Perbincangan pengguna:Aurora/Arkib3

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Arkib Ini ialah arkib untuk perbincangan terdahulu. Jangan sunting laman ini.
Jika anda hendak membangkitkan semula topik yang lama, anda boleh mengemukakannya dalam laman perbualan yang aktif.


Anugerah[sunting sumber]

Sama-sama, Aurora. Didie 09:52, 9 Jun 2006 (UTC)

kotak pengguna aktif[sunting sumber]

Baru-baru ini saya telah mencipta satu kotak pengguna, iaitu pengguna aktif:

Noia 64 apps karm.svg Aurora telah aktif di Wikipedia selama beberapa lama.

Kotak pengguna ini sebenarnya dicipta sebagai satu penghargaan kepada mereka(terutamanya orang baru)yang giat menyumbang kepada wikipedia. Saya rasa pemberian dorongan kepada orang baru memang boleh merangsang mereka untuk terus menyumbang untuk wikipedia. Maka, sekiranya anda menjumpai siapa-siapa orang baru yang aktif dalam wikipedia, jagan kedekut untuk memberi penghargaan ini kepada mereka.

Ychmatematik 16:09, 10 Jun 2006 (UTC)

Sudut Perkara yang boleh anda lakukan[sunting sumber]

Hai Aurora, terima kasih kerana menolong mengemaskinikan Portal Masyarakat. Tetapi saya lihat pada sudut "Perkara yang boleh anda lakukan" itu warna latar belakang dengan templatnya lain pula pada skrin komputer saya. Boleh tengok-tengokkan? Thanks! Alistair 阿力斯特伊儿 07:01, 14 Jun 2006 (UTC)

Hai[sunting sumber]

Hai Aurora, sila lihat laman perbualan "Yosri" untuk keterangan saya yang terkini. Terima kasih. — Lokey3310 11:41, 15 Jun 2006 (UTC)

Rencana pilihan, Gambar pilihan dan Rencana bulan ini[sunting sumber]

Hai Aurora, mungkin anda sudah ketahui ini, tetapi saja untuk makluman anda. Saya telah memberanikan diri menghapuskan "Senarai pilihan" kerana kita tidak mengamalkannya dan menggantikannya dengan "Rencana bulan ini" dalam templat-templat berkenaan. Saya juga sedang melaksanakan penyeragaman antara tiga sudut ini. Alistair 阿力斯特伊儿 03:15, 16 Jun 2006 (UTC)

Poligon[sunting sumber]

Poligon itu secara literal mempunyai banyak sudut adalah satu ditutup menyatah jalan terdiri daripada sebilangan yang terhingga berurutan tembereng garisannya. Garis lurus segmen-segmen yang membentuk poligon telah dipanggil tepi atau segi-segi dan titik-titik di mana tepi memenuhi adalah poligon bucu-bucu. Andai satu poligon adalah poligon mudah, kemudiannya tepinya (dan bucu-bucu) terdiri daripada sempadan satu rantau bersudut, dan tempoh poligon kadangkala juga menjelaskan pedalaman rantau bersudut (kawasan terbuka bahawa jalan ini memagari) atau kesatuan kedua-dua rantau dan sempadannya.

Poligon adalah dinamakan mengikut pada jumlah tepi, bergabung satu bahasa Yunani-terbitan awalan angka dengan akhiran -gon. Contoh: pentagon, dodekagon. Segi tiga, sisi empat, dan nonagon adalah pengecualian-pengecualian. Untuk nombor-nombor lebih besar, ahli matematik menulis angka sendiri. Contoh: 17-gon. Satu variabel boleh juga digunakan, biasanya n gon. Ini adalah jika jumlah berguna bagi tepi adalah digunakan dalam satu formula. Untuk keterangan lanjut, lihat di sini. Oleh - Didie 02:09, 18 Jun 2006 (UTC)

Terima kasih[sunting sumber]

Hai Aurora. Terima kasih kerana menyokong perlantikan saya sebagai penyelia. Gembira berkerjasama dengan anda. :) Alistair 阿力斯特伊儿 16:56, 19 Jun 2006 (UTC)

Gambar pilihan[sunting sumber]

Hai Aurora, saya telah memeriksa cadangan sunting anda di templat laman utama dan saya bersetuju dengannya. Oleh sebab sudut gambar pilihan menekankan gambar, adalah wajar bagi gambar itu sendiri mengambil sebahagian besar ruangan (memandangkan ruangan itu sendiri pun agak kecil) dan diletakkan dengan 2 atau 3 ayat huraian di bawahnya bersertakan pautan ke rencana yang hoskan gambar itu. Sudut itu sendiri pun sebaiknya berada di bawah sudut rencana pilihan. Bagus juga kerana begini kita dapat mengembalikan format 4 sudut pada laman utama dan secara langsung memadatkannya semula. Format 3 sudut kini ada masalah kerana sering terdapat ruangan kosong yang besar di bawah rencana pilihan. Di samping ini, kita mungkin mahu fikirkan juga warna keempat-empat sudut rencana pilihan, peristiwa hari ini, gambar pilihan dan tahukah anda. Takkan nak gunakan 2 warna iaitu merah jambu dan biru untuk empat sudut, tak menariklah nanti. Saya cadangkan penggunaan warna yang sama semasa format tokoh, peristiwa, sukan dll. dulu iaitu merah jambu, hijau, biru dan kuning. — Alistair 阿力斯特伊儿 06:26, 21 Jun 2006 (UTC)

Baiklah. Saya rasa kita tak perlu terlalu ketat pada saiz, ikut kesesuaiannya dalam templat je. Alistair 阿力斯特伊儿 16:13, 21 Jun 2006 (UTC)

Minta maaf[sunting sumber]

Yang sepatutnya dilindungi adalah Templat:Kedutaan bukan Wikipedia:Kedutaan. Saya minta maaf atas kecuaian saya. Alistair 阿力斯特伊儿 09:59, 22 Jun 2006 (UTC)

Gambar pilihan 2[sunting sumber]

Hai Aurora. Saya telah mulakan gambar pilihan di Laman Utama. Saya juga telah cuba mencipta keempat-empat warna berkenaan itu sendiri tetapi telah gagal :P (sehinggakan kini saya masih kurang arif mengenai templat). Bolehkah anda lakukan? Saya juga kurang puas hati dengan format gambar pilihan kini (gambar terletak di tengah, tetapi ruangan tepinya terlalu besar). Cubalah lihat apa yang boleh dilakukan untuk memperbaikinya. Alistair 阿力斯特伊儿 03:11, 1 Julai 2006 (UTC)

TIP: Kebetulan tema warna ungu yang di Wikipedia-en masih belum kelihatan penggunaannya di sini. Alistair 阿力斯特伊儿 03:25, 1 Julai 2006 (UTC)

Hai Aurora, satu perkara yang aneh telah berlalu, iaitu sudut gambar pilihan telah bertukar memapar Wikipedia:Abstrak gambar pilihan/2 pula mengikut hari. Yang peliknya bahagian rencana pilihan tidak bertukar, jadi saya telah membuang format {{CURRENTDAY}} sementara menunggu pembaikian. Harap maklum. Alistair 阿力斯特伊儿 02:40, 2 Julai 2006 (UTC)

Oh begitu. Sekarang saya faham. Takpelah, saya akan masukkan semua laman alihnya. Lagi satu, saya berpendapat bahawa daripada gunakan format yang bergantung kepada rencana kosong, iaitu "Abstrak rencana/gambar pilihan" kan lebih baik gantungkan terus kepada laman "Calon rencana/gambar pilihan" (macam "Hari ulang tahun pilihan") aje? Ini akan memudahkan rujukan lagipun memang apa yang dimasukkan adalah calon rencana/gambarnya. Jika setuju tetapi tak sanggup buat, tidak mengapa, biar saya buat. :P Alistair 阿力斯特伊儿 03:29, 3 Julai 2006 (UTC)

Maksud saya berbanding menggunakan halaman Wikipedia:Abstrak rencana pilihan/1, Wikipedia:Abstrak gambar pilihan/1 dan sebagainya lebih baik pautkan terus ke Wikipedia:Calon rencana pilihan dan Wikipedia:Calon gambar pilihan supaya jadi Wikipedia:Calon gambar pilihan/1 dll. Ini akan memudahkan rujukan, dan penyusunan akan standard seperti bagi Ulang tahun pilihan dan Tahukah anda. Maaflah sebab saya gunakan istilah ciptaan sendiri. Saya sedar akan masalah "Tahukah anda?" itu, cuma saya hanya menterjemahkan satu templat dari Wiki-En sebagai langkah penjagaan (manalah tahu templat tidak siap mengikut waktu). Lainnya apabila saya buat saya akan mengambil kira situasi portal kita. — Alistair 阿力斯特伊儿 09:29, 3 Julai 2006 (UTC)

Nampaknya anda telah menukarnya. Takpalah. Ikut saja. Alistair 阿力斯特伊儿 09:33, 3 Julai 2006 (UTC)

Pemilihan nama Aurora[sunting sumber]

Hai Aurora, lama anda tidak menyunting. Saya telah menemui maksud pemilihan nama anda iaitu Aurora. Aura bermaksud gelombang(bahasa Arab). Anda mungkin boleh menjadi gelombang wikipedia ms. ini untuk lebih berjaya. Apa yang tiada di wikipedia ms. ini pasti ada cuma hendak menunggu sumbangan ikhlas daripada pengguna wikipedia ini. Pemilihan nama anda amat bersesuaian sangat. Selamat maju jaya! ...Didie!!!... 10:16, 13 Julai 2006 (UTC)

Celtik[sunting sumber]

Hai Aurora,

  • Kamus Istilah Dewan Bahasa menterjemahkan Celtic sebagai Celt dan Celtic, iaitu ejaan bahasa Inggeris dikekalkan. Memang amat keliru. — PM Poon 08:40, 4 Ogos 2006 (UTC)

Rencana Perdagangan[sunting sumber]

Hai Aurora, mengapa anda menghapuskan rencana saya dan menukarkannya dengan rencana Dagang:

Dagang juga merujuk kepada orang yang merantau samaada sebagai pedagang, pemgembara, penuntut ilmu dan lain-lain. Sebagi contoh, Saya ini orang nan dagang.

Adakah ayat terakhir ini dapat diterima? — PM Poon 03:34, 10 Ogos 2006 (UTC)


Bukan tidak dapat diterima. Sebelum saya memberikan perutusan kepada anda, saya tidak perasan anda telah mengalihkan rencana saya ke Perniagaan. Saya hairan mengapa anda menghapuskan peluh darah saya, sedangkan saya bukan pelaku musnah, hehehe. Hanya kemudian, saya baru sedar bahawa anda telah mengalihkan rencana itu ke rencana Perniagaan.

Istilah "perdagangan" dan "perniagaan" memang amat mengelirukan. Mengikut Dewan Bahasa, trade dan commerce serupa saja, iaitu "perdagangan". Perniagaan ialah business yang juga bermaksud commerce and trade. Tapi perniagaan juga digunakan dalam penterjemahan MBA, iaitu Sarjana Pentadbiran Perniagaan, bukannya Sarjana Pentadbiran Perdagangan. Oleh itu, saya berasa "perniagaan" lebih baik digunakan untuk Business. Tapi anda harus tahu bahawa saya tidak berupaya membezakan konotasi-konotasi bahasa Melayu. Sebenarnya, saya hanya merupakan seorang pemain susun suai gambar (jigsaw puzzle) yang mempergunakan perkataan-perkataan bahasa Melayu daripada Kamus Dewan Bahasa sebagai Lego Set saya. Oleh itu, saya ketagih dengan permainan Wikipedia ini, hehehe.

(P/S: Jika anda membaca versi Perdagangan yang anda alihkan dengan teliti, anda akan mendapati bahawa takrif yang diberikan oleh penterjemah rencana Dagang adalah sama sahaja dengan versi saya yang diterjemahkan daripada rencana "Trade" di Wikipedia bahasa Inggeris. Dengan kata yang lain, kedua-dua versi adalah sama sahaja. — PM Poon 10:09, 10 Ogos 2006 (UTC)

Membenarkan penggunaan imej svg[sunting sumber]

Hai Aurora, kini kita tidak dapat menggunakan imej svg walaupun Wikipedia bahasa Inggeris dan Indonesia telah lama menggunakannya. Ini disebabkan kita seolah-olah anak tiri yang tidak diberikan kemudahan pelayan utama Wikipedia seperti Wikipedia bahasa Indonesia, hehehe. Oleh itu, banyak perintah seperti "class" dan "id" tidak berfungsi.

Bolehkah anda mencapai fail "LocalSettings.php" (dapat dicapai melalui carian Windows) dan masukkan .svg sebagai lagi sejenis fail yang dibenarkan. Saya pernah membuat ini untuk wiki saya. Tidak susah, cuma taip ".svg" di belakang ekstensi-ekstensi fail lain yang dibenarkan di dalam fail "LocalSettings.php":

$wgFileExtensions = array('png','jpg','jpeg','ogg','doc','xls','ppt','mp3','sxc','pdf','nse', 'svg' );

Jika anda menghadapi masalah, anda boleh merujuk kepada panduan di Image Uploads. Permintaan ini disebabkan rencana Komplot pengeboman pesawat rentas Atlantik 2006 memerlukan muat turun terlalu banyak fail svg. Rencana itu merupakan usaha sama antara Alistair dan saya. — PM Poon 23:49, 13 Ogos 2006 (UTC)

Kini cuma tinggal satu imej svg yang tidak dapat dimuat turun untuk rencana Komplot pengeboman pesawat rentas Atlantik 2006. Yang lain semua terdapat di Wikimedia Commons dan oleh itu tidak perlu di muat turun (tak perasan tadi). Bagaimanapun, format svg selalu ditemukan di en:Wikipedia dan oleh itu, adalah baik jika kita dapat membenarkan muat turunnya. — PM Poon 01:26, 14 Ogos 2006 (UTC)

Maaf, saya tidak mengerti permasalahannya. Saya baru saja upload svg file Fail:Folder-blue-2.2a.svg. borgx (bicara) 03:52, 15 Ogos 2006 (UTC)

Saya tarik diri sebagai duta Wikipedia[sunting sumber]

Hai Aurora, saya ingin menarik diri sebagai duta Wikipedia kerana saya semakin tidak aktif di sini. Jadi, anda boleh serahkan jawatan saya kepada orang lain. Harap maaf. Segala kesulitan amat dikesali. — Emrrans 05:09, 15 Ogos 2006 (UTC)

Fail svg[sunting sumber]

Hai Aurora, terima kasih atas bantuan anda. Sebenarnya, dari permulaan saya menyertai portal ini, saya tidak dapat memuat naik fail svg dalam portal ini. Tetapi jika fail itu telah dimuat naik oleh Wikimedia Commons, saya boleh menggunakannya.

Sejak saya meletakkan jawatan sebagai penyelia, saya juga tidak dapat memulakan rencana baru melalui kaedah yang anda laksanakan. Kini, saya terpaksa mengubahsuai alamat URL untuk mencipta rencana baru. Bagaimanapun, ini taklah begitu susah.

Kini seolah-olah musim kemarau sumbangan dengan setiap orang sibuk dengan kerja masing-masing, hehehe. Bagaimanapun, dengan hampir 15,000 rencana, kita tidak perlu bimbang tentang kewujudan portal ini. Hanya kena jaga pelaku musnah saje. Kalau tidak, nanti banyak lalang, hehehe. — PM Poon 08:05, 15 Ogos 2006 (UTC)

Percubaan saya untuk muat naik Folder-blue-2.2a.svg berjaya juga. Tapi percubaan untuk Imej:Flag_of_Finland_(bordered).svg dari en:Wikipedia masih gagal. Amarannya ialah:

Nama fail "Flag_of_Finland_%28bordered%29.svg" mengandungi huruf-huruf yang tidak dibenarkan dalam tajuk halaman. Sila tukarkan nama fail dan cuba memuat naik semula.

Mungkin ini disebabkan oleh askara "(" dan ")". — PM Poon 08:13, 15 Ogos 2006 (UTC)

Undian usercheck[sunting sumber]

Anda dijemput untuk memilih siapa yang layak menjadi usercheck. Sila sertai di Wikipedia:Kedai Kopi. - Didie 14:04, 21 Ogos 2006 (UTC)

Hazama bin Ahmad Azmi[sunting sumber]

Hehehe, betul cakap anda! Saya dah menegur Didie tapi dia tak nak menghapuskannya.

Boleh tumpang tanya? "A large group of objects" and "A group of large objects"... macam mana tulis dalam bahasa Melayu? — PM Poon 08:28, 22 Ogos 2006 (UTC)

Yang padam saya. Sila lihat sejarahnya. (Adakah penggunaan ayat songsang itu betul? hehehe. Kini ada baca sikit-sikit tentang tatabahasa bahasa Melayu kerana tidak begitu ketagih terhadap penulisan. Tapi lagi banyak baca, saya mendapati lagi banyak yang saya tak tahu. Ignorance is bliss, hehehe).

Timasih manyak-manyak tentang terjemahan anda. Frasa itu adalah untuk rencana Termodinamik. Gambarnya amat canggih! — PM Poon 08:55, 22 Ogos 2006 (UTC)

Silap pulak! Ketika saya mengalihkan rencana Hazama bin Ahmad ke halaman pengguna, rencana itu bersama-sama dengan rencana peralihannya, Hazama, belum dipadam. Selepas itu, saya hendak memadamkan kedua-dua rencana itu (bukan menghapus sebab saya tidak lagi mempunyai kemudahan itu... cuma memadamkan semua tulisan), tetapi teragak-agak kerana tak nak Didie berasa kecewa. Oleh itu, saya mengalihkan kedua-dua rencana itu ke halaman pengguna. Nampaknya anda betul. Dia kini dah memadamkan kedua-dua rencana itu, iaitu Hazama bin Ahmad, dan Hazama. Kini saya dah tua, apa yang terjadi hanya sekejap tadi dah kabur, hehehe. — PM Poon 09:12, 22 Ogos 2006 (UTC)

Permohonan merombak seluruh jawatan penyelia[sunting sumber]

Hai Aurora, saya ingin membuat satu permohonan. Permohonan itu ialah saya ingin merombak seluruh jawatan penyelia memandangkan ramai yang 'slow down'. Rombakan tersebut akan dijalankan dengan pencalonan dan pengundian. Pencalonan akan ditawarkan oleh pemohon sendiri bukannya orang lain. Selepas itu, pengundian akan dijalankan dan pengundi akan memilih dua calon yang sesuai dan layak mengikut senarai calon. Anda setuju dengan cadangan ini. Permohonan ini akan dibincangkan di laman perbincangan penyelia. - Didie 08:08, 24 Ogos 2006 (UTC)

Rencana Baba dan Nyonya[sunting sumber]

Hai Aurora, terima kasih atas teguran anda. Sebenarnya, saya mencari rencana "Baba" dan "Orang Baba" tetapi tak dapat. Masih belum biasa menggunakan Carian Google kerana dulu terlalu biasa dengan cara Wikipedia yang lama. Ini adalah satu rintangan terhadap perubahan (resistance to change), hehehe.

Bagaimanapun, saya mendapati bahawa rencana yang dimulakan oleh Aku Statik adalah lebih canggih, dan mengandungi bahan-bahan yang lebih jelas. Sebenarnya, selepas saya menulis rencana "Baba", saya masih tidak begitu jelas tentang orang Baba, hehehe. Bahan saya diperoleh daripada sebuah buku pinjaman daripada Perpustakaan Bandaraya yang dianggap sayang kalau tak masuk ke dalam Wikipedia, khususnya mengenai Bahasa Baba. — PM Poon 10:02, 2 September 2006 (UTC)

Terima kasih[sunting sumber]

Terima kasih kerana membantu mengemaskinikan Wikipedia:Hari ulang tahun pilihan. Saya minta maaf kerana tidak melakukannya dengan sendiri pada masa ini. Saya akan mengambil alih penterjemahan sudut Laman Utama ini apabila tibanya masa senang nanti. — Alistaire 02:12, 11 September 2006 (UTC)

Bola lisut[sunting sumber]

Hai Aurora, terima kasih kerana memperbetulkan dan memperbaiki Hari ulang tahun pilihan dan mencari pautan yang sesuai. Saya sukar mengetahui rencana mana yang telah ada untuk disesuaikan sejak pencarian dalam wikipedia ni tidak berfungsi. Oh ya. Bola lisut ialah untuk sofbol. — Polar 15:10, 21 September 2006 (UTC)

Pengguna:Kojek501[sunting sumber]

saya telah kembali. Saya akan balas dendam tapi bukan pada bulan Ramadhan ini. tapi pada bulan yang lain-lain. kepada pengguna k Kojek501 15:32, 29 september 2006 (UTC)

Tak baik balas dendam terhadap orang lain. Walaupun bukan pada bulan Ramadhan namun pada bulan lain boleh buat suka hati. Macam itu. Tanggapan itu salah kerana pada bulan lain jugak dapat dosa juga cuma bezanya di bulan Ramadhan kalau buat perbuatan baik mungkin pahala yang akan diperolehi berganda berbanding hari biasa. Jangan marah pulak dekat saya ye. Memang benar! - Didie 07:45, 29 September 2006 (UTC)

Mengenai halaman utama[sunting sumber]

Hai, Boleh tolong tukarkan perkataan Hari Para Roh dalam laman utama kepada Hari Para Arwah kerana laman itu sudah dihasilkan. Tetapi saya juga mendapati bahawa perkataan Arwah ialah jamak bagi roh, maka perkataan para arwah itu mungkin agak redundant, tetapi saya kurang pasti samada tatabahasa Arab boleh digunapakai bagi bahasa Melayu.

pengguna wikipedia

Dalam bahasa Melayu, kata arwah boleh digunakan untuk jamak dan mufrad/satu. Tengok keadaan. Tapi bila tiada sumber lain, saya teka sahaja terjemahannya :) Silalah betulkan jika tersilap. ...Aurora... 04:54, 3 November 2006 (UTC)

Templat:Tampilan-Filem[sunting sumber]

Hai Aurora, boleh tak anda tolong letakkan templat ini dalam senarai lesen imej dalam laman muat naik? — Master2841 04:54, 8 November 2006 (UTC)

Jadual info negara[sunting sumber]

Hai Aurora, saya ingin berusaha untuk mengemaskinikan semua rencana jadual negara pada daftar negara, ini kerana kebanyakan jadual negara begitu bulky dan kuno. Bolehkah anda lihat-lihat sekejap jadual baru yang saya letak pada negara berhuruf A? Jika anda boleh bantu, bantuan anda amat dialu-alukan. Jika tidak, tidak mengapa. — Aeonimitz 10:03, 1 Disember 2006 (UTC)

Oh maaflah, kerana templat yang saya buat itu memudahkan pengguna lain memasuki rencana itu dan jadual warna putih yang saya masukkan melalui templat itu rupanya lebih baru. Adakah anda mahu saya gunakan templat yang anda berikan? Memang boleh tetapi dua templat jadual itu tak selengkap seperti wiki en. Sebenarnya saya buat sedemikian supaya rencana negara lebih bermutu tinggi dan piawai. Itu sahaja. — Aeonimitz 10:28, 13 Disember 2006 (UTC)
Baiklah, kalau begitu saya akan perbetulkan templat jadual sahaja, bukan buat jadual dan masukkan ia ke dalam templat pada setiap negara. Many thanks Aurora. — Aeonimitz 10:36, 13 Disember 2006 (UTC)

Permohonan menjadi penyelia[sunting sumber]

Sila lawati laman Wikipedia:Penyelia bagi pengundian permohonan menjadi penyelia. Yosri 11:04, 18 Disember 2006 (UTC)

Templat bendera[sunting sumber]

hai aurora....saya nampak awak tengah kemaskini templat bendera....macam mana kalau awak letakkan semua templat bendera pada satu tempat..suoaya mudah kita menggunakannya..che 17:53, 21 Disember 2006 (UTC)

Bingen am Rhein/Bingen[sunting sumber]

Tolong betulkan 'setting' untuk artikel Bingen am Rhein.artikel ini tidak disenaraikan apabila saya menggunakan enjin carian wikipedia bahasa melayu.artikel hanya dipaparkan jika setiap patah perkataan untuk Bingen am Rhein tepat pada setiap huruf sama ada dari segi huruf besar atau kecil.lagi satu,perkataan bingen yang sepatutnya memaparkan artikel yang sama tidak dipaparkan langsung.Vielen Dank-dars86 17:35, 11 Januari 2007 (UTC)

Birokrat[sunting sumber]

Sila pergi ke halaman Wikipedia:Penyelia untuk melakukan pengundian birokrat juga penamaan calon di kalangan penyelia. Pemilihan ini akan berakhir 31 Januari 2007 untuk proses penapisan. -Didie 08:15, 13 Januari 2007 (UTC)

Muat naik fail[sunting sumber]

baru-baru ini saya telah muat naik fail bertajuk jabatan neurosains. soalan: macamana hendak perkenalkan rencana ini di google dan senarai rencana.Rencana ini adalah ciptaan saya.neurosains

Semua rencana di Wikipedia akan diindekskan oleh Google secara automatik dalam masa lebih kurang seminggu. Bagaimanapun, rencana yang tidak layak di Wikipedia akan dihapuskan. ...Aurora... 14:38, 15 Januari 2007 (UTC)

Garisan dan Warna Infobox[sunting sumber]

Selepas awak tukar infobox di dalam rencana Luciano Pavarotti , garisan dan warna infobox langsung hilang. Mula-mula saya nak letak warna, tetapi saya rasa awak lebih faham dengan templat itu. Rencana tu nampak cacat dengan infobox yang tak ada bingkai. Seperkara lagi, bagaimana pula gambar Mariah Carey dan biodata beliau boleh berada dalam templat tersebut? - Jay 15:11, 15 Januari 2007 (UTC)

Untuk sementara, saya guna balik templat asal yang saya buat "Kotak Maklumat Pavarotti". Bila awak sudah betulkan templat "Infobox musical artist", awak bolehlah tukarkan semula. - Jay 03:34, 16 Januari 2007 (UTC)
Terima Kasih aurora, warna dan bingkai infobox tu nampak cantik :) - Jay 01:42, 17 Januari 2007 (UTC)

Mariah Carey[sunting sumber]

Pening kepala saya juga. Masalah mungkin berasal daripada class="infobox" dalam templat Infobox musical artist yang tidak berkesan di portal ini. Bagaimanapun, saya telah menghapuskan pilihan:

  • {{#ifeq:{{lc:{{{Landscape|}}}}}|yes|{{min|300|{{{Img_size|}}}}}x200|{{min|220|{{{Img_size|}}}}}}}px

dan kini nampaknya okey. Dengan penghapusan itu, paparan gambar akan menggunakan saiz gambar ingkar yang ditetapkan dalam tatarajah, jika saiznya tidak diberikan. — PM Poon 13:00, 16 Januari 2007 (UTC)

Dengan penemuan anda, fungsi:

  • * {{#ifeq:{{lc:{{{Landscape|}}}}}|yes|{{min|300|{{{Img_size|}}}}}x200|{{min|220|{{{Img_size|}}}}}}}px

telah dikembalikan. Memang anda lebih pandai dalam hal-hal portal ini! — PM Poon 13:47, 16 Januari 2007 (UTC)

Permohonan Birokrat[sunting sumber]

Aurora , boleh anda nyatakan persetujuan anda di laman pengguna anda. Perlantikan ditangguhkan sementara persetujuan.

Lihat Aurora_untuk_birokrat_11_Januari_2007 Yosri 12:09, 25 Januari 2007 (UTC)

Saya setuju dengan pencalonan Aeonimitz. ...Aurora... 12:52, 25 Januari 2007 (UTC)

Pengguna "Aurora" sekarang adalah sysop. Yosri 13:06, 25 Januari 2007 (UTC)

Tahniah atas perlantikan anda sebagai birokrat. :) — Polar 14:52, 25 Januari 2007 (UTC)

Templat:Flagicon[sunting sumber]

Hai Aurora, boleh tak anda tunjuk bagaimana cara untuk membina rencana flagicon itu? Kalau boleh, anda buat satu rencana baru mengenainya untuk dijadikan contoh kerana saya kurang tahu caranya. Bolehlah ye... - Didie 03:20, 27 Januari 2007 (UTC)

spam filter[sunting sumber]

hi...aurora....saya nak tanya sikit...bila saya ingin menyimpan maklumat...ia dihalang oleh spam filter..macam mana nak menghalangnya..che 13:53, 22 Februari 2007 (UTC)

saya cuba sunting laman berkenaan dengan Amsterdam tapi mesej filter spam tertulis seperti di bawah:
filter amsterdam
Macam mana nak buat?

che 03:53, 25 Februari 2007 (UTC)

Salamnya[sunting sumber]

Terima kasih. Mohamad Najib 11:23, 28 Februari 2007 (UTC)

Adat resam kahwin Melayu[sunting sumber]

Hai Aurora, saya tahu kacang tentang adat resam kahwin Melayu, atau dalam bahasa Inggeris, "I know nuts about Malay wedding customs, hehehe. Pakar yang sebenar ialah Alwi Bin Sheikh Alhady. Saya cuma menterjemahkan bukunya, Malay Customs and Traditions, dengan setakat pengubahsuaian demi mengelakkan hak cipta. — Proksi pakar adat resam kahwin Melayu  15:12, 2 Mac 2007 (UTC)

saya perlu bantuan[sunting sumber]

Let me speak in english, i dont know how to make the articles as nice as your, like when you redid my Vitamin B2, tolong beritahu macam mana kau buat sangat kemas! Terima kasih. Bual kat perbincangan saya lah... kaupunya terlalu banyak lol.

AS Randhay 15:19, 2 Mac 2007 (UTC)

Muzik klasik dan Muzik klasikal[sunting sumber]

DBP - Klasikal = Bil. Kata/Peribahasa Takrif Sumber 1 klasikal Id; pengajaran ~ pengajaran beramai-ramai (dlm sebuah kelas). Kamus Dewan Edisi Tiga

DBP - Klasik = 1. mempunyai sifat-sifat yg lama atau yg tidak dipakai lagi; lw moden:Bahasa Melayu ~. 2. mempunyai nilai yg tinggi atau taraf (kedudukan) yg diakui:karya-karya yg ~. Kamus Pelajar 2 klasik 1. serius dan abadi nilainya; dia tidak gemar kpd muzik ~; 2. tertinggi mutunya dan menjadi standard kpd yg lain: sajak-sajak yg demikianlah suatu ciptaan seni yg sempurna, berhak disebut sbg sesuatu yg ~; 3. (pakaian, reka bentuk, dsb) yg mempunyai gaya yg sederhana dan tidak berubah mengikut masa: mereka mementingkan gaya baru tetapi ~; 4. mempunyai ciri-ciri atau sifat-sifat yg lazim (tipikal): satu contoh ~ ialah Persidangan Undang-Undang Laut.

Walaupun kita boleh menggunakan "muzik klasik", tetapi untuk orkestra dan opera, "Muzik klasikal" adalah tepat untuk merujuk kepada muzik yang dimainkan beramai-ramai.

Sila rujuk Kamus DBP- Jay 12:37, 6 Mac 2007 (UTC)

Cadangan: Muzik klasik, menurut Kamus Istilah Karyanet – 12:53, 6 Mac 2007 (UTC)
Buat masa ini, saya cuma merujuk kepada muzik klasikal untuk opera sahaja. Saya tak dapat masuk www.karyanet.com. Walau bagaimanapun, saya faham ada sedikit kekeliruan dalam bahasa kita. Kalau awak lihat dalam internet atau berita bahasa kita, kadang-kadang mereka gunakan "klasikal" dan kadang-kadang mereka gunakan "klasik". Tetapi "klasik" boleh juga merujuk kepada benda lama sepertimana yang diterjemahkan oleh Dewan Bahasa Pustaka. - Jay 12:56, 6 Mac 2007 (UTC)
Macam ni lah. Saya akan cuba menulis surat rasmi kepada Dewan bahasa Pustaka esok untuk dapatkan penjelasan mereka mengenai "muzik klasik" dan "muzik klasikal". Ini adalah kerana, kebiasaannya "muzik klasik" merujuk kepada alat muzik atau pertunjukan muzik seperti penggunaan "Sita" atau "Ghazal" atau yang seumpamanya. Sementara, "Muzik klasikal" biasanya dipaparkan di poster untuk "Dewan Philharmonik" merujuk kepada orkestra. Saya sendiri malas dengan kekeliruan begini, harap-harap orang Dewan bahasa boleh menjawap soalan kita ini secepat mungkin. Saya akan cuba menulis atau telefon mereka esok. - Jay 13:10, 6 Mac 2007 (UTC)
Saya dah hantar e-mail ke knbpbm@dbp.gov.my .Harap-harap, mereka boleh jawab secepat mungkin - Jay 13:23, 6 Mac 2007 (UTC)

Definasi Klasik, Klasikal dan klasifikasi[sunting sumber]

Klasik diterjemah dari Classic

Klasikal diterjemah dari Classical

Klasifikasi diterjemah dari Classification

Ketiga-tiga perkataan memberi erti yang amat berlainan. “The difference is semantic, not grammatical for eg. Shakespeare’s plays are classic but Pavarotti’s music (arias) are classical”

Klasik diterjemah dari Classic merujuk kepada 1. mempunyai sifat-sifat yg lama atau yg tidak dipakai lagi; lw moden:Bahasa Melayu ~. 2. mempunyai nilai yg tinggi atau taraf (kedudukan) yg diakui:karya-karya yg ~. Kamus Pelajar 2 klasik 1. serius dan abadi nilainya; dia tidak gemar kpd muzik ~; 2. tertinggi mutunya dan menjadi standard kpd yg lain: sajak-sajak yg demikianlah suatu ciptaan seni yg sempurna, berhak disebut sbg sesuatu yg ~; 3. (pakaian, reka bentuk, dsb) yg mempunyai gaya yg sederhana dan tidak berubah mengikut masa: mereka mementingkan gaya baru tetapi ~; 4. mempunyai ciri-ciri atau sifat-sifat yg lazim (tipikal): satu contoh ~ ialah Persidangan Undang-Undang Laut. – Di ambil dari kamus DBP

Klasikal diterjemah dari Classical merujuk kepada “Term which, applied to music, has vague rather than specific meaning: music composition roughly between 1750 and 1830 (i.e. post-Baroque and pre-Romantic) which covers the development of the classical sym. and concert music of an orderly nature, with qualities of clarity and balance, and emphasising formal beauty rather than emotional expression (which is not to say that emotion is lacking). music generally regarded as having permanent rather than ephemeral value. ‘classical music’ is used as a generic term meaning the opposite of light or popular mus.” – Di ambil dari kamus Oxford dan juga diterima pakai oleh DBP

Muzik klasikal bukan muzik klasik. Contoh klasik adalah penggunaan alatan muzik lama seperti ghazal, sita etc dan juga boleh merujuk kepada bahan antik yang bermutu tinggi seperti barangan bersejarah termasuk juga motor Harley Davidson yang digelar motor klasik.

Jikalau klasik dan klasikal adalah sama, mengapa DBP menterjemahkan kedua-duanya sekali. Sila rujuk kepada kamus dewan bahasa atau kamus Oxford untuk mendapatkan jawapan. Dan untuk terminologi lengkap mengenai klasikal muzik, sila rujuk kepada laman khas untuk muzik era Barok dan Romantik dan ianya merujuk kepada opera. Pop Opera bukan muzik klasikal begitu juga jazz, rock dan sebagainya. Oleh sebab itu, lagu lama seperti lagu P. Ramlee, Frank Sinatra dan Elvis boleh dianggap lagu atau muzik klasik.

-Jay 06:22, 7 Mac 2007 (UTC)

Tolong salinkan Common.js[sunting sumber]

Boleh minta tolong tak? Common.js bagi Wiki Melayu ini masih kosong. Ini menyebabkan kotak navigasi tidak mempunyai attribusi untuk menyembunyi/papar. Sila lihat MediaWiki:Common.js, dan jelas Common js English mempunyai atribusi itu. Boleh kah anda menyalin javascript ini ke MediaWiki Melayu. Boleh buat tempoh percubaan. Kalau ada masalah, boleh direvert balik. Satu lagi, jika anda teliti js nya, terdapat attribusi collapsible table. Sila tukar Hide ->sembunyi, dan Show ->papar (atau terjemahan yang setandingnya). Terima kasih ya. Saya bukan penyelia, tidak ada kuasa untuk menyunting laman-laman sebegini, tetapi ingin membantu menyumbang kepada Wiki Melayu. Saya dah minta penggguna Didie, tapi nampaknya dia tidak respon. Oleh itu saya minta sesiapa yang aktif. Terima kasih. --Zack2007 14:01, 8 Mac 2007 (UTC)

Terima kasih kerana membantu saya. Akhirnya boleh jugak menukar kotak navigasi supaya tak bercelaru (contohnya dari rencana Malaysia) --Zack2007 00:00, 9 Mac 2007 (UTC)

Salam[sunting sumber]

Salam aurora, Ich bin türke und moselman. Ich bin tr-Wikipedia editör.

I am turkey and moselman and I am Wikipedia editör.

Ben Türk ve Müslüman bir wikipedia editörüyüm. Hepinizi çok seviyorum. Salam.--Hasan Sami 06:04, 20 Mac 2007 (UTC)

Tunjuk ajar[sunting sumber]

hai,saya ingin bertanya,boleh beri almat lengkap laman ini,sebab saya akan linkan dari komunity dan blog saya,1 lg saya belum paham cara buat pesanan kalau x keberatan boleh tujuk ajar? hanaeil2 23:15, 25 Mac 2007 (UTC)

http://ms.wikipedia.org/wiki/Laman_Utama

Logo firefox svg[sunting sumber]

Hai Aurora gambar logo firefox dalam format svg tidak kelihatan di web browser saya. Adakah kerana wikipedia kita ini tidak dapat memuatnaik file svg? Semalam saya ada cuba memuatnaik logo Wii dalam format svg tetapi seperti imej logo firefox ini ia tidak dapat dilihat. Jadi saya memuatnaik logo dalam format jpg. — Master2841 10:01, 27 Mac 2007 (UTC)

Saya telah muat naik versi baru fail imej logo firefox. Nampaknya kali ini tidak ada masalah melihat imej tersebut. — Master2841 10:49, 29 Mac 2007 (UTC)