Perbincangan pengguna:SNN95/Arkib 1

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Arkib Laman ini merupakan arkib. Kandungannya harus dipelihara dalam bentuk asal.
Sila tujukan komen anda ke laman perbincangan.

Arkib perbincangan SNN95 dari 31 Mac 2013 - 8 Mei 2013

Wikipedia bahasa Melayu[sunting sumber]

Terima kasih kerana membantu kami di Wikipedia bahasa Melayu, sumbangan anda amat kami hargai. Teruskan usaha anda untuk terus bersama kami disini. .--法尔汉 Aplikasi 16:13, 31 Mac 2013 (UTC)

. Bagus. Saya juga harapkan orang seperti anda untuk mengemaskini rencana mengenai anime dan mangga kerana saya memang tidak mampu untuk mengemaskini rencana mengenai anime. Mana tahu suatu hari nanti, anda menjadi perintis kegemilangan Wikipedia bahasa Melayu suatu hari nanti.. Oh iya, saya juga sarankan selepas membalas suatu pesanan daripada seseorang, sila tekan butang tandatangan (jangka lukis di bahagian kotak tersebut) bagi memudahan pengguna lain untuk membalas suatu pesanan. --法尔汉 Aplikasi 21:49, 31 Mac 2013 (UTC)

Penghargaan[sunting sumber]

New editor delivery.png Bintang Penghargaan Penyunting Baru Cemerlang
Walaupun anda merupakan pengguna baru disini, tetapi saya lihat suntingan anda begitu baik dan cemerlang serta membantu membangunkan rencana mengenai anime dan mangga. Saya rasa anda layak menerimanya kerana anda telah membuktikan bahawa prestasi penyuntingan anda disini begitu cemerlang. Tahniah!法尔汉 Aplikasi 05:34, 2 April 2013 (UTC)

Templat:Infobox animanga/Header[sunting sumber]

Anda mengemaskini templat ini dll. Sila maklum bahawa sebarang pengubahsuaian templat boleh merosakkan banyak laman (contoh). Bantuan anda membaiki laman2 ini dialu2kan. ...Aurora... (b) 14:27, 2 April 2013 (UTC)

Pantas sekali. Syabas. ...Aurora... (b) 07:26, 3 April 2013 (UTC)

Terima kasih! Smile.gif[sunting sumber]

Anime eye.svg Bintang Penghargaan Anime dan Manga
Terima kasih kerana mengembangkan liputan anime dan manga di Wikipedia Bahasa Melayu. пz scόυт () 05:46, 3 April 2013 (UTC)
Di samping itu, jika rencana yang anda reka tersebut belum siap, contohnya pada rencana ini, anda boleh meletakkan templat {{Sedang dibina}} pada bahagian paling atas rencana buat sementara bagi menunjukkan ianya belum siap. Selamat menyunting! пz scόυт () 05:46, 3 April 2013 (UTC)
Betul kata Ranking Update itu, templat {{Sedang dibina}} atau {{proses|nama anda}} juga boleh digunakan.--法尔汉 Aplikasi 06:17, 3 April 2013 (UTC)
Oh! Terima kasih kerana memberitahu templat "sedang dibina". Sudah lama saya cari! :D SNN95 (bincang) 06:40, 3 April 2013 (UTC)

Pengosongan laman[sunting sumber]

Sekiranya anda hendak mengosongkan laman iaitu meminta ianya dihapuskan, sila gunakan templat {{hapus}} untuk meminta ianya dihapuskan.--法尔汉 Aplikasi 01:29, 4 April 2013 (UTC)

Fail:Blank profile picture.jpg[sunting sumber]

Anda dinasihatkan membaca betul2 pesanan yg terdapat di borang muat naik fail. Kegagalan mengikutinya akan membuatkan gambar anda dihapuskan. Gambar ini misalnya, betulkah domain awam? Mana sumbernya? ...Aurora... (b) 08:45, 4 April 2013 (UTC)

Lihat Commons:Category:Blank persons placeholders. ...Aurora... (b) 14:06, 4 April 2013 (UTC)

Balas:Minta Izin[sunting sumber]

Jika saya, saya izinkan sahaja, tetapi awak kena juga minta pendapat Aurora kerana dahulu saya pernah juga mencipta setiap watak Doraemon dengan satu artikel dengan menggunakan akaun saya yang lama, tetapi terpaksa digabungkan jika watak-watak tersebut bukan watak utama. Lihat Senarai watak Doraemon, jika watak utama saya rasa boleh cipta artikelnya sendiri.--法尔汉 Aplikasi 01:35, 5 April 2013 (UTC)

Sama-sama. Terlupa pula, jika ianya terdapat dalam versi bahasa lain misalnya dalam bahasa Inggeris, awak boleh meletakkan interwiki iaitu maksud saya meletakkan pautan dalam bahasa lain di bahagian bawah sekali selepas mencipta rencanahnya. Contohnya jika terdapat dalam versi bahasa Inggeris letakkan [[en:{{nama rencana dalam bahasa Inggeris}}]]. Selamat menyumbang.--法尔汉 Aplikasi 01:46, 5 April 2013 (UTC)
Hehe, selamat menyumbang, jika awak rajin menyumbang dan mengemaskini pelbagai rencana, iaitu maksud saya ada membantu mengemaskini rencana diluar bidang awak dan rajin berkongsi pendapat di Kedai Kopi dalam enam bulan akan datang, Insyaallah suatu masa nanti saya akan calonkan awak menjadi penyelia di Wikipedia ini.--法尔汉 Aplikasi 01:56, 5 April 2013 (UTC)
Saya kagum dengan usaha awak kerana mahu membantu memajukan Wikipedia ini. Bagus juga awak mengembangkan rencana Fairy Tail dengan asalnya rencana tersebut panjang menjadi lebih panjang, mungkin suatu masa nanti ianya juga boleh dicalonkan sebagai Rencana pilihan di Wikipedia. Yup, memang tak silap lagi, awak memang layak menjadi penyelia pada masa hadapan. Dengan usaha kerajinan awak ini, saya pasti menyokong awak.--法尔汉 Aplikasi 02:09, 5 April 2013 (UTC)

Apa yang anda perlu tahu ialah Wikipedia merupakan ensiklopedia umum. Bila bercerita mengenai watak, hanya yg penting kepada jalan cerita sahaja yg layak dimasukkan. Saya membahagikan watak kepada tiga kumpulan:

  1. Watak utama: lazimnya protagonis/antagonis dan kumpulannya.
  2. Watak berulang: selalu ditemui watak utama
  3. Watak sampingan/kecil: hanya muncul sekali dua, boleh digantikan orang lain

Saya tak mengikuti animanga ini jadi tak boleh nak bagi contoh. Watak utama sudah pastilah layak mendapat rencana sendiri manakala watak sampingan tidak (boleh buat senarai). Watak berulang pula bergantung kepada keadaan dan kepentingannya dalam jalan cerita. ...Aurora... (b) 08:46, 5 April 2013 (UTC)

Saya dah letak kategori pada rencana senarai watak Fairy Tail. Mungkin anda boleh layari laman anime/manga yg anda kenali dalam kategori tu dan lihat macam mana dilakukan di sana. ...Aurora... (b) 09:17, 5 April 2013 (UTC)

Lembangan[sunting sumber]

Asalkan ia berbentuk ensiklopedia sudah pasti boleh. Sebelum ini ia berbentuk contengan. Yosri (bincang) 07:28, 5 April 2013 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Fundraising 2012/Translation/Drop down banner[sunting sumber]

SNN95,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa Bahasa Melayu di Meta.

Satu halaman baru, Fundraising 2012/Translation/Drop down banner sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:

Laman ini diberi prioriti tinggi. Tarikh tutup penterjemahan laman ini ialah 2013-04-12.

URGENT: New languages needed for new fundraising banner

Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 13:06, 5 April 2013 (UTC)

Kepala Air[sunting sumber]

Rencana kepala air merujuk kepada gelombang air besar awal. Ia salah dipaut, dan saya telah betulkan. Yosri (bincang) 22:55, 5 April 2013 (UTC)

Balas:Tukar nama[sunting sumber]

Awak tekan bahagian sebelah bintang di bahagian atas kan ada butang kebawah. Kemudian awak tekan pindahkan. Awak boleh menukar nama rencana yang dikehendaki.--파한 Aplikasi 15:55, 7 April 2013 (UTC)

Sama-sama.--파한 Aplikasi 16:00, 7 April 2013 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Free knowledge based on Creative Commons licenses[sunting sumber]

SNN95,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa Bahasa Melayu di Meta.

Satu halaman baru, Free knowledge based on Creative Commons licenses sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:

Laman ini diberi prioriti tinggi.


Hello, please translate this very important brochure to explain the free content nature of Wikimedia projects. You can take your time to translate it, but your translation can have a long-term impact.

Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 12:22, 10 April 2013 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Wikimedia Highlights, March 2013[sunting sumber]

SNN95,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa Bahasa Melayu di Meta.

Satu halaman baru, Wikimedia Highlights, March 2013 sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:

Laman ini diberi prioriti sederhana.


Please help non-English-language Wikimedia communities to stay updated about the most important Wikimedia Foundation activities, MediaWiki development work and other international Wikimedia news from last month. Completed translations will be announced on Facebook, Twitter, Identi.ca and project village pumps. If you have questions about the translation notifications system, you can ask them at [1]. You can manage your subscription at [2].

Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 19:46, 12 April 2013 (UTC)

Templat:Scroll box[sunting sumber]

Anda boleh cuba menciptanya dahulu kerana saya kurang arif mengenai templat anime.--파한 Aplikasi 17:37, 15 April 2013 (UTC)

Saya sudah cuba membaikinya. Adakah ianya seperti ini?--파한 Aplikasi 17:41, 15 April 2013 (UTC)

Tidak mengapa. Anda boleh mewujudkannya.--파한 Aplikasi 17:50, 15 April 2013 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Wikimedia Foundation elections 2013[sunting sumber]

SNN95,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa Bahasa Melayu di Meta.

Satu halaman baru, Wikimedia Foundation elections 2013 sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:

Laman ini diberi prioriti tinggi. Tarikh tutup penterjemahan laman ini ialah 2013-04-26.

Please translate to help inform non-English-language users about the important upcoming Wikimedia Foundation elections, including those for the Board of Trustees and the Funds Dissemination Committee . If you have questions about the translation notifications system, you can ask them at [3]. You can manage your subscription at [4].

Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 20:33, 18 April 2013 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Requests for comment/Activity levels of advanced administrative rights holders/Global message[sunting sumber]

SNN95,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa Bahasa Melayu di Meta.

Satu halaman baru, Requests for comment/Activity levels of advanced administrative rights holders/Global message sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:


Tarikh tutup penterjemahan laman ini ialah 2013-04-23.

Using Global message delivery, this message will be sent to all Wikimedia community discussion pages.

Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 13:55, 21 April 2013 (UTC)

Natsu Dragneel, Lucy Heartfilia, & Happy lwn. Bora[sunting sumber]

Pada pendapat saya, babak perlawanan dalam manga/anime tak layak di Wikipedia. Ia terlalu terperinci. ...Aurora... (b) 15:39, 25 April 2013 (UTC)

Mengenai arka, saya tiada halangan. (Adakah arka perkataan yg betul?) Sekiranya anda ingin menggunakan gambar yg telah saya hapuskan, silalah beritahu, boleh dipulihkan. ...Aurora... (b) 14:43, 29 April 2013 (UTC)
Saya telah memulihkan 8 gambar. Satu lagi (Fail:Bora's yacht washed to shore.jpg) ada ralat, kalau anda nak gunakan, kena muat naik semula. Sedikit panduan, memandangkan anda memuat naik banyak gambar, sila pantau dua laman ini. Gambar2 yg berada dalamnya sedang saya hapuskan beransur2:

Pemberitahuan penterjemahan: Single User Login finalisation announcement/Personal announcement[sunting sumber]

SNN95,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa Bahasa Melayu di Meta.

Satu halaman baru, Single User Login finalisation announcement/Personal announcement sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:

Laman ini diberi prioriti tinggi. Tarikh tutup penterjemahan laman ini ialah 2013-05-13.

Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 08:22, 1 Mei 2013 (UTC)

Berdaftar 2005[sunting sumber]

Anda pernah mendaftar di WBM pada tahun 2005? Apa nama akaun anda dahulu?.--파한 Aplikasi 15:23, 2 Mei 2013 (UTC)

Tidak mengapa, anda gunakan sahaja akaun yang sedang anda gunakan. Lagipun akaun SNN95 sudah banyak sumbangannya di WBM. Teruskan azam anda untuk memperkayakan rencana-rencana di WBM. .--파한 Aplikasi 15:41, 2 Mei 2013 (UTC)

Berkenaan rencana "Fairy Tail" anda[sunting sumber]

Sebelum itu, terima kasih kerana menyumbang kepada Wikipedia Bahasa Melayu. Kita memang perlu lebih banyak penyunting di sini.

Saya ingin menegur berkenaan rencana-rencana Fairy Tail yang telah anda mulakan. Saya akan terus direct to the point; sebenarnya anda tidak boleh menterjemah rencana-rencana dari Fairy Tail Wiki.

Sebabnya adalah rencana-rencana di FTW, seperti mana wiki-wiki yang meliputi perkara-perkara fiksyen yang lain, ditulis dalam gaya in-universe (seperti mana yang dijelaskan dalam MoS Fairy Tail Wiki) kerana tujuan utama wiki-wiki ini adalah untuk menjelaskan berkenaan fiksyen tersebut, dan itu sahaja. Tetapi di Wikipedia, rencana-rencana berkenaan fiksyen atau perkara-perkara dalam fiksyen tidak boleh ditulis dalam gaya in-universe. Jika ia ditulis sebegitu, bermakna kita menganggap bahawa apa-apa yang terjadi dalam fiksyen tersebut benar-benar berlaku dalam dunia sebenar, seolah-olah ia adalah kejadian sejarah yang sebenar.

Rencana-rencana anda juga menggunakan sumber rujukan pertama (primary source) yang menyalahi polisi Wikipedia yang tidak membenarkan kajian sendiri. Saya mengambil rencana Magik sebagai contoh. Rujukannya hanyalah daripada manga/anime Fairy Tail itu sendiri. Ini boleh dikira sebagai kajian sendiri kerana, secara teknikal, anda melakukan kajian untuk rencana itu apabila anda membaca atau menonton Fairy Tail.

Rencana berkenaan fiksyen seperti Fairy Tail perlu ditulis mengikut notability. Dengan erti kata lain, sekiranya satu karakter dalam FT itu adalah karakter utama ataupun ia memberikan impak yang kuat kepada dunia sebenar, seperti Pikachu dari Pokemon, barulah ia layak untuk mendapat rencana sendiri. Sekiranya ia tidak mempunyai kesan yang begitu tinggi, ia tidak layak menerima satu rencana khas untuk dirinya. Rencana-rencana ini boleh dipadam sekiranya ia tidak begitu penting.

Ingat, ini Wikipedia dan bukannya Wikia. Jika anda ingin menterjemah rencana, anda boleh menterjemah mana-mana rencana bahasa lain, asalkan ia rencana Wikipedia (rencana yang URLnya [bhs].wikipedia.org/wiki/[rencana]). Jika ia bukan rencana sebegitu, ia tidak boleh diterjemah terus ke sini.

As a conclusion, yang berikut adalah masalah-masalah dengan rencana anda:

  • Terjemahan terus daripada rencana Wikia
  • Gaya tulisan in-universe
  • Penggunaan primary sources
  • Berkenaan kelayakan suatu watak menerima rencananya sendiri.

Oh ya, mungkin ada masalah dengan copyright gambar-gambar, tetapi saya tidak mahu menyentuh berkenaan hal itu.

Untuk rujukan berkenaan cara menulis rencana fiksyen di Wikipedia, sila baca pautan Wikipedia bahasa Inggeris yang berikut:

Itu sahaja. Saya harap anda boleh membetulkan rencana-rencana anda sebelum mana-mana admin Wikipedia menemui rencana ini dan mem-flagnya untuk dipadam. Syahir√2 (bs) 01:20, 3 Mei 2013 (UTC)

Sama-sama.
Baiklah, saya telah membaca semula berkenaan hal "no original research" ini, dan sebenarnya satu rencana boleh menggunakan sumber pertama (maaf, saya silap di sini), tetapi janganlah rencana itu berdasarkan sepenuhnya pada sumber pertama dan gunakan dengan berhati-hati. Ia juga tidak boleh ditafsirkan; hanya ambil apa yang dinyatakan dalam sumber pertama dan jangan mengeluarkan pendapat sendiri daripada apa yang dibaca. Seperti dalam rencana contoh yang saya beri, rencana itu juga mempunyai rujukan kepada sumber pertama, tetapi pengarang rencana itu tidak mengeluarkan pendapat sendiri.
Jadi, untuk menjawab soalan anda, sepatutnya boleh menggunakan sumber seperti itu, asalkan kita hanya menulis apa yang dinyatakan, dan bukannya apa yang kita rasa ia kata. Dan, sekali lagi, jangan mendasarkan rencana itu sepenuhnya pada sumber pertama dan jangan menulis dalam gaya in-universe. Syahir√2 (bs) 03:31, 3 Mei 2013 (UTC)

Saya rasa ianya tiada masalah. Silakan jika anda ingin mengusahakannya.--파한 Aplikasi 04:12, 3 Mei 2013 (UTC)

Magik2 itu tidak layak mendapat rencana setiap satu. Saya syorkan anda senaraikan semuanya dalam satu rencana, seperti sihir dalam Harry Potter atau jutsu (Naruto). ...Aurora... (b) 08:52, 3 Mei 2013 (UTC)
Kata-kata SyahirSQRT2 di atas ada benarnya. Tak perlu tulis terlalu terperinci di sini. Tambahan mengenai gambar, terlalu banyak gambar berhakcipta dalam satu rencana akan menyalahi Wikipedia:Kriteria kandungan tidak bebas. Jadi, letak gambar bila perlu sahaja. Takkan anda nak letak seluruh kandungan Wikia Fairy Tail dalam Wikipedia kot. ...Aurora... (b) 09:16, 3 Mei 2013 (UTC)

Perbezaan Wikia dan Wikipedia[sunting sumber]

Harap anda memahami Wikipedia bukanlah seperti Wikia seperti SyahirSQRT2 jelaskan. Harap maklum. -- 莫哈末 (Wong) 15:49, 7 Mei 2013 (UTC)

Mungkin ini dapat membantu anda, Wikipedia:WikiProjek Anime dan manga. -- 莫哈末 (Wong) 15:57, 7 Mei 2013 (UTC)
Setelah memerhatikan semua rencana berkenaan Fairy Tail dan membandingkannya dengan Wikipedia Induk serta Wikia, saya lihat anda menjadikan Wikipedia sebagai saluran bahasa Melayu Wikia http://fairytail.wikia.com/. Di Wikipedia Induk, karakter anime kebanyakannya menjadi sub-sahaja. Ini kerana untuk bacaan lanjut telah disediakan platform tidak bersifat ensiklopedia iaitu Wikia. Contohnya Natsu Dragneel http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Natsu_Dragneel&redirect=no . Dan kalau anda membaca rencana en:Itachi Uchiha, penulis lebih menerangkan persepsi Itachi oleh media luar (bukan dalam manga Naruto). Awak boleh menulis tentang itu, jika anda ada sumber yang boleh diketengahkan tentang watak-watak utama Fairy Tail. Jika tak, saya cadangkan ia di sub-masukkan sahaja dalam senarai sebagaimana dalam Wikipedia Induk. -- 莫哈末 (Wong) 16:14, 7 Mei 2013 (UTC)
Rencana Senarai Watak Fairy Tail tidak kelihatan ensiklopedia. Saya kagum dengan kecantikannya, tetapi akan membuatkan ia lari dari maksud asalnya - bersifat memberi maklumat. Untuk artikel Natsu Dragneel, anda boleh lihat contoh fr:Natsu_Dragnir. Tidak terlalu 'fancy' dengan gambar. Lebih kepada penonjolan maklumat. -- 莫哈末 (Wong) 16:23, 7 Mei 2013 (UTC)

Portal:Fairy Tail[sunting sumber]

en:Portal:Dragon Ball boleh dijadikan contoh bagaimana sesebuah portal di Wikipedia. Rujuk en:Wikipedia:Portal untuk keterangan lanjut kaedah menulis portal yang betul. Harap membantu. -- 莫哈末 (Wong) 00:56, 8 Mei 2013 (UTC)

Sila lihat contoh Portal Dragon Ball itu. Sila tulis dalam bentuk Wikipedia dan bukannya Wikia. -- 莫哈末 (Wong) 11:28, 8 Mei 2013 (UTC)