Perbincangan pengguna:Alistair/Arkib3

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Tahniah[sunting sumber]

Tahniah Alistair kerana telah berjaya dilantik menjadi salah seorang daripada penyelia tanpa sebarang kesukaran (kan?). Apa-apapun, kita memang harus bekerjasama untuk memajukan portal kita ini. Hehe. Dah habis cuti? — Polar 04:59, 20 Jun 2006 (UTC)

Sama-sama dan tahniah. ...Aurora... 05:46, 20 Jun 2006 (UTC)
Lupa saya, tahniah atas perlantikan anda sebagai seorang penyelia di Wikipedia BM. Dekoelie 08:22, 20 Jun 2006 (UTC)

Ambassador offer[sunting sumber]

Hi Alistair! Thanks for the offer, but I'm afraid I have to decline as I won't know when I'll lapse into inactivity again. hehe.. For now, I'll just concentrate on putting up as many articles as I can. I'll leave the administrative and liaison works to your capable self and to the many other talented people here in Wikipedia BM. Cheers! =) Dekoelie 08:21, 20 Jun 2006 (UTC)

Kedutaan[sunting sumber]

Taniah kepada Alistair kerana telah memperkenalkan satu fasiliti yang baru dalam ms.wikipedia. Saya akan menjalankan tugas ini secara sukarela:) Ychmatematik 08:32, 20 Jun 2006 (UTC)

Hai Alistair. Saya ada satu cadangan mengenai ucapan selamat datang oleh anda dan Ychmatematik. Apa kata ucapan itu dikotakkan supaya ia tidak termasuk dalam laman perbualan atau pertanyaan tetamu yang datang. — Master2841 08:49, 20 Jun 2006 (UTC)
Tahniah! __earth 14:20, 20 Jun 2006 (UTC)

Tentang kata saya di Wikipedia:Penyelia[sunting sumber]

Oh, maaflah kerana saya padamkan kata saya di Wikipedia:Penyelia. — Emrrans 17:17, 20 Jun 2006 (UTC)

Tentang kedutaan saya untuk Wikipedia[sunting sumber]

Hai Alistair, saya ingin minta maaf banyak-banyak sekali lagi atas kesilapan saya kerana benci Wikipedia. Boleh anda berikan saya sebagai translator untuk Kedutaan Wikipedia? Ini penting kerana saya ingin membuat rakan baru. — Emrrans 18:12, 20 Jun 2006 (UTC)

Gambar[sunting sumber]

Tahniah, nampaknya kedutaan dah siap. Jangan lupa projek anda satu lagi iaitu gambar pilihan :) Bagaimanakah format yang akan digunakan? Adakah sama dengan rencana pilihan? Kena siapkan templatnya sebelum 1 Julai. Saya dah sediakan tempat di Laman Utama. Jadi kini saya serahkan kepada anda dan Master2841 untuk mengelolakan ruangan RP, GP dan RBI. ...Aurora... 01:36, 21 Jun 2006 (UTC)

Ok, saya boleh buat 4 warna, tapi selepas gambar pilihan dilancarkan. Satu lagi, saya rasa lebar 300px itu cuma sesuai untuk gambar lanskap seperti Bangunan Sultan Abdul Samad itu. Kalau gambar potret seperti Qin Shi Huang, akan terlalu panjang! Mungkin kena kurangkan kepada 200px. ...Aurora... 09:51, 21 Jun 2006 (UTC)

Terima kasih[sunting sumber]

Hai Alistair, terima kasih kerana mendaftarkan saya untuk bidang kedutaan. InsyaAllah saya akan mengawal emosi saya dengan baik. — Emrrans 06:35, 21 Jun 2006 (UTC)

Kedutaan[sunting sumber]

Hai Alistair, kini demam... pening kepala! Takde mood nak buat apa-apa, tapi masih ada mood untuk Datuk Syed Ahmad Idid, hehehe.

Saya dah baca Templat:Kedutaan. Bolehkah anda bagi sikit idea tentang teg pengguna duta, kerana otak kini tak jalan. Tapi saya rasa Polar lagi pandai mencipta teg tersebut. Dia dah buat banyak.

P/S: Alamak, nak masukkan saya ke? Bolehkah anda letakkan nama saya di belakang Ychmatematik? Memang dia lebih minat. — PM Poon 13:57, 21 Jun 2006 (UTC)

Templat: Kedutaan[sunting sumber]

Tak boleh sentuh? Saya mengesan dua ejaan salah, tetapi halaman itu terlindung. Kan anda menggunakan templat dan oleh itu, hanya kena tukar templat saje? Tak kan kena tukar apa-apa lagi? — PM Poon 16:54, 21 Jun 2006 (UTC)

Hi Alistair, I have edited the above page and simplified the text as much as possible, while still retaining its essential message. However, please feel free to amend whichever portion that you are not comfortable with. You can now protect the page. Actually, I suddenly realized that you do not need to unprotect the page as I can create a temporary page which can be deleted after use.
P/S: It would be a good idea to have interwiki links on Templat:Kedutaan. — PM Poon 01:06, 22 Jun 2006 (UTC)

Hai Alistair, mengapa anda melindungi Wikipedia:Kedutaan? Macam mana nak sambut orang luar. Satu lagi, bila melindungi laman, mungkin lebih baik anda melindungi separa sahaja. Dalam keadaan ini, pengguna berdaftar masih boleh menyunting, tetapi pengguna tak berdaftar tidak boleh. ...Aurora... 09:49, 22 Jun 2006 (UTC)

Duta[sunting sumber]

OK terima kasih atas kepercayaannya! Hayabusa future 12:26, 22 Jun 2006 (UTC)

Siapa yang salah sekarang nie??[sunting sumber]

Hai Alistair, kenapa anda mengumpat saya dari belakang?? Kalau anda tidak suka saya anda cakaplah kat depan saya. Awak nie busuk hati betul. Bukan sahaja busuk hati tetapi suka bantai saya gila-gila. Buktinya anda mencemuh saya di kedai kopi dan di Wikipedia:Penyelia. Lihat seperti berikut:

Di Wikipedia:Penyelia....

Di kedai kopi kata anda seperti berikut....

Kes Emrrans[sunting sumber]

Rujukan: Wikipedia:Penyelia, serta lain-lain halaman berkaitan sebelumnya.

Umumnya kita iaitu komuniti Wikipedia Melayu mengetahui akan tindak-tanduk seorang bekas penyelia baru-baru ini membuat beberapa kesalahan di portal Melayu baru-baru ini, kesalahan berikut adalah:

  1. Melanggar Wikipedia:Anggaplah niat baik dengan beranggapan buruk di Wikipedia:Penyelia.
  2. Melanggar Wikipedia:Jangan mencemuh secara peribadi dengan mencemuh dua orang pengguna di Wikipedia:Penyelia.
  3. Melanggar adat Melayu iaitu dengan menjatuhkan air muka orang Melayu dengan menghina bangsa Melayu.

Emrrans juga menyalah gunakan kuasanya sebagai penyelia sebelum dia dilucutkan jawatan itu, iaitu dengan mengkhianati seorang lagi pengguna (breach of trust) dan cuba untuk memberi akaun penyelianya kepada orang lain yang tidak dikenali. Atas sebab permintaannya sendiri, beliau telah dilucutkan jawatan penyelia tetapi kini beliau mahu memohon semula menjadi penyelia (bahkan sanggup juga meminta status birokrat) dan terus tetap dengan pendiriannya itu, meskipun kepercayaan yang berbekalnya selama ini telah hilang. Umumnya semua mengetahui bahawa kepercayaan itu, apabila hilang, sukar untuk dikembalikan.

Atas sebab ini, pada pendapat saya sebagai seorang ahli komuniti Melayu yang turut tekilan bersama kesemua ahli komuniti yang lainnya, berasa bahawa tindakan Emrrans yang lepas harus dihukum. Ini bukan untuk "membalas dendam" tetapi setiap yang dilakukan seorang itu haruslah dibalas, atau every action one makes must be met with the appropriate consequences. Lagipun kita punyai undang-undang iaitu polisi dan garis panduan yang mesti dikuatkuasakan jika mereka mahu diberi kredibiliti dan kesan dalam mengawal pentadbiran. Jika saya sendiri menjadi Emrrans dan saya benar-benar menyesal pun, saya akan menerima hukuman sebagai sesuatu yang wajar oleh sebab kesalahan yang saya lakukan.

Syoran hukuman saya adalah;

  1. Permohonannya menjadi birokrat tidak dipertimbangkan.
  2. Permohonannya menjadi penyelia semula dilanjutkan pertimbangannya selama sekurang-kurangnya 1 tahun. Itupun hanya sekadar pertimbangan, bukan Emrrans dapat jadi penyelia terus selepas 1 tahun.
  3. Akaun Emrrans digantung 3 bulan dengan sekatan. Jika ada cubaan mengelak dengan "boneka stokin", akaun itu disekat dan akaun Emrrans dilanjutkan sekatan sehingga 6 bulan.

Namun ini hanyalah apa yang saya cadang, dan ia masih terbuka untuk perdebatan ahli komuniti yang lain. Bagaimana dengan anda semua sekalian? Alistair 阿力斯特伊儿 12:35, 23 Jun 2006 (UTC)

Dan, untuk pengetahuan anda, anda dahulu yang mencemuh saya secara peribadi. Saya langsung tiada kaitan dengan hal anda. Anda faham tak?? Samapai hati anda buat begini pada saya. Sepatutnya andalah yang perlu dituduh menyalahkangunakan kuasa. Saya nak semula bahawa apa yang saya tulis ini tiada kaitan dengan cemuhan peribadi. Jadi, siapa yang bersalah sekarang nie?? Anda Alistair perlu lihat diri anda dahulu baru boleh menilai orang lain. Tetapi, sekadar untuk mempertahankan hak. Saya harap agar pengguna lain yang membaca pesanan saya ini faham akan situasi saya sekarang ini. — Emrrans 13:49, 23 Jun 2006 (UTC)

Untuk pengetahuan anda sekali lagi, apa yang saya lakukan ada sebab. — Emrrans 13:52, 23 Jun 2006 (UTC)

Terima kasih...[sunting sumber]

Hai Alistair... Terima kasih kerana memberitahu saya tentang Wikipedia:Laman dilindungi dan menyenaraikan Universiti Indonesia tu. :) Polar 14:22, 23 Jun 2006 (UTC)

Pengguna:Kagin[sunting sumber]

Hai Alistair, nampaknya pengguna ini seorang pelaku musnah. Sila lihat pesanan saya di Perbualan Pengguna:KaginPM Poon 01:19, 25 Jun 2006 (UTC)

Pada mulanya saya menyambutnya dengan ucapan selamat datang, beberapa minit kemudian, saya memadam semula ucapan tersebut kerana saya mendapati dia memadam dua rencana iaitu Ayam & Islam. Didie 01:23, 25 Jun 2006 (UTC)

Developments in Malay Wikipedia[sunting sumber]

Hai Alistair, I will write in English in all communications with you, as I hardly write in the language anymore, hehehe.

It does seem that Malay Wikipedia has entered the third phase in its development with new features like Selected Articles, Selected Anniversaries, Selected Photos, and now Wikipedia Embassy, and a host of other developments that I have lost track. Such developments obviously augur well for Malay Wikipedia with a new breed of young, dynamic and evidently sophisticated users who will lead this portal to new heights of achievements.

As for me, I am still a bit bewildered by the new developments, and will remain in Phase II, i.e. consolidation. I have been catching up a lot on lost sleep lately and eventually, I would assist to develop the many, many stubs into longer articles. To me, this is a new approach as writing long articles really do take much time, especially with my command of the language. — PM Poon 04:31, 26 Jun 2006 (UTC)

Pengguna:Bapak ayam[sunting sumber]

Hai Alistair, bolehkah anda menyekat pengguna Bapak ayam. Nampaknya, pengguna ini bukan pengguna yang dialu-alukan. — 04:34, 27 Jun 2006 (UTC)

It takes all sorts of people to make this world![sunting sumber]

Hai Alistair, it really takes all sorts of people to make this world! Some behaviours simply defy the most basic logic, yet they happen, hehehe. For example this chatter, Jayneir Jayson Jaya, who wanted to apply for a sysop position based on some unverifiable facts like having contributed anonymously. Haven't even seen one single contribution from him unanonymously since 13 June, hehehe. Guess this portal would be a veritable minepool for you to learn even more about human behaviours. — PM Poon 06:46, 27 Jun 2006 (UTC)

Rencana Mao Zedong[sunting sumber]

Hai Alistair, terima kasih kerana membantu mengalihkan rencana Mao Tze Tung ke Mao Zedong. Kini kena main tipu sikit... cuma menterjemahkan pendahuluan saje! Kan saya pernah mengatakan saya pengilang rencana, hehehe. Penterjemahan bahagian pautan luar memang amat boring, khususnya kerana biasanya terdapat banyak templat yang ganjil! Tapi saya berasa pautan luar itu amat berguna untuk menyokong rencana stub saya, khususnya kepada mereka yang memahami bahasa Inggeris.

(P/S: Kini memang kalah kepada Wikipedia Indonesia karena artikel Mao mereka begitu lengkap! Bolehlah salin ke portal ini tapi saya berasa penterjemahan sendiri lebih lengkap kerana mereka selalu juga main tipu, hehehe) — PM Poon 14:15, 29 Jun 2006 (UTC)