Perbincangan Wikipedia:Muat naik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

adakah penggunaan perkataan "TAK" bersesuaian? atau penggunaan "TIDAK" lebih sesuai digunapakai? - Hafrul

Sepatutnya bahasa baku digunakan ("tidak"). ...Aurora... 13:18, 15 Jun 2007 (UTC)

"Kerja" kepada "karya"[sunting sumber]

"Dari manakah kerja berasal?" Ayat ini sungguh mengelirukan. Saya hampir-hampir memahami: "Dari manakah anda berasal? Anda bekerja di mana?"

Perkataan "kerja" di situ diterjemah daripada kata Inggeris "work", yang sepatutnya bermaksud "karya", bukannya "kerja". Tukar kepada "karya", kemudian barulah semuanya dapat difahami dengan betul.—Aviator, 22:53, 5 Ogos 2008 (UTC)

Boleh buang tak pautan "Muat naik pintar"?[sunting sumber]

Boleh buang tak pautan "Muat naik pintar" kat sidebar "Perhubungan"? Pautan ini langsung takde fungsi. Kat wiki en pun dah buang dah pautan seumpama ini. Diharap agar para penyelia mengambil perhatian ini dengan segera. — Imran Al-Sahih 08:45, 24 Ogos 2008 (UTC)

Wikipedia Bahasa Inggeris ada butang itu - "Upload file". Itu tak sama dengan "Muat naik fail" kita, sebab "Muat naik fail" kita terus pergi ke Special:Upload, manakala "Upload file" enwiki tidak. "Upload file" pergi ke Wikipedia:Upload, dan kita punya "Muat naik pintar" pergi ke Wikipedia:Muat naik yang sebenarnya sama. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 07:01, 25 Ogos 2008 (UTC)
Memanglah sama, tapi yg bezanya, muat naik pintar adalah untuk mengtagkan gambar dengan lesen tertentu sahaja. Nampak sangat anda, sorry to say, Mr Edmund, tak faham kenapa pautan ini mesti dibuang. Jadi kat wiki en dah takde lagi dah pautan ini. Jadi semestinya patut buang pautan ini. Sebab pautan ini langsung takde kegunaan lagi. — Imran Al-Sahih 07:46, 25 Ogos 2008 (UTC)

Cuba bandingkan dengan enwiki. Kalau kita nak ikut enwiki, yang kena buang ialah "Muat naik fail", lepas itu pindahkan "Muat naik pintar" ke bahagian bawah itu. Inilah cara mengikut enwiki. "Upload file" di enwiki itu juga "mengtagkan gambar dengan lesen tertentu sahaja". --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 07:52, 25 Ogos 2008 (UTC)

Ok, beginilah, muat naik pintar adalah untuk memuat naik fail dengan lesen tertentu tetapi lebih berbagai. (Cth Domain awam utk domain awam, GFDL utk GFDL). (dalam jenis ini cth GFDL ada 4 atau lima jenis lesen GFDL). Cuba lihat dan kaji pautan Muat naik pintar beserta pautan dalamannya ini kalau nak faham betul2. Lagipun kalau masuk pautan ini, pautan ini cacat dan rosak dalam wiki ms. Cacat dan rosak yg saya maksudkan ialah dalam tu, cth (domain awam tapi ada lesen GFDL dalam jenis domain awam tersebut). Semua jenis pautan muat naik pintar ROSAK dan CACAT. Saya ulangi, sebabnya dalam lesen Domain Awam sepatutnya Domain Awam, tapi dalam lesen Domain Awam tersebut ada lesen GFDL. Nampaknya pengguna ms tak kaji muat naik pintar dalam wiki en sebelum wiki en buang pautan ini (dikenali sebagai Upload Wizard), jadi sebab itulah anda memang tak faham apa yg saya maksudkan. — Imran Al-Sahih 08:10, 25 Ogos 2008 (UTC)

Kalau laman itu cacat, baiki laman itu. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 08:18, 25 Ogos 2008 (UTC)

Camne nak baiki? Kan laman itu dikunci. — Imran Al-Sahih 09:35, 25 Ogos 2008 (UTC)

Kan penyelia boleh sunting laman itu. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 14:39, 25 Ogos 2008 (UTC)

Astarfirullah Hal Azim, hello, MEMANGLAH saya tau penyelia boleh sunting laman itu, Mr Edmund. Jadi kalau boleh, para penyelia, silalah baiki laman itu. — Imran Al-Sahih 16:18, 25 Ogos 2008 (UTC)

Kalau ada orang lain setuju nak buang, saya boleh buangkan. ...Aurora... (bincang) 09:43, 27 Ogos 2008 (UTC)


[Perbincangan di atas disalin daripada Wikipedia:Kedai Kopi/Arkib Ogos 2008/2, sila sambung di bawah]


Setuju. Pautan ke Khas:Muat naik sudah pun ada dalam kotak Alatan, dan laman itu sendiri pun sudah penuh dengan informasi.—Aviator, 01:28, 3 September 2008 (UTC)

Ok, saya dah buang. ...Aurora... (bincang) 11:02, 3 September 2008 (UTC)
Terima kasih banyak2 Aurora. :) — Imran Al-Sahih (Perbincangan) 13:34, 3 September 2008 (UTC)