Perbincangan Wikipedia:WikiProjek Rapat Umum Wikipedia Bahasa Melayu/RUWM

Kandungan laman tidak disokong dalam bahasa lain.
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Berikut merupakan jadual proses perbincangan mengenai usul RUWM.


Panduan[sunting sumber]

  • Setiap kategori perlu mempunyai sekurang-kurangnya 3 usul dan selebihnya untuk menjalani proses pencalonan.
  • Satu laman khusus akan dicipta yang mengandungi proses pemilihan usul bagi sesuatu kategori itu.
  • Pada sesi pencalonan, hanya panel panitia yang berhak mencalonkannya yang mana memilih usul bagi sesebuah kategori yang layak ke pusingan pengundian. Usul yang tidak memperoleh sebarang pencalonan tidak dapat dipertandingkan semasa pusingan pengundian. Kesemua panel panitia wajib terlibat dalam proses pencalonan berkenaan.
  • Tempoh bagi setiap peringkat pengundian ialah 2 minggu. Bagi proses pengundian, peserta RUWM layak mengundi usul-usul mengikut setiap kategori. Setiap pengundi hanya dibenarkan mengundi satu pilihan usul pada setiap kategori bagi suatu jenis peringkat pengundian. Pengundi tidak boleh mengundi tidak setuju sebaliknya hanya mengundi pada usul yang disetujuinya sahaja. Pengundi perlu berubah fikiran pada peringkat pengundian seterusnya untuk memilih usul lain jika usul yang disokongnya sebelum itu telah ditolak pada peringkat pengundian sebelumnya.
  • Untuk membolehkan sesuatu usul memenangi pengundian, usul berkenaan perlu memiliki sokongan majoriti 50% dan ke atas. Jika sebaliknya pengundian akan diteruskan dan pada akhir peringkat pengundian, undian terendah bagi sesebuah peringkat pengundian itu ditolak daripada memasuki pengundian peringkat seterusnya. Pengundian akan terus berlarutan secara berperingkat sehingga menemui usul yang mempunyai sokongan majoriti.
  • Selepas pengundian berakhir, pengundian semula boleh diadakan jika ada pengusul tidak berpuas hati akan keputusan pengundian sebelumnya. Walau bagaimanapun, syarat yang diperlukan oleh pengusul untuk membuka semula pengundian ialah:
    • nyatakan sebab-sebab keperluan pengundian semula;
    • mendapat persetujuan daripada para panitia RUWM setelah mesyuarat panitia RUWM diadakan.
Rujuk en:Exhaustive ballot untuk maklumat lanjut.

Usul RUWM[sunting sumber]

Penganjur[sunting sumber]

Kategori ini adalah untuk pengusulan mengenai pemilihan penganjur. Walau bagaimanapun, ia masih dalam perbincangan dan akan menjalani proses pencalonan yang ditentukan oleh pihak panitia RUWM.


Kategori ini adalah untuk pengusulan mengenai peruntukan dana. Walau bagaimanapun, ia masih peringkat perbincangan.


Kategori ini adalah untuk pengusulan mengenai pemilihan penaja. Walau bagaimanapun, ia masih dalam perbincangan dan akan menjalani proses pencalonan yang ditentukan oleh pihak panitia RUWM.


Logo/iklan[sunting sumber]

Kategori ini adalah untuk pengusulan mengenai pemilihan logo dan iklan RUWM. Walau bagaimanapun, ia masih dalam perbincangan dan akan menjalani proses pencalonan yang ditentukan oleh pihak panitia RUWM.


Definisi[sunting sumber]

Kategori ini adalah untuk pengusulan mengenai definisi RUWM. Walau bagaimanapun, ia masih dalam perbincangan.


Matlamat/Hala tuju[sunting sumber]

Kategori ini adalah untuk pengusulan mengenai matlamat dan hala tuju RUWM. Walau bagaimanapun, ia masih dalam perbincangan dan akan menjalani proses pencalonan yang ditentukan oleh pihak panitia RUWM.


Kategori ini adalah untuk pengusulan mengenai pemilihan agenda. Walau bagaimanapun, ia masih dalam perbincangan dan sedang menjalani proses pencalonan yang ditentukan oleh pihak panitia RUWM.


Publisiti media massa tempatan[sunting sumber]

Kategori ini adalah untuk pengusulan mengenai publisiti media massa tempatan. Walau bagaimanapun, ia masih dalam perbincangan dan akan menjalani proses pencalonan yang ditentukan oleh pihak panitia RUWM.