Perbincangan pengguna:Muffin Wizard/Arkib 6

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Bintang Penghargaan Penterjemah[sunting sumber]

Translation-Barnstar.png Bintang Penghargaan Penterjemah
Tahniah kerana anda telah banyak mencipta rencana yang diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu, khususnya mengenai negara New Zealand. Irfanshaharuddin (bincang) 11:23, 1 April 2013 (UTC)
Sama-sama. Terima kasih juga di atas penghargaan anda. Irfanshaharuddin (bincang) 05:29, 2 April 2013 (UTC)

Jemputan[sunting sumber]

Anda dijemput untuk mengisi nama anda di sini mengenai minat anda dalam sesuatu bidang.--法尔汉 Aplikasi 06:23, 3 April 2013 (UTC)

Penghargaan[sunting sumber]

Barnstar of Reversion Hires.png Bintang Penghargaan Anti–Vandalisme
Terima kasih kerana membantu saya mengekang gejala vandalisme di rencana Obesiti. Ini untuk anda. Maaf kerana beberapa hari lalu saya ada terkasar sedikit kepada anda. Harap dapat dimaafkan.法尔汉 Aplikasi 10:06, 3 April 2013 (UTC)
Walaweh, bangga pula saya menjadi rakyat Malaysia ni, mungkin parlimen negara kita dah bubar kot, sebab itu termasuk dalam Collaboration of the week. . Maaf juga kerana sejak kebelakangan ni saya jarang bersosial dengan pengguna lain kerana saya sedang mensasarkan WBM menewaskan Wikipedia Bahasa Turki dan Wikipedia bahasa Indonesia.--法尔汉 Aplikasi 10:41, 3 April 2013 (UTC)

Kedudukan Wikipedia[sunting sumber]

Terlupa sudah, jika anda ingin mengetahui kedudukan terkini senarai wikipedia, anda boleh ke laman ini atau ini. Awak juga boleh membantu saya untuk sentiasa mengemaskini maklumat mengenai kedudukan Wikipedia di meta.--法尔汉 Aplikasi 10:49, 3 April 2013 (UTC)

Saya rasa tiada penterjemahan dalam bahasa Piemontèis. Pelik beno bahasanya. Yup, +203 dan +206 tak jauh beza. Saya harap dapat cari lebih banyak mengenai sesuatu tempat dan jadikannya rencana tunas sebab saya tak suka cipta rencana panjang-panjang. Oh iya, semalam awak ada datang ke Wikipedia bahasa Minang kan? Baguslah kerana awak ada membantu sedikit mengenai rencana Kota Kinabalu di sana. Tak tahulah istilah mana nak digunakan sama ada kota atau koto.--法尔汉 Aplikasi 10:56, 3 April 2013 (UTC)
Baiklah, nanti saya cipta {{FA}} di sana.--法尔汉 Aplikasi 11:07, 3 April 2013 (UTC)
Awak tersilap, bukan {{FA}} tetapi {{Link FA}}. Templatnya sudah sedia ada disana. --法尔汉 Aplikasi 11:16, 3 April 2013 (UTC)
Yang {{Link FA}} di min.wp bukan saya yang mencipta kerana ianya telah sedia ada disana. Yang {{FA}} itu saya cipta kemudian saya minta ianya dihapuskan kerana templat tersebut tiada di mana-mana wiki. --法尔汉 Aplikasi 11:28, 3 April 2013 (UTC)

Duta MS[sunting sumber]

. Kita dah jadi rakan kongsi sebagai duta bagi mewakili Wikipedia bahasa Melayu. Setahu saya duta ini kerjanya membantu pengguna asing yang tidak memahami bahasa Melayu kan?--法尔汉 Aplikasi 11:44, 3 April 2013 (UTC)
Tidak mengapa. Tok se sedih-sedih iya. Tetapi bagi saya, pengguna yang membuat aduan bahawa mereka tidak memahami templat {{selamat datang}} barulah kita menukarnya kepada templat {{interd}} atau {{sd2}}--法尔汉 Aplikasi 11:49, 3 April 2013 (UTC)
Itu idea yang baik agar semua pengguna dapat memahaminya. Tetapi jika saya gunakan bot saya lebih menggunakan {{sd2}} kerana tandatangannya saya pautkan terus ke akaun saya bagi mengelakkan pengguna-pengguna lain menulis pesanan di akaun bot.--法尔汉 Aplikasi 11:56, 3 April 2013 (UTC)

Obesiti[sunting sumber]

Pautan obesiti tidak berkualiti pada blog peribadi. Yosri (bincang) 14:54, 3 April 2013 (UTC)

Wilayah di Itali[sunting sumber]

Terima kasih kerana membantu mencipta rencana tersebut, nampak gayanya kita bakal kehilangan seorang lagi penyelia iaitu Yk Yk Yk kerana sudah lebih setahun beliau tidak aktif dan juga separa aktif di Wikipedia Bahasa Inggeris. Lihat laman ini.--法尔汉 Aplikasi 15:51, 3 April 2013 (UTC)

Mungkin, tetapi sumbangannya di Wikipedia bahasa Inggeris boleh tahan aktif. Suntingan terakhir beliau di sini pada 19 Januari 2012. Sudah melebihi setahun.--法尔汉 Aplikasi 15:55, 3 April 2013 (UTC)
Sebab itu saya usulkan perlucutannya.--法尔汉 Aplikasi 16:03, 3 April 2013 (UTC)
Saya rasa laman tersebut memerlukan perlindungan. Cuba awak minta bantuan mana-mana penyelia untuk melindungi laman tersebut.--法尔汉 Aplikasi 16:13, 3 April 2013 (UTC)
Saya rasa kita memerlukan bantuan mereka bertiga untuk melindunginya.--法尔汉 Aplikasi 16:18, 3 April 2013 (UTC)

Emel[sunting sumber]

Hwee Li..--法尔汉 Aplikasi 16:15, 3 April 2013 (UTC)

Hwee Li.--파한 Aplikasi 10:52, 5 April 2013 (UTC)

Balas:Komun di Mauritania[sunting sumber]

Tidak mengapa, saya cuma membantu sedikit sahaja bagi memudahkan kerja awak nanti.--法尔汉 Aplikasi 06:06, 4 April 2013 (UTC)

Minta pendapat[sunting sumber]

Awak rasa cantik tak gambar peta di sini?--法尔汉 Aplikasi 06:13, 4 April 2013 (UTC)

Tadi semasa saya buka laman Italy saya terjumpa peta yang sangat cantik. Sebab itu saya mengambilnya. --法尔汉 Aplikasi 06:20, 4 April 2013 (UTC)
Saya lihat peta di templat New Zealand itu juga cantik.--法尔汉 Aplikasi 06:29, 4 April 2013 (UTC)

Gangguan pengguna boneka[sunting sumber]

Nampak gayanya, kumpulan boneka ‎Ameba parasit muncul semula untuk membuat kekacauan di Wikipedia.--法尔汉 Aplikasi 06:58, 4 April 2013 (UTC)

Kalau ikukan nak je sekat dia terus. Dulu buat akaun menghina Sabah, menyamar sebagai Anwar, Nurul Izzah dan sebagainya, sekarang muncul semula. --法尔汉 Aplikasi 07:03, 4 April 2013 (UTC)
Tapi disini sepertinya tiada block global, kalau ada disini kan bagus.--法尔汉 Aplikasi 07:07, 4 April 2013 (UTC)
Apa salahnya kalau kita sekat dia ? Irfanshaharuddin (bincang) 07:09, 4 April 2013 (UTC)
Sekat sahaja Irfan, oh baru saya teringat, yang disekat dahulu adalah akaun bonekanya.--法尔汉 Aplikasi 07:13, 4 April 2013 (UTC)
Dia tidak menggunakan nama yang sama. Awak lihat [[Kategori:Pengguna boneka Wikipedia yang disyaki]] begitu banyak akaun bonekanya berkaitan politik.--法尔汉 Aplikasi 07:18, 4 April 2013 (UTC)
Itupun idea yang baik. Tetapi saya tidak berpengalaman melaporkan di global block. Kalau checkuser IP meta itu pernah juga.--法尔汉 Aplikasi 07:26, 4 April 2013 (UTC)
Baiklah, jika dia membuat gangguan sekali lagi, kita minta bantuan rakan-rakan meta untuk sekatan global keatasnya.--法尔汉 Aplikasi 07:33, 4 April 2013 (UTC)
Baiklah, saya akan mengumpulkan semua rekod-rekodnya untuk diperiksa di meta.--法尔汉 Aplikasi 07:44, 4 April 2013 (UTC)
Permohonan telah dihantar maksimum yang perlu diperiksa IP hanya 10 tetapi saya jumpa 17 akaun bonekanya. Lihat permohonannya di meta:Steward_requests/Checkuser#Ameba_parasit.40ms.wikipedia--法尔汉 Aplikasi 08:05, 4 April 2013 (UTC)
Sebenarnya saya mengesyaki 17 akaunnya itu miliknya, tetapi pemeriksa di meta hadkan hanya 10 akaun sahaja dibenarkan untuk diperiksa. Selebihnya tidak boleh.--法尔汉 Aplikasi 08:11, 4 April 2013 (UTC)
Yup, bagi meyakinkan perkara tersebut terhadap meta, saya letakkan akaunnya yang berkaitan dengan nama politik dan juga menghentam Yosri dan Aurora.--法尔汉 Aplikasi 08:20, 4 April 2013 (UTC)
Sudah saya letakkan. .--法尔汉 Aplikasi 08:29, 4 April 2013 (UTC)
Kita sudah menemui jawapannya di meta. meta:Steward_requests/Checkuser#Ameba_parasit.40ms.wikipedia--法尔汉 Aplikasi 10:31, 4 April 2013 (UTC)
Terima kasih kerana anda telah menyekatnya. Irfanshaharuddin (bincang) 12:01, 4 April 2013 (UTC)

Desain[sunting sumber]

, sebab biar ianya kelihatan tenang. Merah dan oren tu amat menyilaukan mata untuk dipandang.--法尔汉 Aplikasi 08:35, 4 April 2013 (UTC)

Design awak kan dah kira cantik, amat menenangkan mata untuk memandangnya. Design saya sebelum ni amat menyilaukan mata pula kerana menggunakan warna panas.--法尔汉 Aplikasi 08:40, 4 April 2013 (UTC)
Saya guna semula design sebelum menukarnya ke warna merah dan oren dahulu.--法尔汉 Aplikasi 08:58, 4 April 2013 (UTC)
, nak buat macam mana dah lupa, lampu? Macam menarik je saya lihat.--法尔汉 Aplikasi 09:08, 4 April 2013 (UTC)

Pengguna Kucingbiru13[sunting sumber]

Sudah terbukti pengguna tersebut merupakan pengguna boneka kepada Ameba parasit di laman meta meta:Steward_requests/Checkuser#Ameba_parasit.40ms.wikipedia dengan sering melakukan salah laku di wikipedia mengenai isu-isu politik serta menghentam Aurora dan Yosri. Apa pendapat kamu semua. Kita buat perbincangan di laman pengguna anda.--法尔汉 Aplikasi 11:05, 4 April 2013 (UTC)

Saya memang dah jangka kerana sejurus saja salah satu akaun bonekanya disekat, Kucingbiru13 terus muncul. Dari sumbangan terhadap rencana politik dan gaya penulisannya pun saya dah syak sesuatu yang pelik. пz scόυт () 11:15, 4 April 2013 (UTC)
Cuma kita perlu mengambil pendapat dari Irfan dan Ma Hzi Wong sama ada hendak menyekatnya terus ataupun tidak. Apa pendapat awak, sama ada hendak menyekatnya ataupun tidak?--法尔汉 Aplikasi 11:17, 4 April 2013 (UTC)
Ya, sekarang kita tunggu pendapat mereka berdua dan juga rakan-rakan lain. Jika bagi saya, saya tetap dengan pendirian saya, iaitu sekat. Kerana kesalahan ini boleh dikatakan sangat berat di Wikipedia. пz scόυт () 11:20, 4 April 2013 (UTC)
Memang berat pun, sebenarnya menggunakan akaun boneka tak salah, tetapi jika salah guna dengan bertujuan buruk, maka ia seharusnya disekat kerana ianya juga boleh dianggap sebagai vandalisme dan menganggu ketenteraman pengguna lain. Maaf iya kerana saya buat di laman perbincangan anda dan tidak di kedai kopi kerana saya risau jika dibuat di kedai kopi, nanti ada pengguna yang menganggu ketenteraman seperti Filiosus's dan Shukur dahulu.--法尔汉 Aplikasi 11:23, 4 April 2013 (UTC)
Sebab tu lah. Sedangkan ketika saya di en.wiki dulu pun, mereka kata boleh jika saya ingin mempunyai akaun boneka, tapi dengan syarat perlu memberitahu semua orang dengan meletakkan notis pada laman pengguna dan akaun tersebut mestilah digunakan bagi tujuan yang baik. Tidak mengapa, asalkan ianya bertujuan baik. пz scόυт () 11:30, 4 April 2013 (UTC)
Baiklah, kita tunggu pendapat daripada rakan-rakan lain.--法尔汉 Aplikasi 11:32, 4 April 2013 (UTC)
Kita tidak boleh bertolak ansur terhadap pelaku musnah. Saya mahu akaun bonekanya disekat. Irfanshaharuddin (bincang) 12:01, 4 April 2013 (UTC)
Saya juga setuju, kita tak patut bertola ansur dengannya. Silakan saudara Irfan untuk menyekatnya.--法尔汉 Aplikasi 13:27, 4 April 2013 (UTC)
Baiklah. Irfanshaharuddin (bincang) 13:34, 4 April 2013 (UTC)
Saya telah menyekatnya setelah tiada sebarang tindak balas daripada para penyelia lain.--法尔汉 Aplikasi 16:42, 4 April 2013 (UTC)

👍Terbaik--法尔汉 Aplikasi 02:22, 5 April 2013 (UTC)

Saya dah mengemaskinikan notis pada halamannya. Diharap lepas ni beliau akan berhenti dari berbuat perkara sedemikian. пz scόυт () 02:44, 5 April 2013 (UTC)
Terima kasih atas penghargaan tersebut, banyak juga jenis-jenis penghargaan wikipedia ni. Nanti saya kemas kinikannya di Wikipedia:Penghargaan.--法尔汉 Aplikasi 02:59, 5 April 2013 (UTC)
Bukan di en.wp sahaja, di id.wp juga banyak.--法尔汉 Aplikasi 06:50, 5 April 2013 (UTC)
Iwan Novirion memang paling banyak menyumbang dalam bidang designer. Beliau juga yang banyak memajukan Wikipedia bahasa Minang serta beliau juga seorang penyelia. Saya dan SpartacksCompatriot dan Naval Scene turut menyumbang disana tetapi tidak sebanyak beliau.--法尔汉 Aplikasi 07:04, 5 April 2013 (UTC)
Aplikasi, maafkan saya kerana terlupa untuk menyekat Kucingbiru13 kerana tidak menyedari nama tersebut. Irfanshaharuddin (bincang) 07:09, 5 April 2013 (UTC)
Tentera? Irfan, tidak mengapa.--法尔汉 Aplikasi 07:16, 5 April 2013 (UTC)
Saya juga pernah melihat beliau memakai pakaian tentera.--法尔汉 Aplikasi 07:45, 5 April 2013 (UTC)

Balas: Kanak-kanak hijau Woolpit[sunting sumber]

Salam. Terima kasih kepada saudara kerana menterjemahkan rencana tersebut. :) Saya tidak berkesempatan untuk menterjemah kerana sibuk dengan kehidupan seharian. :( Insya Allah saya akan perbetulkan jika berlaku kesilapan. Walau apapun, sumbangan anda sangat saya hargai. Sekian terima kasih. Terima kasih - 26 Ramadan (Bincang) 14:03, 4 April 2013 (UTC)

Tools[sunting sumber]

Awak ada memasang sesuatu peralatan tak, contohnya bila melihat laman pengguna dan laman perbincangan?, ianya ada keluar warna hijau atau kelabu.--法尔汉 Aplikasi 07:50, 5 April 2013 (UTC)

Yup, tapi saya lihat ianya seperti biasa sahaja. Tiada perubahan. пz scόυт () 07:53, 5 April 2013 (UTC)
Kita balas pesanan melalui perbincangan pengguna antara satu sama lain. Saya tahu, cuba awak refresh Pengguna:Ranking Update/common.css.--法尔汉 Aplikasi 07:56, 5 April 2013 (UTC)
Silap, bukan terletak di .css tetapi di .jss. Lihat ini. Saya juga ada ciptanya di sini dan sini.--法尔汉 Aplikasi 08:18, 5 April 2013 (UTC)
Saya telah membaikinya.--法尔汉 Aplikasi 09:16, 5 April 2013 (UTC)
Saya tidak tahu. Tetapi ianya automatik. Mungkin selepas seminit tidak menyunting ia bertukar status.--法尔汉 Aplikasi 09:22, 5 April 2013 (UTC)
Yup, itu sudah semestinya. Sebenarnya saya mengambilnya dari laman pengguna Iwan Novirion @ mas Iwan dari Wikipedia bahasa Minang.--法尔汉 Aplikasi 09:27, 5 April 2013 (UTC)
Saya tidak menyangka, teknologi dari Wikipedia bahasa Minang kelihatannya lebih canggih berbanding wikipedia yang lain. Apa-apa pun saya akan sentiasa memantau perkembangan min.wp untuk diterapkan teknologinya kedalam wiki kita.--法尔汉 Aplikasi 09:35, 5 April 2013 (UTC)

Oh iya, baru saya teringat. Iwan Novirion ada menggunakan Wikipedia:AutoWikiBrowser untuk mencipta rencana dengan kelajuan maksimum. Tetapi penggunaannya hendaklah melakukan permohonan di Wikipedia bahasa Inggeris. Saya ingat hendak menggunakannya tetapi tak jadi kerana ianya begitu rumit untuk dipasang. Pengguna:Mimihitam dari id.wiki juga hendak menggunakannya tetapi beliau sendiri membatalkan hasratnya atas alasan sama.--法尔汉 Aplikasi 09:46, 5 April 2013 (UTC)

Tak apalah, saya rasa lebih baik awak gunakannya kerana suntingan anda di en.wp telah melebihi 4,000 jadi permohonan awak pasti diluluskan. Suntingan saya di sana bawah 200 kerana saya kurang berminat untuk menyunting disana. Syaratnya kena 500 suntingan dan keatas.--法尔汉 Aplikasi 09:53, 5 April 2013 (UTC)
Jika Twinkle senang juga. Ia terdapat di [{Wikipedia bahasa Indonesia]] untuk membalikkan suntingan. Tetapi penggunaannya disini agak rumit kerana terpaksa menterjemah lebih daripada 500 templat. Dahulu, saya ingat nak terjemahkannya ke dalam bahasa Melayu, tetapi apabila melihatnya terlalu banyak, semangat saya jadi lemah untuk menterjemahkannya. Jadi kita gunakan sahaja apa yang ada disini walaupun agak ketinggalan sedikit berbanding wikipedia lain.--法尔汉 Aplikasi 10:04, 5 April 2013 (UTC)
Saya setuju, kita ada tool Jawi. Tapi tool yang diambil dari Iwan Novirion ada menunjukkan jantina di bahagian atas laman pengguna/perbincangan pengguna sekiranya ada menyatakan jantina.--파한 Aplikasi 10:21, 5 April 2013 (UTC)
Awak lihat di talk page saya. Ia muncul buat sementara waktu sahaja. Selepas itu saya letak semula kepada tidak dinyatakan.--파한 Aplikasi 10:25, 5 April 2013 (UTC)
Ianya sekadar testing sahaja. Nanti saya ubah semula. Awak tidak mahu nyatakan jantina ke?--파한 Aplikasi 10:31, 5 April 2013 (UTC)
Saya akan menukar semula kepada tidak dinyatakan.--파한 Aplikasi 10:34, 5 April 2013 (UTC)

Hi[sunting sumber]

It's nice to see you as an admin here. Happy editing. If you want to reply please reply on my en wiki talk page.--Pratyya Ghosh (bincang) 16:37, 5 April 2013 (UTC)

(talk page stalker) Pratyya was asking me about your activity on en.wiki and where you had gone. :P Arctic Kangaroo 17:20, 5 April 2013 (UTC)

Okay. пz scόυт () 20:05, 5 April 2013 (UTC)

Wikidata weekly summary #52[sunting sumber]

Wikidata-logo-en.svg
Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • The first year is over. Thank you everyone for being amazing and helping to build Wikidata and making it more than we could possibly have hoped for already. <3
    • Put a lot of work into improved support for Internet Explorer 8
    • Worked on improving recent changes code in client
    • Finished valueview refactoring. Created new extension “ValueView”
    • Implemented string formatter
  • Discussions/Press
  • Events
    • upcoming: GLAM-Wiki 2013
  • Other Noteworthy Stuff
    • Deployment of phase 2 on English Wikipedia is currently planned for April 8. The remaining Wikipedias are scheduled for April 10. As usual this might change if we run into problems along the way.
    • There is now a page showing the current lag for changes propagating to the Wikipedias so they can show up in watchlists and recent changes for example. This should ideally be in the range of a few minutes. Right now it is higher because of some abnormally high bot activity but decreasing. Should be down to a few minutes soon.
    • There’s now a badge you can add to Wikipedia articles to indicate there is data about it on Wikidata
    • We hit Q10000000
    • A Wikidata item in the wild ;-)
  • Did you know?
  • Open Tasks for You

Based on feedback for last week’s call for comments we will continue this newsletter. However more community help will be needed. From now on they’ll be drafted at d:Wikidata:Status updates/Next and your help is very welcome.

Read the full report · Unsubscribe · Global message delivery 02:39, 6 April 2013 (UTC)

Pengundur[sunting sumber]

What does it mean? Arctic Kangaroo 07:02, 6 April 2013 (UTC)

Rollbacker. I prefer to use it in Malay language. пz scόυт () 07:06, 6 April 2013 (UTC)
But sometimes Google Chrome just refuses to translate some Malay words. Could it be part of what people say that "Google Translate is not that good", so some words are not in its dictionary? Cheers. Arctic Kangaroo 07:11, 6 April 2013 (UTC)
Yup, sometimes Google Translate are really bad, when you translate some word to English, the words didn't appear correctly. Not just Malay language, also when I translate Thai language into English, I can't understand any of the words meaning. пz scόυт () 07:30, 6 April 2013 (UTC)
I don't understand the part of User:Aplikasi's userpage about he live in his brother's house in Selangor based on Google Translate. Also, there's some text from your's and Aplikasi's userpage last time which translated into "...reside the homeless in (Place)". Arctic Kangaroo 07:36, 6 April 2013 (UTC)
Arctic Kangaroo, suka hati sayalah, awak sibuk kenapa. Itu laman saya bukan laman awak. Tolong jangan suka mempertikaikan apa yang orang lain lakukan. Boleh tak?--파한 Aplikasi 08:03, 6 April 2013 (UTC)
Arctic : Which one? пz scόυт () 08:06, 6 April 2013 (UTC)
파한 : Jangan marahkannya, beliau cuma keliru. пz scόυт () 08:06, 6 April 2013 (UTC)
파한: Google Translate translated what your above reply into some terible English that I don't understand. Arctic Kangaroo 08:14, 6 April 2013 (UTC)
пz scόυт: ? Arctic Kangaroo 08:14, 6 April 2013 (UTC)
Arctic : No, I mean which section it is, I try to find it but didn't found. пz scόυт () 08:18, 6 April 2013 (UTC)

Balas:Relax[sunting sumber]

Saya agak bengang dengan apa yang ditulisnya. Dah macam wartawan pula saya melihatnya kerana dia sering masuk campur mengenai sesuatu urusan disini. Ingat lagi apa yang pernah dia menyindir Izham suatu ketika dahulu mengenai tandatangannya dengan mengatakan ianya amat buruk. Cukuplah, saya dah berasa begitu meluat dengan sikapnya itu. Terpulang kepadanya sekiranya dia ingin berkecil hati atau membenci saya. Saya peduli apa dengannya. Saya terpaksa mengubah laman saya kerana dia sering mempertikaikannya.--파한 Aplikasi 08:34, 6 April 2013 (UTC)

No offense intended. I think it's a misunderstanding here. I'm just asking about what you guys had on your userpages last time. Because when I read it after translating using Google Translate, that's what it told me. Of course, I knew the translation was wrong because it did not make any sense. That's why I'm asking about what you actually meant. And Aplikasi, if there's anything that you are unhappy about me, just raise them on my talk page and I will try to address them. Arctic Kangaroo 08:47, 6 April 2013 (UTC)
Nothing to display.--파한 Aplikasi 08:51, 6 April 2013 (UTC)

Balas:Gajet status[sunting sumber]

Saya pun sama, ianya menyebabkan laptop saya begitu lambat, jadi saya menukarnya semula khusus untuk wikidata.--파한 Aplikasi 17:29, 6 April 2013 (UTC)

Yup, Wikidata juga terbaik. Saya rasa kita juga kena rajin memantau Wikidata memandangkan kita ni berada dalam kumpulan autopatrolled.--파한 Aplikasi 17:39, 6 April 2013 (UTC)

Ia agak memeningkan, tetapi setahu saya jika awak mencipta rencana baru yakni rencana tersebut masih belum terdapat dalam versi lain. Awak boleh mencipta datanya yang baru.--파한 Aplikasi 17:46, 6 April 2013 (UTC)

Itu sudah semestinya. Hanya penyelia sahaja yang layak untuk memadamnya. Kita cuma boleh memadamnya di WBM dan WBB.--파한 Aplikasi 17:53, 6 April 2013 (UTC)
Memberatkan rencana lebih bagus. Kedalaman juga meningkat. Jumlah suntingan juga meningkat disebabkan adanya bot interwiki dahulu.--파한 Aplikasi 17:59, 6 April 2013 (UTC)
Ya tak ya juga, saya lupa beritahu awak ada butang search. Tadi saya sengaja nak cari pautan wikidata Lan Cheng Long. Bila menaipnya ia akan eluar kod bagi wikidata sesuatu rencana.--파한 Aplikasi 18:03, 6 April 2013 (UTC)

Maksudnya?--파한 Aplikasi 18:07, 6 April 2013 (UTC)

o.O. Saya ingatkan apa tadi.

Bot[sunting sumber]

Akaun awak dah macam bot apabila saya melihatnya kerana memindahkan interwiki ke wikidata. .--파한 Aplikasi 18:57, 6 April 2013 (UTC)

Itu pun ok juga cuma nak pindahkan ke Wikidata agak lambat sedikit. Sebenarnya saya lihat awak ni terlebih rajin kerana kita memang sedia ada bot global yang akan melakukan kerja-kerja pemindahan tersebut tetapi ianya lambat sedikit. Sebab itu saya jarang pindahkannya ke Wikidata kerana bagi saya ianya lebih baik letakkan interwiki di WBM ini.--파한 Aplikasi 19:08, 6 April 2013 (UTC)

Itu saya memang setuju. Ramai bekas penyelia yang sebelum ini aktif kebanyakannya sudah tiada disini berkemungkinan sibuk dengan kerja-kerja tesis ataupun bidang profesion.--파한 Aplikasi 19:13, 6 April 2013 (UTC)

Huhu, betul juga tu, kalau tak bekerja memang sahlah ta dapat buka wikipedia kerana ita perlukan wang untuk membayar bil internet. Main Facebook pun tak dapat. Hidup pun menjadi bosan nanti sebab tak ada rakan-rakan untuk bersosial.--파한 Aplikasi 19:23, 6 April 2013 (UTC)
Biasalah kita terpaksa menempuh cabaran pada era globalisasi yang kian mencabar ini. Sebab itu kita kena rajin berusaha agar kita mampu melakukan sesuatu perkara yang selama ini kita ingin melakukannya.--파한 Aplikasi 19:31, 6 April 2013 (UTC)
Huhu, dah terfikir duit hantaran kahwin nampak, kalau balik zaman orang-orang tua dahulu, nampak gayanya internet tak ada lah. Kita kena makan ubi kayu dan nasi lauk sayuran sahaja. KFC pun tak ada masa itu. --파한 Aplikasi 19:37, 6 April 2013 (UTC)
Huhu, amboi remaja-remaja zaman sekarang ni gatal sungguh. Saya ta terfikir lagi pasal kahwin ni. Mungkin saya akan berkahwin sekitar umur 30-an kerana nak fokus pada kerjaya dahulu. Sejak kecil lagi saya sasarkan untuk kahwin lewat sedikit. Biar ketika berusia 20-an itu dapat berhibur dahulu. Bulan ini saya nak sasarkan WBM berada di tempat ke-26. Ok lah awak, saya nak tidur dahulu, dah terlalu mengantuk ni. Selamat malam. --파한 Aplikasi 19:47, 6 April 2013 (UTC)
Saya target untuk memintas Wikipedia bahasa Turki sekali. Kalau nak memintas Wikipedia bahasa Arab agar sukar sedikit kerana perbezaan antara WBA (25) dan WBT (26) amat jauh sekali.--파한 Aplikasi 02:02, 7 April 2013 (UTC)

👍Nice. Misi WBM di tempat ke-26. Setahu saya pengguna ‎Irul 901 begitu aktif di Wikipedia bahasa Indonesia]]--파한 Aplikasi 07:21, 7 April 2013 (UTC) Saya lihat ianya ada Masjid Negara Sabah.--파한 Aplikasi 07:29, 7 April 2013 (UTC)

Twinkle[sunting sumber]

Apa pendapat anda mengenai Twinkle? Saya rasa kita boleh salin daripada Wikipedia bahasa Indonesia dan kemudian diterjemahkannya di Wikipedia ini. Lihat id:Wikipedia:Twinkle.--파한 Aplikasi 11:57, 7 April 2013 (UTC)

Saya setuju je. Maaf kerana terlalu lambat membalas mesej anda, terlalu sibuk menyiapkan Templat:Statistik Penyelia dan Birokrat tadi. пz scόυт () 15:30, 7 April 2013 (UTC)

Saya terpaksa membatalkannya kerana apabila saya meletakkannya dalam bahasa Indonesia ianya menjadi tetapi apabila menterjemahkan sebahagian ke dalam bahasa Melayu, ia tidak dapat berfungsi. Saya akan mencubanya.--파한 Aplikasi 15:32, 7 April 2013 (UTC)

Cuba awal lihat di bahagian keutamaan di bidang gajet. Ada tak tulis Twinkle?--파한 Aplikasi 15:41, 7 April 2013 (UTC)

Boleh berfungsi?--파한 Aplikasi 15:43, 7 April 2013 (UTC) Akhirnya berfungsi. Tetapi masih dalam versi bahasa Indonesia.--파한 Aplikasi 15:50, 7 April 2013 (UTC)

Maaf, buat masa ni Twinkle tak dapat berfungsi dengan begitu baik. Saya pun tak tahu mengapa ia terjadi. Mungkin kita kena buat permohonan untuk memasang Twinkle rasanya.--파한 Aplikasi 16:16, 7 April 2013 (UTC)
Saya sudah meminta bantuan Kurniasan.--파한 Aplikasi 16:57, 7 April 2013 (UTC)

Cuba awak buka [1] kemudian anda menulis kenyataannya.--파한 Aplikasi 17:29, 7 April 2013 (UTC)

Sebenarnya apa fungsi gajet tersebut?.--파한 Aplikasi 17:31, 7 April 2013 (UTC)

Betullah, ia menjadi. Warna kuning menunjukkan paparan lama manakala warna hijau menunjukkan paparan terkini. Siap ada warna merah sekali yang menunjukkan perbezaan ayat jika ianya ditukar. Sedihnya Twinkle yang saya ingin hidupkan mula-mula ianya menjadi kemudian nak baiki ke dalam bahasa Melayu terus musnah. Saya sebenarnya lebih suka mengambil sumber dari Wikipedia bahasa Indonesia berbanding Wikipedia bahasa Inggeris kerana bahasa Indonesia ni lebih mudah difahami. Harap-harap Twinkle nanti dapat berfungsi dengan baik. Terbaiklah Ranking Update, ciptaan awak sangat cantik. Saya dah mula aktifkannya.((ketawa}}--파한 Aplikasi 17:40, 7 April 2013 (UTC)

Bahagian bawah sekali itu yang agak rumit sedikit. 3 diatas itu baru sahaja saya memulihkannya kembali daripada log penghapusan.--파한 Aplikasi 17:54, 7 April 2013 (UTC)

Maafkan saya, saya terlupa ada lagi satu yang memeningkan. MediaWiki:Gadget-Twinkle.js.--파한 Aplikasi 18:07, 7 April 2013 (UTC)

Kita tunggu tindak balas daripada Kurniasan sahajalah. Beliau kan mahir dalam selok-belok gajet Wikipedia.--파한 Aplikasi 18:34, 7 April 2013 (UTC) OK. Waalaikummussalam. Saya harap sangat Twinkle dapat berfungsi dengan baik.--파한 Aplikasi 18:38, 7 April 2013 (UTC)

Balas:Ballinasloe[sunting sumber]

Yup, masa tu saya suka salin kebanyakannya daripada bahasa Indonesia. Tetapi setelah menyedari kesalahan saya tersebut, saya bernekad untuk menghentikan salinan daripada bahasa Indonesia. Masa itu, saya masih belum memahami sangat mengenai Wikipedia. Tetapi mungkin ada kebaikannya dari kisah lama tersebut kerana saya sudah dapat menguasai bahasa Indonesia malangnya bahasa Inggeris saya masih ditakuk lama.--파한 Aplikasi 07:36, 8 April 2013 (UTC)

Saya tidak berminat menonton drama kecuali drama Korea sehingga akhir 2012. Mengenai penguasaan bahasa Inggeris, saya lebih suka membaca buku bahasa Inggeris tak kisahlah buku essay PMR ke,SPM ke ataupun akhbar Inggeris.--파한 Aplikasi 07:45, 8 April 2013 (UTC)

Korea dulu, sekarang dah mula hilang minat kerana banyak sangat adegan menangis. Saya rasa templat babel di laman anda tu patut ditukar dari en-3 kepada en-4 kerana saya lihat anda begitu fasih berbahasa Inggeris. Saya letakkan en-3 kerana semasa dalam tingkatan 3 saya suka bertutur bahasa Inggeris dengan rakan-rakan Cina kerana 10 daripada 17 rakan sekelas Cina saya dulu fasih berbahasa Inggeris. Malang sekali bermula tingkatan 4 saya dimasukkan ke kelas semua pelajar Melayu dan bermula dari situ kefasihan saya berbahasa Inggeris semakin berkurang kerana semuanya lebih suka berbahasa Melayu.--파한 Aplikasi 07:52, 8 April 2013 (UTC)

Saya rasa saya masih ada peluang untuk meningkatkan tahap penguasaan bahasa Inggeris iaitu melalui kemasukan ke Tingkatan 6 saya akan mengambil subjek Ekonomi, Perniagaan, Pengajian Am dan satu lagi belum diketahui lagi. Biasanya pelajar Cina akan mengambil subjek-subjek tersebut. Melalui campuran suasana tersebut, saya akan berusaha bertutur dalam bahasa Inggeris seperti semasa dalam Tingkatan 3 dahulu. Saya rasa bahasa Inggeris awak sudah cukup baik kerana bahasa Inggeris Amerika kan gaya pertuturannya sangat laju sehingga sukar difahami.--파한 Aplikasi 08:17, 8 April 2013 (UTC)
Tapi saya berhasrat untuk melanjutkan pelajaran disini sahaja. Bidang perniagaan? Tingkatan 6 subjeknya tidak banyak. Boleh merujuk di Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia. Saya taklah begitu mahir Matematik kerana saya tidak mengambil subjek Matematik Tambahan. Jika Matematik Moden boleh dikira mahir. Tetapi dalam STPM, banyak sekolah tidak menawarkan subjek Perakaunan, waima saya meminati subjek tersebut walaupun saya tidak mengambilnya masa SPM. Benar kata anda, negara kita ini bekas jajahan British, seharusnya kita perlu lebih fasih berbahasa Inggeris British. Rakyat Filipina majoritinya memang fasih berbahasa Inggeris Amerika dan Sepanyol, malangnya negara mereka dikira mundur disebabkan pemerintah mereka dahulu begitu tamak dan diktator seperti Ferdinand Marcos dan Imelda Marcos.--파한 Aplikasi 08:32, 8 April 2013 (UTC)
Saya nak ambil Sejarah tetapi kena pilih sekolah yang menawarkan subjek tersebut. Saya dah tak nak ambil Seni Visual lagi kerana subjek tersebut sangat membosankan dan tiada prospek yang baik pada masa hadapan. Bagi saya Seni ini seperti subjek yang membazir walaupun ramai mengatakan ianya mudah untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Apa pendapat nda mengenai Seni?--파한 Aplikasi 08:47, 8 April 2013 (UTC)
Saya minat Sejarah kerana disebabkan Sejarahlah kita boleh bergerak lebih maju ke hadapan. Saya memang marah jika ada yang mengatakan Sejarah ini bosan dan tak ada masa depan. Sedangkan Seni Visual tu apa sahaja yang ia ada? Tak menjamin masa depan pun. Masa saya sekolah dulu, kelas saya dikira kelas pertama yang ditawarkan subjek Seni Visual, malangnya kelas saya juga paling ramai tidak meminati Seni termasuk saya. Saya pernah juga bertanya kepada guru saya mengapa tidak ditawarkan subjek Prinsip Akaun di kelas saya, guru saya mengatakan Akaun ini akan menyebabkan minat pelajar hilang untuk mempelajarinya tetapi berdasarkan pemerhatian saya, ramai rakan-rakan saya mendapat A dalam subjek tersebut waima cuma beza satu kelas sahaja.--파한 Aplikasi 09:00, 8 April 2013 (UTC)

Yup, saya tahu kerana Sejarah ini luas kerana kita akan mempelajari mengenai sejarah negara-negara Barat, pandangan tokoh Barat serta agama-agama lain terutamanya agama Kristian.--파한 Aplikasi 09:28, 8 April 2013 (UTC)

Twinkle di WBM[sunting sumber]

Alhamdulilah, Twinkle akhirnya berfungsi di Wikipedia kita ini. Tetapi kita terpaksa menggunakannya dalam versi bahasa Inggeris kerana jika terjemahkannya ke dalam bahasa Melayu, Twinkle akan rosak. Buat masa ini dinasihatkan jangan melakukan sebarang suntingan di MediaWiki:Gadget-Twinkle.js buat masa ini. Banyak kali saya mencubanya tetapi kali ni nampaknya ianya berjaya walaupun terpaksa menggunakannya dalam bahasa Inggeris.--파한 Aplikasi 19:10, 8 April 2013 (UTC)

Tetapi ianya agak bermasalah sedikit iaitu untuk memberi ucapan selamat datang kepada pengguna baru, ianya mempunyai masalah tandatangan.--파한 Aplikasi 21:34, 8 April 2013 (UTC)

Awaklah bantu saya mengenai Twinkle tersebut, sebenarnya saya sudah begitu pening memikirkan gajet tersebut.--파한 Aplikasi 05:01, 9 April 2013 (UTC)

Baiklah, sebab saya sebenarnya kurang memahami Twinkle sebenarnya.--파한 Aplikasi 05:05, 9 April 2013 (UTC)

Tetapi saya melihat apa yang diberikan Kenrick95 nampak begitu mudah. Lihat disini.--파한 Aplikasi 05:07, 9 April 2013 (UTC)

Awak nak saya mengembalikan suntingan kepada yang pernah saya terjemahkan ke dalam bahasa Melayu sebelum ini?--파한 Aplikasi 05:52, 9 April 2013 (UTC)

Saya sedang melakukan kerja-kerja penterjemahan tersebut.--파한 Aplikasi 06:08, 9 April 2013 (UTC) Sekarang saya serahkan kepada anda ataupun mana-mana penyelia untuk menterjemahkannya. MediaWiki:Gadget-Twinkle.js‎.--파한 Aplikasi 09:29, 9 April 2013 (UTC)

Tak mengapa, nanti kita buat sama-sama. Malam ni saya buat, esok awak pula, kita bergilir-gilir. Buat masa ni Twinkle baru 3 orang sahaja menggunakannya iaitu saya, awak dan Aurora.--파한 Aplikasi 11:44, 9 April 2013 (UTC)
Ada apa boleh saya bantu? -- 莫哈末 (Wong) 12:21, 9 April 2013 (UTC)
Ianya berlaku masalah ketika saya melakukan kerja-kerja penterjemahan. Kini ianya berfungsi semula kerana Kurniasan telah membaikinya. Akhirnya beliau membantu juga..--파한 Aplikasi 09:39, 10 April 2013 (UTC)

Templat:Infobox settlement[sunting sumber]

Perubahan templat tersebut telah menyebabkan kerosakan di beberapa buah rencana. Contohnya Ürümqi dan Batu Pahat.--파한 Aplikasi 19:47, 9 April 2013 (UTC)

Maafkan saya kerana membebankan anda.--파한 Aplikasi 19:53, 9 April 2013 (UTC)

Tadi itu kerana saya sedang mengemas rencana Batu Pahat di idwp. Tetapi saat saya lihat di mswp ia kelihatan rosak. Sebab itu saya ambil langkah untuk membaikinya. Maaf sekali lagi.--파한 Aplikasi 19:57, 9 April 2013 (UTC)

Semuanya OK.--파한 Aplikasi 10:33, 10 April 2013 (UTC)

Benichab[sunting sumber]

Memanglah ianya cuma perlu diletakkan koordinat. Saya lebih memilih meletak peta bergambar berbanding peta berkoordinat kerana meletakkan peta berkoordinat agak membuang masa. Pesanan yang anda hantar kepada Iwan Noirion itu mesti beliau berasa pelik nanti.--파한 Aplikasi 10:20, 10 April 2013 (UTC)

Yup, sebab dahulu saya dan Yosri pernah melakukan suntingan koordinat ketika misi mencapai 200,000 rencana dahulu.--파한 Aplikasi 10:29, 10 April 2013 (UTC)

Kota Kinabalu[sunting sumber]

Saya ada membirukan sedikit pautan di rencana tersebut dalam versi bahasa Indonesia.--파한 Aplikasi 07:17, 11 April 2013 (UTC)

Mengenai Templat:Convert/batu saya sudah alihkannya ke Templat:Convert/mi. Ia sudah sedia ada.--파한 Aplikasi 07:26, 11 April 2013 (UTC)

Anda boleh merujuk disini iaitu senarai laman yang saya telah birukan.--파한 Aplikasi 07:30, 11 April 2013 (UTC)

Ujikaji templat sd3[sunting sumber]

Okay. Ianya sudah pulih.--파한 Aplikasi 15:40, 12 April 2013 (UTC)

Wikidata weekly summary #53[sunting sumber]

Wikidata-logo-en.svg
Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Got some external professional review of our code and architecture and started working on their feedback
    • Worked on reducing the dispatch lag (the time it takes for changes on Wikidata to be sent to the Wikipedias for display in watchlist, recent changes and to purge affected pages)
    • Worked on using Redis for job queue to improve the lag situation even further
    • Created new Wikibase Query extension for phase 3 functionality
    • Autocomments & Autosummaries for SetClaim module
    • Worked on the GeoCoordinate parser
  • Events/Press
    • right now: GLAM-WIKI 2013
  • Discussions
  • Other Noteworthy Stuff
    • Deployment of phase 2 on the remaining Wikipedias was delayed because of a high lag of changes being propagated to the Wikipedias. The lag has been reduced considerably now and is going down even more. The new date for deployment will not be next week because there are other large changes on Wikimedia infrastructure scheduled that we do not want to interfere with. It will hopefully happen very soon after that though.
    • Next code update on wikidata.org is planned for Wednesday. This should include qualifiers and bugfixes.
    • There will probably be a short outage/read-only for wikidata.org on Tuesday (database is being switched to MariaDB)
    • If you're a student and interested in coding on Wikidata consider applying for Google Summer of Code.
    • There is a new user right: property creators
    • There is now a page to request deletion of a property
    • We now have Bureaucrats
    • Reasonator was improved and extended (1 2)
  • Open Tasks for You

Based on feedback for last week’s call for comments we will continue this newsletter. However more community help will be needed. From now on they’ll be drafted at d:Wikidata:Status updates/Next and your help is very welcome.

Read the full report · Unsubscribe · Global message delivery 23:35, 12 April 2013 (UTC)

TemplatUjian2a[sunting sumber]

Ada juga templat ini.--파한 Aplikasi 08:59, 13 April 2013 (UTC)

Okay.--파한 Aplikasi 09:11, 13 April 2013 (UTC)

BintangWiki[sunting sumber]

Administrator Barnstar Hires.png Bintang Penghargaan Penyelia
Dianugerahkan kerana sentiasa mengemaskini dan melindungi laman terutamanya bahagian templat daripada berlakunya kegiatan laku musnah oleh individu yang tidak bertanggungjawab 파한 Aplikasi 09:11, 13 April 2013 (UTC)

Twinkle[sunting sumber]

Banyak betul templat yang digunakan Twinkle. Semuanya ada 466.--파한 Aplikasi 10:18, 13 April 2013 (UTC)

Yup, saya sedang mencipta dan menyusun templat. Saya jadikan laman Apa sebagai ujikaji templat. Baiklah, saya akan cuba berhati-hati dalam penyusunan ayat dengan panduan pak cik Google Translate.--파한 Aplikasi 10:49, 13 April 2013 (UTC)

Wikidata weekly summary #54[sunting sumber]

Wikidata-logo-en.svg
Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Dispatch lag is now down to 0 so changes should show up very quickly on the Wikipedias in watchlists and recent changes
    • wikidata.org now always redirects to www.wikidata.org. This should among other things solve the issue where people were not able to edit when on wikidata.org (bugzilla:45005)
    • Fixed weird blocked-user/protected-page handling in UI (bugzilla:45140)
    • Final meetings for the external professional review of our code and architecture. They were quite happy with the quality of the codebase and gave useful tips for improvements
    • Worked on automatic summaries for editing claims
    • Investigation of different JavaScript frameworks dealing with date and time
    • Worked on using Redis and the job queue for change notifications to clients
    • Work on the storage code for answering queries
  • Events/Press
    • GLAM-WIKI 2013
    • upcoming: office hour on IRC about sources
    • upcoming: Opensource Treffen
    • upcoming: intro to Wikidata at the British Library
  • Discussions
  • Other Noteworthy Stuff
  • Open Tasks for You
Read the full report · Unsubscribe · Global message delivery 23:00, 19 April 2013 (UTC)

Wikidata weekly summary #55[sunting sumber]

Wikidata-logo-en.svg
Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
Read the full report · Unsubscribe · Global message delivery 22:01, 26 April 2013 (UTC)