Perbincangan pengguna:Pancaragam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Selamat datang ke Wikipedia Bahasa Melayu!

Berikut merupakan beberapa pautan yang dapat anda layari jika masih baru di Wikipedia: Lihat juga tutorial Wikipedia. Untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbualan, seperti laman ini, letakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang). Semoga anda menikmati kunjungan anda di Wikipedia Bahasa Melayu. Selamat menyumbang! Yosri 10:21, 31 Januari 2008 (UTC)

Wikipedia

1. Wikipedia bukan untuk memalukan orang. Hanya jika seseorang tidak fasih bertutur bahasa Inggeris, tidak perlu digembur-gemburkan. Apa saya perlu meletakkan senarai menteri Indonesia yang langsung tidak tahu bertutur Inggeris. 2. Mengapa anda memuja penulis Australia yang sentiasa mahu Malaysia, Indonesia berselisih. Perkara itu sudah disiasat, tiada tindakan diambil. Oleh itu sebarang bentuk tomahan bukan fakta tidak layak diletakkan di sini. 3. Wikipedia Indonesia, Inggeris turut memuatkan rencana para artis, oleh itu tiada salahnya para artis diletakkan di Wikipedia. 4. Wikipedia adalah untuk mengembangkan ilmu bukannya mengembangkan minda sempit. Yosri 11:13, 31 Januari 2008 (UTC)

Australia hanya menganggap Indonesia sebagai harimau kertas sahaja. http://goliath.ecnext.com/coms2/gi_0199-4316410/The-Australian-polity-the-worm.html Yosri 11:14, 31 Januari 2008 (UTC)


Anda perlu meletakkannya dengan fakta bukannya potong dan tampal bahasa Inggeris (Cut and paste). Di sini kekurangan penyunting untuk menterjemahkannya. Bagaimanapun, nanti saya lihat semula dalam minggu hadapan. Saya lebih gembira jika anda menyumbang rencana mengenai budaya asal Indonesia. Lebih memudahkan rakyat Malaysia memahami pelbagai suku kaum di Indonesia. Baru-baru ini saya ada terbaca maklumat mengenai pembabitan rakyat Jawa dalam mempertahankan Melaka dari Portugis. Bila ada kelapangan nanti akan saya tuliskannya. Yosri 12:00, 31 Januari 2008 (UTC)

Partai[sunting sumber]

Bahasa Melayu menggunakan ejaan parti, bukannya Partai.

Satu lagi untuk mengenali Micheal Backman, dia tidak mempersoal wang yang dibazir Australia yang membelanjakan wang bagi menghantar tentera ke Iraq untuk membunuh rakyat Iraq. Sebaliknya dia meratapi Korea tidak dijajah seperti Iraq "PERHAPS the biggest tragedy to arise from the Iraq war is that North Korea will now not be invaded." kerana Australia akan mendapat banyak keuntungan membina semula Korea Utara. Still, when it comes, the rebuilding of northern Korea will represent a big opportunity for infrastructure companies, most of which will be from the South, and for resources companies. Many of these will be Australian. http://www.theage.com.au/news/business/could-north-korea-have-been-what-iraq-never-was/2007/07/31/1185647902071.html?page=fullpage

Orang begini anda anggap wira?

TQ Yosri 03:23, 4 Februari 2008 (UTC)

Rampasan perang?[sunting sumber]

http://www.michaelbackmanltd.com/OtherIslamicArt.html Adakah ini rampasan perang Micheal Backman di Iraq? Yosri 03:26, 4 Februari 2008 (UTC)

Rencana[sunting sumber]

Anda kelihatan begitu berminat menulis isu Malaysia. Saya merasakan saya perlu menulis balas sekiranya ini berterusan, cuma harap anda faham apa yang ditulis berlandaskan fakta dan bukannya bersifat peribadi. Hanya kalau ada yang menjual, saya membelinya.

Najib[sunting sumber]

Boleh anda dapatkan fakta tempatan/akhbar/berita yang bertauliah. Wiki sendiri boleh disunting oleh sesiapa dan bukannya sebagai rujukan. Ini ada dinyata dalam peraturan Wiki (saya lupa mana pautannya). Yosri 01:01, 5 Februari 2008 (UTC)

Kalau di akhbar Indonesia pun boleh. Nyatakan nama akhbar dan tarikh. Pastikan anda memeriksa fakta apabila membuat sesuatu dakwaan, dengan merujuk kepada sumber laman kerajaan, akhbar, dan bukannya laman blog, Wiki, forum. Letakkannya seperti ini "Menurut Michael Backman dalam lamannya di http://www.theage.com.au/news/business/could-north-korea-have-been-what-iraq-never-was/2007/07/31/1185647902071.html?page=fullpage tragedi paling besar adalah Korea Utara tidak akan diserang, kerana sekiranya Korea Utara musnah, Australia akan mendapat banyak keuntungan membina semula Korea Utara." Yosri 01:10, 5 Februari 2008 (UTC)

Bumiputera[sunting sumber]

Saya lihat suntingan-suntingan anda yang lain juga dibatalkan kerana menggunakan bahasa Indonesia. Anda perlu menterjemah ke dalam bahasa Melayu terlebih dahulu. Kalau tak mampu, sila minta bantuan orang lain.—Aviator, 10:21, 11 Februari 2008 (UTC)

OK bagi rakan-rakan anda, tapi tak OK bagi saya. Menurut polisi Wikipedia juga, rencana perlu menggunakan bahasa Melayu piawai (standard). Anda boleh lihat WP:PIAWAI.—Aviator, 12:02, 11 Februari 2008 (UTC)

Kalau saya jumpa bahasa Inggeris pun saya akan buang. Sebelum ini saya sudah banyak membuang tulisan "cut n paste" dan tulisan dalam bahasa Inggeris. Anda boleh membantu.

Saya mohon maaf kalau mensia-siakan sumbangan anda. Saya hargai usaha anda. Tapi saya perlu padam kerana tulisan itu dalam bahasa Indonesia dan menggunakan ejaan Indonesia, oleh itu, bagi saya, tulisan itu lebih layak berada di Wikipedia Indonesia. Bukankah begitu? Inilah yang saya ingin tegaskan. Tulisan dalam bahasa Melayu boleh disumbangkan di sini, tapi tulisan dalam bahasa Indonesia boleh dihantar ke ke WikipediaId. Baru adil. —Aviator, 13:32, 11 Februari 2008 (UTC)

Ini adalah kerana anda menggunakan argumen racis Cina. Kebanyakannya telah pun dijelaskan oleh kerajaan. Antara lain adalah:-
  1. hanya 7% daripada kakitangan kerajaan di seluruh kerajaan adalah kaum Cina (2004). Kerajaan telah mendedahkan bahawa permohonan dari kalangan bukan bumi putera adalah rendah, dan peratusan penerimaan dari permohonan dari kalangan bukan bumi putera adalah lebih tinggi berbanding bumiputera sendiri. http://www.sun2surf.com/article.cfm?id=6330 Antara lain adalah bukan bumiputera enggan memohon jawatan rendah, dan mendapat gaji yang lebih baik di sektor swasta. Ini berbeza dengan bidang swasta yang dikuasa oleh satu kaum yang keberatan mengambil pekerja dari kaum lain. http://bual.blogmas.com/2007/09/10/bumiputra-melukut-di-tepi-gantang/
  2. Bukan bumiputera memilih untuk diabukan (cremation). Adat pengkebumian mereka yang memilih keranda mahal, tempat istimewa dan persediaan perkakasan menjadikan upacara itu sendiri lebih mahal. Nanti saya cuba dapatkan gambar perkuburannya. http://www.nilaimemorialpark.com/
  3. Malaysia ialah sebuah negara berbagai bangsa, dengan majoriti kaum Melayu – hampir 52% jumlah populasi. Lebih kurang 30% jumlah populasi merupakan kaum Cina yang mengawal kebanyakan bahagian ekonomi. Mereka mengamalkan perkauman dan menghalang kaum lain dari memasuki bidang ekonomi kecuali dibahagian runcit. Mereka juga mengamal sistem kos 2 harga bagi kaum berlainan.
  4. Tanah simpanan istimewa Melayu di kebanyakan kawasan perumahan adalah bagi memastikan kehadiran masyarakat yang bercampur. Saiz tanahnya terhad, dan tiada sekatan bagi bukan bumiputera membeli tanah yang lain. Tanah simpanan istimewa Melayu biasanya mempunyai nilaian harga lebih rendah.
  5. Dengan penguasaan ekonomi, kebanyakan kaum cina kaya dan pertengahan mampu menghantar anak-anak mereka keluar negera untuk pendidikan lanjut. Bagi mereka yang miskin pula, pihak persatuan cina dan kongsi menyediakan biasiswa, dan peluang ini tiada bagi masyarakat bumiputera kecuali yang dihantar oleh kerajaan. Bumiputera yang dihantar juga sebenarnya terpaksa membayar balik jumlah tersebut. http://www.ptptn.gov.my/web/guest/anjung . Kerajaan Malaysia juga tidak menghalang IPT swasta yang menggunakan bahasa penghantar Inggeris dari dibuka tanpa syarat yang ketat. 282 Daripada IPT swasta yang wujud sekarang ini, 250 menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa penghantar.
  6. Dana amanah untuk Bumiputera Melayu ditakbir oleh badan amanah bumiputera dan mempunyai had maksima pelaboran, sementara mereka yang bukan bumi putera tidak pernah dihalang bagi melabor di mana-mana mutual fund swasta tanpa had.
  7. Menjadikan bahasa Melayu mata pelajaran wajib adalah hak negara yang tidak boleh dipersoalkan, sebagaimana Indonesia mewajibkan kaum cina bertutur bahasa Indonesia, dan Amerika, British, Australia mewajibkan migran fasih bertutur bahasa Inggeris. Takkan 3 generasi lahir di Malaysia tidak mampu bertutur bahasa Malaysia? Ini menunjukkan mereka enggan bercampur dengan rakyat tempatan.
  8. Tempat beribadah kaum-kaum lain (kuil Hindu, Buddha, Taoism, dan gereja katolik) yang berdaftar tidak pernah dimusnahkan, dan kerajaan adalah berhak memusnahkan yang tidak berdaftar. Sesetengahnya pula telah diberikan tempat gantian, tetapi masih enggan berpindah walaupun tidak berdaftar. Satu tempat ada 3 kuil berbanding hanya 1 surau. http://www.mbselangor.net.my/modules.php?name=News&file=article&sid=1606
  9. Perintah mahkamah adalah berdasakan fakta kerana ia tidak pernah menghalang mereka yang ingin meninggalkan agama Islam selagi mendapat pengesahan dari badan Islam, tetapi mereka yang enggan pergi mendapatkan pengesahan kerana mahu menunjukkan sifat memperlekeh dan tidak mahu tunduk kepada kuasa badan Islam itu sendiri. The ruling stated that "a person who wanted to renounce his/her religion must do so according to existing laws or practices of the particular religion. Only after the person has complied with the requirements and the authorities are satisfied that the person has apostatised, can she embrace Christianity.... In other words, a person cannot, at one's whims and fancies renounce or embrace a religion."[1]. Conversion is not something unknown, and according to Muslim Lawyers Association spokesman Pawanchek Merican, "…In Negeri Sembilan, the syariah court allow 16 people to renounce Islam…"[2] Selain itu terdapat mereka yang meninggal mempunyai bukti surat bertanda tangan masuk Islam, sementara pihak penentang gagal menunjukkan apa-apa bukti kecuali cakap mulut bahawa simati bukan berugama Islam. (errr.. orang Islam yang minum arak bukan bukti dia meninggalkan Islam.)
  10. Orang bukan bumiputera di Malaysia diberikan kemudahan terbaik, mereka dibenarkan mencebur politik, MIC, MCA, DAP sementara apa pula nasib mereka di Indonesia. http://www.hamline.edu/apakabar/basisdata/1997/03/06/0056.html
  11. Saya tahu anda seorang yang patriotik kecinaan, tetapi jangan berat sebelah. Pertimbangkan semua sudut sebelum membuat tuduhan melulu.

Wah! Pasti ramai marah akan saya lepas ni. Saya telah cuba mengelak menyentuh isu sensitif ini, tetapi sebab anda terlalu bersemangat membuat tomahan melulu. Yosri 10:33, 14 Februari 2008 (UTC)

Tambahan sedikit, saya ingin bertanyakan anda, mana ada negara di dunia ini yang sanggup menerima 40% penduduk asing berbanding penduduk tempatan, selain Malaysia. Penduduk Indonesia satu negarapun tidak dapat menerima pendatang dari bahagian lain. Di negara maju mana sekalipun penduduknya berhijrah, apa nak diherankan penduduk Malaysia berhijrah keluar negara. Masa senangpun berhijrah, masa susah memang tak boleh diharap orang seperti ini. Yosri 10:47, 14 Februari 2008 (UTC)
Berkenaan bible Iban, penggunaan perkataan Allah dalam Islam/Melayu merujuk kepada Tuhan yang esa/satu. Sedangkan dalam bible Iban merujuk kepada trinity. Ayat asal juga sekadar merujuk kepada God (Tuhan) kenapa pula hendak ditukar kepada Allah, melainkan bible itu hendak kembali kepada Tuhan yang Esa. Selain itu sekiranya perkataan God ditukar kepada Allah, rukun negara akan menjadi Belief In God, Loyalty To King And Country menjadi: Kepercayaan Kepada Allah, Kesetiaan Kepada Raja & Negara. Bagaimanapun, setelah suku bangsa Iban mengesahkan bahawa tiada perkataan Tuhan dalam bahasa mereka, bible Iban dibenarkan (kerajaan memerlukan penjelasan sebelum membuat keputusan) untuk edaran dikalangan bangsa Iban. Ini kerana sebelum ini ada penerbitan yang cuba mengelirukan dengan menyelit bahan Kristian dalam bahan bacaan Islam. Sebenarnya anda sudah baca penjelasannya kenapa mahu tanya lagi. http://www.biblenetworknews.com/asiapacific/042703_malaysia.html Yosri 00:52, 15 Februari 2008 (UTC)
Saya akan jawab lebih lanjut minggu hadapan, tetapi buat masa ini kenapa anda tidak menulis mengenai Indonesia. Rujuk http://www.geocities.com/CapitolHill/Senate/9388/march98/blame_indonesias_chinese.htm Yosri 09:41, 15 Februari 2008 (UTC)

Dont[sunting sumber]

Kayak nya loe orang Indo? ya gitu ya baca WP:ID bye Fajar ab 06:54, 12 Februari 2008 (UTC)

Penyelia[sunting sumber]

Pergi ke Wikipedia:Penyelia/Permohonan.—Aviator, 12:10, 12 Februari 2008 (UTC)

Halaman pengguna?[sunting sumber]

Helo Pancaragam, apa kalau anda buat halaman pengguna untuk sendiri? Supaya kami lebih mengenali anda, hehe... --אדםוןד ואודס 14:09, 17 Februari 2008 (UTC)

RE:Indon[sunting sumber]

Saya berbuat begitu kerana komen anda terlalu panjang dan tidak sesuai diletakkan di laman utama undian. Di situ letakkan saja komen ringkas. Komen anda juga telah merosakkan formatting laman itu. Kerana anda gunakan quote, kesukaran numbering berlaku. Itu saja... terima kasih izzudin 12:36, 19 Februari 2008 (UTC)

Locked pages[sunting sumber]

I have unlocked the page you referred to. The next time you wish to edit a locked page, you may submit your changes on its talk page (laman perbincangan) and then notify an administrator. -Yk Yk Yk 07:25, 21 Februari 2008 (UTC)

Adakah anda reti berbahasa Melayu?[sunting sumber]

Jawapannya tidak! Semua rencana yang anda sunting menggunakan bahasa indonesia. Saya rasa lebih baik anda tinggalkan wikipedia bahasa melayu dan berikan sumbangan kepada wikipedia bahasa indonesia. izzudin 11:58, 24 Februari 2008 (UTC)

Saya bersimpati pada anda. --אדםוןד ואודס自分の投稿記録 16:58, 24 Februari 2008 (UTC)

Gue sememangnya bisa berbahasa Melayu dan telah mencuba sedaya upaya menggunakan bahasa melayu standar. Jadi, saya rasa saya akan terus berkontribusi di sini. Apa yang lu tidak faham? Salam.

Apa? Anda kata anda bisa? Adakah anda ular? Anda berbisa? Tidakkk... izzudin 07:51, 25 Februari 2008 (UTC)

Maaflah jika menyinggung perasaanmu. Melukai jiwamu. (jiwang ler pulak)... Ni semua gara-gara isu Malingsia lah ni. Teruskan menyumbang di sini menggunakan bahasa melayu. Kalau tak tau sesuatu perkataan tu dalam bahasa melayu. Boleh terjemah perkataan tersebut ke bahasa inggeris kemudian terjemah perkataan inggeris tu ke bahasa melayu. Atau dapatkan nasihat pakar bahasa indonesia seperti Edmundwoods dan sebagainya. Pastikan anda translate sebelum menyimpannya. Lagi satu, saya rasa anda patut tunjuk dulu suntingan anda kepada pakar bahasa indonesia di sini sebelum menyimpannya untuk beliau memperbetulkan ayat anda. Terima kasih... Smiley.svg izzudin 12:06, 25 Februari 2008 (UTC)
Lihat, gara-gara Malingsia saya sudah berprasangka. Tindakan yang bagus untuk delete rencana itu! izzudin 12:39, 25 Februari 2008 (UTC)

Saya pakar? Haha... tau bulu ayam saja, Polar, Aurora, Yosri lagi pakar... Satu lagi, nak nasihat sikit, maaf ye... Lain kali semasa bercakap dengan Orang Melayu, lebih baik jangan guna "lu", saya dengar kata Orang Melayu tak suka. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 14:00, 25 Februari 2008 (UTC)

Perkauman di Asia[sunting sumber]

Saya sudah periksa apa yg anda tulis, tapi bisakah anda beri sumber-sumber yg bisa dipercayai? Karena saya tak nampak apa-apa rujukan, anda mesti ada bukti yg kukuh, terutamanya anda hanya menulis tentang M'sia, isu ini sangat sensitif di M'sia tau? --אדםוןד ואודס自分の投稿記録 16:58, 24 Februari 2008 (UTC)

Saya pulihkan tapi pindah ke sini, cuba anda betulkan, thanks! Btw bisakah anda letak alamat e-mail dalam "keutamaan saya" anda itu, supaya kami bisa hantar e-mail kepada anda? Saya rasa ada sesuatu nak cakap kepada anda, tapi tak baik cakap di sini - terbuka. Saya nak cakap senyap-senyap. --אדםוןד ואודס自分の投稿記録 17:02, 24 Februari 2008 (UTC)

You've got mail! --אדםוןד ואודס自分の投稿記録 17:58, 24 Februari 2008 (UTC)

Hai Pancaragam,
Saya tidak dapat meluangkan masa di sini sementara kerana tugasan kerja (mungkin 1 bulan). Oleh itu saya tidak dapat menjawap persoalan anda atau membuat sumbangan di Wikipedia buat sementara ini. Saya akan jawap apabila kelapangan nanti. Yosri 01:23, 25 Februari 2008 (UTC)

Analisis BN dan DAP[sunting sumber]

Gue enggak cukup waktu untuk semua itu. Ini pun bini gue marah belaka.Nasib baik sekolahan belum mulai. Berebut dengan anak yang nak main games lagi.Laptop lama mereka enggak mau.Malekhanif 11:02, 15 Mac 2008 (UTC)

Dari bacaan saya Tan lian hoe diberi parlimen grik yang majoritinya Melayu dan milik UMNO Malekhanif 17:31, 18 Mac 2008 (UTC)

Belajarlah cari maksud politik anugerah .Tak pernah jumpa penggunaan anugerah dalam konteks politik ? . Anda suka guna tak neutral. Boleh spesifik satu persatu yang tidak betul pada pandangan anda agar boleh saya betulkan dan memuaskan hati anda . Saya ada baca artikel anda tentang Perkauman di Asia. Apakah ini yang anda maksudkan neutral. Malekhanif 17:44, 18 Mac 2008 (UTC)

Anugerah dalamm konteks ini maksudnya pemberian sesuatu yang istimewa. Sebelum ini parlimen Gerik senantiasa dimenangi oleh BN/ UMNO. Tan Seri Tajol Rosli bin Ghazali menitiskan air mata berhubung isu ini. Sayan harap anda faham mengapa beliau menangis lagi apabila melihat BN tumpas di Perak . Malekhanif 17:49, 18 Mac 2008 (UTC)

Kerajaan Bayangan BN Pulau Pinang 2008[sunting sumber]

Terima kasih kerana betulkan. Saya rasa seperti DAP-PKR-PAS ni masih lagi pembangkang di Pulau pinang. Tapi kamu ni sebetulnya orang Indonesia ke Malaysia? Kurosagi7 10:44, 2 April 2008 (UTC)

Salam[sunting sumber]

Saya harap saya dapat menambahkan ilmu saya, dan dapat mengkaji negara anda. Harap boleh bekerjasama pada masa akan datang!--Kekacang 15:27, 7 April 2008 (UTC)

Jgn menulis berdasar emosi tapi professional[sunting sumber]

Maafkan saya tapi saya lihat anda banyak menulis terutama subjek berkaitan politik dan isu semasa secara emosi. Saya harap anda tidak terlalu emosi tapi bersikap professional. Contoh suntingan anda adalah dlm Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, sub topik, Biadap kepada Sultan. Saya merasakan perkara ini boleh diwujudkan dalam topik yang berasingan seperti "Isu-isu Pilihan Raya" dan bukannya dalam entri "Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu". Ini kerana saya merasakan ia sebagai isu semasa dan bukan UMNO sahaja yang menghadapi masalah dengan sultan dalam isu perlantikan MB dan exco-exco, malah juga DAP dan PAS di Kelantan. Mungkin tajuk itu boleh diletakkan di bawah "Isu-isu Monarki di Malaysia" misalnya. Ini adalah pendapat saya. Kamalzack 02:33, 10 April 2008 (UTC)

Satu lagi, bila anda masukkan bahagian kritikan/kontroversi, jangan letak di atas, letak di bawah sedikit. Ini ensiklopedia, bukan berita. ...Aurora... 13:50, 10 April 2008 (UTC)
Ok. Pancaragam 14:09, 10 April 2008 (UTC)
Sila berikan lebih dari satu pandangan pro dan kontra dalam sesuatu isu untuk menampakkan kamu tidak berat sebelah. Kumpulkan isu-isu kecil kamu dalam satu isu besar dan tulis dengan lebih mendalam. Jika kamu tidak mampu maka jangan tulis dahulu sesuatu isu. Ada 365 hari dalam satu tahun, tak kan setiap kali keluar isu yang buruk-buruk mengenai UMNO kamu mahu tulis dalam satu entri? Kamalzack 05:26, 12 Mei 2008 (UTC)
Oh lagi satu, kamu hendaklah meletakkan sesuatu topik dalam subjek yang sesuai. Contohnya kalau subjek itu berkenaan dengan anak babi kamu letak di topik anak babi bukan di topik bapa babi dan sebagainya. Kamalzack 05:53, 12 Mei 2008 (UTC)

Babi[sunting sumber]

Saya telah nyahlindung laman Babi. Yosri 11:44, 10 April 2008 (UTC)

Pengguna:Nayaz[sunting sumber]

Saya pun perasan. Saya telah hapuskan laman pengunanya tetapi tidak menyekat pengguna tersebut. Terima kasih atas prihatin anda. Smiley.svgkurnia[binc|sumb] 03:18, 16 April 2008 (UTC)

Tag kembangkan[sunting sumber]

Probably the tag was added when the article was very... short. I don't know, I'm too lazy to check when was the tag added. But if you think the article is long enough, you may remove the tag. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 16:01, 16 April 2008 (UTC)

Pondan[sunting sumber]

Siapa yang mengelar pondan, Khairy Jamaluddin atau Muhammad, atau rekaan anda? Sila berikan rujukan. Yosri 08:09, 21 April 2008 (UTC)

  1. Jangan putar belit. Kalau akhbar tulis ABC, anda tulis ABC, bukan BC. Ini ensiklopedia, bukan blog.
  2. Saya ulangi sekali lagi, jangan letak kontroversi di atas. Ikut garis masa. Ini ensiklopedia, bukan berita.
  3. Pastikan anda letak sumber. Sila belajar gunakan {{cite web}} dan <ref> </ref>.

...Aurora... 13:47, 21 April 2008 (UTC)

Ini amaran terakhir. Tolong letakkan sumber terpercaya apabila anda menulis kritikan/kontroversi. ...Aurora... 15:05, 5 Mei 2008 (UTC)

Die ni kann[sunting sumber]

Maaf nak usek-usek. Soalan. Awak pernah tak menyumbangkan artikel gune bm 100peratus? Jawapan tlong hntar 161.139.100.98 13:24, 20 Jun 2008 (UTC)

ISU UKM/UM[sunting sumber]

Terima kasih di atas keperihatinan anda. Saya percaya IP itu disekat kerana meletakkan pautan rujukan palsu/mati. Berkenaan prestasi kedua universiti, saya lihat ia telah dipulihkan. Saya akan meletak perbandingan prestasi berbanding negara jiran pula apabila saya berkesempatan. Yosri (bincang) 19:44, 11 Oktober 2008 (UTC)

Gua rasa kamu ini ada perasaan busuk hati dengan Malaysia. Menurut akhbar ranking terbaru THES akan dikeluarkan hari Isnin ini di mana Universiti Malaya, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia "have improved their ratings". Lagi pun alasan yang diberi oleh pengguna tidak berdaftar itu tidak dapat dibuktikan. Kamalzack (bincang) 23:52, 12 Oktober 2008 (UTC)

Pendapat anda[sunting sumber]

Macamana kalau kita wajibkan semua pengguna urus akaun global? (jangan salahkan saya, engkau tengok wikipedia Sepanyol ke Turki ke, mesti ade name aku} Muhraz (bincang) 06:45, 1 November 2008 (UTC)

Apa sumbangan Pancaragam?[sunting sumber]

Saya mahu tanya apa sumbangan kamu untuk Wikipedia Bahasa Melayu yang boleh dibanggakan? Selain daripada menyunting dan memasukkan perkara seperti ahli politik Malaysia bergaduh sesama sendiri di Parlimen, perkara yang memburukkan peribadi seseorang, menjadi batu api dan sebagainya, apa sumbangan anda untuk membaiki rencana di Wikipedia daripada segi mengelokkan bahasa, membetulkan ejaan, menambah baik artikel pendek dan sebagainya. Saya tengok artikel berkaitan Indonesia pun tidak begitu memberangsangkan. Mungkin Pancaragam boleh menolong memperbaiki artikel mengenai Indonesia.

Fail tanpa lesen sah[sunting sumber]

Hai! Terima kasih atas muat naik anda. Saya perasan sebahagian fail yang anda muat naik tidak memiliki lesen (lihat senarai di bawah). Anda boleh membantu kami dengan meletakkan lesen dan sumbernya. Sumber boleh jadi ÔÇÿKarya sendiriÔÇÖ jika anda mengambil gambar tersebut/menggunakan kamera anda sendiri atau mencipta sendiri fail tersebut. Jika anda mengambil foto/fail itu di tempat lain, sila berikan pautan ke tapak web berkaitan atau nyatakan di mana anda menjumpainya.

Fail tanpa lesen sah boleh dihapuskan, jadi kami amat berharap anda membantu kami menambah lesen supaya fail-fail tersebut dapat dikekalkan.

Kerjasama anda amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

  1. Fail:Karim mansor.jpg
  2. Fail:Zaharah kechik.jpg

--MGA73bot (bincang) 22:26, 11 Julai 2011 (UTC)

  1. ^ Suaram (2007-05-30). "Lina Joy loses appeal to drop 'Islam' from her NRIC (The Sun)".  Parameter |http://www.suaram.net/index.php?option= tidak diketahui diabaikan (bantuan);
  2. ^ The Sun, Thursday May 31, 2007, p. 2.