek, silalah kemukakannya di laman perbincangan projek.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kualitinya.
Tertinggi Rencana ini telah didapati berkepentingan top pada skala kepentingan.

Apakah "Pencipta" lagu Negeri Pulau Pinang itu benar-benar mencipta lagu dan menyusun senikata lirik?

Kalau 'BENAR', sebaiknya diberi penghormatan bukan setakat hadiah RM1000/- dan Pingat Jasa Kebaktian tetapi didaftarkan ke dalam buku "GUINESS BOOK OF WORLD RECORDS" di atas "Kebolehannya" yang TIDAK TAHU membaca dan menulis 'Musical Score-Sheet' dan juga tidak tahu bermain alat musik.

Pada masa itu beliau baru tamat latihan Pegawai Kadet Angkatan Tentera Malaysia dan ditugaskan di Lumut dengan berpangkatkan Leftenen Muda. Tiada masa terluang dan kemudahan 'Musik' di Kem Tentera Lumut.

Apakah Pulau Pinang tertipu lagi sepertimana ditipu oleh British pada suatu masa lalu?

Apakah masyarakat Pulau Pinang ditipu mengenai asal-usul Lagu Negeri Pulau Pinang?

Apakah sejarah mengenainya menjadi sebenar fakta sejarah Lagu Negeri Pulau Pinang?

Apakah yang SEBENAR itu perlu dibetulkan demi sejarah yang tulin dan tepat?

Komen ini adalah untuk menegakkan KEBENARAN dari sudut SEJARAH dan TIADA KAITAN dengan mana-mana pihak samada yang hidup atau pun yang sudah tiada.


ACOMS Malaysia http://zainalalam-memoirs.blogspot.com/

Diperolehi daripada "http://ms.wikipedia.org/wiki/Perbualan:Lagu_Negeri_Pulau_Pinang"

Penggunaan perkataan "Negeri Pulau Pinang"[sunting sumber]

Oleh sebab terdapat kekeliruan, saya telah menggunakan "Negeri Pulau Pinang" apabila saya merujuk kepada negeri, dan Pulau Pinang sewaktu merujuk kepada pulau.

Kesalahan fakta dalam bahagian utama[sunting sumber]

Negeri Pulau Pinang juga merupakan negeri majoriti penduduk Cina di Malaysia. Di sini juga menjadi Chinatown utama negara Malaysia.

Komen ini amat mengelirukan kerana peratusan penduduk Cina memang kurang daripada 50% dan mengikut rencana ini sedang menurun. Difahamkan halaman ini dilindungi sebab vandalisme. Adakah pengguna yang mempunyai kuasa dapat membetulkan komen ini? Terima kasih. Talkthought (bincang)