Pergi ke kandungan

Perbincangan pengguna:Surat Layang

Kandungan laman tidak disokong dalam bahasa lain.
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Selamat datang ke Wikipedia, Surat Layang!

Terima kasih kerana menyertai Wikipedia bahasa Melayu, kini terdapat seramai 339,337 pengguna berdaftar!
Selamat sejahtera. Selamat datang ke Wikipedia dan terima kasih atas sumbangan anda! Saya CyberTroopers, salah seorang penyunting di sini dan saya berharap anda sudi untuk membantu laman ini.
Beberapa panduan yang mungkin berguna untuk anda:
  Pengenalan kepada Wikipedia
  Lima tonggak Wikipedia
  Tutorial suntingan
  Bagaimana menyunting halaman
  Manual gaya penulisan
  Asas-asas Kod Wiki
  Bagaimana mencipta artikel
  Laman bantuan
  Apa yang Wikipedia bukan
Sesetengah perkara yang digalakkan dan dilarang:
  Digalakkan berani dalam mengemaskini laman
  Digalakkan beranggapan niat baik
  Digalakkan mengamalkan prinsip kesopanan
  Digalakkan mengamalkan pandangan berkecuali
  Jangan melaku musnah
  Jangan sampai disekat
Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh:
  Meja bantuan
atau:
  Bertanya soalan kepada penyelia
Terdapat beberapa cara untuk menyumbang kepada Wikipedia. Antaranya seperti:
  Menjadi seorang WikiPari dan WikiSihir
  Membantu menyumbang pada artikel
           
  Melaksanakan tugas-tugas penyelenggaraan
  Membantu mencipta templat baru
  Membantu dalam projek yang tersedia di WikiProjek

Sentiasa ingat untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbincangan dengan meletakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang) atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada laman penyuntingan.

Semoga anda menikmati kunjungan di Wikipedia bahasa Melayu. Selamat menyumbang!

Do not understand Malay? Visit our embassy now.
Ikhlas daripada saya, CyberTroopers

The Wikipedia Asian Month 2022 Barnstar

[sunting sumber]

Terima kasih Surat Layang (bincang) 09:46, 30 Januari 2023 (UTC)[balas]

Mac 2023

[sunting sumber]

Information icon Hello, Saya PeaceSeekers. Suntingan terkini yang anda lakukan ialah satu ujian suntingan dan telah dipadamkan. Jika anda ingin mencuba, sila gunakan kotak pasir. Jika anda rasa saya membuat kesilapan, atau jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh meninggalkan mesej di laman perbincangan saya. 1) [Austronesia] Frasa "bahasa-bahasa" bagi keluarga bahasa sudah menjadi piawai di WBM; 2) [Melayu] Apa-apa pertukaran tajuk rencana (bukan bersifat pembetulan ejaan dll) tidak boleh bersandarkan pendapat/sangkaan peribadi semata-mata, dan perlu dibawa ke laman perbincangan. Terima kasih! PEACE SΞΞKΞRS [Bincang] 14:55, 9 Mac 2023 (UTC)[balas]

April 2023

[sunting sumber]

Salam, saya Hakimi97. Suntingan terkini yang anda lakukan di laman Bahasa Melayik ialah satu ujian suntingan dan telah dikosongkan. Saudara tidak seharusnya membuat suntingan di laman lencongan, jika saudara ingin mengesyor perubahan istilah sila memberikan pandangan anda di laman perbincangan di sini. Ataupun saudara boleh menyertai kumpulan Discord atau Telegram dan mengusulkan pendapat anda di sana. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh meninggalkan mesej di laman perbincangan saya. Terima kasih atas kerjasama dari saudara.

Sekian, محمد حكيمي (bincang) 07:28, 21 April 2023 (UTC)[balas]

Julai 2023: Tambah templat kotak info kulat

[sunting sumber]

Salam. Saya nak minta pertolongan saudara tambahkan kotak info taksonomi kulat kalau boleh. Masa saya tengah ciptakan laman Cendawan busut, saya masukkan templat "Automatic taxobox" tapi tak keluar warna ungu pada kotak tu mcm di laman-laman kulat lain. Saya taip masukkan pautan pun masih tak keluar juga. Saya serahkan masalah ini kepada saudara sebab saya memang dah tak ada jalan penyelesaian lain dah.

Sekian, Mat Kiyan (bincang) 16:11, 14 Julai 2023 (UTC)[balas]

Saya dah kemaskan =] Surat Layang (bincang) 16:24, 14 Julai 2023 (UTC)[balas]
Terima kasih. :) Mat Kiyan (bincang) 16:25, 14 Julai 2023 (UTC)[balas]

Invite to Join Wikipedia Asian Month 2023

[sunting sumber]

You are receiving this message because you participated in the Wikipedia Asian Month 2022 as an organizer or editor.

Join the Wikipedia Asian Month 2023

Dear all,

The Wikipedia Asian Month 2023[1] is coming ! The campaign start within a flexible 30 days from November to December. Following with the changes of the rules made by last year, the wish to have more people get to know Asia and Asian related topic is the same! Click "Here" to Organize/Join a WAM Event.


1. Propose "Focus Theme" related to Asia !

If you are based somewhere in Asia, or have specific passion on an Asian topic, please propose your "Focus Theme" by October 25th. The WAM international team will select 5 themes. Please propose your focus theme through this link[2].

2. Enhancing existing articles can also count as part of campaign contribution.

Any edits, including creating new articles or adding new content to existing articles, over 3000 bytes in total would be able to get a reward. Last year, due to this change of rules, the Programs & Events Dashboard was suggested. However, according to community survey of 2022, Fountain Tool is still the best platform for tracking edit and points. You don’t need to create any Dashboard. For the tracking of editing existing article, the international team is currently designing a form. Will soon publish to the main page of WAM 2023.

3. More flexible campaign time

The contribution duration would remain 30days, but we extended the overall campaign timeline to 2 months. All organizers can decide when to start their WAM as long as the whole duration is within November 1st to December 31th. It means that you can participate in WAM based on the needs of your local community.

Timetable

 • October 1st, 2023 : Publish International Campaign Page of the Year
 • October 5th to 25th, 2023 : Call for focus themes of WAM 2023.
 • Before 29 October, 2023: Complete Registration [3] of Each language Wikipedia.
 • November 1st, UTC 00:00 to December 31th, UTC 00:00, 2023: Running the Campaign. (Find your local campaign for the actual event date.)
 • January 1st to March 15th, 2024: Auditing of each language Wikipedia.
 • March 30th, 2024: Deadline of reporting statistics and eligible editors to the International Team
 • April 1st to May 15th, 2024: The international team distributes Barnstars and Certificates to eligible editors of each event.

For your information, the main page of Wikipedia Asian Month is currently undertaking a reconstruction for archiving purpose. For the 2023 event please bookmarked this page. We hope you will enjoy Wikipedia Asian Month! If you have any inquiry, feel free to contact us by info@asianmonth.wiki [4]. We look forward to your participation.

Cheers!!!

WAM 2023 International Team

[1] https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Asian_Month_2023

[2] https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfPLz8kvSP_0LlI4vGRHAP2ydJPnLY__1hb9-p8AsRcS2R2NQ/viewform?usp=sf_link

[3] https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_Asian_Month_2023/Join_an_Event

[4] info@asianmonth.wiki

Februari 2024

[sunting sumber]

Information icon Sila elakkan daripada melakukan suntingan yang tidak membina terhadap Wikipedia . Suntingan anda kelihatan seperti gangguan dan telah dibalikkan ataupun dihapuskan.

Sila pastikan anda sudah biasa dengan Wikipedia ini dasar dan panduan, dan jangan terus melakukan suntingan yang kelihatan mengganggu, sehingga pertikaian itu diselesaikan melalui sepersetujuan. Jika anda berterusan untuk melakukan pertikaian menyunting boleh mengakibatkan anda kehilangan hak istimewa menyunting. Terima kasih. 36.78.191.133 06:02, 8 Februari 2024 (UTC)[balas]

[PENTING] Pengundian perlucutan hak penyelia

[sunting sumber]

Salam sejahtera ahli Wikipedia sekalian. Saya ingin menjemput anda untuk memberi undi sama ada menyokong atau menentang perlucutan 7 orang penyelia (termasuk 3 birokrat) oleh sebab ketidakaktifan mereka di sini dalam tempoh 3 bulan terakhir iaitu:

 1. Pengguna:Ricky250 (laman pengundian)
 2. Pengguna:Rachun Dunia (laman pengundian)
 3. Pengguna:SNN95 (laman pengundian)
 4. Pengguna:Irfanshaharuddin (laman pengundian)
 5. Pengguna:Aurora (laman pengundian)
 6. Pengguna:Zamwan (laman pengundian)
 7. Pengguna:Yosri (laman pengundian)

Terima kasih kerana meluangkan masa untuk mengundi. Teruskan menyumbang di Wikipedia, semoga ia terus berkembang. ~~~~ - CyberTroopers bincang/sumbangan 16:22, 2 Jun 2024 (UTC)[balas]

Templat:Taxonomy/Asterids

[sunting sumber]

Salam. Berkenaan pemadaman templat ini dan berkenaan dengannya, saudara nyatakan "ejaan salah". Boleh saya tahu ejaan apa yang salah sebelum saya memadamnya? Terima kasih. - CyberTroopers bincang/sumbangan 16:13, 7 Julai 2024 (UTC)[balas]

Asterids adalah jamak bg asterid (yg ditambah -s). Ia merupakan kata nama am maka kata asterid lebih sesuai digunakan. Hal sebegini juga berlaku pd klad lamiids, campanuliids dsb. Surat Layang (bincang) 02:33, 17 Julai 2024 (UTC)[balas]
Sy sudah ciptakan laman berasingan (tanpa ditambah -s), jd laman asal ini sepertinya tidak diperlukan. Surat Layang (bincang) 02:38, 17 Julai 2024 (UTC)[balas]