Perbincangan pengguna:Kurniasan/arkib1

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Kod Sumber[sunting sumber]

Telah dipadam. :) — Polar 08:25, 25 Mac 2007 (UTC)

The Times[sunting sumber]

The Times adalah nama banyak perkara, kedai buku, jam dll. Oleh itu saya letakkan di Kumpulan sebelum meletakkan nyahkekaburan di The Times. Berkenaan The Times (band), saya tdak nampak keperluan menggunakan nama Inggeris/format Inggeris bagi yang ada perkataan Melayu. Yosri 10:52, 27 Mac 2007 (UTC)

Kumpulan di sini bukan membawa erti pemuzik atau jenis muzik khusus atau sebagainya, sebaliknya, hanya bererti (satu kumpulan / sekelompok). Oleh itu sekiranya Kumpulan Naza pemuzik muncul, kena buat nyahkekaburan untuk membeza dengan Nama Syarikat. Berkenaan kenapa diletakkan Kumpulan dihadapan, ini adalah kerana kebanyakan kumpulan muzik menggunakan perkataan dwimakna seperti Baji, Balqis, Barongan dll. Oleh itu untuk mengekalkan piawaian, kata kumpulan digunakan bagi kesemuanya. Berkenaan kecenderungan penulis, berapa cenderung penulis menggunakan The Times (kugiran). Yosri 11:19, 27 Mac 2007 (UTC)
Tidak mengapa. Kita berbincang untuk mencari persefahaman. Sekiranya terdapat yang lebih baik akan kita pilih. Errr.. Boleh tolong betulkan muzik bukan musik, bes bukan bass, dram bukan drum bagi kebanyakan rencana pemuzik. Ada sahabat yang komen salah ejaan. Yosri 11:35, 27 Mac 2007 (UTC)


Saya tabik anda atas terjemahan Python. Yosri 12:13, 28 Mac 2007 (UTC)

Bahasa pengaturcaraan sejajar[sunting sumber]

Saya menterjemah menurut terjemahan harafiah. Array = sejajar. Bagaimanapun sekiranya istilah digunakan adalah "bahasa pengaturcaraan tatasusunan", boleh ditukar kembali. Yosri 09:10, 20 April 2007 (UTC)

Jemputan untuk mengemukakan pendapat tentang cadangan pembukaan Wikiquote ms[sunting sumber]

Hai Mr Kurniasan, anda dialu-alukan untuk mengemukakan pendapat anda mengenai pendapat anda tentang pembukaan projek Wikiquote ms. Inilah pautannya. — Imran Al-Sahih 05:54, 13 November 2007 (UTC)

Glosari pengaturcaraan[sunting sumber]

Itu kan anda yang tulis :). Kalau anda beri lampu hijau, takpalah.—Aviator, 09:54, 8 Februari 2008 (UTC)

Anda boleh memajukan lagi glosari pengaturcaraan.—Aviator, 10:18, 8 Februari 2008 (UTC)

Bugis[sunting sumber]

Hai Kurniasan, apa kabar. aku pun keturunan Bugis Johor. Tapi x pandai cakap Bugis. Kalau Ayah dan Nenek boleh cakap bugis.

Kampung saya di Pontian, Johor. Memang kampung bugis situ. Kat situ ade Muzium Bugis, tp saya tak pernah pi pun. hehe Kurosagi7 14:45, 25 Mac 2008 (UTC).

Logic gate[sunting sumber]

Alamak... Untuk istilah komputer tidak perlu diterjemahkan, kerana penggunaannya adalah khusus (rezerved words.) Yosri 10:34, 27 Mac 2008 (UTC)

Get logik merujuk kepada perkataan khusus = (NOT) TAK — (OR) ATAU — (AND) DAN — (NOR) TAKATAU — (NAND) TAKDAN — (XOR) X-ATAU — (XNOR) X-TAKATAU Yosri 01:09, 28 Mac 2008 (UTC)
Maksud saya rencana pintu (get) logik to boleh diterjemah. Tetapi kata kunci boolen, contoh AND, OR tak perlu diterjemah. Ini kerana ia nama khas (reserved words) dalam perisian. Yosri 07:08, 28 Mac 2008 (UTC)

Prinsip Bernoulli[sunting sumber]

Penjelasan matematik untuk Prinsip Bernoulli adalah seperti berikut:

where:

is the fluid velocity at a point on a streamline
is the acceleration due to gravity
is the height of the point above a reference plane
is the pressure at the point
is the density of the fluid at all points in the fluid

Dalam persamaan di atas, apabila tekanan (p) bendalir bertambah, halajunya (v) pula menurun. Namun, mengikut prinsip matematik, tiada kadar langsung wujud antara p dan v.

p hanya berkadar langsung dengan v jika dapat dihubungkan dalam persamaan berbentuk p = kv, di mana k merupakan pemalar kadar (proportionality constant).

Persamaan di atas tidak dapat disusun semula untuk mendapat p = kv. Oleh itu, p tidak berkadar langsung dengan v.

Maaf kalau saya kasar sedikit, tetapi sila jangan mengarang rencana yang salah fakta. Untuk memastikan maklumat yang dituliskan anda itu sah, anda boleh merujuk kepada Wikipedia bahasa lain. Untuk mengesahkan maklumat yang ditulis sendiri, anda boleh menyatakan sumber petikan daripada rujukan yang berkredibiliti. Jangan pula meletak maklumat yang boleh mengelirukan pembaca. -Yk Yk Yk 17:18, 29 Mac 2008 (UTC)

TLDM[sunting sumber]

terima kasih kerana memudahkan kerja saya. artikel yang ringkas2 tu akan dikembangkan. cuma menunggu maklumat2 tambahan.

Penyelia[sunting sumber]

Adakah anda berminat menerima tawaran menjadi penyelia di Wikipedia bahasa Melayu? Saya lihat anda telah memenuhi kriteria sebagai seorang calon. Baca polisi ini → Wikipedia:Penyelia/Polisi#Sysop. Di samping itu, jika anda mahukan informasi lanjut, anda boleh lihat laman-laman yang berkaitan pentadbiran. Harap anda tidak keberatan menerima tawaran ini dan sanggup memikul amanah/tanggungjawab sebagai penyelia nanti. Selamat berjaya! — Didie (bincang) 16:19, 30 Mac 2008 (UTC)

Saya berminat. :) — kurnia[binc|sumb] 02:09, 31 Mac 2008 (UTC)

Berikutan penerimaan anda menerima tawaran sebagai penyelia, satu laman khas mengenai perlantikan anda diwujudkan iaitu Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Kurniasan sebagai penyelia 31 Mac 2008. Selamat berjaya. — Didie (bincang) 02:25, 31 Mac 2008 (UTC)

Templat[sunting sumber]

Saya amat berbangga terhadap kamu pasal pandai buat templat. Nampaknya saya juga perlu belajar mengenainya. Menarik juga, tapi pening la nak buat die. hehe Kurosagi7 10:48, 2 April 2008 (UTC)

Sama-sama[sunting sumber]

Saya berkata begitu untuk menaikkan semnagat anda. Slain 2h anda dtg dri seberang. Kita mana ada lagi penyelia dari seberang. Saya berkata anda pengganti Master 2841 kerana anda bakal menggantikan tempat penyelia yang kosong. Patah tumbuh, hilang berganti tapi tidak sama pohonnya. Saya harap anda mampu mnaikkan lagi ms.wikipedia ni. Harimau mati, meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan gigi palsu! kidding,ahakz. Moga berjaya. PuteraLuqman Tunku Andre 09:33, 6 April 2008 (UTC)

Koyakan Besar[sunting sumber]

Yup. I'm taking physics courses and now i'm studying more on astrophysics and cosmology. I've learned a lot of 'em in my classes but i was just translating the articles of Big Rip from english wiki to get more input for my upcoming final exam. :) Polar 14:13, 7 April 2008 (UTC)

Thanx mate! Polar 14:27, 7 April 2008 (UTC)

Interwiki[sunting sumber]

Apabila mencipta rencana baru, jangan lupa tambah interwiki ye. Teruskan sumbangan anda. -Yk Yk Yk 10:33, 8 April 2008 (UTC)

Thanks[sunting sumber]

Encik Kurniasan, terimakasih kerana membatalkan pemadaman saya di Idris Jusoh. Saya tesilap padamlah. 161.139.100.98 04:52, 12 April 2008 (UTC)

Penyelia[sunting sumber]

Tahniah! Anda(Kurniasan) telah berjaya dilantik menjadi penyelia Wikipedia bahasa Melayu. Anda menerima 14 sokongan dan 1 bantahan daripada laman pengundian mengenai perlantikan anda selepas tarikh tamat pengundian. Peratusan sokongan anda pula ialah 93.3% dan ia memenuhi syarat perlantikan penyelia yang tertera dalam polisi pentadbiran. Teruskan komitmen anda sebagai penyumbang Wikipedia dan jalankan tugas-tugas kepentadbiran sebaik mungkin. Sekian. — Didie (bincang) 08:14, 14 April 2008 (UTC)

Tahniah, tapi satu nasihat[sunting sumber]

Tahniah kerana menjadi penyelia! Saya berharap anda memang dapat tolong kami. Tapi... maaf ye, lain kali semasa anda hantar pesanan alu-aluan kepada pengguna baru, sila lakukan template substitution, iaitu {{subst:sd}} dan bukannya {{sd}}. Dan, lebih baik juga tambah {{subst:interd}} di belakang.

Eh, nampaknya ini kali pertama kita bersembang... --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 14:06, 14 April 2008 (UTC)

Pengguna: Nayaz[sunting sumber]

Bisa tak lu ambil tindakan terhadap pengguna yang cuba buat iklan di sini? Salam. Pancaragam 03:09, 16 April 2008 (UTC)

Tahniah kpd anda setelah dilantik menjadi penyelia tapi say dapat tahu yg anda memadam laman pengguna Nayaz kerana bersifat iklan. Saya berpendapat, ia sebenarnya tidak patut kerana ia merupakan laman pengguna dia sendiri dan dia berhak untuk membuat apa2 yg dya suka. Hanya pendapat. PuteraLuqman Tunku Andre 09:26, 16 April 2008 (UTC)

Hantu[sunting sumber]

Terbalik? Sila rujuk tulisan jawi. Ia sememangnya ditulis dari kanan ke kiri. Yosri 13:03, 17 April 2008 (UTC)

It's ok.... Yosri 13:31, 17 April 2008 (UTC)

Alamat di wikipedia[sunting sumber]

Pautan terdapat di sini [1]. Btw, tahniah atas pelantikan anda sebagai penyelia. Saya rasa anda mempunyai kelayakan serta kematangan untuk menjadi penyelia yang cemerlang. Teruskan usaha anda. -Yk Yk Yk 09:43, 18 April 2008 (UTC)

Pesalah laku[sunting sumber]

Hai Kurniasan,
Anda mungkin ingin bertolak ansur sedikit dengan mereka yang sekadar membuat ujian kecil, contoh meletakkan ZZZZ di laman kosong. Ini dilakukan dengan meletakkan template {{ujian}} di laman perbualan mereka tanpa menyekat suntingan sekiranya ini adalah kesalahan pertama. Contengan ulangan mungkin disekat bagi tempoh pendek, dengan tempoh sekatan meningkat bergantung kepada jenis contengan. Yosri 09:48, 22 April 2008 (UTC)

Sebenarnya itu kerana kita hendakkan mereka berjinak-jinak bagi meneruskan sumbangan yang berguna. Moga-moga bertambah jumlah penyumbang yang berguna di sini. Yosri 13:46, 22 April 2008 (UTC)

Alamat[sunting sumber]

Berkenaan alamat, saya biasanya cenderung membiarkan sahaja asalkan bukan semata-mata alamat sahaja. Ini kerana memudahkan sesiapa yang berminat untuk berhubung. Ensiklopedia bercetak biasanya tidak meletakkan alamat kerana sukar mengemaskini, di talian, saya tidak rasa timbul masaalah tersebut. Yosri 13:55, 22 April 2008 (UTC)

Hapus[sunting sumber]

Ada banyak rencana di Kategori:Rencana untuk dipadamkan untuk dipadam. Apa kata anda memadamnya. :) Polar 10:46, 27 April 2008 (UTC)

Ahli Parlimen[sunting sumber]

Penyelia: Tambahan[sunting sumber]

Saudara Kurniasan, saya harap anda mengaktifkan alamat e-mel (surat elektronik) pada laman keutamaan anda(preferences). Untuk maklumat lanjut, sila baca laman Wikipedia:Penyelia/Polisi#Sysop. Kerjasama anda amat saya hargai. Sekian. — Didie (bincang) 06:57, 30 Mei 2008 (UTC)

Wikipedia Bugis[sunting sumber]

Halo Kurniasan... Bisakah anda merawat Wikipedia Bugis? Steward jarang sekali mengurusnya... jika sudah WikiBreaknya tolong atur bug: kerana hanya anda penyelia disana. Fajar ab 03:40, 21 Jun 2008 (UTC)

Ok, jika anda sibuk tolong angkat seseorang yang anda percayai. terima kasih Fajar ab 13:47, 24 Jun 2008 (UTC)
Yup. ternyata wakil presiden Indonesia adalah orang bugis mungkin bisa diminta tolong :) Fajar ab 03:51, 26 Jun 2008 (UTC)

Kes penyalahgunaan akaun ke atas Edmundwoods[sunting sumber]

Salam. Saudara Edmundwoods telah melakukan satu kesalahan yang boleh menjejaskan reputasi pentadbiran Wikipedia Bahasa Melayu iaitu terlibat dalam kes penyalahgunaan akaun di Wikipedia bahasa Melayu. Oleh yang demikian, sebuah laman khusus untuk perbincangan, penghakiman, dan pengundian oleh para penyelia Wikipedia bahasa Melayu diwujudkan. Anda dijemput menyertainya → Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Kes penyalahgunaan akaun ke atas Edmundwoods (Penyelia). Kerjasama anda amatlah saya hargai. — Didie (bincang) 17:17, 15 Julai 2008 (UTC)

Salam. Diharap saudara dapat memberikan markah selepas meletakkan Yes check.svg atau X mark.svg. Untuk maklumat lanjut, sila baca nota ringkas mengenai pemberian markah pada sub-topik penghakiman penyelia. Harap maklum. — Didie (bincang) 13:13, 17 Julai 2008 (UTC)

Litar bersepadu yang sangat laju?[sunting sumber]

Kenapa tambah yang pada Litar bersepadu sangat laju (Very high speed integrated circuit, VHSIC)? Ia bukan ayat tapi nama, jadi tidak perlu tambahkan yang. Sebelum buat perubahan sila lakukan kajian terlebih dahulu, atau sekurang-kurangnya rujuk Wiki en. — kurnia[binc|sumb] 10:04, 17 Julai 2008 (UTC)

Tidak ada masalah. Jika salah, batalkan sahaja.--Kekacang 10:09, 17 Julai 2008 (UTC)

Maaf.--Kekacang 10:23, 17 Julai 2008 (UTC)

RE: Cibai[sunting sumber]

Wah, tak sangka anda minat buat rencana itu! Tapi malangnya saya tak tau perkataannya. Memang saya seorang Hokkien, tapi saya langsung tak tau Bahasa Hokkien. Langsung tak tau cakap. Dengar pula? Kadangkala boleh faham beberapa patah perkataan saja tapi masih tak faham kandungan, cuma agak-agak tau topik saja. "Cibai" juga dalam Bahasa Teochew. Mungkin sebenarnya Teochew, saya pun tak tau (emak saya seorang Teochew). Keadaan Bahasa Teochew bagi saya pun sama juga. Dan Bahasa Mandarin, iaitu apa yang kami belajar di sekolah Cina, tiada perkataan/istilah ini. Bahasa Kantonis yang digunakan di Ipoh pun bukannya perkataan ini (btw saya tak tau cakap Bahasa Kantonis dengan berkesan). Jadi, maaf ye, saya tak dapat tolong anda... --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 15:15, 18 Julai 2008 (UTC)

RE:Templat:Penyanyi-rock-Jepun-stub[sunting sumber]

Pendapat diterima. P.S. Anda betul2 memahami kana? Cerita sikit. - Pp.Mm.Cc. 15:35, 18 Julai 2008 (UTC)

Ah... sou ka sou ka. Omoushiroui. Respect. - Pp.Mm.Cc. 15:41, 18 Julai 2008 (UTC)
Hehe. Sikit2 pun jadilah. Tonikaku, kambattene. - Pp.Mm.Cc. 16:07, 18 Julai 2008 (UTC)

hello[sunting sumber]

Hello kurniasan ada seseorang mendaftarkan diri di Bodohpedia(Uncyclopedia Bahasa Melayu) dengan nama yang sama dengan awak,kurniasan awak ke tu?? --Adikhebat 07:19, 20 Julai 2008 (UTC)

GUI[sunting sumber]

Hai クルニアさん. Dalam bahasa matematik pula:

Aviator, 11:54, 1 Ogos 2008 (UTC)

Jadi, istilah yang sepatutnya ialah "antara muka grafik pengguna", bukannya "antara muka pengguna grafik".—Aviator, 16:31, 1 Ogos 2008 (UTC)

Filem Otai[sunting sumber]

Hai Kurniasan,
kenapa anda pindahkan Filem Otai kepada Otai (Filem)? Ini kerana Filem Otai adalah lebih sesuai dan digunakan ramai. Otai (Filem) hanya digunakan di Wikipedia Inggeris. Bagi membezakan nama khas Otai, anda cuma boldkan nama otai dalam rencana tersebut seperti ini, Filem Otai. Yosri (bincang) 11:38, 9 Ogos 2008 (UTC)

Benar, sebab itu kita hitamkan nama khasnya. Tetapi tambahan hadapan adalah kerana bahasa Melayu berbentuk seperti itu. Samalah bile kita kata Datuk Sri Anwar. Nama khasnya Anwar sahaja. Datuk Sri itu tambahan. Sebab kalau ikut peraturan Otai (Filem) jadinya Anwar (Datuk Sri), Nil (sungai), Everest (Gunung), Marikh (Bintang). Takkan ada dua peraturan pulak - double standard? Yosri (bincang) 02:04, 10 Ogos 2008 (UTC)

Nama khas[sunting sumber]

Asasnya adalah nama khas, bukan benda. Bagaimanapun saya dah letak benda juga seperti Gunung, Sungai, Bintang, Planet blaaa.... blaaa... semua benda yang ada nama lah. Terowong, Empangan. Semua itu kena letak Kurniasan (Gunung), (Planet), (Empangan) .... Tak gila jadinya. Lagipun peraturan itu tak digunakan dalam dunia sebenar. Heee... Heee... Heee... Selain Wikipedia maksud saya. Yosri (bincang) 02:22, 10 Ogos 2008 (UTC)

Jangan sensitif, tidak ada sesiapa yang membuat tuduhan bodoh. Wikipedia bukan tempat mencipta istilah baru, jadi tak perlu cipta istilah baru. Otai (filem) tidak digunakan dalam mana-mana penerbitan ilmiah maupun bukan ilmiah, dengan itu tak perlu cipta istilah baru. Saya sekadar berikan pandangan saya, tak sentuhpun rencana tersebut. Wikipedia bukan tempat menunjuk ego dengan mencipta istilah baru. Anda hendak menyumbang atau berhenti terpulanglah. Sumbangan tidak dipaksa, ini bukan tempat kanak-kanak merajuk. Jikalau ikhlas, teruskan sumbangan. Yosri (bincang) 03:46, 10 Ogos 2008 (UTC)

The Times Orchestra[sunting sumber]

Anda tidak boleh kata ia membawa irama pop yeah-yeah kerana tiada maklumat yang mengatakan sedemikian. Saya hanya mengatakan bahawa pada era ia wujud merupakan era pop yeah-yeah (mencadangkan ia mungkin memainkan pop yeah-yeah, tetapi tidak semestinya sebegitu.) Perubahan yang anda lakukan mengesahkan ia memainkan irama pop yeah-yeah. Yosri (bincang) 04:09, 5 September 2008 (UTC)

Humm lihat
A. RAMLIE DAN TIMES ORCHESTRA DBP A. AZIZ ABDULLAH - OLYMPIC TRC 1063 (1970)
Carilah Pengganti (M.I.A./A.K. Ahmad)
Pamanku Tiba (M.I.A./A.K. Ahmad)
Kenangan Abang (A. Ramlie/M.I.A.)
Seniman (A. Ramlie/M.I.A.)Yosri (bincang) 04:35, 5 September 2008 (UTC)
Sebenarnya semasa saya menulis, saya kurang pasti. Bagaimanapun anda bolehlah mengembangkannya, kerana saya tidak lagi berminat mengembangkannya lagi, dan menyerahkan kepada penyumbang aktif lain bagi mengembangkannya. Buat masa ini, saya sedang mengosongkan cakera keras saya. .Yosri (bincang) 06:48, 5 September 2008 (UTC)
Anda boleh merujuk di laman

Yosri (bincang) 13:46, 5 September 2008 (UTC)

pengenalan kedai kopi[sunting sumber]

boleh tak tolong tukar warna bahagian atas di pengenalan kedai kopi dari kelabu kepada warna yang sinonim dengan background?--Adikhebat (bincang) 00:10, 7 September 2008 (UTC)

Jay[sunting sumber]

Kurniasan, Awak sekarang ini menetap di Sabah ke? Seperkara lagi, saya cuba nak e-mail tetapi anda tidak menulis e-maill address anda. Kalau anda tidak mahu memaparkan e-mail address anda di sini, silalah e-mail saya. Ada hal nak bincang sikit. Kalau awak di KL, lebih senang kita berjumpa - Jay (bincang) 11:43, 12 September 2008 (UTC)

Templat:Dts[sunting sumber]

Salam! Sepanjang pemerhatian saya, anda cukup berpengalaman dengan templat, bukan? Saya ada masalah dengan Templat:Dts yang dicipta (disalin daripada wiki-en) oleh Edmund. Saya cuba gunakannya di Ahli Kesatuan Eropah tetapi ada masalah dalam persembahan akhir. Terutamanya pada lajur Tarikh Masuk, bulan tidak kelihatan. Saya cuba menukar sintaks di Templat tetapi tidak berjaya (lebih kepada kurang faham sebenarnya, LOL). Kerjasama anda saya dahulukan dengan jutaan terima kasih. ;) --Tikar aurum (bincang) 13:49, 13 September 2008 (UTC)

Terima kasih kerana bersusah-payah. Sebenarnya masalah itu sudah pun diselesaikan oleh Izudin. Berkenaan 'persembahan akhir', ialah paparan selepas suntingan disimpan. Sekali lagi terima kasih banyak-banyak. --Tikar aurum (bincang) 17:34, 13 September 2008 (UTC)

Edittools[sunting sumber]

Buang saja Edittools. Kotak itu terlalu besar sedangkan kita jarang-jarang sangat memerlukannya. Sebagai ganti, saya cadangkan sebuah butang 'aksara khas' diletakkan di atas. Kalau tak silap saya, WordPress buat macam ini. MediaWiki saja yang pelik, atas ada butang, bawah pun ada butang. Serabut betul.—Aviator, 17:01, 14 September 2008 (UTC)

MediaWiki tidak pelik, cuma orang-orangnya gila pengaturcaraan. Saya belum pernah gunakan WordPress, jadi saya tidak tahu apa yang anda maksudkan. haha.. (^.^;) kurniasan 17:07, 14 September 2008 (UTC)
Ada banyak perkara yang saya tak setuju dengan kaedah pengaturcaraan di MediaWiki. Antaranya prestasi. Saya pasang MediaWiki di komputer saya. Anda tahu masa yang diambil untuk membuka sesebuah laman? 30 saat. Setiap. Satu. Pengguna saya seorang saja, tapi--ya Allah--lembap macam siput. Tak hairanlah Wikipedia menggunakan squid yang banyak. Itupun kadang-kadang sebuah laman di Wikipedia boleh mengambil masa 10 saat untuk diproses. Kalau mereka tingkatkan lagi prestasi, kan banyak server boleh jimat?—Aviator, 17:28, 14 September 2008 (UTC)

Anda boleh gunakan Greasemonkey untuk menguji skrip di Wikipedia. Anda tak perlu memuat naik skrip dan mengosongkan cache setiap kali anda mahu melakukan ujian. Hanya simpan dalam komputer dan lihat kesannya secara langsung.—Aviator, 03:32, 25 September 2008 (UTC)

Cuba kotak sunting di WpId. Lihat edittools diletakkan di atas. Inilah yang saya katakan.—Aviator, 02:53, 25 Oktober 2008 (UTC)

Pertemuan pertama[sunting sumber]

Salam kurkur...oleh kerana buat masa ini kita berdua aje yang jadi panitia...apa kata kita berjumpa....berbuka puasa...? Ada tempat ...nak free..boleh...masjid..hehehe??Che (bincang) 04:33, 18 September 2008 (UTC)

hei andi...aka kurkur..kau kat batu pahat...sememangnya batu pahat tempat lahirku...tapi sekarang aku kat kuala lumpur..rasa-rasanya bila ke kuala lumpur..?Che (bincang) 19:55, 18 September 2008 (UTC)
tak jawab pun...Che (bincang) 07:23, 25 September 2008 (UTC)

ok....ada masalahnya ada orang asing dah gunakan akaun saya ...nanti saya guna yang baru saya bagitau..Che (bincang) 07:34, 25 September 2008 (UTC)

24 Ramadhan 1429[sunting sumber]

Helo, minta tolong sikit, you tau macam mana guna tulisan Arab tulis tarikh kalendar Hijrah ini tak? Baru-baru ni saya tulis dalam userpage saya, boleh tolong tambah tak? Terima kasih! --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 06:53, 25 September 2008 (UTC)

Kedai Kopi[sunting sumber]

Kenapa bar navigasi Kedai Kopi jadi lain? Semua ikon hanyut sebelah kanan?—Aviator, 01:40, 30 September 2008 (UTC)

Saya ingatkan anda tak sengaja. Bukan setakat hanyut, malah ada yang tertindih. Senarai kandungan pun dibawa ke kanan.—Aviator, 02:58, 30 September 2008 (UTC)

Kepada ikon-ikon itu masih bertindih? Tak cantik lah. Reka bentuk yang dulu tu kan sudah OK? Satu lagi, bila masa pula ada butang back-to-top di sebelah tenggara? Saya rasa benda itu tak perlu. Kekalkan reka bentuk yang minimum.—Aviator, 11:40, 5 Oktober 2008 (UTC)

Selamat Hari Raya[sunting sumber]

Selamat Hari Raya Aidilftri 1429 Hijrah! ...Muhraz... (bincang) 09:12, 1 Oktober 2008 (UTC)

Keapungan, prinsip archimedes[sunting sumber]

Sebenarya, prinsip archimedes termasuk dalam skop yang sama dengan prinsip keapungan. Dengan kata yang lain, keapungan juga boleh dikatakan sebagai prinsip archimedes. Namun begitu, tajuk keapungan (buoyancy) biasanya digunakan untuk merujuk kepada prinsip ini. Mungkin anda mempunyai pendapat yang berbeza tentang perkara ini. Diagramma Della Verita (bincang) 07:39, 6 Oktober 2008 (UTC)

[sunting sumber]

boleh awak edit balik tak imej ni?RUWM adikhebat.gif ataupun buat balik semula, dari segi ayat, dan lain-lain, upload dengan nama lain, bila dah siap tolong hapuskan/bakar image saya ni --Adikhebat (bincang) 12:15, 6 Oktober 2008 (UTC)

Pindah kategori[sunting sumber]

Tak boleh buat macam itu. Lain kali anda kena gunakan templat {{categoryredirect}}, kemudian bot saya akan selesaikan.—Aviator, 13:17, 17 Oktober 2008 (UTC)

Susah-susah saja. Bot saya tengah buat...—Aviator, 13:24, 17 Oktober 2008 (UTC)

Panitia RUWM[sunting sumber]

Tahniah! Anda kini dilantik sebagai panitia bagi projek RUWM. Jalankan tanggungjawab anda sebaik mungkin demi melancarkan perjalanan projek ini. Sekian. — Didie (bincang) 09:55, 19 Oktober 2008 (UTC)

karutan[sunting sumber]

i luv u, do u luv me? mwahahhahahahahahahaaa *da gile niduzzi 17:40, 21 Oktober 2008 (UTC)

Hello[sunting sumber]

Apa yang saya buat ialah meletakkan artikel di kategori baru. Kategori yang sama seperti en. wikipedia.

Saya mendapati pelbagai kategori berlainan digunakan dan amat mengelirukan orang!! 118.101.23.96 09:14, 24 Oktober 2008 (UTC)

  • Malahan semua kategori tidak konsisten (bermacam-macam di setiap negeri), oleh itu saya tidak akan berdiam diri dengan perkara di atas. Terdapat sebilangan artikel macam Yellow Pages. Lagipun saya telah pindah ke kategori baru, oleh itu harap ubah suntingan pada Sipitang dan Sandakan.

Kempen pemilihan panitia RUWM[sunting sumber]

Salam. Diharap anda dapat memberi kerjasama dalam mengundi saya sebagai panitia RUWM pada laman Perbincangan Wikipedia:WikiProjek Rapat Umum Wikipedia Bahasa Melayu/RUWM/Panel panitia#Pengguna:Didie. Undian anda amat saya hargai. — Didie (bincang) 12:28, 26 Oktober 2008 (UTC)

Rencana berkaitan seniman lama[sunting sumber]

  1. 60-an bererti sebahagian dari 1960 - 1969. Rujuk
  2. Seniman 60-an adalah gelaran biasa, biarpun penyanyi hanya menyanyi akhir 1960-an. Rujuk http://www.brudirect.com/DailyInfo/News/Archive/Feb02/100202/bb08.htm
  3. Lihat 60-an jelas menyatakan bahawa NOTA: 60-an kekadang juga dipergunakan sebagai singkatan untuk dekad 1960-an, 1860-an, dan sebagainya.

Salam Yosri (bincang) 10:54, 28 Oktober 2008 (UTC)

Ps: satu lagi jika saya tidak meletakkan album, bukan kerana penyanyi tersebut tidak menghasilkan album, tetapi saya belum mendapat maklumat mengenai album yang dihasilkannya. Hal tersebut, mungkin boleh disumbang oleh penyumbang lain pula. Yosri (bincang) 10:56, 28 Oktober 2008 (UTC)
Saya rasa anda terkeliru dengan pendapat peribadi anda dengan fakta. Lihat 60-an Pemberontakan Batavia di provinsi Rom, Germania Inferior (69 - 70). Siapa anda yang memutuskan hanya (1760-an, atau 1860-an) dan bukannya 1960-an yang boleh diletakkan di 60-an. Sila kemukakan rujukan yang sahih. Kalau label album silap menurut pendapat anda, betulkan sahaja. Cuma jelaskan takrifan album itu menggunakan takrifan tahun berapa. Apa takrifannya. Yosri (bincang) 11:29, 28 Oktober 2008 (UTC)
Saya dah baca dan nampak ...dekad 1960-an, 1860-an, dan sebagainya.... Tidak nampak ada dilarang menggunakan istilah ini untuk zaman moden, atau khusus bagi zaman purbakala sahaja. Saya ulang sekali lagi, jangan keliru pendapat sendiri dengan fakta. Berikan rujukan yang sahih. Yosri (bincang) 11:41, 28 Oktober 2008 (UTC)

Pendapat anda[sunting sumber]

Macamana kalau kita wajibkan semua pengguna urus akaun global? (jangan salahkan saya, engkau tengok wikipedia Sepanyol ke Turki ke, mesti ade name aku) Muhraz (bincang) 06:39, 1 November 2008 (UTC)