Perbincangan pengguna:Kamalzack

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Arkib Arkib
  1. 2008
  2. 2009

Fail:Park51Rendition.jpg[sunting sumber]

Tolong berhati2 bila memuat naik gambar. Jangan tukar lesen berbeza daripada en.wiki. Lihat senarai templat gambar untuk panduan. ...Aurora... (b) 02:11, 7 September 2010 (UTC)

radio amatur[sunting sumber]

Anda boleh lihat suntingan dia di http://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Radio_amatur&curid=82663&diff=1732614&oldid=1732611

Saya undurkan dan beri penjelasan kepada pengguna, berdasarkan fakta berikut:

  1. Suntingan tersebut tidak sesuai dalam rencana, sepatutnya pada laman perbincangan.
  2. MARTS adalah satu-satunya badan yang diiktiraf/diakui/diterima oleh IARU IARU tidak akan berurusan secara langsung dengan mana-mana persatuan ahli MARTS.
  3. Persatuan lain adalah ahli gabungan dan tidak diiktiraf oleh IARU: dari segi sebarang perhubungan kepada IARU perlu melalui MARTS.

Saya tidal lihat kesilapan fakta dalam rencana dari segi pengiktirafan MARTS oleh IARU. Yosri (bincang) 09:30, 11 Julai 2011 (UTC)

Badan operator lain adalah bebas ditubuhkan di Malaysia berdasarkan undang-undang Malaysia, tetapi tidak diiktiraf oleh IARU seperti yang dijelaskan dalam rencana asal. Yosri (bincang) 09:53, 11 Julai 2011 (UTC)

Fail tanpa lesen sah[sunting sumber]

Hai! Terima kasih atas muat naik anda. Saya perasan sebahagian fail yang anda muat naik tidak memiliki lesen (lihat senarai di bawah). Anda boleh membantu kami dengan meletakkan lesen dan sumbernya. Sumber boleh jadi ÔÇÿKarya sendiriÔÇÖ jika anda mengambil gambar tersebut/menggunakan kamera anda sendiri atau mencipta sendiri fail tersebut. Jika anda mengambil foto/fail itu di tempat lain, sila berikan pautan ke tapak web berkaitan atau nyatakan di mana anda menjumpainya.

Fail tanpa lesen sah boleh dihapuskan, jadi kami amat berharap anda membantu kami menambah lesen supaya fail-fail tersebut dapat dikekalkan.

Kerjasama anda amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

  1. Fail:Keledangbabi.jpg

--MGA73bot (bincang) 22:23, 11 Julai 2011 (UTC)

Undangan[sunting sumber]

Anda diundang untuk mengundi saudara SNN95 sebagai penyelia Wikipedia bahasa Melayu. Untuk mengundi sila ke laman ini. Terima kasih.--Apli kasi 14:58, 8 Ogos 2013 (UTC)

lama x edit[sunting sumber]

sya ingat kamu sudah letak jawatan --Ab8 (bincang) 06:46, 23 Disember 2014 (UTC)

Masih ada, cuma sibuk sedikit. Terima kasih kerana bertanya. Kamalzack (bincang) 07:01, 23 Disember 2014 (UTC)

Pengundian Malaysiaboy sebagai penyelia[sunting sumber]

Sila hadirkan diri anda untuk mengundi Malaysiaboy sebagai penyelia. Laman undian di disini! MediaWiki message delivery (bincang) 17:29, 1 Januari 2015 (UTC)

Pengundian anda terhadap Malaysiaboy dibatalkan kerana undian telah tamat pada 7 Januari 2015 yang lalu. Harap maklum. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg [[


Fail:LAPIZ.SVG|15px|link=Khas:Sumbangan/SNN95]]

12:09, 14 Januari 2015 (UTC)


Pengundian pengguna 26 Ramadan sebagai penyelia[sunting sumber]

Anda dijemput mengundi 26 Ramadan sebagai penyelia. Undian boleh dilakukan di sini. Azim Melaka (bincang) 06:41, 14 Januari 2015 (UTC)

Pengundian SNN95 sebagai penyelia di Wikikamus[sunting sumber]

Saya tahu ini agak terkeluar dari konteks Wikipedia tetapi saya perlukan pertolongan anda untuk mengundi saya sebagai penyelia di Wikikamus. Walaupun saya disana sebagai penyelia, tetapi tidak kekal, hanya tiga bulan sahaja diberikan oleh meta. Untuk kekalkan status saya di sana, saya perlukan sokangan anda. Sila mengundi saya di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 10:47, 22 Februari 2015 (UTC)

Basikal[sunting sumber]

Kata basikal tiada dalam bahasa rasmi Indonesia. Rujuk:-

Sekatan[sunting sumber]

Amaran akan diberikan bagi contengan yang berbentuk tidak sengaja atau cubaan. Contengan yang sengaja, lucah atau menghina/memaki akan disekat setahun sehingga matang. Langkah ini terpaksa saya ambil disebabkan kekurangan penyelia aktif, dengan itu bagi menghalang kebanjiran contengan. Pengguna lain dari IP yang sama masih boleh menyunting dengan mendaftar sebagai pengguna. Langkah tambahan untuk mendaftar akan menghalang contengan leweh (kerana pengguna terpaksa mengambil masa untuk mendaftar.) Saya juga lebih bertolak ansur jika pengguna IP tersebut menghubungi saya untuk dilepaskan. (nota : IP tersebut masih boleh menyunting laman perbincangan penggunanya untuk berhubung.) Pengguna itu juga masih boleh membaca di WBM. Untuk menyunting, mereka boleh menggunakan Tolololpedia dan Bodohpedia. Yosri (bincang) 06:14, 16 November 2015 (UTC)

Saya merasakan sekatan selama setahun untuk pengguna terbabit sebagai tidak adil kerana sumbangan yang dicipta bukan sesuatu yang suka-suka, lucah atau menghina/memaki. Kamalzack (bincang) 06:28, 16 November 2015 (UTC)
OK, nanti saya semak. Bagaimanapun ia bukan kali pertama berlaku. Lihat suntingannya yang lain di https://ms.wikipedia.org/wiki/Khas:Sumbangan_dihapuskan/8.37.224.175 Yosri (bincang) 07:56, 16 November 2015 (UTC)

Pondan[sunting sumber]

Saya rasa terjemahan pondan yang lebih sesuai adalah transvestite. Yosri (bincang) 13:17, 23 November 2015 (UTC)

Ya, kamu betul Yosri. Kalau nak ubah, ubahlah. Saya tersilap. Pondan transvestit, Mak nyah transeksual trans dan seksual sebab dah buat pembedahan jantina. Kamalzack (bincang) 21:43, 23 November 2015 (UTC)

majalah (majalah)[sunting sumber]

Nama majalah (majalah) bukan format Wikipedia bahasa Melayu. Saya menolak nama buatan seperti itu kerana ia bertentangan dengan tatabahasa bahasa Melayu. Yosri (bincang) 18:58, 19 Disember 2015 (UTC)

Kenapa? Bukan lebih senang kalau tulis entri ikut nama bukan mula dengan majalah? Cuba periksa macam mana entri kamus dibuat, mesti letak perkataan akar dahulu. Bukan pokok, buah, atau majalah.
OK. Mungkin ada silap faham. Saya bermaksud saya menolak nama buatan seperti Insaf (majalah) kerana ia bertentangan dengan tatabahasa bahasa Melayu. Saya cenderung pada judul Majalah Insaf. Sebaliknya saya lihat Kamalzack telah memindahkan laman Majalah Iman ke Iman (majalah). Kemasukan kamus adalah di WikiKamus. Yosri (bincang) 13:25, 20 Disember 2015 (UTC)
Saudara Yosri. Semua kamus atau ensiklopeadia termasuk Wikipedia Indonesia menggunakan kata akar untuk entri bukan pengelasan macam majalah, pokok, filem dan sebagainya yang saudara selalu buat. Contoh tempo https://id.wikipedia.org/wiki/Tempo_(majalah) di Wikipedia Indonesia. Pendekatan ini sebenarnya untuk memudahkan pengguna Wikipedia sendiri. Contohnya apabila ada orang yang hendak mencari Iman maka dia sepatutnya akan dipersembahkan dengan laman penyahkaburan yang menyenaraikan setiap entri yang bermula dengan iman termasuk iman seperti kepercayaan dan iman majalah. Kamalzack (bincang) 11:19, 21 Disember 2015 (UTC)
Lagi satu cuba klik pada pautan tinjau di bawah huruf m dan cari majalah. Berapa banyak majalah dipaparkan di bawah huruf m, padahal yang penting nama majalah seperti al-Islam, asuh, arena filem dan sebagainya bukan semuanya dilonggokkan di bawah m yang tidak mewakili nama sebenar majalah yang bermula dengan huruf a (asuh), g (gila-gila) dan sebagainya. https://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Khas:Semua_laman&from=Mahua+Khera%2C+Barauli+Ahir Kamalzack (bincang) 11:39, 21 Disember 2015 (UTC)
Saya tidak bercakap mengenai Wikipedia, tetapi media massa utama; tiada media utama di Malaysia yang menggunakan Cinta (filem), oleh itu jangan kita syok sendiri mencipta istilah baru. Mengenai judul yang tidak mewakili nama sebenar majalah, itu disebabkan saya tidak memindahkan rencana orang lain, kerana menghormati penciptanya. Bagi saya, penciptaan judul tersebut merupakan garis panduan sahaja dan orang pertama yang mencipta rencana tersebut boleh menamakannya selagi ia tidak bertindan dengan istilah lain. (Saya memindahkan sekiranya ia memiliki lebih satu maksud). Dengan itu, saya juga tidak lagi menyunting rencana ciptaan saya yang dialih tanpa sebab menusahabah. Banyak lagi rencana lain yang boleh saya sunting, lebih dari masa yang saya ada. Yosri (bincang) 16:06, 21 Disember 2015 (UTC)
Tujuan meletakkan entri yyy(xxx) untuk menunjukkan terdapat pertindihan dalam kata entri. Contoh sendiri yang anda beri Cinta. Ada kata nama cinta dan filem bertajuk Cinta. Seperti juga kata Iman yang merujuk kepada banyak makna. Jadi itu tujuan menambah (xxx). Lagi pun sesuatu perkataan seperti nama majalah boleh berdiri sendiri tanpa perlu ditambah perkataan awalan. Begitu juga dengan filem. Seperti "Saya menonton Star Wars" boleh berdiri sendiri selain "Saya menonton filem/wayang/cerita Star Wars". Contoh bila saya menaip "Star Wars the Force Awakens" saya diberitahu laman itu tidak wujud tetapi yang ada adalah "Filem Star Wars the Force Awakens". Dalam hal ini cukup entri dinamakan "Star Wars the Force Awakens" tanpa perlu menambah perkataan yang tidak perlu seperti filem. Ini juga untuk mengelakkan pengguna daripada mencipta halaman Wikipedia yang sama tanpa menyedari halaman itu sudah ada tetapi disebabkan ditambah perkataan yang tidak perlu maka mereka tidak menjumpai halaman itu. Kamalzack (bincang) 16:39, 21 Disember 2015 (UTC)
Seperti saya katakan, saya tidak menghalang anda mencipta rencana menurut pendapat anda. Saya mencipta judul rencana agar konsistant, semua bermula dengan filem, selain mengelak mencipta judul syok sendiri. Saya hanya menegur anda memaksa penyunting lain. Yosri (bincang) 16:58, 21 Disember 2015 (UTC) ps. Saya pasti Star Wars the Force Awakens juga judul buku. Yosri (bincang) 17:00, 21 Disember 2015 (UTC)
Sebab itu pendekatan yang salah. Untuk bergerak ke hadapan, Wikipedia Bahasa Melayu perlu ada penyelarasan. Lagi pun saya tak menghapuskan halaman asal majalah iman cuma melencongkan ke halaman baharu iman (majalah) yang lebih tepat. Itu juga tujuan pelencongan dalam Wikipedia, kita menghormati sumbangan orang lain dan tidak sewenang-wenang menghapuskan laman orang lain. Saya tak pernah menghapuskan halaman orang lain. Kalau ada maklumat yang tidak cukup seperti baru-baru ini ada pengguna menambah banyak entri tentang gunung berapi, saya tidak hapuskan. Kamalzack (bincang) 17:12, 21 Disember 2015 (UTC)
Seperti saya katakan, saya menolak nama buatan dan saya tidak memindah rencana orang sewenang-wenangnya. Penyelia hanyalah seorang pengguna yang diberikan kemudahan bagi menyelia, bukan polis yang memaksa, oleh itu anda bebas membuat keputusan anda sendiri. Cukuplah sampai di sini, saya tidak ingin berdebat kerana ia akan menimbulkan rasa kurang senang, anda bebas melakukan apa yang anda fikirkan terbaik. Yosri (bincang) 17:27, 21 Disember 2015 (UTC)
Mencipta rencana di Wikipedia bukan tentang keegoan kita atau berapa banyak kita mencipta entri. Semua ini untuk pengguna lain. Untuk memberi mereka maklumat yang berguna. Maklumat yang mudah difahami, mudah dicari, tepat dan tidak mengelirukan. Kenapa perlu pertahankan cara yang salah sedangkan semua Wikipedia yang lain membuat cara yang betul. Kamalzack (bincang) 17:55, 21 Disember 2015 (UTC)
Seperti saya katakan, saya tidak ego mencipta istilah sendiri. Pernah anda bercakap dengan rakan anda, "Dah lihat Star Wars the Force Awakens (filem)", pasti anda berkata ""Dah lihat filem Star Wars the Force Awakens". Jadi apa perlu mencipta istilah yang hanya diguna pakai di Wikipedia, sedangkan istilah yang lebih elok, lebih Melayu, lebih mudah difahami, lebih mudah dicari, lebih tepat (membezakan dengan novel) dan tidak mengelirukan (dengan novel Star Wars the Force Awakens) dan sudah digunakan umum. Wikipedia lain pun ada yang menterjemah judul filem pada bahasa tempatan, kenapa tidak pula di Wikipedia bahasa Melayu? Cukuplah sampai di sini, saya tidak ingin berdebat kerana ia akan menimbulkan rasa kurang senang, anda bebas melakukan apa yang anda fikirkan terbaik. Yosri (bincang) 18:14, 21 Disember 2015 (UTC)
Untuk Star Wars The Force Awaken tidak perlu ditambah (filem) di hujungnya. Penambahan (xxx) hanya perlu apabila terdapat dua atau lebih perkataan yang entrinya sama tetapi mempunyai maksud yang berlainan. Kamalzack (bincang) 00:50, 22 Disember 2015 (UTC)
Star Wars the Force Awakens juga judul buku. Yosri (bincang) 05:57, 24 Disember 2015 (UTC)

Istilah syok sendiri[sunting sumber]

Saya menolak dakwaan bahawa cara ini sebagai cara yang betul kerana ia adalah istilah rekaan, tiada dalam bahasa Melayu asli. Ia adalah istilah/bahasa yang hanya digunakan segolongan orang tertentu di Wikipedia, tidak wujud di alam nyata, media massa, sekadar syok sendiri. Sama juga menyatakan buku yang berpandukan cerita wayang tidak ada nilai tambah itu sekadar pandangan peribadi anda semata-mata, siapa anda hendak menjadikan ia sebagai fakta/dasar. Yosri (bincang) 17:37, 29 Disember 2015 (UTC)

Yosri, saya hormati anda sebagai penyumbang lama di Wikipedia, tapi sikap anda yang degil mempertahankan perkara yang salah memang menjengkelkan. Sudah berkali saya bagi penerangan tapi masih tidak mahu mengaku salah. Saya bagi contoh entri yang anda baru buat iaitu "Buku Menara". Kenapa pula "Buku" perlu dicondongkan teksnya kerana "Buku" bukan termasuk dalam tajuk buku "Menara". Saya sebagai seorang yang sudah lama terlibat dalam bidang penyuntingan buku, artikel dan apa-apa teks, tujuan sesuatu teks dicondongkan untuk menunjukkan ia tajuk atau perkataan asing. Sebenarnya condong itu menggantikan tanda "xxxx". Ini konvensi dan peraturan yang diguna pakai oleh editor dan penyunting berpengalaman. Itu sebabnya salah meletakkan kategori di hadapan tajuk entri. Lagi pun buku, filem, dan sebagainya boleh ditunjukkan dengan menambah kategori di bawah entri wikipedia. Itu gunanya semua fungsi yang dicipta Wikipedia. Kamalzack (bincang) 17:44, 29 Disember 2015 (UTC)
Buku Menara dicondongkan kerana rencana itu membincangkan Buku Menara (Buku yang judulnya Menara), iaitu subjek yang dibincangkan., Subject saya adalah "Buku Menara", bukan Menara. Dalam bahasa Melayu, sudah diketahui umum bahawa Buku Menara merujuk pada buku yang judulnya "Menara". Rencana itu pula membincangkan buku (judulnya) Menara, dengan itu keseluruhan tajuknya dicondongkan. Jika saya bincangkan mengenai sejenis binaan Menara, saya akan condongkan Menara. Sama juga filem Menara membincangkan mengenai Filem dengan judul Menara. Disebabkan tatabahasa Melayu sudah wujud lama sebelum istilah rekaan saya tidak perlu menggunakannya. Saya menulis dalam bahasa Melayu, bukan bahasa rekaan. Bahasa Melayu sudah ada, kenapa saya perlu gunakan ciptaan baru, yang saya anggap perosak bahasa Melayu. Bukan tugas Wikipedia menggantikan istilah yang sudah ada. Jika ia terdapat di tengah ayat, perkataan buku atau filem akan ditulis huruf kecil diikuti judulnya huruf besar, jadinya buku Menara. Saya tidak ingin menjadi perosak bahasa Melayu. Yosri (bincang) 13:19, 1 Januari 2016 (UTC)
Sila rujuk cara penggunaan teks miring/condong di sini https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Manual_of_Style/Text_formatting atau baca Manual Gaya Dewan. Hanya tajuk, dalam kes yang disebut di atas tajuk ialah "Menara" yang dicondongkan, bukan buku. Tidak salah dalam bahasa Melayu menggunakan kurungan (xxxx) untuk maklumat tambahan. Ini adalah sistem penulisan dan penggunaan kurungan ini memberi maklumat tambahan kepada pembaca. Penggunaan kurungan bukan istilah rekaan. Penggunaan kurungan banyak dan lazim digunakan dalam penulisan akhbar, buku, majalah dan rencana dalam bahasa Melayu dan bahasa lain. Kalau tidak mahu menjadi perosak bahasa Melayu, apa yang perlu dibuat adalah membetulkan banyak kesilapan tatabahasa, ejaan, fakta, format dan sebagainya dalam Wikipedia Bahasa Melayu ini. Kamalzack (bincang) 02:06, 2 Januari 2016 (UTC)

Dijemput mengundi rencana pilihan[sunting sumber]

Rencana Nota telah dicalonkan sebagai rencana pilihan bulan Januari 2016. Sila ke Wikipedia:Calon rencana pilihan untuk mengundi. Wikipedia memerlukan sekurang kurangnya satu undian untuk menyokong. Terima kasih.-Mrpresidentfaris (bincang) 10:55, 5 Januari 2016 (UTC)

Majlis Mesyuarat Negara Brunei[sunting sumber]

Memandangkan banyak maklumat yang dikemas kini di Majlis Mesyuarat Negara Brunei, mungkin saudara dapat memastikan kesahihannya. Saya tidak nampak sumber rujukan yang diberikan, dan suntingan semata-mata dari orang yang mengaku pekerja dianggap kepentingan bertentangan (conflict of interest). Yosri (bincang) 14:26, 5 Januari 2016 (UTC)

Begini sahaja pada pandangan saya, berdasarkan apa yang saya baca, suntingan bukan dilakukan dengan tujuan tidak baik. Selalunya suntingan yang tidak baik ini dilakukan sedikit-sedikit sahaja dan ke atas artikel seperti ahli politik, tragedi seperti 13 Mei dan sebagainya. Maklumat boleh didapati daripada pelbagai sumber, termasuk dari sumber pertama atau primer seperti daripada mereka yang terlibat sendiri dalam sesuatu atau sumber sekunder seperti penulisan orang. Lagi pun bagaimana kita mahu pastikan yang artikel asal itu benar dan tepat? Saya nampak yang artikel baharu ini ditulis dengan lebih spesifik, membayangkan si penulisnya memang mengetahui secara terperinci. Bukan menyentuh hanya permukaan. Kerana itu apabila mereka mula menulis, saya periksa ip dan jelas dari Brunei. Selain itu, penulis juga menulis semula artikel yang sama untuk Wikipedia bahasa Inggeris. Kamalzack (bincang) 02:56, 6 Januari 2016 (UTC)
Seperti saya katakan, kadang kala penulis akan menghapuskan berita buruk oleh pihak yang tidak sama pendapat, ini adalah berlawanan dengan dasar balance point of view. Kedua, pernah berlaku penyunting yang kelihatan baik kemudiannya membuar onar. Saya tidak menyatakan ia akan berlaku, tetapi mungkin anda boleh membantu memantau, kerana saya hanya membuat pemantauan seimbas pandang,dan selalunya akan menanda perkara yang meragukan. Ada penulis yang menghapuskan tag tersebut yang saya anggap kesalahan yang boleh menyebabkan sekatan. Selain itu rencana itu tidak memiliki in-line citation, tak tahu maklumat yang diletakkan itu dipetik dari mana dari senarai rujukan di bawah. Saya harap anda bantu mengesahkannya kerana anda vouches untuk dia. Yosri (bincang) 12:42, 6 Januari 2016 (UTC)
Selalunya saya melihat kepada topik juga. Dalam kes ini Majlis Mesyuarat Negara Brunei adalah topik yang agak "dry" sama seperti subjek parlimen Malaysia dan sebagainya yang kurang berkemungkinan orang melakukan sesuatu untuk mempromosikan ideologi politik atau agamanya. Kamalzack (bincang) 01:14, 7 Januari 2016 (UTC)
Saya juga dapati kandungannya lebih kurang sama dengan Wikipedia Bahasa Inggeris untuk topik yang sama. Mungkin terdapat sedikit bias dalam sejarah ringkas dan gelaran nama sultan yang tidak perlu disebut banyak kali. Kamalzack (bincang) 02:52, 7 Januari 2016 (UTC)
Dasar Wikipedia ini adalah untuk melindung subjek rencana daripada fitnah, dan juga melindungi Wikipedia daripada tindakan undang-undang kerana memasukkan maklumat tidak tepat. Contohnya jika ada pihak mengambil tindakan undang-undang pada Wikipedia kerana kenyataan dalam rencana tersebut, adakah anda fikir hakim akan terima bahawa sumber maklumat itu datangnya dari Ketua pengguna Naga Jongkook? Tetapi hakim akan terima bahawa maklumat itu datangnya dari buku/akhbar/sumber umum (sumber rujukan diberi), dan wikipedia hanya melaporkannya. Yosri (bincang) 00:12, 9 Januari 2016 (UTC)
Apa yang fitnahnya dalam artikel Majlis Mesyuarat Negara Brunei. Saya tengok anda yang melebih-lebih. Saya tak faham kenapa anda menambah tag perlukan rujukan untuk ayat yang terang-terang menyebut "mengikut Perlembagaan Brunei bab...". Itu sendiri adalah merupakan rujukan. Kalau tak pasti, anda sendirilah membuat rujukan. Lagi satu sebelum anda bingkas melabel seseorang melakukan vandalisme, perlu rujuk dahulu sendiri, termasuk pergi ke Wikipedia bahasa Inggeris atau rujuk melalui buku, internet dan sebagainya. Perbuatan anda hanya membuatkan orang malas, tidak mempunyai dorongan untuk menambah isi dan menyunting Wikipedia Bahasa Melayu. Kamalzack (bincang) 01:30, 12 Januari 2016 (UTC)
Bukan tugas penyelia membuat penyelidikan. Sebarang dakwaan yang tiada rujukan boleh diundurkan oleh penyelia sekiranya tidak pasti. Itu adalah dasar Wikipedia. Sila baca dasar wikipedia jika tidak faham. Rujuk https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Verifiability#Responsibility_for_providing_citations Yosri (bincang) 13:27, 18 Januari 2016 (UTC)

Kategori:Rencana untuk dipadamkan[sunting sumber]

Hello, please delete the files against wmf:Resolution:Licensing policy. There are many more on Khas:Imej tak digunakan and Kategori:Fail tanpa lesen boleh dibaca mesin (perhaps it's easier to use commons:Special:UploadWizard?). If you aren't able to delete the forbidden files, I'll ask the stewards. Thanks, Nemo bis (bincang) 11:07, 20 Mac 2016 (UTC)


Rencana Pilihan[sunting sumber]

Mohon kemaskini Rencana Pilihan. Terima kasih.-Mrpresidentfaris (bincang) 16:34, 5 April 2016 (UTC)

Status sebagai penyelia di ms.wiki[sunting sumber]

Berdasarkan pemerhatian saya, anda tidak aktif sebagai penyelia di ms.wiki dengan status terakhir pada 3 Jun 2016. Garis panduan penyelia di ms.wiki menyatakan;

Perlucutan status kepenyeliaan
  • Apabila seorang penyelia diputuskan untuk dilucutkan status kepenyeliaannya, status yang dilucutkan adalah seluruh status jawatannya tanpa dikecualikan.
  • Seorang penyelia (tanpa melihat jawatan) dapat dilucutkan jawatannya dengan alasan-alasan berikut:
Ketidakaktifan
  • Jumlah suntingan YBS dibawah 50 dalam tempoh 3 bulan terakhir.
  • Apabila YBS sedang bercuti, harus dengan alasan yang kukuh serta diberitahu terlebih dahulu mengenainya. Tempoh cuti maksimum ialah 6 bulan setahun.
  • Usul perlucutan diajukan oleh pengguna berdaftar.

Saya harap anda dapat mengesahkan status anda sebelum 1200 hrs @ 07 Jan 2017 (waktu Malaysia) untuk tindakan lanjut. Ketidak aktifan yang berpanjangan tanpa alasan kukuh boleh menjadikan status kepenyeliaan anda dilucutkan. Zamwan (bincang) 12:36, 1 Januari 2017 (UTC)

Pengundian SNN95 sekali lagi sebagai penyelia di Wikikamus[sunting sumber]

Saya tahu ini agak terkeluar dari konteks Wikipedia tetapi saya perlukan pertolongan anda untuk mengundi saya sebagai penyelia sekali lagi di Wikikamus. Walaupun saya tahu disana sebagai penyelia tidak kekal kerana meta memberikan tempoh yang pendek minimum 3 bulan jika Wikikamus tidak ramai pengguna aktif. Untuk kekalkan status saya sebagi penyelia walaupun sekejap di sana, saya perlukan sokangan anda. Sila mengundi saya di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 23:57, 27 Februari 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 18 & 19 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 18 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 19 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
  1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan
  2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 06:30, 21 April 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 20 hingga 26 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Kini, "Berita Dwi Mingguan" ditukar kepada "Berita Bulanan".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan ini dan bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Soeara Berbisa telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Jun 2017:
  1. Pekak (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 Mei 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan
  2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 17:09, 8 Mei 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 27 hingga 31 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Pekak (filem) telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Julai 2017:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 29 Jun 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 21:40, 21 Jun 2017 (UTC)

Pembetulan berita (Minggu 27 - 30)[sunting sumber]

Maaf semua, rencana pilihan iaitu Pekak (filem) dipilih untuk bulai Jun, bukan bulan Mei. Maaf atas kesilapan suntingan saya. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 21:52, 21 Jun 2017 (UTC)

Minta kerjesama semua untuk Rencana Pilihan[sunting sumber]

Salam dan hai semua.

Saya ingin sangat meminta pertolongan anda untuk bekerjasama dalam menyiapkan sebuah rencana bagi Rencana Pilihan bulan Julai ini. Rencana tersebut adalah "Atom". Saya tidak menggalakkan anda mengemaskini di rencana utama. Saya sudah mencipta sebuah kotak pasir bagi tujuan ini. Ini lamannya Pengguna:SNN95/Kotak_pasir/Atom. Saya sudah menterjemah sedikit dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menterjemah disebabkan kekangan masa bagi pekerjaan yang saya sedang lakukan di dunia realiti. Saya tidak mengganggap anda dapat siapkan dalam masa terdekat sehingga 1 Julai 2017. Lewat pun tidak mengapa sehingga kita dapat menyenaraikannya sebagai Rencana Pilihan. Terjemahlah dengan sepenuh jiwa dan hati-hati. Birukan pautan merah dengan rencana yang pendek dari "Simple English" untuk menjimatkan masa anda. Kerjasama anda amat dihargai. Sekian, terima kasih.

Jika anda ada rencana yang boleh dianggap Rencana Pilihan, jangan segan silu mencalonkannya. Tanya sahaja kepada mana-mana penyelia jika tidak tahu bagaimana mahu mencalonkan walaupun sudah berkali-kali anda cuba memahami prosesnya.SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 15:04, 29 Jun 2017 (UTC)

Status penyelia[sunting sumber]

Selamat sejahtera,

Pihak pentadbir telah mendapati saudara/i tidak lagi aktif dalam menjalankan tugas sebagai penyelia Wikipedia Bahasa Melayu. Mengikut polisi yang telah ditetapkan, anda boleh dicalonkan untuk dilucutkan tugas sebagai penyelia. Kami memberi anda tempoh SATU (1) minggu untuk memberi maklum balas atau pihak kami akan meneruskan dengan proses pelucutan kuasa seperti yang telah ditetapkan.

Harap maklum. - Polar (bincang) 02:32, 1 Julai 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 32 hingga 36 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Ogos 2017:
  1. Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (Singapura) (undi di sini)
  2. Hale–Bopp (komet) (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 Ogos 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 03:58, 31 Julai 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 37 hingga 41 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat mengemaskini tentang berita pada bulan ini. Kerja di dunia nyata banyak menarik masa terluang saya menyunting di sini. Walauapapun, berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan September 2017:
  1. Sarawak (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:59, 31 Ogos 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 39 hingga 43 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Oktober 2017:
  1. Bachtiar Effendi (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 30 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 04:13, 24 September 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 44 hingga 48 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat menyiarkan berita ini. Agak sibuk kebelakangan ini dengan kehidupan luar internet. Oleh kerana saya agak lambat mengemaskini, dan anda sudah terlepas untuk mengundi, anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan November 2017:

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
  1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 22 November 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan (undi disini)
  2. Darah dan Doa (undi disini)
  3. Lisa Surihani (undi disini)
  4. Syamsul Yusof (undi disini)
  5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
  6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
  7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
  8. Sjumandjaja (undi disini)
  9. Pekin Ibrahim (undi disini)
  10. Chester Bennington (undi disini)
  11. All Your Love (undi disini)
  12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
  13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
  14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:24, 11 November 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 49 hingga 52 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
  1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan (undi disini)
  2. Darah dan Doa (undi disini)
  3. Lisa Surihani (undi disini)
  4. Syamsul Yusof (undi disini)
  5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
  6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
  7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
  8. Sjumandjaja (undi disini)
  9. Pekin Ibrahim (undi disini)
  10. Chester Bennington (undi disini)
  11. All Your Love (undi disini)
  12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
  13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
  14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:29, 27 November 2017 (UTC)

ESEAP Conference 2018[sunting sumber]

Hello,

I’m Biyanto from Wikimedia Indonesia who organized ESEAP Conference. ESEAP Conference 2018 is a regional conference for Wikimedia communities throughout the ESEAP region: ESEAP stands for East, Southeast Asia, and Pacific. Taking place in Bali, Indonesia on 5–6 May 2018, this is the first regional conference for these Wikimedia communities.

East and Southeast Asia and the Pacific are the most under-represented regions within the Wikimedia community. There is a significant number of Wikimedia contributors in our regions, yet we continue to struggle in establishing a well-managed community. This conference will bring participants from various ESEAP communities together in order to better understand the issues and to look for solutions. It also aims to connect people of the Wikimedia movement within ESEAP regions, to share ideas, and to build regional collaborations that are impossible to achieve through online communication.

We’ve got a lot of participation from several countries, but we’re lacking from your country. As we need more participants from your country, we believe that your contribution and participation would be a valuable asset to the success of this event. If you would like to participate in the conference, please do fill the form as soon as possible (by April 5, 2018) and we’ll inform you if you get selected for the conference.

Thank you and we hope to see you soon. --MediaWiki message delivery (bincang) 08:03, 30 Mac 2018 (UTC)

Jemputan mengundi penyelia baru, Zulfadli51[sunting sumber]

Anda dijemput untuk mengundi Zulfadli51 sebagai penyelia di Wikipedia Bahasa Melayu. Sila tinggalkan undian anda di sini! MediaWiki message delivery (bincang) 09:10, 14 Mei 2018 (UTC)